Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Юни, 2022 20:39 22 636 64

Не е знаел за плановете за Украйна? Сергей Лавров губи влияние

  • русия-
  • кремъл-
  • сергей лавров-
  • владимир путин

Той все още неуморно повтаря опорните точки на руската пропаганда - както по време на работата си в Съвета за сигурност на ООН или след анексирането на Крим

Не е знаел за плановете за Украйна? Сергей Лавров губи влияние - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лавров е сред най-опитните съветници на Путин. От десетилетия той е на международната политическа сцена. Но от началото на войната срещу Украйна руският външен министър губи влияние. Не само в чужбина, а и в Русия.

Още новини от Украйна

"Възмутително" - така руският външен министър Сергей Лавров определи решението на България, Северна Македония и Черна гора да не допуснат самолета му да прелети над тяхното въздушно пространство. Лавров обяви и специална пресконференция, за да може да изрази публично гнева си към Европейския съюз и НАТО. Но не само отказът за предоставяне на въздушен коридор е причината за недоволството му.

Дългогодишен дипломат и проводник на руската пропаганда

От месеци външният министър разпространява руската пропаганда по света. Неуморимо той говори за "военна операция" в Украйна, която трябва да бъде "денацифицирана". По този начин напълно преповтаря реториката на президента Путин. Но очевидно влиянието на Лавров намалява.

72-годишният външен министър е един от най-опитните съветници на Путин. Години наред той работи като дипломат на Съветския съюз, включително в Шри Ланка и в централата на ООН в Ню Йорк.

Лавров доби популярност в целия свят, когато през 1994 година започна да представлява Русия в Съвета за сигурност на ООН. В годините на конфликтите в Югославия, Ирак, Афганистан и атентатите в САЩ от 11 септември той получи прякора "Господин Нет" заради редовното вето, което налагаше.

Лавров е външен министър на Русия от 2004 година. И още при анексията на Крим през 2014 той се опитва да оправдае действията на Русия, които нарушават международното право, с руската пропагандна реторика: руското население на полуострова било застрашено след преврат, извършен в Украйна.

След нападението срещу Украйна на 24 февруари тази година Лавров се натъква на сериозна критика от страна на световната дипломация. Няколко дни след началото на войната пред Съвета на ООН по правата на човека той започна да оправдава нападението с нарушения на човешките права, които Украйна била извършила. В знак на протест другите дипломати напуснаха залата.

Тримата най-близки до Путин

Но Лавров не е изгубил влияние само на международната сцена. Путин се е заобиколил с военни и с представители на тайните служби. А Лавров не е част от т.нар. "силовики". Най-важните съветници на Путин са трима мъже, които са близки до него още от 70-те години на миналия век - Николай Патрушев, секретар на руския Съвет за сигурност и бивш служител на КГБ, директорът на ФСБ Александър Бортников и Сергей Наришкин, директор на Службата за външно разузнаване на Русия.

Наскоро "Зюддойче Цайтунг" писа, че Лавров дори не е бил запознат с военните планове на Путин преди инвазията в Украйна. През май отношенията между президента и външния министър са достигнали най-ниската си точка, твърдят експерти по въпросите, свързани с Русия.

В ефира на италианската телевизия Лавров повтори руското оправдание за войната, според което тя целяла "денацификация" на Украйна. Но също така каза: "Може и да греша, но Адолф Хитлер също е имал еврейска кръв. Това не означава нищо. Мъдрият еврейски народ казва, че най-запалените антисемити обикновено са евреи". След това изказване Путин трябваше лично да се извини на израелския премиер Нафтали Бенет.

И все пак Лавров продължава да брани Кремъл

Въпреки всичко Путин продължава да държи на външния си министър. Може би защото той все още неуморно повтаря опорните точки на руската пропаганда - както по време на работата си в Съвета за сигурност на ООН или след анексирането на Крим.

Два дни след неуспешното пътуване до Сърбия, Лавров разговаря с турски представители в Анкара. Той заяви, че от гледна точка на Москва във военно отношение в Украйна всичко върви "по план". Целите на "специалната военна операция" били постигнати.

Лавров за продоволствената криза

Една от основните теми по време на посещението му в Турция беше блокираният износ на зърно от Украйна. Според Лавров вината била на Украйна. Киев отказвал да премахне мините около пристанищата си и да осигури преминаването на товарни кораби, заяви той след среща с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Анкара. От Украйна пък заявиха, че се опасяват, че премахването на мините ще доведе до руска атака срещу Одеса.

Руският външен министър също така омаловажи риска от продоволствена криза, като обяви, че проблемът с украинския износ на зърно се смятал от Запада за "всеобща катастрофа", но делът на Украйна в световното производство на пшеница и други зърнени култури бил по-малко от един процент.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия няма да доставя зърно на световния пазар, докато не бъдат отменени западните санкции.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 91 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111

    149 56 Отговор
    Дойче Веле ???? ..........мирише на септияна яма......само дето списувателите си крият имената...от срам ще да е ..

    Коментиран от #13, #57, #59

  • 2 Механик

    142 70 Отговор
    На всяка статия на дойчевеле може да се каже само едно:
    СЛАВА РОСИИ!

    Коментиран от #20, #37

  • 3 Зззз

    133 47 Отговор
    Зеленце напразно се хабиш,много ти е дървена пропагандата и омръзва с лъжите . Не всичко ,което хвърчи се яде. В България не вървиш.
  • 4 аууууу

    106 45 Отговор
    Немската кочина пак глътна вода днеска борсата пак на червено
  • 5 сноу

    84 35 Отговор
    Щом е зеле ..си е направо вкиснато зеле...
  • 6 А50

    103 34 Отговор
    Дойчето да се молят Лавров да има по-голямо влияние от Шойгу.
  • 7 Лост

    100 32 Отговор
    И защо Русия трябва да доставя зърно на световния пазар?

    Коментиран от #12, #18

  • 8 Матрософ

    54 100 Отговор
    Щом този е най-опитният съветник на Путин, спукана му е
    работата.
  • 9 Тиква

    92 33 Отговор
    Доче Веле пак ли пишете глупости? Но не Ви спират газта нали!!! Ще квакате на сухо иначе
  • 10 ТО-220

    75 28 Отговор
    Много проЗд ще да е авторът на фекалията.
  • 11 Аркадаш Лавров

    44 12 Отговор
    ти имаш забрана да преминеш през булгария аз пък често имам забрана за публикаци.
  • 12 Фори

    23 24 Отговор

    До коментар #7 от "Лост":

    Представи си че имаш сключени договори ьа жито.Ако не изнесеш как ще гледат на теб?Като голям несириозник.

    Коментиран от #31, #32, #43, #49

  • 13 Запознат

    14 14 Отговор

    До коментар #1 от "111":

    мирише ти устата затова.

    Коментиран от #62

  • 14 Голем смех

    31 47 Отговор
    Коня пак е избягал от коневръза...
  • 15 Браво Дойче веле!

    38 64 Отговор
    Щом караш копейкинците да квичат...

    Коментиран от #17

  • 16 Бесен _Язовец

    62 24 Отговор
    Дойч Веле разпространява на тине.стата пропаганда на сорос.нята
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Д Петров

    14 37 Отговор

    До коментар #7 от "Лост":

    Защото чукчите са подчовеци!

    Коментиран от #25

  • 19 Еми Лавров си е асо,

    71 22 Отговор
    те не му казват това-онова, но човекът е много ясен на пресконференциите. Изказва се винаги по същество.
  • 20 Руска гряз

    27 57 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Стой си в блатата на Сибир.
  • 21 Свиркин

    23 50 Отговор
    Кавказкия евреин Лавров тръгнал да говори за еврейските корени на личностния идеал на россфюрера?
  • 22 ХА ХА ХА

    68 22 Отговор
    АБЕ ДОЙЧЕ - ЗЕЛЕ НЕ ПОВТАРЯЙ ЛОЗУНГИТЕ НА ЗЕЛЕНИЯ НАРКОМАН !!!
    ЗАЩОТО ПУТИН АКО РЕШИ , ЩЕ ВИ УНИЩОЖИ !!! САМО ДА ВРЪТНЕ КРАНА НА ГАЗТА И СИ ЗАМИНАВАТЕ !!! АМА ОЩЕ ВИ ТРАЕ ЗАЩОТО ПРАВИТЕ ЛИЦЕВИ ОПОРИ , КОГАТО ВИ ЗАПОВЯДА !!!!!!

    Коментиран от #24, #48

  • 23 начо

    12 49 Отговор
    руски юдей алкохолик
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Чудно!

    19 6 Отговор

    До коментар #18 от "Д Петров":

    Алоууу надчовека, смали малко.
  • 26 Да,бе

    62 11 Отговор
    Дясната ръка на Путин губела влияние!Пък Путин печели отвсякъде и влияние не е точната формулировка.Дясната ръка на човека,който моделира геополитиката за столетия губи влияние...Боже,колко мъка по изпозападналият свят,Боже!
  • 27 Пропуснах

    59 12 Отговор
    Да прочета автора на статията но към средата се усетих и с доста голяма точност предположих кой може да е спрях да чета върнах се видях че е Дойче веле и спрях по-нататъчното четене безсмислено е
  • 28 Гоце Делчев

    52 17 Отговор
    Не разбрахте ли, че точно заради масовите анти американски, анти натовски, анти европейски и англосаксонски коментари в публичните електронни медии си отиде Херо Мустафа. ЦРУ следи чрез тия коментари всеобщото мнение на българите и ако за две години не се отличи като русофобско, посланника поема политическа отговорвост и си отива. Тъй беславно си отидоха десетки посланника. Българите са славяни господа англосаксонци, а кръвта вода не става.
  • 29 Анонимния плурализъм

    35 11 Отговор
    На германското зеле пак нещо се обнерви. Що бе пиленца????
  • 30 ежко

    44 16 Отговор
    DW пак се изказа неподготвено!Лавров е най-добрият външен министър който Русия е имала!Ако беше роден в САЩ щеше да минимум на едно ниво с Кисинджър.Русия е имала само още един дипломат на неговото ниво -Едуард Шевернадзе., ама тогава не беще Русия , а СССР.Това е на мегдана!
    Я да видим запада какво може да му противопостави като дипломация и политика!Разни Урсули,Барозовци, Шулцовци?!?Алоооооо!Това ли са ви лидерите ,политиците и дипломатите?!?
    Днес чета, че Алжир нещо скъсал един договор за приятелство с Испания.Същата Испания дето внася газ от него!Да не мислите,че това е акт некординиран с Путин или Лавров?Що така бе DW?Какво става?Къде ви е дипломацията?

    Коментиран от #36

  • 31 Глупости.

    48 14 Отговор

    До коментар #12 от "Фори":

    Поредните опити за инсинуации, изразяващи безсилие . В момента Лавров е най-опитният и авторитетен световен политик. Интересно коя от оперативните външнополитически фигури на ЕС и САЩ можете да противопоставите на Лавров?
  • 32 Там е работата, че

    44 10 Отговор

    До коментар #12 от "Фори":

    НИКОЙ дори и дума не е споменавал за договори. "Русия е длъжна!" - и толкова. Всъщност на САЩ всички са им длъжни - а всъщност най-големият длъжник си е точно САЩ. Дори и на нас дължат едни пари за едни непроизведени, но ОБЕЩАНИ самолети.

    Коментиран от #44

  • 33 987

    40 15 Отговор
    Германско-Украинска пропаганда! Боклуци!
  • 34 Шегичка

    29 12 Отговор
    Очаквах DW да каже нещо добро за Лавров, пък то...

    Коментиран от #35

  • 35 Чудно!

    16 5 Отговор

    До коментар #34 от "Шегичка":

    И остана изненадан. :)
  • 36 Чудно!

    15 7 Отговор

    До коментар #30 от "ежко":

    Много точен коментар!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Иван

    30 9 Отговор
    Жалки сте DW!
  • 41 Чудно!

    16 11 Отговор

    До коментар #38 от "Бай Яни":

    За малките мозъчета има само фили и фоби, и те са много горди, че са фоби! Еволюция, кво да правиш!
  • 42 Чудно!

    7 7 Отговор

    До коментар #39 от "Катъра на хана":

    Катъра хепи ли е от това? Да не те мисля.
  • 43 Лост

    15 5 Отговор

    До коментар #12 от "Фори":

    Само за договори недей да пишеш. Ембаргото и санкциите какво са?
  • 44 Пешо кореняк Софиянец

    17 8 Отговор

    До коментар #32 от "Там е работата, че":

    За половината от тези пари, щях да насгъвам от листа на тетрадки, знаете ли колко много самолетчета?
    Като гледам ефекта е същия.
    Баце си плати да не го закачат.
  • 45 Терминатор 🇺🇦

    15 6 Отговор
    Върви на май... А си фашист
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Боко Тиквата от Банкя

    4 9 Отговор

    До коментар #22 от "ХА ХА ХА":

    Ти луд ли си, ве? Или си по природа глупав? Чети кой го е назначил дрьпвача на кранчето. Полковника с прякор на едно малко насекомо, и как като каже Берл Лазар нещо, а той е представителя на религиозния отдел на Ротшилд, всички слушат и изпълняват. Няма да продължавам че факти ги изтриват коментарите относно властите там. Ясно е на кой...
  • 49 ежко

    16 6 Отговор

    До коментар #12 от "Фори":

    А ако имам сключени договори и все пак реша да не изнеса житото?Ако от ЕС получат едно писмо от сорта на : "Житото не е за вас.Неустойката по договора може да си я прихването от запорирана сметка съгласно санкциите, N.....в Едикояси банка.Надявам се ,че като изядете неустойлката ще бъдете сити и щастливи".
    Изобщо с въвеждането на санкциите от западните политици /не от съд, не след дело, не според закон, а след гласуване от политици/ се преустановяват всички нормални търговски практики!До една!И то от не може хем да запорираш в резрез с международното право и от друга страна да искаш да се изпълнява правно обезпечен договор.
  • 50 М-р Парапанов

    9 16 Отговор
    Райхс маршал Лавров е много заблуден от неговите лакей. Просто няма друг ход, освем цианид.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Що така бе?

    16 7 Отговор
    Нали имат наложени санкции!?!
    Ох забравих, че когато става дума да ядат западняците и краварите, санкциите не важат! Мъка, мъка!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Истинският

    11 3 Отговор
    Само като прочета DW и спирам до тук Не на нас тези глупости.
  • 55 Гръм

    5 2 Отговор
    По неграмотен коментар от този не би могъл да се измисли.
  • 56 Мдаааа

    12 0 Отговор
    Некой може ли да каже какво е искал да каже афтура на статията!!!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Дафиново листо

    7 3 Отговор
    Понеже Лавров е от най опитните и елитни дипломати, затова се стараете да го дискредитирате, както правите с всичко, което не ви изнася.Все едни и същи инсинуации, ако остане на вас, знаете и какво става в тоалетните на Путин и Лавров
  • 59 Българин

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "111":

    Чий го дири щерка му на Лавров в упадъчния ФАЩ ?
  • 60 Анонимен

    6 4 Отговор
    Евтина DW пропаганда!
  • 61 Факт

    5 3 Отговор
    Що го пишете значи е обратно, елементарна пропаганда!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Мано Манов

    0 0 Отговор
    Много демократи а държавата си пати .Който мисли да гласува и после пак да псува да помисли за децата. Че умора луд няма на г-н Радев кефа отиде в кенефа.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания