Last news in Fakti

4 Юли, 2022 18:51 958 5

Пакистан не е готов да премахне смъртното наказание, за да получи достъп до пазарите на ЕС

  • пакистан-
  • затвор-
  • смъртна присъда-
  • европейски съюз-
  • търговия

Около 8 хиляди осъдени лежат в пакистански затвори в очакване на съдбата си, много от тях от десетилетия, става ясно от статистики на властите

Пакистан не е готов да премахне смъртното наказание, за да получи достъп до пазарите на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пакистан няма да премахне смъртното наказание, за да си осигури удължаване на споразумението за преференциална търговия с Европейския съюз, предаде ДПА, като се позова на изявления от днес на представители на пакистанските власти.

Делегация от ЕС настоя Исламабад да ратифицира международна конвенция, която забранява смъртното наказание, за да разшири Общата схема на преференции, казаха поне трима пакистански представители.

Пакистан се споразумя с ЕС през 2014 г. за схема за износ към европейските пазари с тарифни и нетарифни отстъпки, припомнят пакистанските представители, които поискаха да останат анонимни, тъй като не са били упълномощени да говорят пред медии.

Благодарение на споразумението пакистанският износ към ЕС е нараснал от 3,31 милиарда евро през 2014 г. до 6,6 милиарда евро през миналата година, сочат данни на Пакистанското статистическо бюро.

Срокът на споразумението изтича към края на годината. Делегация на Европейския съюз пристигна в Пакистан миналия месец, за да обсъди удължаване на договора до 2033 г.

„Премахването на смъртното наказание беше едно от изискванията“ за удължаването, заяви един от пакистанските представители. „Ние не обещахме нищо, защото ще предизвикаме сериозна политическа реакция“, каза още той.

Отмяната на наказание, предвидено в Корана, включително смъртната присъда за престъпления като убийство, може да предизвика политически сътресения в консервативното ислямско общество на Пакистан. Въпреки това Исламабад обеща да въведе отново мораториум на обесванията, както направи в периода от 2008 г. до 2014 г. Мораториумът беше отменен, след като талибански бойци убиха 136 деца в училище, намиращо се в северозападния град Пешавар.

Около 8 хиляди осъдени лежат в пакистански затвори в очакване на съдбата си, много от тях от десетилетия, става ясно от статистики на властите.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор
    ТОВА е ЖЕСТОКОСТ
  • 2 Джендър

    7 1 Отговор
    Позор! Не са узрели кат като украинците за ЕС.

    Коментиран от #5

  • 3 Въпрос

    8 0 Отговор
    А в сащ смъртно наказание също има. Или присъда до 175 години затвор, която грози Асандж ? Забранен ли е достъпа на стоки в ЕС от там ?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Така е

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Джендър":

    Или па Саудитска арабия, примерно...