Last news in Fakti

29 Юни, 2022 17:34 1 368 3

"Държавата ни заслужава нещо по-добро": Шотландия с нов опит за независимост

  • великобритания-
  • шотландия-
  • референдум-
  • независимост-
  • никола стърджън-
  • борис джонсън

Министър-председателката на Шотландия Никола Стърджън иска нов референдум за независимост от Лондон

"Държавата ни заслужава нещо по-добро": Шотландия с нов опит за независимост - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

През 2014 мнозинството шотландци бяха против отделянето от Обединеното кралство. Но после дойде Брекзитът, който те масово отхвърлят. Сега правителството в Единбург иска нов референдум за независимост. Има ли шансове?

Министър-председателката на Шотландия Никола Стърджън иска нов референдум за независимост от Лондон. “Време е да поведем Шотландия по правилния път. Време е за независимост”, заяви тя в парламента. Референдумът е определен за 19 октомври 2023 година.

При първото допитване по въпроса, което се проведе през 2014 година, 55% от шотландците гласуваха за оставане в Обединеното кралство. Но този вот беше преди излизането на Великобритания от ЕС, срещу което бяха 62% от шотландците. Затова поддръжниците на независимостта сега се надяват, че при едно ново допитване резултатът ще е различен.

Стърджън: "Джонсън вкара Шотландия в дълбока криза"

Въпросът на референдума ще е идентичен с този от 2014 година: “Трябва ли Шотландия да стане независима държава?”. Някои оприличават този сценарий на Брекзит 2.0, за други обаче независимостта е дълголетна мечта. Шотландска национална партия на Стърджън и Зелените, които подкрепят независимостта, имат мнозинство в парламента. Те искат да върнат страната и нейните 5,5 милиона жители обратно в Европейския съюз.

Стърджън смята, че Борис Джонсън и неговото консервативно правителство са откъснали Шотландия от ЕС против волята на страната и са вкарали Великобритания в дълбока криза - криза с цените, недостиг на работна ръка и заплаха от търговска война с ЕС. „Държавата ни заслужава нещо по-добро”, заяви Стърджън. За да може местният парламент в Единбург да одобри провеждането на референдум обаче, правителството трябва първо да получи одобрението на Лондон. Но управляващите в британската столица отказват да го дадат. Говорител на премиера Джонсън заяви, че позицията на кабинета не се е променила - моментът не бил подходящ за провеждане на референдум.

Стърджън е готова в краен случай и да се противопостави на Лондон. “Няма да позволя шотландската демокрация да става заложник на Борис Джонсън”, заяви тя. Министър-председателката е писала на британския премиер, като го призовава да преговаря с нея за провеждане на референдум. В противен случай законопроектът за референдума щял въпреки това да бъде приет в Единбург. Нейната аргументация: одобрението на британското правителство не е задължително по конституция, тъй като това е само референдум с консултативен характер - в резултат от него Шотландия няма автоматично да стане независима, а само ще се установи волята на народа.

Стърджън “няма да се откаже”

Шотландският правен експерт Ник Маккерел смята набелязания график за трудно изпълним. “Много неща са непредвидими. Този процес няма да протече гладко”, казва юристът от Каледонския университет в Глазгоу пред информационната агенция ДПА. Първо, съответният закон ще трябва да бъде приет от шотландския парламент, а правните спорове, които ще последват, могат да се проточат с месеци“, обяснява Маккерел. “Не мисля, че срокът е реалистичен”, добавя експертът.

Стърджън признава, че пътят към независимостта няма да е лесен. Тя обаче иска да изпревари евентуални съдебни дела и вече се е обърнала към Върховния съд - най-висшата съдебна инстанция в Обединеното кралство, за да определи той дали плановете ѝ са законни. Но дори ако съдиите стигнат до заключението, че референдумът е незаконен, Стърджън все пак има план Б. "Ако законът казва, че не може да се направи референдум, следващите избори де факто ще се превърнат в референдум", заяви тя и оповести, че в такъв случай партията ѝ ще води кампанията си единствено с въпроса за независимостта.

Според британския експерт по изборно право Джон Къртис ходът на Стърджън представлява нов етап в движението за независимост. Едва сега, когато Великобритания вече не е в ЕС и пандемията не доминира толкова силно медиите, шотландското правителство има шанс да преследва реално целта си. “Тя ще проведе референдум, независимо от всички трудности. Тя няма да се откаже”, сигурен е Къртис.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дано народа

    20 0 Отговор
    На измъчена Шотландия се освоболи от вековния си поробител!
  • 2 Хаха

    9 2 Отговор
    Брейф Харт. Ще се измъкнат шотландците и ще се върнат, където им е мястото а именно в ЕС. Англичаните могат да си скачат колко си искат, но няма да се измъкнат от кармата заради Брекзит и как повлякоха и другите със себе си.
  • 3 Рошко

    23 0 Отговор
    Мечтая си, всички вилаети на английската корона да направят референдум за независимост та да видим колко е велика великата британия
Новини по държави: