Last news in Fakti

20 Юни, 2022 12:15 1 269 6

Ердоган ще насрочи избори още през тази година

  • реджеп ердоган-
  • предсрочни избори-
  • турция-
  • кемал кълъчдароглу-
  • анкара-
  • истанбул-
  • турци-
  • измир

Ердоган вероятно ще пристъпи към разпускане на парламента

Ердоган ще насрочи избори още през тази година - 1
Снимка: Shutterstock

Президентът Реджеп Тайип Ердоган вероятно ще насрочи още през тази година предсрочни избори в страната. Това е вариант от съществена важност за него, тъй като това ще му позволи да се кандидатира за трети президентски мандат. Това заяви лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия в Турция Кемал Кълъчдароглу на среща с младежи в град Измир, съобщават турски медии, цитирани от БТА.

За да реализира тази възможност, Ердоган вероятно ще пристъпи към разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори, защото само така ще има право да бъде кандидат за още един мандат, смята Кълъчдароглу. Въпреки твърденията, че изборите ще се проведат според редовния график, т.е. през юни 2023 г., това няма да е възможно, твърди още опозиционният лидер. Председателят на НРП има предвид факта, че съгласно турската конституция президентът има право само на два последователни мандата при редовно проведени избори.

В изказването си Кълъчдароглу е огласил и редица инициативи, които са залегнали в предизборната програма на неговата партия. По думите му една от най-важните от тях предвижда по-строги наказания срещу домашното насилие и насилието над жените. Опозиционният лидер открои същевременно нуждата на турската образователна система от коренни реформи.

"Ние силно изоставаме по отношение на съвременното образование. Системата четири плюс четири, която бе въведена от правителството, нанесе силен удар върху качеството на образованието, върху работата на педагозите, научните работници. Турция се нуждае от нови програми, трябва да се възползваме от опита на такива напреднали в образованието страни като Финландия, например. Образователните кадри са тези, на които ще бъде поверено прилагането на нови, съвременни модели в образованието. Турция има нужда от нов вид университети и университетски програми”, е заявил Кълъчдароглу. Опозиционният лидер е обещал на младите хора, че ще разрешат проблемите във връзка с безработицата сред младите висшисти, недостига на общежития, на студентските стипендии, които инфлацията изяжда, изтичането на подготвени, квалифицирани кадри, т.нар. миграция на мозъци.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    2 1 Отговор
    Хитър е, иска да не оставя време на опозицията.

    Коментиран от #4

  • 2 кемалчето

    1 0 Отговор
    шефе, гладни сме
  • 3 Слава на падишаха

    1 3 Отговор
    Слава на падишаха, собственика на земите от Ефрат до Рейн.Щом ще прави избори тази година като тук, не е ли по добре да обединим изборите. Едновременно в родината и в територията. Едни избори, един президент, една държава.

    Коментиран от #6

  • 4 даскало

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Запознат":

    няма време за себе си. до следващото лято инфлацията ще бъде 300%. онези турци, които оцелеят тази зима, ще умрат тогава.

    икономиката вече не е устойчива. се нуждае от капиталов контрол и строги мерки. ще даде увеличение на заплатите и пенсиите сега с обезценени лири, ще мами наивните турци и след изборите, мерки, мерки, мерки.

    по-лоши мерки от ерата на мвф. лошото идва. край на заемите, започва истински глад, безработица, фалити, самоубийства.. болка, болка, болка.
  • 5 Делфийски оракул

    1 0 Отговор
    Турците да се подготвят за гражданска война. Нито правителството, нито опозицията ще приемат резултата от изборите, ако ... загубят.
  • 6 Абе

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Слава на падишаха":

    Той не ще помаци с криви глави! Де са слагаш, гьотверен!