Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Юни, 2022 18:07 2 456 9

Печели ли Индия от петролното ембарго срещу Русия?

  • петрол-
  • индия-
  • ембарго-
  • ес-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • износ-
  • газ-
  • енергетика-
  • факти-
  • петролно ембарго

Печели ли Индия от износа на петрол в Европа?

Печели ли Индия от петролното ембарго срещу Русия? - 1
Снимка: Shutterstock

Внася ли Индия повече петрол от Русия?

Твърдение: Индия купува от Русия петрол с 40 процента отстъпка. Тя се възползва от ситуацията, макар да е наясно със санкциите, пише в Туитър руснак на име Игор Федоровски.

Още новини от Украйна

Проверка на фактите: вярно.

От началото на войната в Украйна индийските рафинерии са увеличили вноса на руски суров петрол. Вносът е нараснал най-много през месеците април и май, сочат данните на базирания във Финландия изследователски център CREA (Center for Research on Energy and Clean Air). В момента Индия изкупува 18 процента от изнасяния от Русия петрол.

Но отстъпката в цената е само една от причините за увеличения внос на руски петрол за Индия. Друга причина са високите и постоянно нарастващи енергийни нужди на страната. Известно е, че Индия е третият най-голям потребител на енергия в света. Според ОПЕК в момента Индия се нуждае от 4,7 милиона барела петрол на ден, а през следващата година потребностите се очаква да нараснат до 5,15 милиона барела дневно. В същото време страната добива едва 0,77 милиона барела петрол на ден, става ясно от документа "Statistical Review of World Energy 2021" на "Бритиш петролиум" (BP). А според близката до индийското правителство фондация "India Brand Equity Foundation" (Ibef) до 2045-а година нуждите на Индия ще се увеличат двойно - на 11 милиона барела дневно

Печели ли Индия от износа на петрол в Европа?

Твърдение: "Индия преработва руския суров петрол, а след това го продава на САЩ и страни от ЕС. Виждаме капитализма в най-добрата му светлина", пише Доминик Леман от Лявата партия в Германия.

Проверка на фактите: не е доказано.

Вярно е, че Индия напоследък увеличи сериозно не само вноса, но и износа на петрол. Данните на индийското министерство на търговията сочат, че през април и май 2022-а година Индия е изнесла петрол на стойност близо 16 милиарда щатски долара - срещу малко под девет милиарда долара за същия период на миналата година.

От изследователския център CREA тълкуват това като знак, че руски суров петрол се преработва в рафинерии в други страни като Индия. Същото смятат и в консултантската фирма Rystadenergy: "Както преди при петролното ембарго срещу Иран, сега руски суров петрол се рафинира в други страни", се казва в анализ на компанията с дата 20-и юни. Но на международния пазар е почти невъзможно да се определи произхода на този петрол, допълват експертите.

Статистиките на индийското търговско министерство на свой ред свидетелстват за настъпили промени в търговските пътища: през април т.г. Индия е изнесла петрол на стойност един милиард долара в страни от ЕС при положение, че година по-рано изнесените количества са били за едва 287 милиона евро.

И Северна Америка е увеличила вноса на нефтени продукти от Индия: през април той е нараснал близо два пъти спрямо същия период на миналата година - от 220 милиона долара на 435 милиона.

Колко доходоносна е тази търговия за Индия обаче не е много ясно, тъй като наред с руската отстъпка и високите цени на суровините на световния пазар, трябва да се калкулират и силно нарасналите разходи за транспорт и застраховки на товарите.

Подкопава ли Индия петролното ембарго срещу Русия?

Твърдение: "Азиатски държави купуват по тази схема евтин руски петрол и подкопават западните санкции срещу Русия. Изглежда, че Индия не е голям приятел на демокрацията", написа почетният професор от Лондонското училище по икономика Алан Скед.

Проверка на фактите: подвеждащо.

Дори да се окаже, че Индия подкопава петролното ембарго срещу Русия, това не е нарушение, тъй като никой не е забранил на Индия да търгува с Русия. Освен това пълна забрана за внос на руски петрол, газ и въглища досега са наложили само САЩ, Канада и Австралия.

В ЕС и Великобритания санкциите срещу Русия бяха приети чак на трети юни, като те ще влизат в сила постепенно. Освен това са предвидени и множество изключения. Великобритания е възприела преходен период до края на годината, когато ще влезе в сила забраната за внос на руски петролни продукти. В ЕС пък от август се забранява вносът на въглища, а през декември - и този на петрол с кораби. Доставките на петрол и газ по тръбопроводи не са включени в санкциите.

Много нефтени концерни сключиха още преди влизането в сила на ембаргото допълнителни договори за доставка, за да си издействат отстъпки от цената на руския суров петрол. По данни на центъра CREA руският суров петрол стига до Индия основно с гръцки танкери: през април и май 75 процента от доставените на Индия и в Близкия изток количества руски петрол са били превозени именно от гръцки корабни компании.

Извод: дали Индия спъва петролното ембарго на ЕС срещу Русия ще стане ясно, когато то влезе в сила в пълния си обем.

Автори: Астрид Пранге, Синем Йоздемир


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Плаче ми се

    29 1 Отговор
    Днес заредих нафта на 3,80. Реве ми се
  • 2 защо

    25 6 Отговор
    важно е че европа губи - краварите и саксите и сорос на плюс
  • 3 Индия

    29 4 Отговор
    И много други страни печелят но ние не сме между тях
  • 4 бат" Тонка

    27 4 Отговор
    Боже, по-големи индианци сме и от индийците.
  • 5 Рошко

    23 6 Отговор
    Може, печели. Който налага санкции да му мисли.

    Коментиран от #6

  • 6 Цицерон

    16 3 Отговор

    До коментар #5 от "Рошко":

    Сега се замослете защо САЩ се заяждаше с Венецуела и неиния диктатор Мадуро. Тя е с наи-много петрол и най-евтин разбирасе. Всички тези действия срещу нея и него ни се върна като ЕНЕРГИЙНА Криза. Печалившите ли пак си са САЩ И Сие.
  • 7 не може да бъде

    6 1 Отговор
    Според различни данни събрани н нета русия продава на Китай и Индия петрол на цена от 75 до 95 USD за барел -колко процента е отстъпката зависи от цената на петрола на борсата .Според някои Русия продава на Индия по-евтино отколкото на Китай защото притежава дял в най-голямата индийска петролна рафинерия -някои пишат че този дял е 1/3 ,други казват -не, 49%!Във всички случаи Роснефт,който е притежател на този дял от собствеността,взима и част от печалбата от износа на произведените петролни продукти.а Роснефт е държавна фирма 100%.Аз бих казал че от тази сделка печелят и Индия и Русия ,и Китай- Русия им продава петрола по-евтино отколкото на борсата обаче цената е поне с 50% по-висока спрямо миналата година,значи не е на зягуба,освен това печели и от прозведените съвместно с
    тези държави продукти!?А и Китай и Индия безспорно са на голяма печалба!Всички печелят ...,е не всички оставам на вас да прецените кой губи!
  • 8 Безиме

    6 2 Отговор
    Извод: дали Индия спъва петролното ембарго на ЕС срещу Русия ще стане ясно, когато то влезе в сила в пълния си обем.
    Грешен извод!
  • 9 Цицерон

    8 2 Отговор
    САЩ купуват евтин петрол от Венецуела и ни го продават на "добра" цена за нас.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания