Тема: Украйна

2 Септември, 2022 08:11 29 526 182

Истерия в Русия: Путин търси начин да спаси рублата

  • руска рубла-
  • истерия-
  • валута-
  • руска икономика-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • долари-
  • юани-
  • китай

Русия обмисля да закупи 70 млрд. долара в „приятелска“ валута

Истерия в Русия: Путин търси начин да спаси рублата - 1
Снимка: Shutterstock

Русия обмисли купуването на 70 милиарда долара в юани и други „приятелски“ валути през тази година, за да забави ръста в цената на рублата, съобщава Bloomberg, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Юанът увеличи печалбите си спрямо долара за кратко след новината, като цената му достигна връх в рамките на сесията. Турската лира поскъпна с 0,2% спрямо долара след новината, като преди обяд българско време вчера цената ѝ запази ръст в размер на 0,1% и е на ниво от 18,1754 лири за долара. Индийската рупия също поскъпва. Предложението е част от поредица мерки, които биха преразгледали икономическата политика, водена в продължение на десетилетие, докато Кремъл търси нова стратегия на фона на широкообхватните санкции, наложени от САЩ и техните съюзници заради инвазията на Владимир Путин в Украйна.

Още новини от Украйна

Планът спечели първоначална подкрепа в рамките на специална среща за „стратегическо“ планиране на представители на правителството и централни банкери, включително гуверньора Елвира Набиулина, проведена на 30 август, твърдят запознати източници. Подходът подчертава как санкциите преобръщат икономическата стратегия на Русия, след като доведоха до замразяването на около половината от нейните валутни резерви на стойност 640 милиарда долара след инвазията през февруари. Това лиши Кремъл от достъп до парите, които спестява от години за извънредни ситуации. Ситуацията също така е показателна, че усилията за диверсификация на тези резерви извън евро и долари имат ограничен ефект.

„В новата ситуация трупането на ликвидни валутни резерви за бъдещи кризи е изключително трудно и нецелесъобразно“, се посочва в предложението, подготвено за срещата. Години наред Кремъл ограничаваше разходите и пестеше стотици милиарди в долари, евро и други чуждестранни валути, които да използва за предпазване на икономиката от покачванията и спадовете в цените на петрола. „Замразените 300 милиарда долара не бяха от полза за Русия; напротив, те се превърнаха в уязвимост и символ на пропуснати възможности“, се посочва още в презентацията за срещата – рядко официално признание за истинското въздействие на санкциите. Представители на Bloomberg са видели копие от документа, който не е публично достояние, а запознати лица са потвърдили автентичността му. Правителството и централната банка не са отговорили на запитвания за коментар. Спестяването на тези пари „директно намалява инвестициите в Русия за сметка на инвестиции в други страни“, твърди още документът.

„Приятелските“ страни

Дори купуването на валути от „приятелски“ страни създава проблеми според документа. От него става ясно, че продажбата на притежаваните юани „изисква отделно споразумение с Китай, което би било трудно да се постигне в условията на криза“. Други валути – като дирхама на Обединените арабски емирства – представляват „високи политически рискове“, тъй като правителствата могат да променят политиките си, се посочва още в презентацията. Турската лира пък е изправена пред риск от обезценяване, смятат официалните лица. В краткосрочен план обаче приходите от износа на петрол и газ доведоха до рекорден излишък по текущата сметка и увеличават цената на рублата. Предложението предвижда изразходването на 4,4 трилиона рубли (70 милиарда долара) за закупуване на валутите на „приятелски“ страни, предимно юани.

Идеята за закупуване на „приятелски валути“ първоначално се появи през юни. По това време министърът на икономиката Максим Решетников я разкритикува, като заяви, че това няма да е достатъчно, за да повлияе съществено на курса на рублата, но ще принуди правителството рязко да свие разходите. В документа не се споменава отслабването на юана спрямо долара през тази година, което ерозира стойността на валутните резерви на Русия.

Преди войната Русия значително увеличи инвестициите си в юани като част от плана си за диверсификация, превръщайки се в най-големия притежател на резерви в китайската валута в света. Въпреки че тези активи не са замразени от американските и европейските санкции, достъпът на Русия до тях остава ограничен. Според документа притежанията в юани могат да достигнат 180 милиарда долара, включително допълнителни покупки през тази година, които не са конкретизирани. Централната банка спря да отчита дяловете на валутите в нейните резерви след налагането на санкциите. На 1 януари тя посочи, че юанът има 17,1-процентен дял от нейните активи, което възлиза на малко над 100 милиарда долара.

Планът предвижда тези средства – до 180 милиарда долара – да бъдат изразходвани през следващите три до пет години, за да се покрият огромните разходи за замяна на чужди технологии и пренасочване на транспортната инфраструктура към нови пазари в Азия. Документът не уточнява как ще се управляват продажбите за рубли, отбелязвайки само, че те ще укрепят валутата.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 128 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    93 124 Отговор
    загубена кауза-затваряй .......

    Коментиран от #7

  • 2 Койдозлу

    241 100 Отговор
    Рублата за няколко месеца се е покачила с
    3 - 4 пъти а вие си пишете каквото си искате.

    Коментиран от #9, #19, #87, #156

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ами не

    175 24 Отговор
    Приятелска валута се купува та да може да има сделки в национални валути...Сами ли се залъгваме с подобни писания?????
  • 5 Рашън фалит

    108 131 Отговор
    Минимална заплата в Рашън 334 Български лева

    Коментиран от #8, #12, #14, #49, #90, #110, #124, #127

  • 6 Петър

    163 45 Отговор
    Стига с тая пропаганда, медиите за по зле от медиите преди 1990г.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 А колко

    49 10 Отговор

    До коментар #5 от "Рашън фалит":

    Е пенсията?
  • 9 Ми тва е щото има спекуланти

    31 66 Отговор

    До коментар #2 от "Койдозлу":

    И същите те имат трилиони и те помпат цените на енергоносители ...не че някои рублата му е присърце и купева за да я спаси рублата
  • 10 Рубладжийче

    115 92 Отговор
    Предлагам всички русофили да обърнем спестяванията си в рубли и така да помогнем на руската икономика!

    Коментиран от #23, #30, #46

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Петър

    53 20 Отговор

    До коментар #5 от "Рашън фалит":

    И теб това те впечатлява? Явно разсъждаваш първосигнално,един Москвич 2140Д в Куба,струва 10 000-15 000 долара,защо цената е толкова?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ехо

    96 31 Отговор

    До коментар #5 от "Рашън фалит":

    А бензина там е наши 30 ст.

    Коментиран от #18, #33, #107, #175

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сувар

    80 33 Отговор
    Тази валита колко л......а изспиахте за нея ,ко ли не писахте 33 години назад до сега ,че като гледам хората си я печатат и нямат намерение да пазаруват и харчат долари и евраци ,то курса им там показва ниски стойности на великите банкноти долар и евро с тенденция да намаля до минимум и ще стане.Ко плюете за рублата като нашия лев ще изчезне както е тръгнало с демографията.

    Коментиран от #20, #146

  • 17 Голем смех

    74 88 Отговор
    Путлер не може да спаси неспасяемото. Направо да минава в индийски рупии. И без това звучи като рублии.
  • 18 Рашън фалит

    50 38 Отговор

    До коментар #14 от "Ехо":

    Така ли? Я си помисли?! Влез в сайта фуело и виж ! При положение че те добиват петрол ...
    Цени на горивата в Русия
    движение на цените през последния месец-
    Бензин А95-1.79 лв литър
    Дизел- 1.86 лв.литър

    Коментиран от #29, #71, #131

  • 19 руска стъкмистика

    76 78 Отговор

    До коментар #2 от "Койдозлу":

    Рублата се е покачила по държавен курс, но на черно е паднала с 300% спрямо долара.

    Коментиран от #24, #25, #98

  • 20 Прав си

    36 30 Отговор

    До коментар #16 от "Сувар":

    Левът изчезва и става евро.

    Коментиран от #91

  • 21 Йдккфйфкф

    69 33 Отговор

    До коментар #11 от "Само питам":

    Не бе мила разбрах ме че украйснките офицери се преобличат като жени с перуки и рокли да избягат, това е верно нали ма джендърке? И кой друг в армията си има транссексуални хммм америте тяхните инструктори.. Кажи сега хубаво е да си различен транссексуален нали? Модерно е

    Коментиран от #32, #54

  • 22 БРЕЙ, ХА, ХА, ХА

    81 17 Отговор
    "Представители на Bloomberg са видели копие от документа, който не е публично достояние, а запознати лица са потвърдили автентичността му."

    ФАТКИ, вие ме изумявате. ИНСПЕКТОР ДЮДЮ ДА НЕ РАБОТИ ЗА ВАС.
  • 23 Пак не си разбрало.

    105 17 Отговор

    До коментар #10 от "Рубладжийче":

    Икономиката на една държава не се крепи на напечатаните пари, а от евтина, достъпна енергия, производство, суровини, всякаква промишленост, износ и пазари. Другото е куха пропаганда и лъжи.

    Коментиран от #111, #132, #139

  • 24 Койдозлу

    65 9 Отговор

    До коментар #19 от "руска стъкмистика":

    Газа се плаща по държавния курс а не на черно

    Коментиран от #37

  • 25 На черно рублата е около

    45 66 Отговор

    До коментар #19 от "руска стъкмистика":

    100 рубли за долар. Умишлено държания нисък курс е за изкупуване на валутата на гламавите рушляци.

    Коментиран от #41

  • 26 Рублата, Турската Лира, все спадат, все

    72 37 Отговор
    Умират, все лъжи и Маниполации!! Клепнаха ни ушите да слушаме едни и същи лъжи!! Бломберг, DW, Ройтерс, лъжи и маниполации!!!

    Коментиран от #34, #40

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Българин 🇧🇬

    76 26 Отговор
    Украинският конфликт , инспириран от Вашингтон не е само срещу Русия , но и срещу ЕС . Помните ли колко долара беше еврото преди конфликта . И вижте до колко се срина сега ! Но за разлика от Русия , в Брюксел никой не се трогва от сринато евро ? !
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ⚜️Просветен⚜️

    79 41 Отговор

    До коментар #10 от "Рубладжийче":

    Не знам кой какво ще спасява, но аз и много хора от кръга ми , закупихме рубли при цена от 0,011-0,013! В момента е 0,033! Не съм русофил , не съм русофоб, а просто анализирам! Зад рублата стоят земята и богатствата на половината суша на планетата, зад долара стоят трилиони дългове и печатницата на Фед! Без да претендирам че съм прав, общата ни инвестиция от около 100к. Лева достигна 330к! При 0,030 продадохме рубли с които да покрием инвестицията, а разликата от 200к лева която е чиста печалба стои в Рубли! В момента и 0 лева да стане рублата, пак сме на равно! А тя не само че няма да е 0 , а ще расте! Така че друзия, вие си преписвайте Блумбърг, а ние ще си трупаме пачки! И между другото точно Блумбърг преди няколко месеца обяви рублата за валута на годината!

    Коментиран от #113, #176

  • 31 Иван

    55 55 Отговор
    Уж силна и конвертируема рублата, пък купуват други валути. Айде тролчета да обяснят тая ситуация. 😂😂😂😂

    Коментиран от #45, #48

  • 32 Българин

    16 23 Отговор

    До коментар #21 от "Йдккфйфкф":

    сбъркал си сайта-тук не е за запознанства ,а за новини-освен това смятам,че си с малко леви разбирания.....но не ти стиска да си ги признаеш

    Коментиран от #123

  • 33 Стойко

    37 39 Отговор

    До коментар #14 от "Ехо":

    Значи написваш - цени в РУСИЯ и ти излиза - цените в Русия за месец август 2022 г.. По високи от в България , средна заплата в Москва и Санкт Петербург 1700 лв.обърнати в Българска валута, в Новосибирск и Ялта под 1000 лева..И ние ще влизаме в Евразийския съюз а те имат по нисък стандарт от нашия

    Коментиран от #52, #55

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Сектант

    51 50 Отговор
    Раша от юли е в дефолт т.е. фалит,и спасение не се очертава,просто жална им майка на руснаците.

    Коментиран от #43

  • 36 Методи

    51 36 Отговор

    До коментар #29 от "Ехо":

    Аз сега го видях с очите си. На екскурзия с туристическа агенция за 8 дневна екскурзия в Русия. Горивата вече там са над 2 лева при положение че те самите добиват петрола...Кошмар

    Коментиран от #57, #60

  • 37 Мда верно е

    10 2 Отговор

    До коментар #24 от "Койдозлу":

    Че така се плаща, въпросът е обаче - купува ли се?

    Коментиран от #79

  • 38 Браво !

    49 14 Отговор
    Егати истерията! Аз съм в истерия, че се чудя как ще плащам сметки! Ама това какво ви интересува? Важното е дали се обезценявали вражеските парички! А за нашите що не пишете? Или ви хвана амнезията?
  • 39 Иванушка  🇷🇺

    34 27 Отговор
    Не ги мислете руснаците, те си оигат и без рубли и долари, ми вижте кво ли се случва в Запад-налите "икономики" ))

    Коментиран от #42

  • 40 Чети!

    26 11 Отговор

    До коментар #26 от "Рублата, Турската Лира, все спадат, все":

    Преди 10 години една турска лира беше 1,8 евро. Сега е 1 евро е 17-18 лири. Да не говорим, че на турчина стандартът му е паднал стремглаво.
  • 41 А бе нали сте за пазарна икономика,

    17 7 Отговор

    До коментар #25 от "На черно рублата е около":

    какво "черно"? Впрочем - дали идеята за максимални цени на руския петрол по борсите няма нещо общо с рублата и долара?
  • 42 Хихи

    18 11 Отговор

    До коментар #39 от "Иванушка  🇷🇺":

    Какво ти разбира главътъ от икономика бе, дурачок?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Наглецо

    49 31 Отговор
    Фактически,Запада открадна от Русия 1 билион долара.Мислиха си,че това им е държава от третия свят,която ще клекне и ще продължават да я крадат.С основание си заслужават атомни бомби по джендърските кратуни !
  • 45 Просто обяснение -

    32 11 Отговор

    До коментар #31 от "Иван":

    американците не допускат друга валута в Европа и САЩ. Защо ли?
  • 46 виж себе си

    26 6 Отговор

    До коментар #10 от "Рубладжийче":

    Аз предлагам да погледнеш картата на света , освен това по честичко да ползваш интернет където ще ти разкажат за числеността на населението и най бързо изчезващата страна в света и след това помагай ако искаш и на Саудитска Арабия ......
  • 47 "За да забави ръста

    29 6 Отговор
    в цената на рублата."
    Що бе, да не се е покачила?
    Аааа, верно се е покачила.
  • 48 Да,да

    28 29 Отговор

    До коментар #31 от "Иван":

    Да ти обясня, но няма да разбереш, щом сам не си го обясняваш. Путин пак е с едни гърди напред.

    Коментиран от #148

  • 49 Заработчанин

    9 15 Отговор

    До коментар #5 от "Рашън фалит":

    Заработчаните таджики, укри, балканджии в Бурятия и Дагестан получаваме минимални заплати - 1200 лева.
  • 50 Уса

    28 16 Отговор
    Блумберг-Сорос за България.Цяла Америка мрази Сорос а в България рахат за престъпниците
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Жоро

    22 25 Отговор

    До коментар #33 от "Стойко":

    Май не си много наред. БВП на глава от населението на рашките е същото като на българина - демек в блатото. развитите държави примерно са 7-10 пъти повече. Айде всяка жаба да си знае гьола.

    Коментиран от #62

  • 53 Хахо

    33 13 Отговор
    Когато на Русия и липсва валута не е добре ,когато тя има в изобилие и родната валута поскъпва драстично пак не е добре,когато тя започне да обръща своите резерви в кошница от други валути пак не е добре!Време е Говедарските финансови корифеи да уточнят кога е добре и кога е зле!
  • 54 Само питам

    14 8 Отговор

    До коментар #21 от "Йдккфйфкф":

    Да не излезе, че са били руски офицери. А ти със сигурност си двувалентен. Дори и с никовете. Сутрин се пишеш с букви, следобед с цифри. Биполярно разстройство отвсякъде.
  • 55 тц тц

    38 26 Отговор

    До коментар #33 от "Стойко":

    Ама добре си съчиняваш:) Средната заплата в Русия е 1169 долара или по днешен курс 2298 лева, а в България, която член на великия ЕС средната заплата е 1593 лева, цените на горивата и електроенергията са в пъти по евтини в Русия, цените на храните са малко по евтини. Така че реално ти си клошар в сравнение с руснаците!

    Коментиран от #75, #134

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 на чужд гроб недей плака

    25 7 Отговор

    До коментар #36 от "Методи":

    Интересно как са 2 лева като и дизела и бензина са по 50 рубли зА литър ( + - 2рубли ) 1Е= 60р . И май не е 2 лева ! А тока че е 0,06 - 0,07 ст а при тебе колко е( не си спомняй ще те заболи главата ) ? А скоро те чакат и нови сюрпризи !
  • 58 Реалист

    26 10 Отговор
    Достатъчно е да обяви, че я обезпечава освен със злато, а и с други метали, петрол или диаманти. В Русия има всичко. Да обяви, че валутата е обезпечена и да иска да види обезпечение на другите валути. Не знам дали някой освен арабите ще отговори на предизвикателството.

    Коментиран от #163

  • 59 1111

    16 15 Отговор
    Тази статия е пърен боклук. Валута, която поскъпва не спасява. Спасява еврото, което удари историческо дъно, т.е. се обезцени тотално. Факти!
  • 60 Ехо

    16 4 Отговор

    До коментар #36 от "Методи":

    Абе стига лъга, бе. И то хора, които са били на място се мъчиш да метнеш. 2 лв. ама в главата ти и по сайчетата ти . На краставичар, краставици ще продаваш
  • 61 Географка Картова

    14 9 Отговор

    До коментар #56 от "Само питам":

    Москва е част от Европа, географски двойкарино. Аман от смотани географици бре! Ако ви дадем карта на света сигурно ще сложите Вашингтон в центъра на ЕС, а Москва ще я запишете че е на Северния полюс.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Анти-маймуна

    21 12 Отговор
    Замразиха им 300 млрд долара, защото милиционерите са умни. Държаха си милиардите на запад хаха муа хахахха

    Коментиран от #70

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Руснак

    13 9 Отговор
    Защо пишете глупости ? Еврото в Русия го продават по 66—67 руб. Доста комфортен курс и няма изменение вече полвин година
  • 66 фгцхбйнлм

    23 20 Отговор
    Както я кара Путлер, скоро Рашия може да стане губерния на Китай... ):::
  • 67 Механик

    22 14 Отговор
    Да, рублата стана "неспасяема". От 6 месеца насам все поскъва и поскъпва.
    Мушмуроци
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 ПРИСЪДА ВЪЖЕ

    14 10 Отговор
    ВСЕ ЕДНО ДА СПАСЯВАШ ТИТАНИК
  • 70 Анти-маймуна но без маймунска шарка

    13 11 Отговор

    До коментар #63 от "Анти-маймуна":

    Само златния резерв на Русия е 500 трилиона тона, така че 300 милиарда долара за тях са колкото е 1 ст. за теб:)

    Коментиран от #78, #84

  • 71 Ехо

    14 8 Отговор

    До коментар #18 от "Рашън фалит":

    В момента бензина в Луганска област е български 50 ст. Информацията е очи да видят, ръка да пипне. В различните области варира от 30 до 60, 70 ст.

    Коментиран от #83, #133

  • 72 Митьо

    20 13 Отговор
    А "демократична" Европа се чуди, как да избута зимата!

    Коментиран от #99

  • 73 Нема ниц

    14 8 Отговор
    Рублата поскъпна, при това страшно. А скъпата валута не е изгодна. И руснаците се усетиха. Какво има значение дали литър гориво е 40 рубли, а еврото 60, ако заплатата ти е в рубли? Ние тук малко преиграваме с курсовете. А страдаме ние. Защото с 1000 лева заплата купуваме 300 литра гориво. А ток, парно, изнръжки, храна?! Жална ни майка.

    Коментиран от #77

  • 74 Ирена

    11 5 Отговор
    Направо да въведат китайската валута - Йоан .
  • 75 Че какво правиш тука?

    26 14 Отговор

    До коментар #55 от "тц тц":

    Мятай се на влака и заминавай за путлеровия рай. Хаха..
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Щото ни е толкова акъла.

    8 0 Отговор

    До коментар #73 от "Нема ниц":

    Всяко семейство с по 2-3 коли. Ще забравим да ходим пеша.

    Коментиран от #80

  • 78 Голем смех

    11 3 Отговор

    До коментар #70 от "Анти-маймуна но без маймунска шарка":

    По математика си бил двойкаджия. За какви трилиони тонове бълнуваш?
  • 79 Коментар

    12 11 Отговор

    До коментар #37 от "Мда верно е":

    Купува се, ама не се доставя заради едни господарски санкции!!!

    Козяците между ушите дрънчите на кухо!
  • 80 Нема ниц

    17 3 Отговор

    До коментар #77 от "Щото ни е толкова акъла.":

    Това е другият проблем. Нацията стана болна, грозна и много глупава. Коментарите под статиите са пряко доказателство.
  • 81 тъжен смях

    15 9 Отговор
    "Путин търси начин да спаси рублата"...." за да забави ръста в цената на рублата"! - Факти, вие сте гении! Както новината, че по заповед на Зеленски, украинските части се ЕВАКУИРАТ от "Азовстал"!

    Коментиран от #85

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 фффф

    14 6 Отговор

    До коментар #70 от "Анти-маймуна но без маймунска шарка":

    Резерва на Русия за последните две години е средно 1041 тона. Германия - 3400 тона, Франция 2400 тона и предлагам да не посочвам цифри за САЩ :)
  • 85 Качак

    11 4 Отговор

    До коментар #81 от "тъжен смях":

    Факти просто са преписали статията, а ти, икономически, си профан и забележи това не е обида, ако наистина не разбираш защо силната рубла е в ущърб на руската икономика. И тази новина е от руските медии, като само беше споменато, че лично Путин ще реши кога точно ще се отслаби рублата да няма много брожения в населението.
  • 86 джи- пи

    9 16 Отговор
    доларьт треска го тресе а вие за рублата глупости пишете Самата ви публикация е пьлен спам и обида за читателите
  • 87 Керът

    12 6 Отговор

    До коментар #2 от "Койдозлу":

    И двадесет да е, като не е конвертируема, е само хартийка за домашна употреба. Или не си прочел какво пише в статиятя, или не си я рабрал, или нямаш елементарни познания от икономика, но затова пък си бъкан с бързи кредити, нали?! :)
  • 88 М3 голд

    15 12 Отговор
    Авторът на статията не е на ясно с основни икономически и финансови принципи. Написаното е отчетена поръчка и показва как може да се тълкува инфо пред не до там компетентна публика.
    Между впрочем, блокирането на руските авоари и под готовата за изземването им си е чиста кражба, за която крадците ще бъдат наказани

    Коментиран от #94

  • 89 Забравяте най-важното...

    12 21 Отговор
    ... клети ,,факти,, и русофобченца, а то е, че с Русия е Бог!!! Жалкия западен свят е потъващ кораб и тепърва ще си припомня къде зимуват раците!

    Коментиран от #97, #105, #114

  • 90 БПФ

    4 11 Отговор

    До коментар #5 от "Рашън фалит":

    А средната е по-висока от нашата, глyпи...
  • 91 Кръпката

    11 7 Отговор

    До коментар #20 от "Прав си":

    И защо? Какво му е на лева? А какво казва Ханке? А Полша и някои други що си държат валутите? А като се срине ЕС и еврото, какво ще остане от нас?
  • 92 БПФ

    10 8 Отговор
    Спасяват рублата... от поскъпване? Смешни сте !!
  • 93 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 5 Отговор
    В Русия денги нет
  • 94 Гражданин

    17 6 Отговор

    До коментар #88 от "М3 голд":

    Ще бъдат наказани с масов износ на гладни рускини.
  • 95 Източника на новината

    7 12 Отговор
    е източник за фалшиви новини и лъжи! Не ги чета такива!
  • 96 Емил

    4 4 Отговор
    Само да попитам защо приятелски страни е в кавички?
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 БПФ

    5 7 Отговор

    До коментар #19 от "руска стъкмистика":

    Всеки който иска може да обмени в Пейпал или Пайър... по "фалшивия" официален курс !!!
  • 99 Гражданин

    5 2 Отговор

    До коментар #72 от "Митьо":

    Ще я избута много по-добре от теб, троле.
  • 100 Истерия от мизерия

    19 9 Отговор
    Пръкълната руска нация
  • 101 Истината

    14 3 Отговор
    Тоалетна хартия
  • 102 Рускиня

    20 11 Отговор
    Долара е номер 1
  • 103 Ами сега?

    16 9 Отговор
    Е нали санкциите имаха обратен ефект и до вчера рублата беше най стабилната валута в света, а никой не иска да купува рубли? Сега ще продават рубли за жълти стотинки.
  • 104 Жабата

    11 20 Отговор
    Зелени хартийки срещу реални ресурси, кой ще спечели? Задръжте си малоумната краварска пропаганда.

    Коментиран от #108

  • 105 Може

    15 6 Отговор

    До коментар #89 от "Забравяте най-важното...":

    Но с Народа не с Путин кръга от олигарси,тел.клкьори милионери,военни крадци милионери за сметка на Народа.Ти фен на Путин ли си.В тая измислена страна няма ли диктатора ще се разпадне на съставните си части
  • 106 СПАСЕНИЕ НЕМА,.. РУБЛАТА Е ИСТОРИЯ

    20 11 Отговор
    МОСКАЛСКИЯ КЕНЕФ И ПУТЬО ГЕЯ,...ТОЖЕ !
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Ограмоти се

    5 1 Отговор

    До коментар #104 от "Жабата":

    Малко Един тел Айфон 100лв части ,100лв труд в Китай ,другото печалба.Колко нефт е това да те питай,Г н .Незнайко
  • 109 Независим

    5 11 Отговор
    Истерията е как ще преживеем идващата зима предизвикана от западните санкции. Колко фалити и обедняване ще има.

    Коментиран от #128

  • 110 Запознат

    6 8 Отговор

    До коментар #5 от "Рашън фалит":

    Да, но там цените са приблизително три пъти по- ниски отколкото тук.

    Коментиран от #120

  • 111 Всички знаят

    10 6 Отговор

    До коментар #23 от "Пак не си разбрало.":

    Само гледай как евтината и достъпна енергия никой няма да я купува. Ще почнат да я продават на себестойност.

    Коментиран от #125

  • 112 Абе

    6 6 Отговор
    Каква истерия, какви 5 лева. Страните от БРИКС ще търгуват в национални валути и се стремят да се отърват от доларовите хартийки без покритие.

    Коментиран от #116, #119

  • 113 Айде

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "⚜️Просветен⚜️":

    Фантазирай си "финансисте". 😊
  • 114 Баро

    8 6 Отговор

    До коментар #89 от "Забравяте най-важното...":

    Раците са у камчатка ама само америте праат пари от тях (долари) чукчи нема пари за лодка

    Коментиран от #152

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Ааа

    6 12 Отговор

    До коментар #112 от "Абе":

    И още нещо . Още 6 страни са подали документи за влизане в БРИКС. И между другото в момента Русия, Китай и Индия и към тях още 14 страни между, които Алжир провеждат съвместни военни учения с участието на 50 000 войници. Правете си изводи.
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Баро

    7 7 Отговор

    До коментар #112 от "Абе":

    А на бас че тая няма да стане миш маша ще е пълен заради курсовете и пак ще правят равнис по долара трябпва мерна единица за отправна точка
  • 120 Баро

    5 2 Отговор

    До коментар #110 от "Запознат":

    Що не бегаш на евтинията
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Хах

    3 5 Отговор
    Кучетаа , само кучета сте вашата говняна медия
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 1234567

    10 6 Отговор

    До коментар #5 от "Рашън фалит":

    Не ми обяснявай КОЛКО е заплатата, кажи КАКВО може да се купи с нея, че има държави с 3 долара заплата, но си живеят повече от добре с тях за разлика от нас
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Андрей

    2 3 Отговор
    Много интересно от къде знаете? И вие сте едни новинари нямам думи ! Сега няма да го публикувате нали?
  • 127 Бил Гет

    10 6 Отговор

    До коментар #5 от "Рашън фалит":

    Сума за отопление на апартамент в Русия 54.00 лв. За цялата зима . В БГ . 600,00лв. На месец .

    Коментиран от #136, #137

  • 128 Баро

    12 1 Отговор

    До коментар #109 от "Независим":

    Истерията е за истериците щом преживяхме виденовата зима ще преживееме и тази никога не съм имал спестявания нямам и няма да имам бачкам харчи така че не ми дреме дупе трябва да знае 2 и 200 парите се обезценяват непрекъснато от векове
  • 129 читател

    9 8 Отговор
    Алоо, джурналята, спрете с тъпата си пропаганда.
    Докарахте нещата до там никой вече да не ви вярва!
  • 130 Кака Мара

    13 4 Отговор
    Боли ма бутката за рублата на Путен
  • 131 Георги

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Рашън фалит":

    95 -1.6лева
    Дизел - 1,62 лева на големите вериги.
    На Малки частни бензиностанции 95 1,45 лева дизел - 1,5 лева.
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Пъци

    8 3 Отговор

    До коментар #71 от "Ехо":

    Странно,а на заснетите преди няколко дни видеоклипове с телефон от преминаващи оттам руски граждани( или украински руснаци,и аз не знам как да ги определям ) с възторжени коментари за освобождението им,на бензиностанциите виждащи се по трасето на пътуването им други едни числа пишеше на таблата,като ги сравниш с "Fuelo"-май този сайт вярно показва.Не знам къде сте видяли и пипнали двойно по-евтини горива.
  • 134 Пъци

    5 4 Отговор

    До коментар #55 от "тц тц":

    Средняя заработная плата в России по месяцам
    За три последних месяца:

    За июнь, 2022 - 66 572 руб.

    За май, 2022 - 62 457 руб.

    За апрель, 2022 - 62 269 руб.
    Нужен ли е коментар на пропагандата Ви? Днешния курс на рублата към долара е 1р=0,02д.

    Коментиран от #135, #174

  • 135 тц тц

    8 6 Отговор

    До коментар #134 от "Пъци":

    Пъцинко, защо си променил една цифра и вместо 2012 си написал 2022? Сите пишман коментатори заприличвате на Bloomberg TV Bulgaria - руснаците разкарват доларовите си позиции и ги заменят със стабилни валути, а те пишат че се мъчаг да си спасят рублата.

    Коментиран от #138, #145

  • 136 Баро

    3 4 Отговор

    До коментар #127 от "Бил Гет":

    Всеки си измисля квот му хрумне мойто парно е 150 след увеличението
  • 137 Пъци

    5 3 Отговор

    До коментар #127 от "Бил Гет":

    54лв=1674руб. при 66000руб. средна заплата това наистина е малка сума.Не знам защо но моето жилище в България е малко по-големичко от апартамент,но повече от 100-130лв. за отопление(климатици) на месец не ми излиза.Вие какво използвате за отопление срещу 600лв/мес. ?

    Коментиран от #154

  • 138 Пъци

    7 0 Отговор

    До коментар #135 от "тц тц":

    От Ваш руски сайт е копирано директно-питайте тях.

    Коментиран от #140

  • 139 Баро

    9 5 Отговор

    До коментар #23 от "Пак не си разбрало.":

    КАКВО ОТ РУСКАТА ПРОМИШЛЕННОСТ ИМАШ У ВАС

    Коментиран от #150

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Пъци

    10 1 Отговор

    До коментар #140 от "Баро":

    Сигурно трябваше да проверя в някой марсиански сайт за средната руска заплата???
  • 142 Войводата

    10 6 Отговор
    Бог да я прости рублата, а Путин е непобедим в милиционерските терикатщини само и само да спаси кожата че ватенките като огладнеят текива разстрели ги чакат другарите от КГБ че Чаушеску ще им се стори леко мъмрене с Калашников. Евтините лъжи тавариш Путин стигат до този момент да се завреш в сопствената клиюса от самолюбие и власт в която завършва със грозна смърт. Примери като , Хитлер, Наполеон Бонапарт, Гай Юлий Цезар, и много други като теб.....
  • 143 РУСКА ТОАЛЕТНА ВАЛУТА

    12 9 Отговор
    И руснаците вече не щат да чуят за тоалетни рубли,само долар и евро ги интересува от "гнилият запад",тукашните не умни русфилтаци и те квичат в подкрепа на рублата,ама не сменят малкото си левове във тоалетни рубли !!!!
  • 144 Путин искал да отслаби рублата

    6 7 Отговор
    Путин купувал чужди валути за за да отслаби рублата, която била поскъпнала много, съобщи Би Би Си. Трудно е да се обясни логиката на подобна валутна игра. Като купува индийски рупии, китайски юани и прочие чужди валути, Кремъл може би иска да търгува с тях, защото нито Индия нито Китай са готови да получават рубли срещу вноса на техни стоки. Истината е, че Русия тепърва ще изпитва сериозни икономически трудности, свързани със западните санкции, наложени заради войната в Украйна. Руснаците едва ли ще се втурнат да купуват ирански коли, с които Путин иска да замени беемветата, мерцедесите, тойотите и другите западни марки, които вече не се продават в Русия. Въобще политиката на заместване на забранените стоки, звучи повече като самозадоволяване по почина на Северна Корея. Изчезването на много стоки от напомня на руснаците по най-тежкия начин за агресията срещу Украйна. Колко дълго ще издържи патриотизма им остава да се види. Старото поколение може да е готово на жертви, но младите едва ли. Много от тях доказаха това като напуснаха Русия и продължават да заминават в чужбина. Путин може да арестува противниците на войната в Украйна, но не може да спре емиграцията - над 2 милиона вече са напуснали.

    Коментиран от #149, #165, #182

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Слава на приматите

    6 11 Отговор
    Безкрайно тъпа, антируска пропаганда,съставена от също толкова ограничени бивши другари,финансирани от познайте кои фондации.
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Ха ха

    5 5 Отговор

    До коментар #144 от "Путин искал да отслаби рублата":

    Цял роман си съчинил,но под чужда диктовка .А Путин лесно може да намали цената на рублата .По американски образец- печатайки пари .Не е нужно да се пишат романи .
  • 150 Ха ха

    3 3 Отговор

    До коментар #139 от "Баро":

    Основата.Гориво и ток за всички чушкопеци произведени в БГ.
  • 151 ФАКТИ МНОГО ИСТИНСИКИ

    2 7 Отговор
    САМО ПРОВЕРЕНИ ИМА СВЕТОВНИ БОРСИ И ВАЛУТНИТЕ КУРСОВЕ НА ВСИЧКИ ЕВРО БАНКИ САМО РАЗТЕЖ ИМА, КУПИХ СИ КОСТЕНУРКА МАЛКО ГРИЖИ ДЪЛЪГ ЖИВИТ ПОВЕЧЕ ОТ 150ГОДИНИ КАЗВАТ ДАНО ВИДИ МИЛАТА ФАЛИТА НА РУСИЯ ДЕТО НЯКОИ ГО ЧАКАТ И ПИШАТ ЛИ ПИШАТ МИ ТАЯ ИМПЕРИЯ КАТО САЩ СЪЩО СИ ПЕЧАТ КИНТИ КОЛКО ИСКА ТЕ ДА НЕ СА ПРАВЕНИ В САКСИЯ

    Коментиран от #164

  • 152 Браво

    8 6 Отговор

    До коментар #114 от "Баро":

    На масата за Нова година чатки (така се знаят в Русия) и черен хайвер е нещо нормално.Виж ти само в сънищата си това го виждаш .Рупай боядисаните заместители от рибя кайма и си трай .
  • 153 МНОГО ЛОШО

    4 5 Отговор

    До коментар #132 от "Роко":

    ЧЕТИ , САЩ ИМАТ ИНФОРМАЦИЯ КОЯТО МНОГО НЕ СПОДЕЛЯТ НО СЕ ЧЕТЕ ОТ ГРАМОТНИТЕ МОЖЕ ДА СЕ НАМЕРИ /ДАЖЕ НЯКОГА В БГ ИМАШЕ ЕДНО СПИСАНИЕ КОСМОС ИЗДАТЕЛСТВО НА БАН, НО ГО ЗАКРИХА НЕ ИМ ХАРЕСВАШЕ ИМА БРОЕВЕ ОЩЕ ПО БИБЛИОТЕКИТЕ НИ/ ТОВА КОЕТО В БОЙКОНУР СЕ ПРОИЗВЕЖДА ВСИЧКИ ДВИГАТЕЛИ КОИТО САЩ ПОРЪЧВАТ И ПОЛЗВАТ В КОСМИЧЕСКИТЕ СИ ПРОЕКТИ И ТО МНОГО ОТДАВНА И ТАКА НАТАМ

    Коментиран от #155

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Пъци

    7 2 Отговор

    До коментар #153 от "МНОГО ЛОШО":

    За ракетни двигатели "Centaur", "Merlin","Raptor","Pegasus" сте чували може би през последните 20 години,но просто сте се разсеяли за момент и само за руските AJ26-62(НК-33),RD,RS и RL се сещате???
  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Рай в гората

    7 3 Отговор
    Ха, там е... рублата, като лирата, никой не я е.. освен,, рада втори номер,,...!
  • 159 а па Блумберг

    3 5 Отговор
    каза, че рублата е най-стабилно представящата се валута в света в момента. Губещи са еврото и долара, най-вече еврото. Та как така вашето заглавие се връзва с реалността, а не се приема за чиста дезинформация?
  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 ПЕТКО ГОРАНОВ КРАДЕЦА КМЕТ СТУДЕНТСКА

    3 0 Отговор
    БРАВО БАТЕ БОЙКО !КАЗА ИМ ГО НА ТИЯ ИЗМАМНИЦИ !
  • 162 ФаТки

    5 5 Отговор
    Тия "достоверни" новини са само за малоумните про-европейчета да прочетат и после да турят един пост във фб да се направят на умни. Рублата си е на същите нива от миналата година по това време и това ясно се вижда на световните пазари, а не е руска пропаганда. Не знам за какви истерии говорите, по-добре си вижте еврото
  • 163 Д Петров

    6 1 Отговор

    До коментар #58 от "Реалист":

    Не стига,че я обезпечава със злато, Ами добавя и още! След санкциите за златото, може да го продава на Китай, на цена на чугуна! Може да чака страните от латинска Америка и Африка, също да проявят интерес и да вложат богатството си в злато! Успех,!!!
  • 164 Д Петров

    3 2 Отговор

    До коментар #151 от "ФАКТИ МНОГО ИСТИНСИКИ":

    Я раздухай, РАЗТЕ ли животинката?!
  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Фактически

    5 2 Отговор
    На всички драскачи във форума ще кажа който мисли че го манипулират да си обърне спестяванията в рубли. Аз ще повярвам че рублата е стабилна когато голяма част от хората си обърнат спестяванията в рубли.

    Коментиран от #173

  • 168 МАДУРО.

    5 1 Отговор
    ЗНАЧИ СЕ ОЧАКВА РУБЛИТЕ ДА ГИ ПЕЧАТАТ НА БАНКНОТИТЕ В МИЛИОНИ? 100 000 000 РУБЛИ - ЕДИН ЛЕВ!

    Коментиран от #170

  • 169 Тарикат

    3 1 Отговор
    Турската "валута"е ясна. Няма нужда да ни пробутвати измишльотини
  • 170 Тарикат

    4 0 Отговор

    До коментар #168 от "МАДУРО.":

    Да разбираме ли, че се надяваш да станеш милиардер в рубли
  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 истерията

    2 2 Отговор
    Истерията е в гумените ви кратуни.
  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 полкйхб

    2 3 Отговор

    До коментар #134 от "Пъци":

    Интересно, а? Средна заплата в Русия дори и официално прескача $1000 (курсът от доста време е около 60-61 рубли за $1), а и в Русия се плаща много "в плик"... Отделно статистиката отчита само дохода в графа "заплата" и не отчита доходите в графи "премии, бонуси, добавки и т.н."- съвсем реалистичната средна заплата е около 90-100 000 рубли...
    Само да питам, за един преател:

    Кога средната заплата в помийната яма бг ще стигне до $1100- толкова са 66 000 рубли... И по-интересното в случая- кога цените на ток, парно, горива, храни и т.н. ежедневни неща ще станат на цените в Русия? За справка- всички тези разходи в Русия са около 2 ПЪТИ ПО-МАЛКИ... Тоест онези $1100 руска средна заплата рязко се оказват покупателна способност като $2000 в бг... Та да питам- кога ще стигнете Русия?

    Коментиран от #178

  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Айде бе

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "⚜️Просветен⚜️":

    Доколкото знам, Русия заема 1/6, а не 1/2 от сушата на Земята. Та ако и другите ти сметки са така "прецизни", успех! Ха ха

    Коментиран от #177

  • 177 Учителя по география

    1 0 Отговор

    До коментар #176 от "Айде бе":

    1/8 . 1/6 от световната суша заемаше СССР.
  • 178 Магадански

    2 0 Отговор

    До коментар #174 от "полкйхб":

    Това, което пишеш, е вярно относно 10% от руснаците. За около 130 000 000 души заплата от 1100 долара е хубав сън
  • 179 Другият един

    2 0 Отговор
    Хайде уважаеми майстори на лъжите кажете къде продават рубли да си купим и ние че да се набутаме

    Коментиран от #180

  • 180 Д Петров

    1 0 Отговор

    До коментар #179 от "Другият един":

    Отиваш в Китай. - Пичове продавате тел. в рушия. Искайте да ви платят в рупли. Аз ще ги изкупя за $. Отиваш в рушия.- чукча спира гори газ, плаща в рупли. Германия - Ей имам малко газ, давам го $50 под борсовата цена. Отиваш в Китай - Е вие вече знаете. Купуваш руплите, купуваш голяма къща и я пълниш с рупли. Спиш на третоара, защото за теб няма място в къщата. :)
  • 181 Пеци

    1 0 Отговор
    Горе-долу руснаците живееха нормално докато страната им беше бензиностанция.Сега и този печеливш бизнес е в криза.Да се откажеш от такъв богат пазар като ЕС , трябва да си с болни имперски амбиции. Ежедневно Газпром за милиони долари изгаря газ във въздуха.
    Това е руски свят където един диктатор решава всичко и за всички.Ако не си съгласен или мигрираш или руска тюрма и моГилизиран.
  • 182 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #144 от "Путин искал да отслаби рублата":

    Докогато има в складовете, руската индустрия ще върви някак. Когато дойде времето за подмяна на машини и съоръжения или за ремонта им, при тези санкции индустрията ще рухне. При тях всичко е внос.И това ще стане изведнъж, защото санкциите са наложени изведнъж (приблизително).
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания