Last news in Fakti

4 Август, 2022 16:59 755 4

Вещаят ли нови трусове в Пакистан разкритията, че партията на бившия премиер Имран Хан е получила незаконно средства?

  • пакистан-
  • имран хан-
  • беназир бхуто

Хан беше премиер от 2018 г. до април тази година, когато беше принуден да се оттегли, след като загуби вот на недоверие, който според него е бил резултат от заговор на САЩ

Вещаят ли нови трусове в Пакистан разкритията, че партията на бившия премиер Имран Хан е получила незаконно средства? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пакистанската избирателна комисия постанови във вторник, че партията на бившия премиер Имран Хан е получила незаконно средства, съобщиха говорителят на партията му „Движение за справедливост“ и медиите, цитирани от Ройтерс. Това може да доведе до изключване от политическия живот на страната на бившата звезда на крикета и на неговата партия.

Партията на Хан беше обвинена от избирателната комисия, че е получавала средства от чуждестранни компании и чужденци, което е незаконно в Пакистан.

Хан не беше открит веднага за коментар, но говорителят на неговата партия "Движение за справедливост“ отрече да са извършвани неправомерни действия. "Ние ще оспорим това решение", заяви говорителят Фавад Чаудри пред репортери в столицата Исламабад. Той посочи, че въпросните средства са получени от пакистанци, живеещи в чужбина, което не е незаконно. Чаудри, който е бивш министър на информацията в правителството на Хан написа в Туитър: „Изглежда, че председателят на Комисията разчита на карти Таро за своите решения, вместо на личните качества“.

Хан беше премиер от 2018 г. до април тази година, когато беше принуден да се оттегли, след като загуби вот на недоверие, който според него е бил резултат от заговор на САЩ. Вашингтон отрече това. Оттогава Хан мобилизира поддръжниците си, за да окаже натиск за провеждане на нови избори. Новият министър-председател Шахбаз Шариф отхвърли това искане.

Говорител на избирателната комисия не беше открит веднага за коментар, но медиите съобщиха, че тричленна комисия е установила, че партията на Хан е получила финансиране от 34 чужденци или чуждестранни компании. Комисията посочи, че партията на Хан е представила фалшива клетвена декларация за банковите си сметки и органът е установил, че „Движение за справедливост“ е скрило 13 банкови сметки, които е трябвало да декларира. Освен това компании от Канада, САЩ, Австралия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) са спонсорирали партията в нарушение на правилата за финансиране на политически партии в страната. Комисията е поискала от партията да представи обяснение защо, според нея, средствата ѝ не трябва да бъдат запорирани, преди да вземе решение за бъдещето на формацията, съобщават медии. Лидерите на „Движението за справедливост“ обещаха да се борят до последно и да обжалват всяко решение на Комисията срещу партията пред Върховния съд на Пакистан.

Ариф Накви, пакистански магнат, за чиято финансова подкрепа за Хан в. „Файненшъл таймс“ неотдавна направи собствено разследване, също беше споменат в заключенията на избирателната комисия. Базираната в Дубай компания на Накви „Абраадж Груп“ фалира през 2019 г., което привлече по-голямо внимание към близките му връзки с влиятелни пакистански политици. Разследването на „Файненшъл таймс“ разкри, че Накви е използвал благотворителен турнир по крикет, за да улесни даренията за партията на Хан от базираната си в Дубай компания и от член на кралското семейство на Абу Даби. Хан отрича да има нещо общо с това.

Решението на комисията беше приветствано от подалия жалбата срещу партията Акбар С. Бабар, основателят на „Движение за справедливост“ и бивш близък сътрудник на Хан. Според Бабар всички обвинения срещу Хан вече са доказани и бившият премиер трябва да напусне партията. Разкритията на Комисията идват в момент, когато „Движението за справедливост“ на Хан набира сила срещу управляващата коалиция на премиера Шахбаз Шариф, отбелязва „Файненшъл таймс“. Скандалът се разразява на фона на нестабилната политическа ситуация и икономическите проблеми на страната, включително ръста на инфлацията. Заключенията на Комисията бяха публикувани в момент, когато Пакистан преговаря с МВФ за отпускане на транш от 1,3 млрд. долара и търси финансова помощ от страни като Саудитска Арабия и Китай, посочва „Файненшъл таймс“.

Пакистанската икономика се задъхва от растящите цени на храните и горивата, а резервите на страната в чуждестранна валута паднаха до 9 млрд. долара. Правителството на Шариф беше принудено на повиши цените на електричеството, газа и бензина, за да спечели подкрепата на МВФ, което подкопа подкрепата му сред избирателите.

Според анализатори прекалено рано е да се каже, че заключенията за незаконно финансиране на „Движението за справедливост“ ще нанесат непоправими щети на политическото бъдеще на Хан. Партията му си възвърна част от подкрепата на избирателите след вота на недоверие през април.

Самият Хан призова за предсрочни избори, след като партията му отбеляза победи на местните избори в най-голямата пакистанска провинция Пенджаб миналия месец.

Азима Чима, директорка на базирания в Исламабад мозъчен тръст „Версо консълтинг“, каза, че заключенията от разследването на Комисията вероятно ще бъдат възприети от поддръжниците на Хан „като още едно доказателство, че Имран става мишена на дълбоката държава“.

„Това не е нещо, което да обърне народните маси срещу Имран Хан, защото избирателите имат стабилни предпочитания“, каза тя и добави: „Няма много колебаещи се гласоподаватели, а Пакистан сега се превърна в една поляризирана страна“.

Цитирания от „Файненшъл таймс“ политически коментатор Хасан Аскари Ризви, каза, че твърденията за корупция в политиката са „широкоразпространен проблем в Пакистан“.

„Хората в Пакистан свързват въпроса за чуждестранното финансиране само с вътрешни борби в политическия елит“, каза анализаторът и допълни:„Всички водещи политически лидери бяха обвинявани в корупция, защо тогава обикновеният гражданин, изправен пред икономически проблеми, трябва да се интересува от това?“.

Хума Бакай, професорка в Университета в Карачи и редовна коментаторка за телевизията, каза, че заключенията на избирателната комисия изглеждат като „мека присъда“. Тя добави обаче, че решението може допълнително да задълбочи разделенията в пакистанската политика. „Още една кутия на Пандора ще се отвори, ако сега „Движението за справедливост“ засили кампанията си за разследване на финансирането на всички политически партии“, каза тя и добави: „Смятам, че това може да доведе до още по-голяма полемика“.

Ако все пак се стигне до разпускане на „Движението за справедливост“, това ще е голям трус в пакистанския политически живот и вероятно ще провокира продължителни съдебни битки. Имран Хан все още се радва на голяма популярност сред привържениците на партията му, поради което едва ли ще се поддаде на призивите да подаде оставка от председателския пост в нея. Скандалът показва, че истинският проблем пред пакистанската политическа система не са толкова вътрешнополитическите битки, колкото дълбоко вкоренената корупция, която я разяжда отвътре от десетилетия насам.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Линкълн

    1 3 Отговор
    Заради това го махнаха, всички свързани с Русия са силно корумпирани
  • 2 гост

    2 0 Отговор
    Индия и Пакистан са практически една държава и един народ , просто след войната изкуствено ги разделиха и докараха до война една с друга , иначе досега да са надминали Китай като икономика ! И без това отдавна са го надминали като население !!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 пьешу

    1 0 Отговор
    "вината" на този човек беше, че още в началото на кризата в 404 каза нещата с истинските им имена. е, краварите най-демократично не можеха да понесат и държава като пакистан да им тегли шута под опашката.