Last news in Fakti

15 Август, 2022 13:10 1 440 13

За първи път в света: безплатни тампони и дамски превръзки в Шотландия

  • дамски превръзки-
  • тампони-
  • шотландия

Проведено в Германия допитване по същия въпрос показа сходна картина: всяка втора жена в Германия би се снабдявала по-лесно с качествени хигиенни материали, ако цените им бяха по-ниски

За първи път в света: безплатни тампони и дамски превръзки в Шотландия - 1
Снимка: DW

Шотландия е първата страна в света, която вече предлага безплатни тампони и дамски превръзки на обществени места. Законът влиза в сила от днес. И други държави обмислят същата мярка.

Безплатният достъп до материали за лична хигиена като тампони и дамски превръзки е уреден със закон в Шотландия и влиза в сила от днес (15.8.2022). В него се казва, че всички образователни институции и публични учреждения са задължени да предлагат „безплатни продукти за дамската хигиена на всички, които се нуждаят от тях“. Шотландия e първата страна в света, която въведе подобен закон.

Сигнал срещу бедността на жените

От 2017 г. насам Шотландия инвестира близо 32 милиона евро, за да осигури безплатен достъп до дамски превръзки и тампони на обществени места. В училищата те са на разположение още от миналата година, а сега достъпът до хигиенни материали се разширява допълнително.

С това Шотландия дава сигнал, че иска да се бори срещу т. нар. менструационна бедност – става дума за това, че редица момичета и жени са принудени да дават прекалено много пари за хигиенни материали, което нерядко ги кара да пестят от други жизненоважни потребности, включително от разходите за храна, или пък да използват неподходящи евтини заместители на дамски превръзки и тампони.

В много страни по света съществува именно този проблем. Анкета на хуманитарната организация Plan International от 2017 година показа, че само във Великобритания 10% от момичетата и жените на възраст между 14 и 21 години не могат да си позволят покупката на менструационни артикули, а други 15% изпитват финансови затруднения да си ги набавят.

Намаляване на ДДС в Германия – проблемите остават

Проведено в Германия допитване по същия въпрос показа сходна картина: всяка втора жена в Германия би се снабдявала по-лесно с качествени хигиенни материали, ако цените им бяха по-ниски.

Почти всяка четвърта жена в Германия изпитва финансови затруднения при купуването на дамски превръзки и тампони по време на менструационния цикъл. А 15% от жените заявяват, че подменят използваните хигиенни материали по-рядко, отколкото е необходимо, за да пестят.

При това в Германия вече бе направена една промяна: от 1 януари 2020 година беше въведена намалена ставка на ДДС за дамските превръзки и тампони – от 19% тя бе свалена на 7%.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    9 0 Отговор
    вав испания водата е бесплатна природна даденос е не я прозвеждаш ти а тука ти искат пари хиените
  • 2 Патето Яки

    16 2 Отговор
    А памперси за изходеното от дойче зеле кога ще има.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 мечо

    4 3 Отговор
    вав билгария празарвативи да им дават беспари да се раждат попомалко

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БОНГО БОНГО

    7 1 Отговор
    А на бедните жени в Африка? Те не са ли нуждаещи. И те са живи същества.

    Коментиран от #9

  • 8 Патето Яки

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "мечо":

    Най вече на мечовците по 7 в седмицата.

    Коментиран от #12

  • 9 Патето Яки

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "БОНГО БОНГО":

    Ми те са постоянно бременни и няма кога да си ги турят.

    Коментиран от #11

  • 10 шогун

    2 2 Отговор
    Каква е тази соц. пропаганда ? Могат да си купят всичко, въпрос на приоритет е .Дори и човек да е затруднен , все пак има избор дали да си купи бира или хигиенни материали.Обикновено може да си позволи и двете , но ако едното му го дадат безплатно, той си мисли , че е победил системата.
  • 11 БОНГО БОНГО

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Патето Яки":

    Правилно на мъжете на запад са по необходими.🌈😁
  • 12 Рошко

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Патето Яки":

    Па и безплатно вечерно училище па белким си пооправи правописа
  • 13 О.Б.

    3 2 Отговор
    Една опаковка (16 броя) тампони струва 7-8 лева. Ако не можеш да отделиш тези пари веднъж в месеца си наистина беден