Last news in Fakti

8 Юни, 2022 15:10 762 1

Завръщане! Борис Джонсън ще говори в парламента - за пръв път след гласувания вот на доверие

  • борис джонсън-
  • партигейт-
  • великобритания-
  • консервативна партия

В момента по всичко изглежда, че опозицията няма желание за ново гласуване срещу премиера консерватор

Завръщане! Борис Джонсън ще говори в парламента - за пръв път след гласувания вот на доверие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският премиер Борис Джонсън ще се изправи днес пред парламента, за пръв път след "бунта" на депутатите от собствената му партия в понеделник, предаде ДПА.

Очаква се поддръжниците на Джонсън да организират шумна демонстрация на подкрепа при появата му пред Камарата на общините (долната камара) в британския парламент. Зад кулисите обаче, напрежението се покачва, след като 40 процента от депутатите от неговата Консервативна партия не го подкрепиха при гласуването по време на вота на доверие.

Въпреки, че Джонсън оцеля след гласуването, с подкрепа от 211 срещу 148 гласа, някои критици предупреждават, че авторитетът му е силно накърнен от мащаба на недоволството и до края на годината той може да изгуби поста си.

Макар основна причина за гласуването да беше докладът, съставен от висшата държавна служителка Сю Грей във връзка със скандала "Партигейт", вотът разкри също дълбокото недоволство сред депутатите от управляващата партия по редица въпроси. Сред тях са обещаното законодателство за отмяна на протокола между Северна Ирландия и Европейския съюз, както и опасенията относно високите данъци и разходи на фона на съобщения че депутати бунтари може да организират "стачки" при гласуване на политики, които не одобряват.

След като вчера Джонсън твърдо заяви, че намаляването на данъците все още е "фундаментален инстинкт на консерваторите", финансовият министър Риши Сунак използва речта си пред мозъчния тръст "Онуърд", за да затвърди намеренията си за намаляване на данъците за бизнеса през есента.

Последва и призив от бившият министър по въпросите за "Брекзит" лорд Дейвид Фрост за преразглеждане на предварително обявените увеличения на националните осигуровки и корпоративния данък, като предупреди, че те "не са консервативни" и "подкопават растежа и просперитета". Неговото мнение, че парламентът трябва да премине към приемането на програма за намаляване на данъците, с цел да укрепи лидерството на Джонсън, бе споделено от някои от членовете на кабинета.

Междувременно вестник "Дейли телеграф" съобщи, че съюзниците на Джонсън призовават за Риши Сунак да бъде заменен с бившия външен министър Джереми Хънт. Хънт, който остана втори на изборите за лидер на Консервативната партия през 2019 г. и който се очаква отново да се кандидатира, ако има нови избори, разгневи някои от депутатите в кабинета, когато обяви, че ще гласува за "промяна" във вота на доверие.

От вестника казват, че поддръжниците на тази идея твърдят, че връщането на съперника му в кабинета ще помогне за стабилизиране на водачеството на Джонсън, ще спомогне за преодоляване на вътрешнопартийните разногласия, като наред с това обвърже Хънт с програмата на премиера.

Съгласно действащите партийни правила Джонсън е защитен от нов официален вот на доверие, въпреки че групата "Комитет 1922" (парламентарна група на Консервативната партия в долната камара на Британския парламент) вероятно може да пренапише партийния правилник, ако има нов натиск за промяна.

В момента изглежда опозицията няма желание за ново гласуване срещу премиера Джонсън.

Въпреки това на Джонсън му предстоят гласувания за нови депутати от два избирателни района - Уейкфийлд в Западен Йоркшир и Тивъртън и Хънитън в Девън, където е възможно победата да отиде съответно при "Лейбъристката партия" и "Партията на либералните демократи". Подобно двойно поражение би могло да е катализатор за нови промени в партията, което да доведе до нови искания за промяна по върховете на властта.

Независимо от спекулациите един от привържениците на Джонсън от кабинета - министърът на бизнеса Куази Куартенг - заяви, че е "доста уверен", че Джонсън ще задържи позицията до следващите генерални избори. "Аз съм сигурен, че ще успее, но много неща могат да се случат в политиката, аз съм сто процента зад него", каза Куартенг вчера пред местна медия.

"Що се отнася до премиера, той е бил отписван десетки пъти. Той е изключително издръжлив и фокусиран върху това да постигне това, което е важно за хората", добави Куартенг.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джонсън

    1 0 Отговор
    Welcome to Hell, колко време ще те търпят, е въпрос на време, Англия вече имаше подобен случай, издържан тест и 8 дни по късно оставка.
Новини по държави: