Last news in Fakti

16 Юни, 2022 09:55 2 143 11

Турският външен министър поправи чуждестранен журналист: Не ни викайте Търки

  • тюркийе-
  • търки-
  • турция-
  • име-
  • мевлют чавушоглу-
  • журналист

Турция официално промени името си

Турският външен министър поправи чуждестранен журналист: Не ни викайте Търки - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турският външен министър деликатно обърна внимание на чуждестранен журналист, че страната му вече не е "Търки", а "Тюркийе" по време на пресконференция в турската столица, съобщава информационният сайт Хаберлер.

Запитан на английски език докога ще продължи съпротивата на Турция ("Търки") срещу присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, Чавушоглу обърна внимание на журналиста, че вероятно е имал предвид "Тюркийе". След забележката кореспондентът се поправи и зададе отново въпроса си по време на пресконференция в Анкара снощи на турския първи дипломат с колегите му от Норвегия и Ирландия.

Външният министър на Турция отговори, че вдигането на блокадата е свързано с отговора, който страната му ще получи от двете скандинавски страни, предаде БТА.

"Предадохме както на НАТО, така и на двете страни и безпокойствата, и очакванията си", каза Чавушоглу и добави: "Изпратените ни документи далеч не покриват очакванията ни". Името на Турция наскоро бе променено на "Тюркийе" след отправено от страната искане за това пред ООН. За пръв път този вариант на името вече беше използван и в Съвета за сигурност на ООН вместо досегашното "Търки", напомня Хаберлер.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Матрософ

    18 3 Отговор
    Прав е човекът. Не са пуйки.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ицето

    15 13 Отговор

    До коментар #1 от "Матрософ":

    ТЪПИ ПУЙКИ

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 народна поговорка

    10 4 Отговор
    "Преоблякъл се Илия, поогледал се – пак в тия"!
  • 6 Инфо

    2 7 Отговор
    Бивш министър на финансите на Турция: Водим до крах, Гърция някога фалира, днес е много по-добре. "Гърция по време на кризата от 2008-2009 г. беше фалирала. Днес нейният CDS е под 200 единици, а нашият е на 836 единици", казва Али Бабаджан - Объркан от икономиката, изглежда в същото време е турският президент Ердоган. Али Бабаджан, бивш министър на финансите и бивш близък съратник на Ердоган и председател на Партията за развитие и прогрес (DEVA), удари алармата за турската икономика, предупреждавайки за крах. „CDS, които показват риска от фалит, са достигнали 836 точки. Това е като радарът на самолета, който казва на пилота, че има планина отсреща и ако самолетът не промени курса, той ще падне върху планината. Турция върви за катастрофа", каза той. "Гърция по време на кризата от 2008-2009 г. беше фалирала. Днес нейният CDS е под 200 единици, а нашият е на 836 единици. Фалитът означава пълен срив на икономиката и финансовата система. Това означава хаос", каза Бабаджан. В същото време турският президент Реджеп Тайип Ердоган изглежда е объркан относно икономиката. „Проблемът у нас не е безработицата, или намаляването на доходите, а... намаляването на покупателната способност при съществуващите доходи“, заяви президентът на Турция!

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Инфо, едно инфо за българската икономика

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Инфо":

    И я прочети отново статията, ако си я чел. Там няма и думичка за гърция или икономика. А може би си от гърчеещите се мазохисти.
  • 9 Ицето,

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ицето":

    НатОрален СОК не искаш ли ?
  • 10 Ердоган

    1 0 Отговор
    Джендарите не знаят имената на държавите тъпаци а искат да влизат в нато.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: