Last news in Fakti

1 Юли, 2022 08:20 1 280 8

Обмислят защита на потребителите от високите цени на енергията

  • инфлация-
  • кипър-
  • пари-
  • доходи-
  • потребители-
  • ддс

В сила е намаляване на акциза върху горивата

Обмислят защита на потребителите от високите цени на енергията - 1
Снимка: Shutterstock

Високите енергийни цени в Кипър и допълнителни мерки за защита на потребителите от инфлационния натиск обсъждат на среща днес президентът Никос Анастасиадис, министри, ръководствата на енергийните органи, предаде БНР.

Сред разглежданите днес начини за намаляване на цената на електроенергията и на високите сметки за ток са предложенията в три законопроекта, внесени от опозиционни партии. Те предвиждат намаляване или премахване до края на годината на ДДС върху потреблението на електроенергия, горивата, разходите за закупуване на квоти за емисии на парникови газове и лекарствата.

Министърът на финансите Константинос Петридис вече изрази сериозни възражения по тези законопроекти. Той посочи, че като цяло предложенията ще струват на държавата над 140 млн. евро загубени данъчни приходи за шестте месеца до края на годината, което ще доведе до проблеми за държавните финанси.

Обсъжданите нови действия идват след приетите досега от правителството два пакета с мерки срещу високите енергийни цени и растящата инфлация на обща стойност близо 300 млн. евро. С решение на кабинета от края на май до 31 август е в сила намаляване на акциза върху горивата, както и на ставката на ДДС върху сметките за електричество - от 19% на 9% за битовите потребители и на 5% за уязвимите групи.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    2 0 Отговор
    Лесно е, спират износа на електроенергия, махат фирма "Литаско" от входа и изхода на Нефтохим и готово!
    Но про100киро е зает да гони дипломати, а не фирмите на руски олигарси от България!
  • 2 Брадвата

    5 0 Отговор
    Аааа
    За Кипър идело реч! Не за нашата територия. Ние сме трета категория като цяло. Само вижте в магазините за храна какви боклуци има, че и пари им искат и сами преценете колко сме хора..
  • 3 хоминид

    3 0 Отговор
    В Кипър обсъждат,а в България нищо не обсъждат. А,пардонъ,обсъждат/депутатити/да си вдигнат максимално пенсиите.
  • 4 оня с коня

    6 0 Отговор
    Информацията в Статията е абсолютно Непотребна за Българите,щото слабо ги касае какви Пари щяло да раздаде кипърското правителство на Поданиците си.И все пак има нещо Ценно в Материала и това е СНИМКАТА на празния Портфейл... която снимка недвусмислено Предупреждава какво може да се случи след една Емоционална нощ в Игралните Зали!

    Коментиран от #5

  • 5 Историк

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "оня с коня":

    Абсолютно съм съгласен с теб!👍
  • 6 123

    3 0 Отговор
    Може да ни защитят по прекрасен начин - чрез избори. Няма по-добра защита на националните интереси от това да махнем онези, които ни докараха до просешка тояга и до прага на война.
  • 7 бушприт

    3 0 Отговор
    Брадва,така е,само като видите цените на плодовете и на зеленчуците в "Лидъл"-а и ще си спомните този празен портфейл. А "Лидъл" и "Кауфланд" в Германия са магазини за бедни хора.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.