Last news in Fakti

18 Август, 2022 13:38 2 230 14

Индия: от страна на змиеукротители до световна суперсила

  • индия-
  • суперсила-
  • азия-
  • китай-
  • пакистан-
  • нарендра моди-
  • русия

Представата за Индия се промени в последните 75 години

Индия: от страна на змиеукротители до световна суперсила - 1
Снимка: Shutterstock

И до днес мисля за срещата си с един възрастен мъж в Германия преди време. Още като малък той научава, че Индия е бедна държава от Третия свят, която се нуждае от помощ. В училище дори събират дарения, които да изпратят там. Но сега човекът попада на статия във вестника, в която пише, че страната е гигант в сферата на информационните технологии и водеща сред стартъп компаниите. Този възрастен германец ме попита дали индийците са си купили компютри с всичките помощи, които са им били изпратени.

Представата за Индия се промени в последните 75 години

След този на пръв поглед наивен въпрос ми стана ясно как имиджът на Индия се е променил през последните 75 години. Не много отдавна в представите на хората на Запад това беше една страна на змиеукротители и ездачи на слонове, и в която кравите се разхождат по средата на улицата. Междувременно Индия си спечели сериозна слава в сферата на космонавтиката, телекомуникациите, земеделието, производството на енергия, биотехнологиите и редица други области. Над 750 милиона индийци използват интернет, което също показва колко бързо страната напредва в дигиталната ера.

Времената, в които бедността и отчаянието се романтизираха, отдавна са отминали. Днес Индия се стреми да се превърне в най-големия производител на възобновяема енергия в света. За да стане неоспорима суперсила Индия се опитва да разшири търговските си връзки както с Изтока, така и със Запада. Южноазиатската страна се е превърнала в демократична суперсила, която е повече от способна да ръководи свободния свят, написа наскоро бившият министър-председател на Австралия Тони Абът.

Между Изтока и Запада

Международната общност несъмнено има по-високи очаквания към Индия от преди. Руското нападение над Украйна е една от основните причини за това. Индия се превръща в един все по-влиятелен играч на световната сцена. Днес тя е петата по големина икономика в света, ако вземем нейния БВП.

Още по време на Студената война Индия е част от т.нар. необвързани държави. С други думи - тя не стои на страната нито на Запада, нито на Източния блок. Това външнополитическо поведение ѝ създава много възможности и днес. Вътрешнополитически обаче тази държава с население от 1,4 милиарда души има много работа за вършене.

Индия има много проблеми

Правителството в Делхи твърди, че икономическата мощ на Индия може да достигне 5 трилиона щатски долара през 2025 година. Но без дълбоки икономически реформи това ще остане само далечна мечта за най-голямата демокрация в света. Инфлацията, безработицата, разединеният елит, социално-икономическото разделение заради кастите, както и езиковите проблеми и религиозните конфликти са сериозни предизвикателства, пред които страната е все така изправена - 75 години след обявяването на нейната независимост.

През последните осем години напрежението между индуси и мюсюлмани се засилва. Изглежда, че някогашната политика "разделяй и владей", водена от британските колониални владетели, се завръща. Неотдавнашните ислямофобски изказвания на функционер от управляващата партия “Бхаратия Джаната” показват, че езикът на омразата в страната нараства. Премиерът Нарендра Моди винаги се държи настрана, когато става дума за заемане на позиция по регионални спорове.

Притеснително е, че Индия се срина до рекордно ниското 150-то място в класацията на “Репортери без граници” за медийна свобода. Оценката на Индия в индекса за академична свобода също е лоша (0,352), която стойност я нарежда редом с държави като Саудитска Арабия и Либия. Освен това Индия е на 101-во място от 116 държави в Глобалния индекс на глада за 2021 година.

Около 25% от индийските деца страдат от недохранване, а повече от 190 милиона момчета и момичета си лягат вечер без да са се нахранили. Не е изненадващо съответно и 140-тото място на Индия в индекса за щастие, където изостава зад Пакистан, Бангладеш и Китай.

Необходима е рязка промяна на парадигмата

В последните 75 години Индия инвестира много усилия и ресурси, за да подсигури границите си с Пакистан и Китай. Сигурността е важна, но за Индия е по-важно да положи по-сериозни усилия, за да разреши проблемите на собствената си територия.

Над половината от населението на страната е над възраст под 25 години. Държавата трябва да осигури образование, заетост и щастие на младите. Без тази промяна на парадигмата, на Индия може да са ѝ необходими още 75 години, за да постигне набелязаната цел - да стане глобална суперсила.

Автор: Иша Батиа


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка  🇷🇺

    4 3 Отговор
    Напоследък титлата Суперсила я раздават на куцо и сакато. То не бяха САЩ, Турция, сега и тъмна Индия ))

    Коментиран от #4

  • 2 Про100 100

    11 4 Отговор
    Пълна наглост е да има ислям в Индия след като са отцепили огромна част от територията си за да нямат нищо общо с тази религия. Който иска ислям да се спасява в Пакистан. Ама са много прави японците. Исляма трябва да се забранява и криминализира със закон....
  • 3 БПФ

    13 2 Отговор
    Проблемът на Индия е, че има 250 милиона образовано и културно население и един милиард индианци - казано по нашему: рoмове.

    Коментиран от #14

  • 4 Про100 100

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Иванушка  🇷🇺":

    Я прегледай в тубата какво е ТАТА. Компания която произвежда повече от Русия. Доста повече....

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Иванушка  🇷🇺

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Про100 100":

    "...ТАТА.." - ти си вземи ТАТА или Тартан ако щеш, аз ще си взема Лада Веста. Току що я видях, чудесна е ако може да я намериш за 5-6000лв "като нова" ))

    Коментиран от #10, #11

  • 6 Я прегледай

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Про100 100":

    В тубата Боко. Ние сме номер 1.
  • 7 БЯГАЙ БЯГАЙ

    1 1 Отговор
    .....в ТУБАТА е пълно с репортажи НА „туристи”ю ТУ. ОТ всякакви държави ИМА И РУ.КИ....та ГЛЕДАЙТЕ ги и четете КОМЕНТАРИТЕ и то РУ.те.😱😱😱ВСИЧКИ до един е...добре че не живея в индия !!!!!!!!!
  • 8 Йоги-то

    6 0 Отговор
    Що за нелепо заглавие. Тези, които наричаш змиеукротители, са еволюционно хилядолетия напред , що се касае до самия живот като такъв. Не отричам някои постижения на западната цивилизация в матириален аспект, но когато става въпрос за този човешки механизъм, само те, йогите могат да ти отворят очите и няма по-добри от тях, а те са и "змиеукротители". Както е казала Ванга , ако искаш да разбереш нещо повече за този живот, обърни се на изток към Индия -там са най-добрите. Прочети и Марк Твен и безброй други велики личности какво са казали, когато са се докоснали до наследството на Индия.
  • 9 БеГемот

    2 0 Отговор
    Глупости ...първа е МЪкедония...и веднага след нея е майка България първа по производство на мускали...
  • 10 Про100 100

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Иванушка  🇷🇺":

    Цялата ви работа е такава! Нали ти казах да погледнеш какво е ТАТА!!! Автомобилите представляват под 10% от продукцията им.... Капитализацията им е над 700млрд долара. С темповете с които се развиват до 5-6 години може и да достигнат Самсунг.
  • 11 Про100 100

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Иванушка  🇷🇺":

    Пропуснах да отбележа че притежавам Лексус и съм много доволен, т. е. не мисля да го сменям.
  • 12 Калитко

    0 0 Отговор
    Произвеждат перални Инд Ганг.
  • 13 Ром Бакарди

    0 0 Отговор
    Туй са лъжи....нашти хора ни са саму змиеукротители-те са и слоноукротители, тигроукротители, кравоукротители,женоукротители,маймуноукротители и ощи поне хиляда вида укротители.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания