Тема: Украйна

5 Юли, 2022 15:00 2 669 30

Половината руснаци се боят, че Путин ще натисне "червеното копче"

  • ядрена война-
  • руснаци-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • ядрени бомби

Руснаците нямат представа какво става в Украйна

Половината руснаци се боят, че Путин ще натисне "червеното копче" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Три четвърти от руснаците поддържат действията на руската армия в Украйна, три четвърти от украинците призовават руснаците "да си отворят очите" - това сочат изследванията на социолозите от двете страни, поставили си за цел да установят какво мислят техните граждани за войната.

"Украинци, помогнете страната ви да се освободи от фашизма!"

Още новини от Украйна

"Ако можехте да изпратите кратка телеграма на обикновените хора в другата държава, какво бихте им написали?", гласи един от въпросите, зададени от агенцията Info Sapiens. И ето как отговарят 74 процента от украинците: телеграмите биха съдържали призиви "да размислят, да си отворят очите, да се борят против властта". Освен това 24 на сто от отговорите съдържали гняв и презрение.

Призивите, които биха отправили руснаците към украинците, са "да се крепят": "Дръжте се, другари, и помогнете страната ви да се освободи от фашизма", "Дръжте се, ние ще победим", "Дръжте се, ние ще дойдем и ще ви спасим", "Путин е добър, а вие се дръжте, ние ще ви подкрепим и защитим". Данните от изследването, проведено от агенция ExtremeScan, сочат, че 71 процента от руснаците определят "специалната военна операция" като справедлива, 69 на сто се гордеят с нея и само 12 процента от анкетираните изпитват срам. Омраза към украинците е била регистрирана само в три процента от отговорите.

Руснаците нямат представа какво става в Украйна

От изследване на руския център "Левада" става ясно, че през юни 75 процента от руснаците са поддържали действията на армията. Само сред младите хора - между 18 и 24 години - степента на поддръжката е по-ниска: 55 на сто. Професор Алексей Левинсон от центъра "Левада" коментира, че макар младите да подкрепят по-малко действията на Русия в Украйна, не смятат, че носят отговорност за случващото се. Докато по-възрастното поколение, в което има най-много привърженици на президента Путин и на войната, усеща тази отговорност, отбелязва експертът. Но той посочва и, че повечето руснаци нямат представа за случващото се в Украйна - например за убийствата в Буча.

"Те знаят за храбрите руски войници, които помагат на братския украински народ и му носят свобода от "нацистите". Те поддържат армията, защото вярват в добрата ѝ кауза", обяснява Левинсон. Той допълва: "Пропагандата определено е на много високо професионално ниво и кара руснаците мислят, че са на страната на доброто. Да се мисли така е много по-лесно, но отговорността не е само на пропагандата, а на цялото общество".

Що се отнася до бъдещото развитие, 50 процента от анкетираните руснаци смятат, че ситуацията в Украйна може да се трансформира във военен конфликт между Русия и НАТО. 34 на сто допускат, че Путин е в състояние пръв да натисне "червеното копче", ако се стигне до война със Запада, а половината респонденти се страхуват от това.

Предположенията на украинците са, че войната ще продължи повече от шест месеца, като огромното мнозинство вярва в победата на Украйна - 92 процента.

Автор: Татяна Неведомская


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Делю Хайдутин

    28 12 Отговор
    Половината руснаци и сто процента от Янките
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Спокойно

    21 31 Отговор
    Няма страшно.То копчето е ръждясало както всичко в Русия.Няма да тръгне.
  • 5 Фронт

    30 24 Отговор
    Руснаците имат щит противоядрен С500 и С400 покриват основните градове и руски бази. Руските подводници носят 2000 ракети достатъчно за да изпекат враговете на Руската Федерация.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 000

    24 13 Отговор
    И това го пише Дойче Зеле :) 3/4 от рашките поддържат Путин!? А стига бре! Та факти ни информира за бунтове и готвени преврати :) Щом и Левадата не може да скрие какво мислят рашките, то спукана му е работата на Зеленчука :) А наш денисчо нЕма ли да ни светне за нагласите в България или той е само геополитически наблюдател :)
  • 8 да де

    24 13 Отговор
    Интересно в други статии вие пишете, че запада обмисля ограничен ядрен удар, а сега пробутвате някаква статийка, че Путин щял да натисне копчето.
  • 9 Страхливия Вова е на колене

    18 32 Отговор
    Ако иска да се самоунищожи ще го натисне да, САЩ, Европа и Турция притежават двойно повече ядрена сила, така, че нека се пробва, целия съветски съюз ще се изпари за секунди!!!

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 17 Отговор
    Над руснаците се изпълнява пророчеството на Исая:
    "С уши ще чувате, а никак няма да разберете;
    и с очи ще гледате, а никак няма да видите...."

    Коментиран от #14

  • 12 000

    19 12 Отговор

    До коментар #9 от "Страхливия Вова е на колене":

    Какъв Съветски съюз бе необразовано соросоидно зайче :)
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Капитализъм

    18 12 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ... в действие!!! ДВ ги шубе много!!! Но се опитват да стоварят страха си на другите!!! Още един гьобелсов приом!!!
  • 15 Кочо

    9 12 Отговор
    Важното е гордите парадиращи в Джендърландия да не се боят! И да правят всичко възможно Путин да натине копчето! " Не можеш, не можеш, а да видим пък!"
  • 16 Само питам

    15 12 Отговор
    Руснаците ако ударят Варшава и какво бай американо е събирал 200 години долари и златоза и е строил капитализма си и ще рискува да ги загуби за 10 минути заради Варшава ли?
  • 17 Докога

    20 10 Отговор
    Ще публикувате статии в които се повтарят едни и същи неверни неща ето едно;
    "Но той посочва и, че повечето руснаци нямат представа за случващото се в Украйна - например за убийствата в Буча.,"всички които имат очи уши и мозък да мислят да преценява разбраха че станалото в Буча е постановка
  • 18 Българка

    16 17 Отговор
    Руснаците нямат представа какво става в Украйна
    Това, че руснаците не знаят за касапницата в Украйна, не ги прави невинни. Когато нарушаваш закон, това, че не го знаеш, не те оневинява
  • 19 Специалист

    15 12 Отговор
    Ядреното оръжие е сглобявано за да се ползва. НАТО като се сбере повече на куп и поеме към руската граница руска армия ще се дръпне по щита от С500 и руските ядрени ракети ще си свършат работата.

    Коментиран от #22

  • 20 руски варвари

    14 17 Отговор
    На времето америте и англичаните не ги довършиха сега да се пъчат мизернициттте

    Коментиран от #21, #30

  • 21 Хисторик

    1 14 Отговор

    До коментар #20 от "руски варвари":

    Да фашиста Венера Фон Браун им сглоби бомбата на краварите обаче Сталин ги изблъфира, че и той има!

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 сноу

    6 0 Отговор
    От другата страна на улицата живее един доста богат съсед,огромна къща ,басейни ,кубчета и всякакви скъпи модели автомобили, но за толкова години не сме го видяли рано да се запъти на работа...До късно през нощта пред тях спират скъпи автомобили ,влизат, излизат и все се оглеждат..Всеки влиза с пазач ,излиза с двама..Та си мисля на тоя тревогите са същите като на богатия запад,Твърде много са крадили и по тъмно ,и по светло, че толкова богатство сега трябва да се варди и специално за русия ,никак, ама никак не им идва на ум, да натискат каквито и да е копчета ...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 реру

    10 2 Отговор

    До коментар #21 от "Хисторик":

    "Да фашиста Венера Фон Браун им сглоби бомбата на краварите..."

    "Руснаците" - "бащи" на "съветската" атомна бомба:
    – Густав Херц;
    – Николаус Рил;
    – Манфред фон Ардене;
    – Петер Тисен;
    – Хайнц Позе;
    – Роберт Дoпел.

    Фон Ардене дори получава Сталинска премия...
  • 26 Иван

    5 0 Отговор
    Няма страшно, в Библията го пише.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хахаха

    2 1 Отговор
    Щяли да победят... Май не руснаците, а украинците имат нужда да си отворят очите. Опомнете се бе, хора!
  • 29 ЗАВЕЖДАЩПРОФКОМИТЕТА

    0 2 Отговор
    ДА СЕ ИЗСЕРЕМЕ РИТУАЛНО НА РУСКИЯТ УЛТИМАТУМ.УРА ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ!
  • 30 руснака

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "руски варвари":

    аз сьм татко ти......
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания