Last news in Fakti

30 Юни, 2022 13:40 1 459 19

Освен Русия, НАТО насочва усилия и срещу Китай

  • нато-
  • мадрид-
  • среща на върха-
  • русия-
  • китай-
  • столтенберг

Столтенберг: Китай не е противник, но трябва да вземем предвид последиците за нашата сигурност, когато виждаме мащабно да инвестира в ново военно оборудване

Освен Русия, НАТО насочва усилия и срещу Китай  - 1
Снимка: БГНЕС

Влязла вече в конфронтация с Русия, НАТО сега е разтревожена от предизвикателството за сигурността си в бъдеще, каквото представлява Китай, но някои страни членки, включително Франция, искат алиансът и занапред да се фокусира върху Европа, без рисковано да се впуска в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Кадърът има силна символика. Ръководителите на Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия седнаха вчера следобед заедно с колегите си от 30-те страни в алианса около огромната маса на лидерската среща на НАТО в Мадрид.

За пръв път толкова много държави от Азиатско-Тихоокеанския регион бяха поканени на среща на върха на Северноатлантическия съюз, създаден през 1949 г. с цел противопоставяне на Съветския съюз в Европа.

Новозеландката Джасинда Ардърн, южнокореецът Юн Сук-йол, японецът Фумио Кишида и австралиецът Антъни Албанезе приветстваха факта, че в новата $пътна карта$ на НАТО, наречена "стратегическа концепция", се споменават за пръв път "предизвикателствата" в лицето на Китай за "ценностите", "интересите" и "сигурността" на Атлантическия алианс.

"Китай не е противник", каза Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО. "Трябва обаче да вземем предвид последиците за нашата сигурност, когато (го) виждаме мащабно да инвестира в ново военно оборудване", добави той.

Освен това НАТО осъжда "задълбоченото стратегическо партньорство" между Пекин и Москва "и съвместните им опити да подкопаят международния ред, основан на правила".

Пактът зае тази позиция под натиска на САЩ, чийто най-голям стратегически приоритет е Китай, при все че войната в Украйна ги принуди да се върнат към ангажимента си в Европа.

"Манталитет от времето на Студената война"

За целта Джо Байдън се стреми да убеди съюзниците си, че съпротивата срещу Москва и противопоставянето на Пекин са цели, които се допълват взаимно, а не си противоречат.

Мнение, споделяно от новия австралийски премиер Антъни Албанезе, според когото "руската инвазия" показва колко е необходимо за "демократичните страни... да бранят съвместно своите ценности", при положение че Китай се утвърждава като все по-незаменим партньор за Русия.

Тези обвинения дразнят Пекин. "През последните години НАТО положи усилия да разшири своето поле за действие. Международната общност трябва да бъде все така бдителна и да се възпротиви силно срещу това", заяви вчера в отговор говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян.

"Пропагандата на манталитет от времето на Студената война и подбуждането на конфронтация между блокове е непопулярно и обречено на провал", добави той.

Без да се спре на рисковете за дестабилизация на Азиатско-Тихоокеанския регион, канцеларията на френския президент посочва, че "ролята на НАТО е да се фокусира върху сигурността на евроатлантическото пространство", където "с оглед на войната в Украйна има много сериозни предизвикателства в областта на сигурността".

Според Елисейския дворец този извод се приема с единодушие в Европейския съюз.

Споменатите опасения са взети под внимание в "стратегическата концепция", която не предвижда намеса на НАТО в Азиатско-Тихоокеанската зона. Предишните операции на алианса извън Европа – в Афганистан и Либия, приключиха със спорни резултати и станаха обект на критики.

В Индийско-Тихоокеанския регион САЩ разчитат предимно на регионалните съюзи като АУКУС, сключен през 2021 г. с Австралия и Великобритания – за съжаление на Франция, която загуби гигантски договор с Канбера за доставка на френски подводници.

По време на рядка за него среща с лидерите на Япония и Южна Корея, участващи за пръв път в среща на върха на НАТО, Джо Байдън потвърди вчера "непоклатимия ангажимент" на САЩ към отбраната на тези две страни, намиращи се в сложни отношения.

От своя страна Париж предлага преговорите със САЩ по въпроса за Китай да протичат главно на равнище ЕС, който се опитва да прилага "стратегия за Индийско-Тихоокеанския регион" и определи Китай като "системен съперник", от което Пекин настръхна.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    9 0 Отговор
    Ако някой желае да разбере причините и последствията за и от украинския конфликт, нека прочете безпристрастният анализ на Джон Миършаймър. Дълъг е, но доста подробен и показва истината такава каквато е.

    Джон Миършаймър е професор по политически науки в Чикагския университет. Автор е на много книги, между които „Великата заблуда: Либерални мечти и Интернационални реалности“ и „Трагичната политика на Великите сили“.

    Потърсете в Гугъл:

    Джон Миършаймър, The Causes and Consequences of the Ukraine Crisis | The National Interest

    Войната в Украйна е многоизмерна трагедия, която вероятно силно ще се влоши в обозримо бъдеще

    Коментиран от #13, #16

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сатана Z

    16 0 Отговор
    А ние,къде сме в тази схема?
    Викайте запаса и да ги почваме от Илиянци до Бейджинг
    Слава на Ухан


    Z
  • 4 Госあ

    18 2 Отговор
    Юкио Мишима сложи край на живота си след като простолюдието го остави сам с още няколко благородници да се бори за независимостта на Япония ! Японците трябва да се притесняват много повече от краварите отколкото от Китай !
  • 5 Осман

    26 0 Отговор
    Само Руската армия може да спре Сащ и Нато
  • 6 Пацифист

    28 0 Отговор
    Соросоиди милитаристи само войни сглобват и световни кризи. НАТО обслужва единсвено Военно промишления комплекс и им осигурява интриги и конфликти с цем печалба .
  • 7 реалист

    25 0 Отговор
    Бай-издън , издъни целият свят , Живот без Китай и Русия , би бил много години само назад !!
  • 8 Госあ

    22 0 Отговор
    Би трябвало и БРИКС да се трансформират във военен съюз, ако искат да просъществуват.
  • 9 Тези съвсем

    23 0 Отговор
    изтрещяха. Започвам да се замислям накъде върви света.
  • 10 Ксаниба

    22 0 Отговор
    нато не ли е едно изкопаемо от ерата на студената война, дето требовало да пази Западният Берлин от Източният?!? Та Китай с кой точно Берлин граничи, или с коя Европейска , Атоантическа държава, питам!?! Цялата тази патаклама в Окраина, тези стотици хиляди трупове, са само и само ла изглежда жив трупа на изкопаемото нато!! И финансирането му, разбира се?!?

    Коментиран от #15

  • 11 Гнусно

    19 0 Отговор
    Таласъмите от сатанато на поредното, бесовско сборище.
  • 12 Иван Грозни

    22 0 Отговор
    Тия ампери що неразберат, че Китай е зад Русия и Русия е зад Китай.Май са решили да приключват със себеси.
  • 13 БАЙ КУРТИ

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо Петров":

    Добави и ХЕНРИ КИСИНДЖЪТ .Той е един от малкото умни крававари в които още има мозък макар и на 92 г . Навремето той казваше / винаги съюз със единият срещу другият после обратното .Но за съжаление младите вече не слушат и си правят каквото искат . Затова САЩ и ЕС не ги очаква светло бъдеще.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ксаниба":

    НАТО е един смокинов лист зад който САЩ крият оная си работа , когато решат да я размахват или вкарат някъде 😉😉😉
  • 16 Ей,шматарок

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо Петров":

    Кажи нещо "определено",кво се крийш зад фразите.По-лесничо иде,а?
  • 17 1221

    11 0 Отговор
    Някоий да ми припомни за други военни съюзи с толково членове колкото НАТО
  • 18 Иван Томов

    14 0 Отговор
    ЗАЩО във ВСИЧКИ европейски държави има разположени ВОЙСКИ на САЩ ( една държава от континента Северна Америка ) ?!

    ПАЗЯТ ли ни, или са ни ОКУПИРАЛИ ?!

    Същите хора, които твърдят сега, че източно-европейските държави са били ОКУПИРАНИ от СССР, сега обясняват, колко сме СУВЕРЕННИ, въпреки ВОЕННИТЕ БАЗИ на САЩ на наша територия !

    Да си припомним, че когато членувахме във Варшавския договор, в България НЯМАШЕ руски ВОЕННИ БАЗИ !

    Защо, след като военния съюз "Варшавски договор" се саморазпусна, САЩ не разпуснаха НАТО, ами "подканиха" всички бивши съюзници на Русия ( СССР ) да всъпят в НАТО ?!
  • 19 Любопитен

    11 0 Отговор
    Нато е военен съюз който има отношение към северната част на атлантическия океан
    Китай и Тайван изцяло принадлежат към района на индийския океан
    В такъв случай какво отношение има НАТО към Китай и Тайван като в тези две държави живее един и същи народ както между впрочем в Русия и Украйна
    Противоречията и в двата случая са чисто политически
Новини по държави: