Last news in Fakti

24 Юни, 2022 13:10 838 1

Техеран отхвърли "нелепите" обвинения на Израел за ирански заговор в Турция

  • иран-
  • техеран-
  • израел-
  • турция-
  • обвинения-
  • истанбул-
  • яир лапид

Техеран определи като "нелепо" обвинението на израелския външен министър Яир Лапид за ирански заговор за нападения на израелци в Истанбул

Техеран отхвърли "нелепите" обвинения на Израел за ирански заговор в Турция - 1
Снимка: Shutterstock

Техеран определи като "нелепо" обвинението на израелския външен министър Яир Лапид за ирански заговор за нападения на израелци в Истанбул, съобщава "Ройтерс".

Според Техеран целта е да се навреди на иранско-турските отношения.

На пресконференция в Анкара вчера Лапид благодари на домакина си Турция, че е помогнала за прекратяването на предполагаем ирански заговор срещу израелци в Истанбул и посочи, че усилията в тази посока продължават.

В Туитър говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде обаче заяви, че "нелепото" твърдение на Лапид е "предварително разработен сценарий за разрушаване на отношенията между двете мюсюлмански страни", визирайки Турция и Иран.

Миналата седмица Израел отправи призив към своите граждани да не пътуват до Турция поради риск да станат обект на нападение от страна на ирански терористи.

Израелският външен министър Яир Лапид заяви, че "огромните усилия" на израелските сили за сигурност са спасили живота на няколко израелци през последните седмици и благодари на турското правителство за неговия принос, без обаче да разкрива повече подробности.

От своя страна, Турция увери, че взема всички необходими мерки за сигурност в рамките на своите механизми за сътрудничество по отношение на борбата с тероризма.

Техеран обвини Израел за убийството на полковника от Революционната гвардия Хасан Саяд Ходай, който беше застрелян на 22 май зад волана на колата си от двама души на мотоциклет, и се зарече да отмъсти.

От своя страна, Израел обвини Ходай в заговор за атаки срещу гражданите си по целия свят.

Съветът за национална сигурност на Израел предупреди, че Техеран може да се стреми да навреди на израелците в Турция, която определи като "държава с висок риск".

Турция е популярна туристическа дестинация за гражданите на Израел и двете страни са в процес на възстановяване на връзките си след повече от десетилетие на обтегнати отношения.

Източник: "Ройтерс"


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    1 0 Отговор
    Факус мокус, та Важното е в коя Картинка не се Внимава. Щото няма Пейзаж вече.