15 Юни, 2022 10:54 9 822 69

Гърция предупреди Турция: Имаме силни съюзници

  • гърция-
  • турция-
  • кириакос мицотакис-
  • реджеп ердоган-
  • егейско море-
  • нато-
  • сигурност

Гърците трябва да се чувстват в абсолютна безопасност, каза премиерът

Гърция предупреди Турция: Имаме силни съюзници - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Отговорността за ескалацията на напрежението между Гърция и Турция е изцяло на Анкара, заяви министър-председателят Кириакос Мицотакис в интервю за държавната телевизия ERT. Той отбеляза, че именно съседната страна е започнала да извършва полети над населените гръцки острови след срещата му с президента Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул, на която двамата се договориха да намалят напрежението, предаде БГНЕС.

Запитан какво ще направи Гърция, ако логиката не надделее в Анкара и се стигне до ескалация на напрежението, Мицотакис заяви: "Ще направим всичко, което е необходимо". "Гърците трябва да се чувстват в абсолютна безопасност, защото страната не само разполага със силна възпираща сила, която се погрижихме да укрепим през тези три години, но в същото време имаме и много силни съюзници", подчерта той.

Мицотакис повдигна въпроса за агресията на Турция и нейните незаконни нарушения на гръцкото въздушно пространство по време на посещението си във Вашингтон и речта си пред Конгреса на САЩ, което разгневи Ердоган. Турският лидер заяви, че Мицотакис не е спазил споразумението, което са сключили, да не въвлича трети страни в разногласията им. Ердоган заяви, че по тази причина е приключил с гръцкия премиер и че никога повече няма да говори с него. Вчера Мицотакис заяви пред ERT, че би желал да се срещне отново с турския президент


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дичко

    66 14 Отговор
    И кой са съюзници на Гърция😁😁😁

    Коментиран от #4, #17

  • 2 2022

    79 17 Отговор
    Няма да ви помогнат. Една крачка в грешната посока, и византийците ще загубят половината си острови.

    Коментиран от #3, #12

  • 3 Дичко

    71 15 Отговор

    До коментар #2 от "2022":

    На гърците ако им махнеш фалшивата история(Елини и Византия) няма с какво да се хвалят😁😁😁😁😁

    Коментиран от #65

  • 4 домино

    27 6 Отговор

    До коментар #1 от "Дичко":

    украинци :)

    Коментиран от #9

  • 5 поп Богомил

    53 13 Отговор
    Турци и гърци, за България са все вълци!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кой е прав , кой е крив

    44 5 Отговор
    Ако летиш на шест мили от континенталния шелф на Гърция и др. държави не нарушаваш въздушните граници на държавите , ако летиш на 11 мили покрай гръцки остров с турски самолет нарушаваш въздушните граници на Гърция .
  • 8 Самуил-цар Български

    26 9 Отговор
    Гърчете се,гърчета..
  • 9 Дичко

    27 7 Отговор

    До коментар #4 от "домино":

    Е за това Украйна купува турси дронове защото обеча Гърция.
  • 10 Истина

    59 8 Отговор
    Мицотакис (втори Зеленски ) да не се надява на приятели , видяхме тия приятели в Грузия , Армения и сега ги виждаме в Украйна .
  • 11 Докторът на глада

    11 20 Отговор
    Журналисти от кипърските турци дойдоха пред парламента на псевдодържавата с изолационна лента в устата, протестирайки срещу поредица от псевдоправителствени законопроекти, по инструкции на Турция. По-специално, Съюза на кипърските турски журналисти започна протест в парламента на самопровъзгласилата се „Севернокипърска турска република“ срещу антидемократичните закони, наложени съгласно новия протокол с Турция. В резултат кипърските турци журналисти от различни медии се появиха в псевдопарламента с изолационна лента в устата.
  • 12 Стрелата

    27 3 Отговор

    До коментар #2 от "2022":

    Византия кво има общо не знаем... Тя е продължение на Римската империя

    Коментиран от #22

  • 13 Явно в Атина са се спекли здраво

    14 6 Отговор
    🤣🤣🤣🤣🤣
  • 14 Явно мичотакис

    41 9 Отговор
    Бърка съюзници с оръжейни търговци. Ама като всеки грък лакомията го е направила сляп, нищо, че примерът с Украйна го боде в очите 🤣🤣🤣
  • 15 Гръцки Псоли

    8 50 Отговор
    Освен Капъкуле турците имат ли още една гранична станция? Да се ​​практикува използването й, защото нападение на гръцките острови означава окупация на Капъкуле от гърците и край на турската търговия с Европа. Всъщност е възможно турците да спрат да имат обща граница с България по цялото си протежение, до Черно море. Докато за преминаването на турски търговски кораби между хилядите острови в Егейско море, и дума да не става.

    Коментиран от #33

  • 16 ДОСТ

    39 17 Отговор
    КОИ СА БЕ? МАРСИАНЦИТЕ? СУТРИН В 6 Ч. ТРЪГВАМЕ ВЕЧЕРТА 18.00Ч.ЩЕ СИ ПИЕМ УИСКИТО ВЪВ ВСИЧКИТЕ ГРАДОВЕ НА ЕЛЛАДА. И ТО ЗА ВАША СМЕТКА. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЛЯТОТО НА 1974Г. ЗА 8 Ч. ПРЕВЗЕХМЕ ПОЧТИ ЦЕЛИЯ КИПЪР. СЕГА ЩЕ СТАНЕ ОЩЕ ПО-НАПЕЧЕНО. ТАКА ЧЕ, ОПИЧАЙТЕ СИ УМЪ.

    Коментиран от #31

  • 17 Тот

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дичко":

    Е не се ли сети Северна Македония.

    Коментиран от #36

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Истина

    6 3 Отговор
    Западна Европа в скоро време ще се съюзът в САЕДИНЕНИ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ с център протестантска Германия , без католическата Италия и православните държави . После един по един ще искат да капитулират и асимилират православните . Но Гърция ще е в СЕД още от началото на съединението .
  • 21 някой

    32 2 Отговор
    ръчка бурето с барут-балканите, и що ли си мисля, че това са краварите.
  • 22 Историк

    12 8 Отговор

    До коментар #12 от "Стрелата":

    Правилно,наричала се е Източна Римска империя,а населението ромеи(от римляни),но все пак са си били гърци!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Инфо

    5 8 Отговор
    Нов "ниет" от руснаците към Ердоган за атака в Сирия. Москва за пореден път изразява своето противопоставяне на възможна турска военна операция на сирийска територия. Александър Лавредиев, специалният пратеник на Москва за Сирия, каза, че руското правителство смята възможна турска военна операция на сирийска територия за неразумна, тъй като тя може да ескалира. Г-н Лавредиев каза още, че Москва вече не смята Женева за подходящо място за преговори между враждуващите страни в сирийската война. В момента руският пратеник е в Нур Султан (Казахстан) за разговори с пратеници на Турция, Иран, сирийското правителство и опозиционни фракции. Припомня се, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви преди няколко седмици, че Анкара скоро ще започне нови военни операции в Северна Сирия срещу кюрдската милиция YPG, която Анкара смята за терористична организация. Съединените щати се обявиха срещу турската операция в Сирия, като изразиха сериозна загриженост, че тя може да ескалира и да подкопае регионалната стабилност.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Тъй кат гледам

    9 0 Отговор
    Ние сме най-верните съюзници в человеческата история. Я вижте само колко мераклии има да здавят гърците и турците - нашите лични дружки и братушки в НАТО. Мурабето е скъпо занимание, хъшове. Зафъркат ли бомбите над Одринския пазар, няма да можем да го щурмували за евтини гащи, манджи и илячи. Почивката в "нашето" гръцко Беломорие ще стане безбожно скъпа, та ще се наложи да се цамбуркаме в родното Л,,,,,оморие., или са ходим на" ГУЛАК " в Сочи. И представяте ли си, заради всичко това, да се наложи да хванем мотиката ?! Ужас! Гугъл все още не е решил загадката на този процес.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 кабел

    1 2 Отговор
    страната не само разполага със силна възпираща сила, РЪЙШ? СИЛНА СИЛА. СИЛНО СЕ УСИЛИЛА В САЛОНА ЗА ФИЗИЧЕСКИ ТРЕНИРОВКИ.
  • 29 Инфо

    4 10 Отговор
    Ципрас, лидерът на гръцката опозиция, имаше среща с новия американски посланик в Гърция, по време на която президентът на СИРИЗА подчерта необходимостта САЩ директно да осъдят прелитанията и нарушенията на Турция в Егейско море и да замразят продажбата на F-16 за Турция, тъй като САЩ не могат да дадат самолети на Турция с цел нарушаване на международното право с прелитане над гръцките острови. Той посочи необходимостта Анкара да бъде притисната да отвори каналите с Гърция, за да се върне към диалог за рецесия. Той дори поясни пред американския посланик, че Гърция няма да приеме отстъпки в ущърб на гръцките интереси за разширяването на НАТО, ако по време на преговорите на Турция за присъединяване на Финландия – Швеция към НАТО, начинът накърнява интересите на Гърция и че в този случай Гърция ще наложи вето, както обясни на мисиите на 2-те държави, които го посетиха.
  • 30 ХаХаХа

    39 6 Отговор
    Сиртоглавите се ежат на турците, после казват, че имали съюзници 🤣🤣🤣🤣🤣🤣😀😀. А бе сиртакоглав тези същите съюзници, които бяха с Украйна сега седят и наблюдават и казват на украинците да дадат украинска територия на руснака,че да спре. Бъди сигурен, че като почне патакламата ще си изоставеното агънце от съюзниците самичко и блеещо от страх срещу Вълка. Ще дам още един пример с един твой съюзник, Франция. Арменците също се ежиха,че макароните са зад тях,но като се появиха Байрактарите първи избягаха,а арменците нямаше къде да бягат и загиваха на бойното поле. Преди няма и година плашеше турците с френския самолетоносач,, като се появи аскера и самолетоносача беше по бърз и от изтребителите , които бяха на борда. Ердоган. Преди 50 години, когато Айшето отиде на почивка, половината Кипър стана турски,и същите съюзници пак наблюдаваха така както наблюдават сега Украйна, като на Арена за гладиатори. Дават оръжия в ръката на по слабия, само да му удължат агонията.Мисли.....защото срещу Турция освен територии ще загубиш и много гърци. Но трябва такива като вас да са на първа линия със семействата и роднините си,да видим тогава дали пак ще сте за война, когато има един прекрасен живот,без война

    Коментиран от #32

  • 31 Нали

    6 20 Отговор

    До коментар #16 от "ДОСТ":

    Хахаха, знам, това ти каза един турски генерал, който дори нямаше да бъде ефрейтор в Гърция 🤣🤣🤣

    Коментиран от #46, #61

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ей този ачгьозлук

    17 5 Отговор

    До коментар #15 от "Гръцки Псоли":

    Е причина за всичките ви страдания и е напълнил целият ви календар с трагични дати като почнеш от 29 май 1453🤣🤣🤣

    Коментиран от #37, #63

  • 34 Всяко гръцко поколение

    19 6 Отговор
    Е обречено да изживее турско унижение. Явно е ред на сегашното...
  • 35 Айшето остави

    1 7 Отговор

    До коментар #18 от "Айшето":

    Питай жена си за другите съседи, как обслушват, какви големи порции.

    Коментиран от #38

  • 36 Дичко

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Тот":

    Е със Северна Македония направо стават сила😁😁😁🤣🤣🤣🤣🤣
  • 37 на всеки 100 години

    9 27 Отговор

    До коментар #33 от "Ей този ачгьозлук":

    турците преживяват огромна катастрофа от гърците. преди 200 години гръцката революция, началото на края на гнилата империя. преди 100 години балкански войни, нейното погребение. днес отново е времето, гърците ще удавят надеждите ви за възраждане и ще разпаднат нейното ужасно дете. който ходи нощем, тъпче кал и л.йна, казват в гърция. чакаме ви една нощ внезапно, така че внезапно да бъдете изядени от черната риба и солената вода. ех барба ердо, това, което ще преживеете, дори не сте си го представяли, ще видиш ти. послепис: никога няма да станеш грък, турке.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Турция предупреди Гърция

    29 7 Отговор
    Силните ви съюзници да не са с полички, че да не разсейват аскера !
  • 40 Самуил

    10 2 Отговор

    До коментар #38 от "Чичо Лемнос":

    А аз още си спомням за чичо Василий Втори.
  • 41 Гърция предупреди Турция

    10 7 Отговор
    Ηаемните джихадисти не могат да управляват нито самолети, нито кораби. Горко ви !

    Коментиран от #51

  • 42 ФАТИХ

    24 7 Отговор
    Гръцките управляващи "Мафиотакиси" глътнаха държавата, барабар с "хамутите", стовариха на народния гръб 400 милиарда $ дълг ; и сега будалкат хората, с ужким турска опасност и агресивност. Да видим кой ще опере пешкира ! Но явно, ромеите копнеят да си върнат обратно феса, който бяха дали на Османлиите преди 200 години. Много ще им отива.
  • 43 Украинка

    10 1 Отговор
    Имате, като Украйна, ще се поакате, като тях.
  • 44 Украинка

    5 1 Отговор
    Ще викате:Дай, дай, дай
  • 45 Аз от нашето Село

    6 3 Отговор
    Кои са те? Тези, които ви заробват с продажби на оръжия?
    Давайте с пълна газ срещу ,,стената" ! Време ви е вече, достатъчно се сдържахте. Но, .... който е ял пердаха, той по-дълго от 40-50 години не трае, пак трябва да усети по някакъв начин!
  • 46 ДОСТ

    10 4 Отговор

    До коментар #31 от "Нали":

    СИГУРЕН СЪМ, ЧЕ АКО ИМА ЕДИН КАРЪШМАЛЪК ТИ ЩЕ ИЗБЯГАШ ПО-НАТАТЪК ОТ ЗАП. ЕВРОПА.
  • 47 Горчива истина

    11 24 Отговор
    Само някои от точките от Лозанския договор, които Турция е нарушила. Лозанският договор забранява на Турция да присъства в Кипър. Турция е нахлула и поддържа 40 000 окупационна армия. Гръцките острови Имброс и Тенедос близо до Хелеспонд са отстъпени на Турция със задължителна автономия и полиция от местното население, чисто гръцко. Турция не ги спази и прогони населението. В Константинопол остават 150 хиляди гърци, а в Беломорска Тракия 120 хиляди мюсюлмани. Турция изгони гръцкото малцинство без дори обезщетение за собственост. Турция скоро ще бъде обвинена за всичко това. Толерантността и добрата воля свършиха. Наглото поведение ще има последствия за гладната Турция.

    Коментиран от #49

  • 48 ПриМери

    24 2 Отговор
    До сега турците когато са били в съюз със някого във воини винаги са губели и сега предпочитат неутралитет при такива конфликти. Но разбира се сами си вършат качествено работата като пример Кипър, Сирия, Ирак, Либия, други и не на последно като пример с братята им в Азербаиджан.
  • 49 Орт

    10 6 Отговор

    До коментар #47 от "Горчива истина":

    Това което твърдиш го има с в твоята глава.Какъв Кипър? Когато се подписва договора Кипър е британски,прочетете малко.Ама много по лесно е да лъжеш нали?

    Коментиран от #52

  • 50 Чичо Лемнос, гена си е ген

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "Чичо Лемнос":

    Манафистан е в анадола, те затова гърчолята са с къса версия на фустанела. И ти имаш анадолски спомен без да си ходил, щом плачеш на чуждо.

    Коментиран от #54

  • 51 гърчолята глътнаха вода

    8 0 Отговор

    До коментар #41 от "Гърция предупреди Турция":

    След като Столтенберг призовава Гърция и Турция да Решат споровете си В Егейско море. Сякаш ще ходят да се боксират и скачат като пулеви.

    Коментиран от #53

  • 52 Гръцка диаспора

    6 8 Отговор

    До коментар #49 от "Орт":

    Веднага щом положите усилия да прочетете споразумението от Лозана, ще видите това и много повече, които вашата "правилна" Турция е нарушила/
  • 53 Гръцка диаспора

    7 0 Отговор

    До коментар #51 от "гърчолята глътнаха вода":

    Това е обикновен служител, чийто мандат изтича и не струва нито косъм от @@ на гърците!

    Коментиран от #60

  • 54 Айшето

    5 10 Отговор

    До коментар #50 от "Чичо Лемнос, гена си е ген":

    Както и да е, аз ще отида на почивка на гръцки остров!
    Научих, че гърците е.ат и бият красиво и много....
    В Турция няма мъже, те търсят малки момченца.

    Коментиран от #59

  • 55 Николай Стоименов

    18 5 Отговор
    Авантакис е същия палячо като ония дебил зеленски. Ако тръгнат турците спиране няма
  • 56 Тикол

    7 1 Отговор
    Освен за съюзниците се казва че сте има яко самаройосване ако посмеят да мърдат от вечното и дълечното мрънкане
  • 57 Фрегата Лимнос

    8 4 Отговор
    Тоест наближава датата, когато гърците ще имат нов национален празник !! 😁😁😁

    Коментиран от #58

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Те дъртите

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Айшето":

    се вдетеняват, но няма как да се видиш.
  • 60 Ум не мога да ти набия

    2 2 Отговор

    До коментар #53 от "Гръцка диаспора":

    Другото го знаеш.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Диск

    3 9 Отговор
    Страхливия Могилец може само да прати разни чзихадисти ,иначе само приказва от далече защото знае че рибите около гръцките острови са много гладни
  • 63 Чичо Лемнос

    3 4 Отговор

    До коментар #33 от "Ей този ачгьозлук":

    Всички турци от малки имат чичо, който ги запознава с тайните на мъжката любов, тайните на сълзи, сополи и наслада. За теб чичото беше грък и затова още те боли 🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #68

  • 64 Да се хвалиш със силни батковци...

    9 0 Отговор
    Да се хвалиш със силни батковци е е все едно ,ада парадираш че си малък дрилсьо...😂😂😂
  • 65 НАШ

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дичко":

    Елинската също не тяхна крадена от траките, тия африканци са долни лъжци и мошеници присвоил, култура, писменост, богове и само сменили имената им и елинизирани елита им
  • 66 Ахааа

    7 0 Отговор
    И Украйна си имаше силни съюзници, ама къде са по-точно не ги видяхме до де днешен.
  • 67 Гласът на юга

    8 1 Отговор
    Турция си спази Лозанския договор ,и Гърците предусещат че техните номера няма да минат.

    Коментиран от #69

  • 68 Чичо Василий

    1 1 Отговор

    До коментар #63 от "Чичо Лемнос":

    А тъдява, до ден днешен си спомнят с любов за нашето нявгашно 200 годишно "присъствие".
  • 69 Истинският глас на юга

    1 1 Отговор

    До коментар #67 от "Гласът на юга":

    Гърция си спази Лозанския договор ,и Турците предусещат че техните номера няма да минат.
Новини по държави: