17 Юни, 2022 15:34 3 113 24

Доставките на руски газ за Словакия и Италия са намалели наполовина

  • словения-
  • италия-
  • газпром-
  • газ-
  • русия

"Газпром" спря или намали потока газ до някои европейски страни през последните седмици на фона на спорове около западните санкции заради руската инвазия в Украйна

Доставките на руски газ за Словакия и Италия са намалели наполовина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Словашкият вносител на газ "Ес Пе Пе" (SPP) е бил информиран от Русия, че доставките на синьо гориво днес ще бъдат намалени наполовина, заяви шефът на компанията Рихард Прокипчак пред местния информационен сайт "Денник Н", цитиран от Ройтерс.

Намаляването на доставките наполовина за момента няма да ни се отрази. Работим с реален риск, те да бъдат спрени изцяло, подчерта той. "Ес Пе Пе" не бе на разположение за коментар.

“Газпром“ е понижил наполовина и доставките на газ за Италия, информира енергийната компания "Ени", цитирана от ДПА. Руският монополист е обещал на Рим само половината от 63 милиона кубични метра, които са заявени за днес, съобщи "Ени". Газовите доставки вече бяха съкратени по-рано тази седмица: с 15 на сто в сряда и с 35 на сто в четвъртък от заявеното количество.

Русия спря или намали потока газ до някои европейски страни през последните седмици на фона на спорове около западните санкции заради руската инвазия в Украйна.

Подаването на руски газ за Германия през "Северен поток 1" е намаляло с 60 на сто.

Цените на енергията са нараснали значително заради спада на газовите потоци от Русия за Европа, като много анализатори на енергийния пазар се опасяват, че Москва ще спре доставките, за да окаже натиск.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони предупреди вчера, че икономиката на континента може да влезе в рецесия, ако руските енергийни доставки спрат, въпреки че засега случаят не е такъв.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Элее

    15 46 Отговор
    Гори от два дни най голямото находище на газ в Русия.Нямат обеми за износ.Турбините се скапват Сименс не ремонтира.До три месеца системата ге спре без западни резервни части няма да им газ дори за вътрешния пазар.

    Коментиран от #2, #6, #13

  • 2 Българин

    43 4 Отговор

    До коментар #1 от "Элее":

    оправи ми деня ще им дадем на братушките от американския -все пак са ни освобождавали
  • 3 1234

    13 40 Отговор
    Италия си имат газопровод с Либия ,имат и газопровод с Алжир трансмед,боли ги фара
  • 4 Луд

    40 5 Отговор
    засевшие на завода "Азот" в Северодонецке, започнаха да се сдават в плен. "В територията на предприятия "Азот" в град Северодонецке, наистина, украински военни някои приеха правилното решение и започнаха да се предоставят в плен.
  • 5 САЩ

    31 6 Отговор
    Няма да се плашите! Танкерите са на "полусъединител" - само чакат сигнал, за да потеглят към Европа. Пълни с втечнен, демократичен газ! И бъдете сигурни - цените ни са по-добри от тези на руснаците.

    Коментиран от #8

  • 6 11112223333

    34 4 Отговор

    До коментар #1 от "Элее":

    Сименс не ремонтира, но Германия е загубена без руски газ. Схващаш ли противоречието.?

    Коментиран от #11

  • 7 красная звезда

    8 22 Отговор
    Е що бе, нали те уж си плащаха в рубли? Май не ви издържат опорките за повече от 3 минути! Щом руснаците взеха да купуват и оръжие от България, няма нужда от коментари!

    Коментиран от #9

  • 8 1111222333

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "САЩ":

    По-добри за американците
  • 9 1111222233

    18 5 Отговор

    До коментар #7 от "красная звезда":

    Буден ли си когато пешеш това "Щом руснаците взеха да купуват и оръжие от България" ?
  • 10 Марина

    1 22 Отговор
    Скоро никой няма да ползва руски газ!
  • 11 Марина

    2 23 Отговор

    До коментар #6 от "11112223333":

    Германия прави два огромни терминала за шистов газ и скоро ще може да дава и на Франция и на Италия и на Австрия!

    Коментиран от #14, #19

  • 12 Ало, ало...

    25 1 Отговор
    Всички бият тъпана, че Русия ще фалира ако спре износа на газ, че ще бъдат жестоко наказани, а сега се случва нещо "малко" по-различно.
  • 13 Мишел

    27 0 Отговор

    До коментар #1 от "Элее":

    36 часа след началото на пожара в Ямбург цената на газа в Западна Европа се покачи с 62% и тепърва ще расте.
    Защо ли???

    Пожарът на тръбопровода Ямбург ще бъде потушен за дни, когато / ако Русия поиска да възстанови подаването на газ за Европа. Но това май може да стане само по СП2.

    Поради американските санкции Сименс не смее да ремонтира две турбини на компресорите на СП 1. След 204 дни, което е около 5000 часа, всички компресори са за ремонт и СП1 спира изцяло. Ремонтът на компресорите трае месеци.
    А преди десет дни изгоря най големият американски завод за втечнен газ в Мексиканския залив . Ще бъде възстановен най рано след три месеца. Така единственият източник на втечнен газ за Европа са руските заводи на брега на Северния ледовит океан.
    Европа остава катастрофално с недостиг на газ и нашансове за предзимно запълване на хранилищата.

    Русия при тези цени на газа, само печели, дори от пожарите.
  • 14 11112122323

    19 2 Отговор

    До коментар #11 от "Марина":

    Марина, когато произвеждаш нещо и суровината поскъпне три тъти накого ще го продаваш?

    Коментиран от #20

  • 15 Дедо ви

    30 2 Отговор
    Дойде време да се разбере, че без бургери, Кока кола и луксозни стоки може. Но без газ и петрол не може.
    Ще го разберем по трудния начин. Иде тежка, студена и гладна зима. Индианците вече са започнали да събират дърва.

    Коментиран от #16

  • 16 Баща ти

    3 19 Отговор

    До коментар #15 от "Дедо ви":

    Дедо,айде отивай блъскай главата у земята и се моли на св.Путлер да се спре,жалки сте бре

    Коментиран от #21

  • 17 И правилно!

    13 0 Отговор
    Каквото повикало - такова се обадило !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Едни и същи

    21 0 Отговор

    До коментар #11 от "Марина":

    глупости рецитирате ! Няма газ , който да е евтин , като руския. Няма и кой да доставя необходимите количества!
  • 20 дончичо

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "11112122323":

    На който има пари да го плати,защо не си пия кафето в Монте Карло...нямам пари
  • 21 Дедо ви

    22 0 Отговор

    До коментар #16 от "Баща ти":

    Моето вече мина. Ама ти и такива като теб тепърва ще разбирате кое е важно и кое не. Защото руснаците вече обявиха, че спират доставката на ядрено гориво за атомните централи на неприятелските страни. А американците са главните им клиенти и ще закъсат първи. Нашият АЕЦ има гориво за една година и после ще трябва да се зареди. Ако руснаците не дадат гориво ще си светите със свещи. Руснаците винаги са използвали зимата като оръжие. Ще спрат газа и петрола и мижитурките от ЕС ще клекнат първи. Всички цени ще се удвоят още до края на годината. Дедо ви го е гледал тоя филм.
  • 22 987

    15 0 Отговор
    MAЧКАЙ BOBA тъпите еврогрейдерастии!
  • 23 Дъ-Ге

    8 0 Отговор
    Газпром намалява доставките, защото две от нагнетателните помпи, производство на Сименс са за планов ремонт, но има санкция, която забранява да бъде направен този ремонт. Това е и причината да се намали количеството газ за единица време с 60%. Сега руснаците продават по-малко количество газ за повече пари. Не напразно руснаците казват, че ЕС сам си реже главата. Що се жалваме. Ремонтирайте помпите и готово. ЕС да взема мерки нормални, че иде зима навън ще е по-топло от домовете, ако се сещат за какво иде реч!!!!!!!!
  • 24 ЕС-сектата на сатаната

    4 1 Отговор
    Или това е манипулативна информация, или автора не е учил математика в училище. "Подаването на руски газ за Германия през "Северен поток 1" е намаляло с 60 на сто." Когато подаваното количество стане от 167 на 100, това е намаление с 40%, а не с 60 !!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания