Last news in Fakti

23 Юни, 2022 12:07 1 226 9

Рекорд за последните 40 години: инфлация от 9,1% във Великобритания

  • инфлация-
  • великобритания-
  • доходи-
  • пари-
  • брекзит-
  • заплата

През май потребителските цени във Великобритания се повишиха радикално

Рекорд за последните 40 години: инфлация от 9,1% във Великобритания - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Високите цени на горивата и хранителните продукти повишиха инфлацията в Обединеното кралство до 9,1% през май, съобщи Националната статистическа служба (ONS) в Лондон. Това е най-високото равнище на инфлацията, откакто се регистрират данните за поскъпването, тоест от 1997 година. Предполага се, че единствено през 1982 година инфлацията е била още по-висока.

Очаквания за двуцифрена инфлация

През април цените нараснаха с 9% спрямо същия месец на предходната година. "Използваме всички инструменти, с които разполагаме, за да намалим инфлацията и да се преборим с повишаването на цените", каза министърът на финансите Риши Сунак. "Можем да изградим по-силна икономика чрез независима парична политика, отговорно фискално поведение, което не увеличава инфлационния натиск и чрез дългосрочното повишаване на производителността и растежа", заяви още министърът.

В стремежа си да ограничи ценовия натиск Централната банка повиши основния лихвен процент вече за пети пореден път в рамките на седем месеца. Основната лихва сега е 1,25 процента. В средносрочен план това би трябвало да доведе до връщане на инфлацията до ниво от около 2%. Само че засега Централната банка очаква цените да продължават да растат. За октомври тя предвижда ниво на инфлацията от 11%.

Фирмите-износителки с по-слаба конкурентоспособност

Високите нива на инфлация са особено тежко бреме за работещите, чиито реални заплати се „изяждат“ от поскъпването. Към това се добавят и отрицателните последици от Брекзит. Според съвместно проучване на мозъчния тръст Resolution Foundation и Лондонското училище по икономика (LSE), цитирано от "Гардиън", излизането на Обединеното кралство от ЕС е влошило икономическата дееспособност на страната.

Според изследването, работещите в страната трябва да очакват средногодишни финансови загуби от над 470 британски лири заради Брекзит - тенденция, която ще продължи до 2030 година. Като се приспадне инфлацията, това би означавало реално намаляване на доходите с 1,8 процента. Според проучването това се дължи на намалената конкурентоспособност на британската експортна индустрия в резултат от напускането на Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гърчете се пичове

    5 5 Отговор
    демокрацията трябва да се изстрада.
  • 2 ТО-220

    9 0 Отговор
    Това островче още ли не е потънало?
  • 3 Бъдеще

    10 1 Отговор
    Желая ви, запетайката между двете цифри да изчезне. Мисля, че това заслужавате.
  • 4 лекувам наркозависимост

    5 1 Отговор
    като им се пукне балончето ще идват в България да питат за работа само глей
  • 5 НА ВИ БРЕКЗИТ

    12 0 Отговор
    Оня циркаджия ви подведе а не знаете какво ви очаква още през зимата
  • 6 МмммА

    7 0 Отговор
    Путин е виновен. Още санкции налагащите. Даже и за че сте остров пак той е виновен.
  • 7 англичанин от пакистан

    4 1 Отговор
    Все така да си растат - с по 9% всеки месец . Ще разберат накрая къде с е ра т гладните . Нама вече далавера . Никой не иска паунди за да си печатат колкото им трябва .
  • 8 сноу

    1 0 Отговор
    Борката не го бъркат никакви проценти..принц чавуч му е казал ,види ли процент да обръща глава и да запрашва към украйна...уф бабачка-а ..зельончик такава водка му налива в каничката ,перушината му щръква като на глухарче..
  • 9 Сатана Z

    0 0 Отговор
    Е,па,олиото от 1.09 £ се е повишило на 1.39 £ .Цената е от вчера.Повишение 20 пенса.Цената на рибата е същата -два лаврака или ципури за 4.20 £.Бензинът и нафтата са си скъпи -1.79£ за бензин и 1.99£ нафта.Карат си колите.За сега цените са прилични,можеш да минеш без нови маратонки ,които купуваш всеки месец или ползваш едната кола вместо и двете.Всяко домакинство в UK получи чек от държавата на стойност 150 £ за енергийна помощ.Не е много,но ще стигне за два месеца за ток и газ.
    Какво получиха Българите през този период е друг въпрос.Инфлация на 100 % ,a държавата дава данъците на хората на фирмаджиите да компенсират скъпия ток.

    Z
Новини по държави: