Last news in Fakti

22 Юни, 2022 10:17 1 572 6

Голям брой екзекуции в Иран

  • иран-
  • екзекуция-
  • смъртно-
  • наказание-
  • оон

Над 100 човека са били екзекутирани в Иран през първите три месеца на годината

Голям брой екзекуции в Иран - 1
Снимка: БГНЕС

Над 100 човека са били екзекутирани в Иран през първите три месеца на годината, предаде Франс прес, цитирайки доклад на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

В документа пише, че от 1 януари до 20 март в страната са били изпълнени най-малко 105 смъртни присъди. Докладът потвърждава обезпокоителната тенденция на увеличаване на екзекуциите в Иран, отбелязва АФП.

"Смъртното наказание продължава да бъде налагано (в Иран) за действия, които не са сред най-тежките престъпления - нещо, което нарушава международните норми за справедлив процес", каза заместник-върховният комисар на ООН за правата на човека Нада Ал Нашиф. Представяйки доклада в Съвета на ООН за правата на човека вчера, тя обърна внимание, че много от екзекутираните са представители на етнически малцинства.

През март 52 души са били прехвърлени в затвора в град Шираз, за да бъдат изпълнени смъртните им присъди, постановени по обвинения в наркотрафик, каза още Нашиф.

Иран отхвърли доклада като пристрастен. "Превръщането на основните принципи за правата на човека в дребни политически инструменти е ужасно и срамно", каза на заседанието на Съвета на ООН за правата на човека иранският заместник-постоянен представител при европейската централа на световната организация в Женева Мехди Али Абиди.

Заедно със Саудитска Арабия и Китай, Иран е една от държавите, където се екзекутират най-много хора, отбелязва АФП. Смъртните присъди в страната се изпълняват чрез обесване.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Веско +7-1-1+2/13/68+60

    3 11 Отговор
    Да си се екзекутират! В Исляма кръв да се лее,хляб да се тъпче. Иранците също лъжат,че са приятели на Русия. Броенето на пилци поти приключва. Апропо,размислете. Как така Иран е диктатура,щом самият Иран бълва всекидневно иранци,които превземат страните ни? Ако Кран бе диктатура пиле нямаше да може да премина границата му с други държави. Всичко е умишлена политика,която има за цел наводняването на държавите ни с лъже бежанци. Всички са евреи от разни аврамови племена и цел е унищожението ни. Нито Турция,нито Иран,нито Израел ,нито Гърция,нито Испания ,нито Сърбия,нито Унгария обичат Велика Русия. Само ние Българите сме до гроб верни на Освободителите . Броенето на пилци е към краят си.Следва заповед и масово .....

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Ужас

    8 1 Отговор
    Там бесят соросоидите!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Марш и

    3 7 Отговор
    с куфарите към Русия. Ти още не знаеш кои са се били за вас бре. Украинци бре, украинци, а не руснаци. Аб.далин такъв.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мамата

    2 0 Отговор
    А тук ги повишават и защитават айдуците.