Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Юни, 2022 14:41 3 040 27

Едно украинско село, държано като заложник от Русия

  • военни престъпления-
  • украйна-
  • заложник-
  • село-
  • русия-
  • яхидне-
  • чернигов-
  • руска армия

Селото един месец е било окупирано от руските войски

Едно украинско село, държано като заложник от Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Петро цепи дърва в градината на къщата си. Възрастният жител на Яхидне наглася шапката върху главата си и казва: „Имах няколко кубика дърва за огрев, които изгоряха. За следващата зима ще трябва да си набавя нови". Но далеч не само неговите дърва за огрев са изпепелени. Петро живее със семейството си в Северна Украйна. Неговото село – Яхидне, в района на Чернигов, е било повече от месец под руска окупация. Тогава, през месец март, много къщи са били разрушени, а на почти 150 от общо 180 къщи в селото са нанесени сериозни щети.

Заложници в селското училище

По време на окупацията около 350 от жителите на Яхидне са били затворени в мазето на местното училище. На тъмно, без храна, подложени на унижения. 71-годишният Петро също е бил сред заложниците на руснаците: „Нямаше място за всички, въздухът не достигаше и някои починаха от задушаване", казва той. Общо тринайсет души са загинали, двама от тях около възрастта на Петро. Най-възрастният от заложниците е бил на 93 години, а най-младият – пеленаче на месец и половина. Общо 77 деца са били сред затворените в мазето на училището. Наоколо навсякъде се виждат разрушенията и следите от окупацията.

Седем души са били убити

Навън окупаторите са застреляли най-малко 7 човека. Разграбвали са зимнината на хората, клали са прасета и кокошки, унищожавали са велосипеди и инструменти, както и посевите на селяните. Само по спешна нужда разрешавали на хората от мазето, превърнати в затворници, да излизат навън. При това не всеки път, разказва Анатоли Василченко от Гражданската защита. "Руските войници унищожаваха всичко наред. Бяха заели позиции в горите, а тук им беше оръжейното депо. Ще оставим всичко, което все още може да се използва за нещо, останалата част ще изхвърлим или унищожим", казва той.

„Има още много боеприпаси"

В горите и по полетата, на гробищата или край пътищата – навсякъде в Яхидне, както и в целия район Чернигов, дебне опасност от неизбухнали снаряди, мини и ракети. Михаил Илиев ръководи екип от сапьори, които разчистват терена. "Трябва да претърсим всичко парче по парче и да унищожим всички боеприпаси", казва той. В близката горичка сапьорите унищожават част от откритите муниции чрез контролиран взрив. А в селото един от разчиствачите инструктира Петро за многото дебнещи опасности наоколо. Показва му листовка с различни видове мини, които могат да убият или да ранят тежко хората, като например особено коварната противопехотна мина "Pom-2", чиито жици за задейстане на експлозива са с дължина до 10 метра.

"Помирението е невъзможно"

Петро дава листовката на сина си. „Аз и без това вече не ходя никъде", казва възрастният човек. Ще му бъде достатъчно трудно да възстанови къщата и градината с пенсията си от стотина евро. „В Русия също има добри хора. Но докато Путин е на власт с тях не е възможно никакво помирение. Тази война все ще свърши някога, но няма как да се помирим с тях, защото те ще стигнат до края."


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуйчо

    17 44 Отговор
    Тя цяла Украйна е заложник на Русия,че за едно село да говорим.
  • 2 Кабелджията

    34 16 Отговор
    Фълшива информация или реална ? Най ценната стока за икономическият модел управляван корпоративно по демократични методи с финансови инструменти е ГЛУПАКА! Без серийното му производство Демокрацията ще умре...
  • 3 Маки

    53 15 Отговор
    Мисля че седмокласници дето бяха на изпит пишат подобни съчинения,даже техните са със сигурност по-добри.

    Коментиран от #5

  • 4 Винету

    8 36 Отговор
    Най добрата рашка е ...оная рашка!
  • 5 Мдааа

    7 26 Отговор

    До коментар #3 от "Маки":

    Ако искаш да те пратим? Ще пишеш от мястото на събитието?
  • 6 не може да бъде

    40 9 Отговор
    Накратко казано -fake news
  • 7 Да ама не

    44 11 Отговор
    Селото е руско и 30 години е било държано като заложник от укрофашистите, сега ще бъде освободено и ще се завърне там където му е мястото - в Русия, за ужас на всички еврогейчета!
  • 8 Соломон

    28 5 Отговор
    Рано или късно, РУСНАЦИ и УКРАИНЦИ, ЗАЕДНО ще громят САЩ и ЗАБАВНИТЕ войски на НАТО, както се изрази съветника на Зеленски, Арестович !
  • 9 Българин

    35 5 Отговор
    За Петро от някое си село не знам, но 300 000 души от Донецк са подали молби за руски паспорти.
  • 10 Упссссс

    26 4 Отговор
    Сигурен бях -само от заглавието разбрах че поми..та ще е от ДВеле...
  • 11 КРИС

    26 3 Отговор
    Deutsche Welle,ПАК ИЗМИСЛЕНИ РАЗКАЗЧЕТА,МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ ФИЛМ,НО ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ АНИМАЦИОНЕН И БЕЗ ЗВУК.

    Коментиран от #13

  • 12 малее

    18 6 Отговор
    всяка дума в тази статия е лъжлива. Русия спасява, а не убива. Украйна убива - затова западът я финансира - да убива руснаци.
  • 13 111

    3 14 Отговор

    До коментар #11 от "КРИС":

    Най добрите макетчета са на джуджака, на самолетчета и танкчета, влачени с тракторчета от червени плодщадчета вързани на въженца, защото са се счупили на малки парадчета.
  • 14 Съберат ли се тримата

    11 5 Отговор
    Богатири - Русь,Малорусь и Белорусь,се получава истинската Империя на русите,а това е истинският кошмар на Запада.Като се прибави и Дракона,нещата си идват на мястото.Само Изтокът може да спаси Запада от пълния разпад на прайда..
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Свобода

    5 13 Отговор
    Пълно е с руски тролове - убийци.
  • 18 измекяри

    11 1 Отговор
    съжалявам хората които дотолкова са деградирали че им се налага да работят такава работа - да лъжат за пари и да защитават нацисти.

    вървете нещо да учите, да четете, да се развивате че да правите нещо друго - лъжейки работите за да забавяте развитието на човечеството и ако имате поне малко съвест би трябвало да се мразите
  • 19 Цървул Цървул

    10 2 Отговор
    Глупостите на ЗЕЛЕТО, Петро е цепел сини сливи, а не дърва.Дойчовци, проверявайте си инфото, излагате се.
  • 20 българите

    10 1 Отговор
    Не е българско да се лъже! Истинските стари българи винаги са били против лъжата и спасението на България ще почне с Истината!

    Ако не сте сигурни в информацията - не я публикувайте. Не помагайте на световната задкулисна сган! Дори да изкарвате пари от това - саботирайте това, противопоставяйте се и си търсете друга по-благородна и полезна работа!

    България си струва да се борим за нея. И борбата почва с Истината!
  • 21 БПФ

    9 3 Отговор
    Дойче зеле: а какво стана с "руските зверства в буча"? Нали още по средата на април щяха да есхумират трупчета, за да ги докажат? Два месеца: ни дума, ни вопъл, ни стон... КЪДЕ СА ДОКАЗАТЕЛСТВАТА?
  • 22 Ха ха

    6 0 Отговор
    Учителят по разминиране на американски мини в разказа е Михаил ИЛИЕВ.Типично българска фамилия.Но в Северна Украйна няма нашенци.
  • 23 Реалист

    3 1 Отговор
    Безмислено глупава и най-важното невярна / лъжлива статия. Поредният лъзлив, пропаганден фишек ! Както всички писания на DW и сълзливите и същевременно нагли театрално-циркаджийски речи на зеления клоун, който вместо да спаси народа и държавата си от смърт и разрушения, а можеше и повече територия да запази , се подложи на американските си господари, като си мисли, че ще остане в историята с добро име. Да,ама не ! Както Горбачов още преживе е отречен и заклеймен като убиецът на СССР и предателят - родоотстъпник на руско-славянските народи , така и този палячо ще бъде запомнен , като най-големият враг и разрушител на Украйна - евреин-злодей ! На цял свят е ясно, че Русия н я м а друга алтернатива освен да сгази и преустрои Окрайната на евентуално неутрална самостоятелна страна без да помирише Нато и ЕС ! Всичко друго е екзистенциално неприемливо за Русия . След като надменните англосакси се изгавриха с тях като не само не разтуриха излишното вече НАТО, ами дори го докараха до руските граници. И отказаха да приемат Русия в Нато и ЕС, когато Путин го поиска преди 20-тина години.

    От друга страна , нима Дания, Холандия, Белгия и Франция бяха по-глупави като се предадоха без бой и съпротива на Хитлеристка Германия през 1940-41 год. , та запазиха населението си, боеспособните си мъже, и градовете и инфраструктурата си за да не ги постигне съдбата на Полша, СССР и Англия и Германия ?!?

    КАто се бият "геройски" с многократно превъзхождащ ги противник,

    Коментиран от #24

  • 24 Реалист-2

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Реалист":

    КАто се бият "геройски" с многократно превъзхождащ ги противник, който, както го притискат в ъгъла, ако се наложи ще изпепели цяла Украйна за минути и какво ще спечелят ? Дедовия ! Ще се бият до последния читав украинец, здрава къща и мост за целите и ползите на САЩ - да отслабят Русия .
    И какво от това ? Ядреният арсенал на Русия пак ще си остане боеспособен . Няма да разпарчадосат и унищожат Русия . Най-много да ги принудят да станат придатък на Китай за известно време .. и пак те няма да могат да завладеят богатствата на Русия .. както си мечтаят от двеста години насам !
    И Кисинджър им го каза, и много други умни глави , но пуста алчност и нагла надменност англосакска !
    По-нагло, злобно, егоистично и вредно за света племе от онова дето живее на острова няма на Земята !
    Българите да погледнат поне собствената си история от последните два века и сами да си направят изводите !

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 1010

    1 0 Отговор
    Война до последният телевизор и до последният парфюм.Абе Украинците защо не има раздават вместо бомби, по една торбичка с парфюми , сладки, тоалетна хартия и една банкнота от 100 евро. С този комплект могат да постигнат много повече отколкото с ракета.
  • 27 Джо

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Реалист-2":

    Когато настъпи момента ще ги разпарчадосат, но не ЕС и НАТО. А техните граничещи съседи.
Новини по държави: