Last news in Fakti

22 Юни, 2022 22:20 45 144 20

Разместване! В парламента се появи нова парламентарна група

  • италия-
  • марио драги-
  • луиджи ди майо-
  • джузепе конте-
  • заедно за бъдещето

Вчера Луиджи Ди Майо обяви, че се отделя от популисткото и антисистемно италианско "Движение 5 звезди" заедно със свои колеги и по този начин то вече няма да бъде първа парламентарна сила

Разместване! В парламента се появи нова парламентарна група - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Около 60 италиански парламентаристи сформираха днес нова парламентарна група по инициатива на министъра на външните работи Луиджи Ди Майо, предадоха световните агенции.

Новата група се казва "Заедно за бъдещето".

Вчера Ди Майо обяви, че се отделя от популисткото и антисистемно италианско "Движение 5 звезди" заедно със свои колеги и по този начин то вече няма да бъде първа парламентарна сила.

Ди Майо е и бивш лидер на движението. Освен външен министър, той е и вицепремиер. Между него и настоящият лидер на движението Джузепе Конте има разногласия относно доставките на оръжия за Киев. Конте се обявява срещу прекратяване на доставките и за търсене на дипломатическо решение на украинската криза. Ди Майо подкрепя и политиката на премиера Марио Драги, което пък го направи непопулярен в "Движение 5 звезди".

Антистемното движение беше най-голямата партия в парламента на Италия след изборите през 2018 г. Миналата година тя стана част и от широкото коалиционно правителство на Драги.

Сега след разцеплението в парламентарната ѝ група най-голямата партия в Камарата на депутатите е крайнодясната Лига, според данни на италианските издания "Кориере дела сера" и "Стампа".

А в Сената след формирането на новата парламентарна група се оказва, че "Движение 5 звезди" и "Лига" ще имат равен брой места. Всичко това може да се промени, ако и други политици решат да подкрепят Ди Майо в новата му парламентарна група.

Същевременно днес депутатите от долната парламентарна камара подкрепиха политиката на премиера Драги за Украйна. Това стана чрез приемане на резолюция, подобна на тази, която бе приета вчера и в Сената. В подкрепа на политиката на Драги се обявиха 410 депутати, а против 29. По време да дебатите преди гласуването Конте заяви в парламента, че подкрепата за Драги изобщо не стои под въпрос.

А пък днес украинският външен министър Дмитро Кулеба благодари на Ди Майо за неговата подкрепа за Украйна и за това, че той е застанал на правилната страна на историята.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селския

    45 4 Отговор
    Ще я видят правилната страна на есен........хихихи.......
  • 2 Една звезда

    30 2 Отговор
    За click bait заглавието.
  • 3 Хаха

    36 3 Отговор
    И италианските чалгари се разпадат.Нормално
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Такива

    28 3 Отговор
    Джурналя само да искате, пълни цървули!
  • 6 Абе да ви е..........аааа

    33 1 Отговор
    Научете се да слагате същественото още в заглавието Човек като глрда в тия бурни времена все едно става въпрос за нашата страна Пука ми за жабарския парламент ......

    Коментиран от #8

  • 7 Мухаа,хаа!

    22 3 Отговор
    Италиански вариант на нашите чалга- политици.Яко ги стиска оборското менгеме. Кой със компромати,кой със пачки. До вчера играеха казачок- днес преминават на кънтри. Същите б,кл,чари навсякъде.И навсякъде милиони обикновени хора се ловят на въдицата им,преди всеки избор.Сега и у нас,ще има поредното омайване от всички политически играчи. Направо слагайте обувки с як грайфер! Да не се хлъзнем от реките с масло и мед по улиците.Наистина се чувствам отвратен от всички- без изключение! За кого да гласуваш,когато всички са изляни в един калъп.Само приказките им са различни,докато седнат в Парламента - след това: Ти на мен,аз на теб!"
  • 8 Некой си

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "Абе да ви е..........аааа":

    Всичко е съзнателно, пич. Просто искат повече клик-ове. Постоянно го правят.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Прав си пич

    17 0 Отговор

    До коментар #8 от "Некой си":

    Ама ме трият товари......щи жур......налята.....дето обичат свободата на словото а тър.....кат в несвяст😞😞😞

    Коментиран от #11

  • 11 Некой си

    9 4 Отговор

    До коментар #10 от "Прав си пич":

    Ще минаваме към Фрог. Тия тука заприличаха на Блиц.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Дааа

    11 7 Отговор
    Ако, има интелигентни и мислещи хора в тази държава , ще осъзнаят че вчера , мафията свали правителството! Кой , каквото и да ви лъже, това е истината!Пеевски, Копейкин,Славчо и Бойко вече потриват ръце , от година са на сухо,харчат си от спестяванията откраднати от вас!!!!!
  • 14 Браво

    6 7 Отговор
    Кой и каквото, сега да говори по медиите .Всички видяхме , как привърженици на Възраждане се поздравяваха , заедно с ДПС и Пеевски! Изводите си ги правете , сами!
  • 15 За тролските сайтове

    4 7 Отговор
    Не властта , искара администрацията си в подрепа на правителството, а хората , неплатените, които , могат да мислят самостоятелно,без някой, да им казва какво да чувстват!Славчо,Доган,Бойко и Костя МРАЗИМ ВИ БЕСТПЛАТНО!!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ГОЛЯМА ДЪРЖАВА , ГОЛЕМИ ГРЕШКИ ПРАВИ

    8 1 Отговор
    С УКРАЙНА , РУСИЯ ОЩЕ ПО - ГОЛЯМА ЩЕ СТАНЕ И ОЩЕ ПО - ГОЛЕМИ ГРЕШКИ ЩЕ ПРАВИ - НО ПОБЕДИТЕЛИТЕ НИКОЙ НЕ ГИ СЪДИ ! ВАЖНОТО Е РУСИЯ ДА ОСВОБОДИ УКРАЙНА ОТ ФАШИЗЪМА !
  • 18 ОСВЕН РУСИЯ НИКОЙ НЕ ПОМОГНА НА ИТАЛИЯ С

    9 1 Отговор
    НИЩО , ИТАЛИЯ ВСЕ ПАК ПОМНИ ДОБРОТО ПРИ ГОЛЯМОТО УМИРАНЕ ОТ КОВИД ! НЕ НИ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ ! РУСИЯ ЕДИНСТВЕНА ПРАТИ ЕКИПИ И ЛЕКАРИ , КАМИОНИ И ЛЕКАРСТВА !
  • 19 киро

    2 1 Отговор
    Италия от години ве4е няма собствена политика,затънала е в дългове над 150% от БВП и ре6енията се вземат от СБанка и МВФонд
  • 20 Ееех

    1 1 Отговор
    Няма страшно, зная със сигурност, че и ...Италия ще потъне под водата заедно с Ватикана! Така че нека подкрепят фашистка Украйна, няма проблеми!
Новини по държави: