Тема: Украйна

3 Август, 2022 07:46 9 070 126

Русия плаши с ядрена война

  • ядрени бомби-
  • ядрена война-
  • оон-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • александър трофимов-
  • сащ-
  • нато-
  • европа

Путин постави в повишена готовност силите за възпиране

Русия плаши с ядрена война - 1
Снимка: Shutterstock

Конфликтът в Украйна не дава основание на Русия да използва ядрени оръжия, но Москва може да реши да използва ядрения си арсенал в отговор на "директна агресия" от страните от НАТО. Това заяви руският дипломат Александър Трофимов на конференция за неразпространение на ядрените оръжия в централата на ООН, предаде агенция Ройтерс, съобщи БТА.

Руският дипломат отхвърли "напълно необоснованите, откъснати от реалността и неприемливи спекулации, че Русия уж заплашва да използва ядрени оръжия, особено в Украйна". Няколко дни след руската агресия на 24 февруари президентът Владимир Путин постави в повишена готовност силите за възпиране, които включват ядрени оръжия, позовавайки се на агресивните според него изявления на лидерите на НАТО и западните икономически санкции срещу Москва, припомня Ройтерс.

Още новини от Украйна

Александър Трофимов, който е старши дипломат в службата за неразпространение и контрол на въоръженията в руското външно министерство, заяви на конференцията, че Москва би използвала ядрени оръжия само в отговор на оръжия за масово унищожение или нападение с конвенционални оръжия, което застрашава съществуването на руската държава. "Нито един от тези два хипотетични сценария не е релевантен за ситуацията в Украйна", заяви Трофимов на конференцията. Той обаче обвини страните от НАТО в "ожесточена хибридна конфронтация" с Русия, която сега "опасно балансира на ръба на открит военен сблъсък".

"Очевидно ние сме за предотвратяване на това, но ако западните страни се опитат да изпитат нашата решителност, Русия няма да отстъпи", заяви руският дипломат. Друг руски представител на конференцията - Игор Вишневецки, който е заместник-директор на службата за неразпространение и контрол на въоръженията в руското външно министерство, отхвърли „инсинуациите за ядрени заплахи и действия, насочени към подкопаване на физическата ядрена сигурност в Украйна“, предаде агенция ТАСС.

Асошиейтед прес отбелязва, че Вишневецки два пъти е повторил новото послание на президента Владимир Путин, че "ядрената война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води". Вишневецки започна обръщението на страната си към конференцията като прочете послание на Путин срещу ядрена война. По-късно дипломатът повтори същите думи, отбелязва АП. Агенцията припомня обаче, че малко след началото на инвазията Путин бе предупредил, че Русия е "мощна" ядрена сила и всеки опит за намеса ще доведе до "последици, които никога не сте виждали".

В речта си на откриването на конференцията американският държавен секретар Антъни Блинкън нарече предупрежденията на Путин след нахлуването в Украйна ,,безразсъдно, опасно ядрено дрънкане на саби". Украинският заместник-министър на външните работи Никола Точицки заяви на конференцията, че откритата заплаха на Путин към света за използване на ядрено оръжие е била подкрепена от „ясни призиви от руски държавни медии да направи това“. „Мозъчни тръстове и експерти широко спорят за това какъв тип ядрени оръжия - тактически или стратегически, ще използва Русия по време на войната срещу Украйна", каза украинският заместник-министър на външните работи. „Това е фонът за нашата конференция за преглед на Договора за неразпространение на ядрените оръжия", посочи той.

Защитавайки военната намеса на Русия в Украйна, Вишневецки се позова на разширяването на НАТО и каза, че Москва е принудена да се защитава. Той не спомена предупреждението и действията на Путин след нахлуването в Украйна, но заяви, че предвид настоящата ситуация „е по-важно от всякога ядрените сили да се държат сдържано и отговорно“. Руският представител припомни, че в съвместно изявление през януари петте ядрени сили - Русия, САЩ, Китай, Великобритания и Франция, отново заявиха, че ядрена война не трябва да се води и не може да бъде спечелена, и подчертаха „необходимостта да се предотврати не само ядрена конфронтация, но и всяка военна конфронтация между ядрени сили“.

Конференцията за преглед на Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО) ще продължи до 26 август. Целта на договора е да се предотврати разпространението на ядрени оръжия и в крайна сметка да се постигне свят, свободен от ядрени оръжия. Съгласно разпоредбите на ДНЯО петте първоначални ядрени сили са се съгласили да преговарят за премахване на ядрените си арсенали някой ден, а държавите без ядрени оръжия са обещали да не ги придобиват в замяна на гаранция, че ще могат да развиват ядрена енергия за мирни цели. Сто деветдесет и една държави са подписали Договора за неразпространение на ядрените оръжия, припомня АП.

Представителят на Китай на конференцията Фу Конг, ръководител на отдела за контрол на въоръженията в министерството на външните работи, заяви, че днес договорът е изправен пред нови и най-сериозни предизвикателства след края на Студената война. Фу призова петте ядрени сили да работят заедно за намаляване на ядрените рискове, да засилят комуникацията по въпросите на стратегическата стабилност и да проведат задълбочен диалог за намаляване на ролята на ядрените оръжия в доктрините си за национална сигурност и по широк кръг въпроси, включително противоракетна отбрана, космическо пространство, киберпространство и изкуствен интелект. Американският държавен секретар Антъни Блинкън каза, че САЩ са избрали да действат сдържано в отговор на действията на Русия и да избягват всичко, което би могло неволно да повиши ядреното напрежение. "В нашия свят няма място за ядрено възпиране, основано на принуда, сплашване или изнудване", каза Блинкън.

На откриването на конференцията в понеделник генералният секретар на ООН Антониу Гутериш алармира, че „човечеството е само на едно недоразумение, на една грешна преценка от ядрено унищожение“. Антъни Блинкън каза, че САЩ, Обединеното кралство и Франция са публикували набор от принципи и най-добри практики, към които трябва да се придържат всички държави, притежаващи ядрени оръжия по ДНЯО, между които е и това, че трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че ядрените оръжия няма да бъдат използвани отново.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голем смех

    74 100 Отговор
    С такива приказки рашистите демонстрират пълното си безсилие.

    Коментиран от #12, #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Логика

    74 11 Отговор
    На старците не им дреме дали ще има ядрена война.
  • 4 да де

    80 20 Отговор
    Поредния фейк .
  • 5 стоян георгиев

    26 15 Отговор
    Да, силите за възпиране , ако НАТО народни. Това не е заплаха. Не си го и помисляйте, че ще има Армагедон. То да това и никой не се занимава със С Корея.
  • 6 4444

    48 19 Отговор
    Това май е фалшива информация,никой не би искал трета световна война.

    Коментиран от #88

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Психопати

    47 66 Отговор
    За какво е тоя свят, ако в него не е Русия. До тоя мъдър извод са достигнали кремълските пропагандисти. Заради немитата Русия ще затрият света тия ушанки...

    Коментиран от #107

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 любопитен

    52 17 Отговор

    До коментар #1 от "Голем смех":

    Къде ги видя тези приказки? Автора вменява нещо и козяка завтаря, като невидял!

    Коментиран от #93

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ТОЧНО ТАКА...!

    68 18 Отговор

    До коментар #1 от "Голем смех":

    Русия демонстрира ,,Пълно безсилие"...!Присвоиха си Крим,после Мариупол,Херсон,Донецк,Северодонецк...,на път е Одеса...! А Украйна-,,контранастъпва" всеки ден...

    Коментиран от #26, #74

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хехе

    38 14 Отговор
    Луди ли сте. Русия, Китай и С. Корея никога няма да се откажат от ядрените си оръжия. Иска ви се.

    Коментиран от #24

  • 17 Иванчо

    33 10 Отговор
    Марийке Москва не плаши, бай дън се плаши и иска нови споразумения да ядрените оръжия като се влючи и Китай в тях. Защото протока Сталин може да излезе на дневен ред!!!!
  • 18 Ха ха ха

    47 15 Отговор
    Янките и пуделът им Европа удобно забравиха Хирошима и Нагасаки.... лицемери.
  • 19 Секуритате

    18 19 Отговор
    Българските пристанища също ще бъдат мишени. Варна и Бургас ще бъдат превърнати в пепел в случай на нападение на НАТО срещу Русия.

    Коментиран от #21, #27

  • 20 Поредния бълвоч

    21 38 Отговор
    Руските ядрени оръжия отдавна са в бойна готовност. Много им се иска някой да ги напада, а то няма кой. Само плашат собствения си народ, за да е кротък. Прости ушанки не знаят друго освен да сеят страх.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Как така при това изказване

    46 8 Отговор
    Извадихте от контекста че Русия плаши с ядрена война. Човека е казъл:
    Москва би използвала ядрени оръжия само в отговор на оръжия за масово унищожение или нападение с конвенционални оръжия, което застрашава съществуването на руската държава. "Нито един от тези два хипотетични сценария не е релевантен за ситуацията в Украйна"

    А вие си изсмукахге от пръстите гръмко то заглавие. А изказването е точно обратно.
    Журналя
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 По-скоро!

    19 11 Отговор

    До коментар #16 от "Хехе":

    Русия, Китай и С. Корея ,ще си обединят ядрения потенциал срещу САЩ...!

    Коментиран от #83

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 С две думи

    17 31 Отговор

    До коментар #14 от "ТОЧНО ТАКА...!":

    Грабят чужда територия и заплашват с ядрани ракети .ССпоред тях цялата планета им принадлежи.
  • 27 Няма начин

    14 22 Отговор

    До коментар #19 от "Секуритате":

    Точно Варна и Бургас са пълни с ватници и алкохолиците го знаят.
  • 28 Летописец

    26 9 Отговор
    Мда . Фащ и сателитите се увлякоха да провокират мечока !
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 оня с коня

    17 29 Отговор
    Нормално и логично е русия да плаши с Ядрена война ,защото НЯМА С КАКВО ДРУГО.Факт неоспорим е че НАТО е 4,5 ПЪТИ по моща Военна сила от русия както във Въоръжение,така и в Жива сила и никакви Кинжали,Калибри или Разни Свръх и Хипер звукови ракети не могат да се мерят със Натовските държави + Съюзници.Ето затова и единственият Руски Коз са Ядрените оръжия.

    Коментиран от #46, #53, #112

  • 31 Tърновец

    15 12 Отговор
    Центробежната технология за обогатяване на уран 235 беше за пръв път предложена в Кембридж а използувана в Америка. Беше предадена на руското разузнаване от американски сержант роден в семейство на американски Евреи отказали се от Американско гражданство и приели Съветско. Там той почва за руското военно разузнаване след което е пратен обратно в USA където завършва физика и почва работа в завода за обогатен уран. Е началото на войната аз смятах че това е ограничена операция и Русия е провокирана от Зеленски и украински ултра националисти. Сега обаче битката е за Донбаските въглища - близки до Путин и Зеленски олигарси искат въглищата.Ние трябва да стоим настрана
  • 32 Дългият

    6 17 Отговор
    ..Кой пак заплашва с ядрено оръжие...проруските ачкьопеци питам...ей...на черното ще кажете бяло...
  • 33 Винкело

    21 4 Отговор
    Тотално несъответствие между заглавие и текст.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Мдаааа... забравихте ли

    24 4 Отговор
    А кой единствен е употребявал ядрено оръжие.... кой е доказан световен агресор и от създаването си като държава само десетина години не е бил във война и то забележете болшинството на чужда територия!!!!

    Коментиран от #39

  • 36 Многополюсен свят

    24 8 Отговор
    Стига укрофашистка пропаганда! Русия никого не плаши. Но ще отговори на всеки опит за агресия от НАТО...! Съвсем естествено е, че ще се погрижи за националната си сигурност! Тя не е обградила щатите с военни бази и марионетки.

    Коментиран от #43

  • 37 Някой

    18 5 Отговор
    А, всъщност вчера Путин каза съвсем друго
    Няма да се използва ядрено оръжие в Украйна.
    Ма, тълпата трябва да се плаши, че да не започне да мисли с главата си и да предприеме мерки срещу елитите.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Герги

    6 14 Отговор

    До коментар #35 от "Мдаааа... забравихте ли":

    Не повтаряй неща станали преди почти 80 год.и то по времето на Световна Война...Света трябва да си е взел поука от този случай и никога да не се повтаря....ама руските алкаши все това им е в устите.....

    Коментиран от #59

  • 40 101 Далматинци

    4 10 Отговор
    На някой не му стига явно ума, че ако на територията на Европа руснаците ползват ЯО, то непосредствено след удара остатъка от 500 милионното население на континента ще отиде на гости в Русия и е ясно, че ще подмени коренното население на тяхната територия.

    Коментиран от #85

  • 41 Руснаков

    6 8 Отговор

    До коментар #38 от "Партенка":

    ..Точно казаното от теб е партенка....богатият няма да започне война.ще я започне бедният мизерник....

    Коментиран от #68, #99

  • 42 1520

    13 5 Отговор
    не знам дали Русия плаши но САЩ ги използва без да плаши
  • 43 Гочо

    2 7 Отговор

    До коментар #36 от "Многополюсен свят":

    Ами няма как да я обгради,няма с кого...Тоталитарните държави се броят на пръсти.....ти си направи заключението...
  • 44 Ако

    1 1 Отговор
    Имаш аргументи можеш да правиш кквото си щеш

    Коментиран от #47

  • 45 007

    7 12 Отговор
    Агресивните империи друго освен война не умеят. Нормално за руския фашизъм. Слава Украiна 🇧🇬🇺🇦🇧🇬

    Коментиран от #54

  • 46 Русия никого незаплашва

    18 3 Отговор

    До коментар #30 от "оня с коня":

    А предупреждава НАТО да не дрънкат оръжия по границата й. САЩ не са обкръжени от руски военни бази и марионетки. Резонно е пак да попитаме какви интериси предявяват САЩ на 10 000 км от територията си! И стига са плакали за националната си сигурност, огромна демагогия и лъжа...
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Една от народа

    18 6 Отговор
    Ами след вчерашната демонстрация на американците в Тайван и на малоумните им стана ясно, че САЩ целят започване на 3та световна война и няма да мирясат докато не я подпалят. Има ли още не разбрали? Целта е опожарена Европа и Азия, а САЩ лидери, с непокътнати кибритени къщички и икономика даваща заеми за възстановяване на пепелищата. Пепелищата ще са нашите домове, обилно поръсени с нашите кости и с тези на.близките ни. Защо беше тая провокация в Тайван? Я сега всички да кажете как САЩ имат право да вкарват държави във война, защото било демокрация! Готови ли сте да жертвате живота на съпрузите и децата си в името на американската криворазбрана демокрация?

    Коментиран от #52, #61

  • 49 Абе

    8 11 Отговор
    Те така казваха,че няма да нападнат Украйна.До последно отричаха. А всъщност са се готвили месеци да нахлуят вътре .
  • 50 Абсолютно безумие

    10 2 Отговор
    Пълно разминаване какво казва статията, че Русия ще отвърне на ядрена атака, и заглавието. Просто ПОТРЕС журналистика.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Руснаков

    5 9 Отговор

    До коментар #48 от "Една от народа":

    Гледай си манджата.Това не беше провокация а предупреждение към Китай,да не опитва украински сценаий в Тайван...нищо повече.Защо не кажеш какво прави Китай...а....режи си лука и замълчи...

    Коментиран от #56, #57

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Една от народа

    16 4 Отговор

    До коментар #45 от "007":

    Ходи си в Украйна и спри да ми вееш знамена на неонацисти по форумите. България е добра държава, но и на нас рано или късно ни писва и добротата ни може много бързо да стане шамарче. Кой ви дава правото да си правите лагери на Азов в моята държава? Като е слава на Украйна, отивай си в Украйна да се биеш за нея. Нашите синове и мъже не дължат нищо на твоята Украйна, че да умират за слава на зеления ви наркоманясал фюрер!
  • 55 Терористична държава е русия

    3 10 Отговор
    злото на 21 в.!
  • 56 Една от народа

    9 3 Отговор

    До коментар #52 от "Руснаков":

    Умнико, тая дето й казваш да си гледа манджата, ще е същата която ще пази дома ти и семейството ти, когато тебе те пратят на фронта и тука останат само жени и деца. Имате ли идея какво значи война? Старец ли си или си пикльо дето воюва със зомбита на компютъра по цял ден? Ехо, умните, във войната умират. Наистина умират. И няма как да презаредите, нямате 3 живота и бонус точки. Там си сам, срещу смъртта. И повярвай ми слънчице, в окопа много ще ти се иска да седиш на масата у дома и една смотана женска да ти слага манджа в чинията. Идея си нямаш как ще мечтаеш точно за това!

    Коментиран от #64

  • 57 123

    7 3 Отговор

    До коментар #52 от "Руснаков":

    Отношението ти към жените, които са майките на децата ни, само показва духовното ти падение и вярата която изпонядваш. И двете обясняват позицията ти.

    Коментиран от #71

  • 58 Русия плаши с ядрена война

    6 11 Отговор
    Русия плаши с ядрена война

    ГЛЕДАЙТЕ! ГЛЕДАЙТЕ СКОРО ПО КИНАТА, НОВИЯТ АМЕРИКАНСКИ ФИЛМ "КАК БЕ ИЗПАРЕНО ЗЛОБНОТО ДЖУДЖЕ".
  • 59 Трябва да се

    6 4 Отговор

    До коментар #39 от "Герги":

    и по третия и четвъртия и т. н, защото стадото на запад е късо паметно и бързо забравя. А факт, че се използва такова оръжие при все че войната бе спечелена и го използваха не срещу военни обекти а срещу цивилни, говори единствено и само за геноцид. Между другото, и сега се използват прословутите реактивни системи американски, не на фронта срещу военни, а отново срещу цивилни хора. Това е почерпка на краварите, най-долната измет на планетата. Не могат да спечелят на фронта, а бият по мирни жители. Така бяха и в Корея, така и във Виетнам, така и във всички конфликти, та дори в Сърбия удряха по цивилни обекти. А и те са единствените дръзнал и използвали ядрено оръжие без да им мигне окото, защото руснаците разбиха квантунската армия и бяха на път да стъпят в Япония и отново да спечелят, а краварите да стоят и зяпат като нас.. ни.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Да явно

    9 3 Отговор

    До коментар #48 от "Една от народа":

    САЩ се управлява наистина от тъпанари, които не отчитат, че не е 1941,42,43,44 и 45 години и океана беше пречка да ги достигнат. Сега с новите хиперзвукова ракети, това става за по-малко от 30 минути, а има и още начини да се заличат тези боклуци от картата на света.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 бгтс

    8 3 Отговор
    Ами свиквайте бре, нагли англосакси и платени папагали и предатели по места. Свиквайте. Ако си помислите че можете безнаказано да си играете с Русия ще ви пратят в ада. Няма да се замислят и ще ви унищожат. Какво има за чудене. Свиквайте че ще бъдете наказани ако продължите да се правите на велики.
  • 64 Руснаков

    3 8 Отговор

    До коментар #56 от "Една от народа":

    Защо тази тирада не я изпратиш на Путин...той започна тази война.....
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Глист

    4 8 Отговор
    Слаб ум,слаба армия с медали, почти унищожена,безпомощност и перспектива,остана само да си драснат клечката.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 78971

    6 2 Отговор

    До коментар #41 от "Руснаков":

    визираш укрите, нали?

    Коментиран от #80

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Русия плаши с ядрена война

    6 5 Отговор
    Русия плаши с ядрена война

    ШОЙГУ АНИЧТОЖИЛ АМЕРИКАНСКИЕТЕ РОКЕТ ХАЙМАРС, КОРВОШЕНКОВ АНИЧТОЖИЛ АМЕРИКАНСКИЕТЕ РОКЕТ ГАРПУН.... АМАН ОТ ПСИХОПАТИ! ЛЪЖАТ И СИ ВЯРВАТ И ВСИЧКО Е ПРЕДИЗВИКАНО ОТ БЕЗСИЛИЕТО ИМ ....
  • 71 Руснаков

    4 3 Отговор

    До коментар #57 от "123":

    Отношението към жените ми е отговорно,ама всеки да си гледа в канчето нали...Не прочетох в писаното и да упрекне Русия или Путин..
  • 72 Дъ-Ге

    7 3 Отговор
    Третата е започнала, но плахо. НАТО въоръжава държава с която Русия воюва и не само това, но полски специални части вече воюват там, както и от самото начало всякаква паплач от цял свят, наричаща себе си наемни .....убийци. САЩ директно дават не само руски цели, но явно и контролират поразяването и чрез собствените си сателити. Да не забравяме, че Русия не е губела войни напоследък, може и да мизерства, числото на загиналите в името на родината за тях няма значение, и сегашния героизъм под формата на саможертва се среща при всяка създала се ситуация.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Пацаки

    7 4 Отговор

    До коментар #14 от "ТОЧНО ТАКА...!":

    Нищо не са присвоили, взеха си това което са раздали назад в годините!

    Коментиран от #111

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Кочината Русия

    7 10 Отговор
    Путлер и руснаците са се изродили от 100 години комунизъм! Доказват го в Украйна!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Руснаков

    3 4 Отговор

    До коментар #68 от "78971":

    ..НЕ...визирам ушанките...Украйна е слаба и за това я нападна Алкашия....Сравнявам Русия и САЩ,за това пиша...бедният мизерник...разбираш ли за кого става на въпрос.....

    Коментиран от #90

  • 81 ФАКТИ и ДОКУМЕНТИ

    3 4 Отговор
    Защо Путлер не смее да излезе от бункера си в Кремъл?


    Водачът на "Ал Кайда" Айман аз Зауахири е бил убит, след като две секретни американски ракети "Летящият Гинсу"
    са поразили дома му в афганистанската столица Кабул.
    По сградата не се виждат следи от експлозия и няма други пострадали при операцията, съобщиха от Франс прес.

    Тези две обстоятелства навеждат на мисълта, че американците са използвали ракета "Хелфайър R9X".
    Тя е екипирана с шест остриета с форма на бръсначи, които ? позволяват да проникне през целта си без да се взриви.


    Употребата на R9X никога не е била официално признавана от Пентагона или ЦРУ,
    двете структури на САЩ, които могат да извършват прецизни атаки по екстремистки лидери.

    За съществуването на ракетите за първи път беше изказано предположение през март 2017 г.,
    когато един от лидерите на "Ал Кайда" - Абу Хайр ал-Масри, беше убит след удар от дрон, докато пътуваше в автомобил в Сирия.
    Снимките от атаката тогава показаха голяма дупка в покрива на колата.
    В купето личаха щети, но предната и задна част на автомобила изглеждаха невредими.

    Оттогава, няколко на брой прецизно насочени атаки са приключвали с подобни резултати.
    Преди това ракетите "Хелфайър", изстрелвани от хеликоптери или дронове, се разпознаваха по мощните експлозии,
    които често водеха до косвени жертви и разрушения.

    Новото загадъчно оръжие, използвано от американците, е кръстено "Летящият Гинсу"
    заради известна телевизионн

    Коментиран от #89

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 селянин

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "По-скоро!":

    По скоро трябва да престанеш да ръсиш глупости! Ядреното оръжие служи за превенция! Който реши пръв да го използва е приключен! И какво ще се случи след като се обединят-НИЩО!!
  • 84 Сега вече цял свят видя

    3 6 Отговор
    Истинското лице на Путиновска Русия.Озъбено,мрачно,зло,плашещо цял свят с ядрено оръжие,ако не е по неговата.Няма да стане "Другари".Никой няма да се поддаде на вашия ядрен шантаж и е по-добре да не изпитвате и решимостта на другите.Оправете си собствената държава и донесете просперите на собствения си народ,за да получите поне малко уважение от останалия свят.Сега сте само ПАРИИ с претенции!
  • 85 пешо

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "101 Далматинци":

    Настоящето коренно население на Европа би било добре спешно да подмени малоумниците, които го управляват.
  • 86 74381

    4 0 Отговор

    До коментар #82 от "Россия 🐻":

    Абе пишеш от името на Русия, НО това НЕ Е руско мнение, обаче, за съжаление си абсолютно прав! Настана време да се срамуваме от управляващите ни народо-предатели!!! За кой ли път, а народът блееее и се кефи на чалга. Нема надежда за нас.
  • 87 Аз пък искам

    1 7 Отговор

    До коментар #82 от "Россия 🐻":

    .........Нормален и спокоен живот и мир на Планетата земя.Много ли искам?.Ако Вие - Руснаците сте жадни за кръв и войни,водете си ги някъде другаде,извън Вселената и там се "РАЗМАЗВАЙТЕ" на воля.Тук и сега никой вече не Ви вярва и не се съобразява със вас!

    Коментиран от #92

  • 88 Дъ-Ге

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "4444":

    Историята показва, че вече две световни войни уж никой не ги иска, но те са факт. Трета на теория трябваше да я има още през деветдесетте години на миналия век, но наличието на атомно оръжие забави нещата. Уж никой не иска, но се прави всичко възможно да бъде възможна. Украйна беше подготвяна повече от 8 години за точно този чакмак, който ще я запали и виждаме как Третата става все по-реална и по-реална пред очите ни, но ние нищо не можем да направим.Някои анализатори смятат, че до края на тази година тя ще е факт. За съжаление американските войници и командири участвали в Корейската война вече ги няма, както и повечето във виетнамската. Хора участвали в подобни месомелачки няма по върховете, за да кажат за какво става въпрос. Там са командири, които само са давали заповеди от безопасно разстояние и барут не са помирисвали. Те сега натискат копчетата.

    Коментиран от #94

  • 89 Още факти

    3 5 Отговор

    До коментар #81 от "ФАКТИ и ДОКУМЕНТИ":

    Новото загадъчно оръжие, използвано от американците, е кръстено "Летящият Гинсу"
    заради известна телевизионна реклама от 80-те години на миналия век за кухненски ножове марка "Гинсу",
    които чисто и лесно прорязват алуминиеви кенове и остават перфектно наточени.


    Наричана още и "бомба нинджа", ракетата се е превърнала в предпочитан боеприпас за елиминиране на лидери на джихадистки групировки,
    без да се поразява цивилно население.

    Предполага се, че това се е случило и с Аз Зауахири в Кабул.
    В неделя вечерта той е бил сам на балкона на дома си, когато американски дрон изстрелва по него две ракети "Хелфайър".
    Членовете на семейството на Зауахири са били в къщата, но "умишлено не са били мишена и не са били ранени".

    Снимки от атаката показват счупени прозорци на един от етажите, докато останалата част от сградата е непокътната,
    включително и прозорците по другите етажи.

    Разбирате ли сега
    защо Зеленски посещава войниците на фронтовата линия,
    а рашиста Путлер не смее да излезе от бункера си в Кремъл!!!

    Коментиран от #102

  • 90 633912

    9 3 Отговор

    До коментар #80 от "Руснаков":

    Мисля че грешиш, приятелю. Украинците предадоха братята си и си дадоха г..за на враговете на тези, които им създадоха държавата. Посроиха им ядрените централи, огромните комбинати, болници - абе цялата инфраструктура и ги оставиха да си живеят живота, а подлите укри им забиха нож в гърба...

    Коментиран от #97, #100

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Дъ-Ге

    7 3 Отговор

    До коментар #87 от "Аз пък искам":

    САЩ са убили след Втората световна над 20 милиона: Корейци, виетнамци, иракчани, либийци, сърби и т.н. Що тогава не изрази своето мнение за мир??? Що не изразяваш същото мнение, когато турците избиват кюрди в Сирия??? Те нямат ли право на собствена държава и да живеят в мир и спокойствие??? Израел заграби водоемните зони от палестинците. Те нямат ли право да живеят нормално??

    Коментиран от #98

  • 93 Едно баба знае,едно бае

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "любопитен":

    Говорителят казва,че в сегашната ситааца в Украйна няма нужда от ядрено оръжие,но при пряка намеса на НАТО...Тая ПРЯКА НАМЕСА няма да се случи никога.Защо тогава се повтаря една заплаха,която няма да се случи.С други думи ДУР в галавой и много,много СМЯХ.
  • 94 Ти спиш ли?

    5 9 Отговор

    До коментар #88 от "Дъ-Ге":

    Третата световна война вече мина!
    Няма го вече ССС и победителката Русия от ВСВ, мизерства в кочината си и мародерства в Украйна.
    Победената във ВСР Германия днес е обединена и благоденстваща!
    След четвъртата световна война в Украйна, ще изчезне и РСФСР!
    Много мина, мъничко остана!
    Събуди се!

    Коментиран от #101, #110

  • 95 браво на руснаците

    3 4 Отговор

    До коментар #53 от "Настъпи утро":

    За кого говориш за този или за неговия кон? Доколкото усещам е за този, защото очевидно конят му е по-умен от него.
  • 96 В.В.П.

    2 3 Отговор

    До коментар #77 от "Россия 🐻":

    Руски ,само София е достатъчно..!Не се изнервяй..Столицата на България е Велико Търново.

    Коментиран от #103

  • 97 и кво от това?

    2 6 Отговор

    До коментар #90 от "633912":

    Стига глупости!Както си го написал излиза че руснаците са работели като гастарбатери в украйна а украинците не са пипвали работа !Това и за българия го казвате.Украинците са си построили всичко по съветски модел.

    Коментиран от #108

  • 98 ФАКТИ и ДОКУМЕНТИ

    5 3 Отговор

    До коментар #92 от "Дъ-Ге":

    След 9.9.1944г. руснаци и комунисти са убили по градове и села БЕЗ СЪД и ПРИСЪДА над 40 000 българи. Включително синовете на Райна Княгиня и офицерите от фамилия Вазови!
  • 99 случаен

    1 4 Отговор

    До коментар #41 от "Руснаков":

    а как богатия е станал богат

    Коментиран от #104

  • 100 Руснаков

    4 5 Отговор

    До коментар #90 от "633912":

    Грешиш....това е било в далечното минало.По тази логика докато съществува държавата все трябва да си в партер пред Русия...Тогава беше СССР...Сега са отделни държави и всяка поема по своя,понякога различен път...Ама Русия не можа да преглътне това...и войната е факт...
  • 101 Гейм оувър

    5 2 Отговор

    До коментар #94 от "Ти спиш ли?":

    Би ли изключително конзолата, ако обичаш. Дръпни пердето, разтъпчи се, иди да пишкаш, питай мама дали сандвича и кафето са готови и виж реалния свят. Остави игрите за малко. Едни 24 часа може да ти се отразят доста отрезвяващо.
  • 102 Дъ-Ге

    8 2 Отговор

    До коментар #89 от "Още факти":

    В големо заблуждение си. Путин непрекъснато е по форуми, откриване на заводи и т.н. и то е сред хората, а не на подиумче някакво. Ако гледаш и други телевизии, ще видиш и това, но ти гледаш само такива с определена русофобска насоченост. Там опорката е точно такава. Путин яде малки деца, руската армия бива разбивана на всички фронтове, руския народ гладува, там в Русия коли няма, а тук таме каруци, комбайни няма и не могат да съберат реколтата, щото били западни и т.н и т.н. А това че въпреки лошата година се събира рекорден тонаж зърно за всички години до сега е фейк и лъжа. Това, че и вчера са освободили 6 населени места също е фейк. Това, че азовски командир в интервю казва, че местното население чака да дойдат руснаците като освободители също е фейк ......... Скот Ридли също не съществува ...... в тези телевизии де.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Руснаков

    3 3 Отговор

    До коментар #99 от "случаен":

    ами...акъл се иска.....,защо не попиташ...как РФ е станала толкова голяма...отговора знаеш ли го...
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 В.В.П.

    8 4 Отговор
    Ей така си воювайте по мрежата и на хартия ,пък Рф ,ги цепи ВСУ..250К ,умрели укропъъ..Може и един милион да идат до Коледа..Само в Киев са 2 млн.. чешита.Наложете санкции и още санкции..Дайте им още Бсйрактари и Хилфайър+ Химарс +Жавелини .Имат нужда момчетата..Срайна я отърваха преди 8 год ,сега няма да стане .!
  • 107 100

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Психопати":

    А самата Русия никой не я заплашва. Зорът е да не им пречат да вземат Украйна.
  • 108 хаха

    1 1 Отговор

    До коментар #97 от "и кво от това?":

    точно така си го представят тъпаците

    Коментиран от #114

  • 109 В.В.П.

    3 3 Отговор

    До коментар #103 от "Още стърчи МОЧА!":

    Стърчи ти нещо от зад ,пичо..!Направи паметник на Културата,или на Аспарух ,Калоян Симеон..Подкрепям..Има в Шумен 1300 г.България..Иди е виж ...Какви ми ги говориш..? Хаха....В тартаристан не съм стъпвал .Но може да отида ,Сега пътувам за Франция..Едно по едно.
  • 110 Дъ-Ге

    7 4 Отговор

    До коментар #94 от "Ти спиш ли?":

    Е кога пък мина Третата, че нещо не я разбрах. Ние ... България що не участвахме??? Без нас световна война не може да мине. Разпада на СССР и соц лагера без нито един изстрел не е война, а само доброволно преразпределение на сферите на влияние. Баба Меца обаче се събуди и разбра, че е измамена и както е казал Бисмарк, "Русия винаги идва да си вземе своето". Е, сега идва този момент и то няма да стане доброволно, а сос зор. Въпроса е дали ние за трети път ще изберем губещата страна и как ще излезнем от нея и дали изобщо ще съществуваме. Поинтересувай се Чърчил какво е казал за България и българите тогава и какъв е бил планът тогава за нас. А именно - една част на Гърция, друга част на Румъния, трета част на Турция .... Е. Някой не е допуснал това и кой ли е бил???
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Чоко.

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "оня с коня":

    Еййй,коняр Ядреното оръжие е качено на хиперзвук ракета носител ,Авангард..мини ,,Съюз33,,.35000км/ч.Йакто ,Ти си качен на твоя кон ,носител на ,Мозъчния тръст .
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 253812

    2 0 Отговор

    До коментар #108 от "хаха":

    Това са историческите факти от съвсем недалечното минало. А ти ако си от тия, дето само говорят, а не познават историята, може. Отговори си кой е тъпакът. Трябва и знания, не само лаене.
  • 115 Георги Сава Раковски

    4 4 Отговор
    Русия прилича на патологичен пияница, който след 30-г. безпаметен запой се събужда на улицата и установява, че са му задигнали палтото, ушанката и галошите. Разярен, започва да налита на минувачите: "Ти мене уважаваш ли ме?"
  • 116 ПОРЕДНАТА ЗАБЛУДА

    5 3 Отговор
    ЗА ПРОСТИ ХОРА. ЧАК ДА МУ СЕ ДОПОВРЪЩА НА ЧОВЕК. РУСИЯ РАЗПОЛАГА С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ. ПИТАМ КАКВО ПРАВИ ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ НА САЩ В ЕВРОПА!!!! ДА СИ ГО СЪБИРАТ И ДА СЕ МАХАТ А НИЕ ЕВРОПЕЙЦИТЕ ВСЕ НЯКАК ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕМ С РУСИЯ!!!!!!

    Коментиран от #118

  • 117 Руснако една кратка лекция

    3 4 Отговор

    До коментар #77 от "Россия 🐻":

    България е в НАТО. Ако безумния ти путлер, мислиш че напада България, грешиш, напада НАТО. Русия и НАТО имат паритен по ядрено оръжие, но има едно голямо НО а то е че на руска територия ва всеки 3500 km² площ. 1 бомба а на НАТО,вска територия 1 бомба на 17500 km² площ. Оставям ти да продължаваш да мислиш къде ще е в пепел. Даже да остане руснак някъде по света не ми се мисли какво ще стане с него, ти можеш ли да претположиш каква съдба ще има оцелелия руснак?
  • 118 ПОРЕДНИЯ ЗАБЛУДЕН СИ

    3 4 Отговор

    До коментар #116 от "ПОРЕДНАТА ЗАБЛУДА":

    АКО УКРАЙНА НЕ БЕШЕ СЕ ОТКАЗАЛА ОТ АТОМНИТЕ БОМБИ ПУТЛЕРА ЩЕШЕ ЛИ ДА ПОСМЕЕ САМО С ПРЪСТ ДА ПОСОЧИ УКРАЙНА ??????????????

    Коментиран от #119

  • 119 ПУТИН Е УМЕН

    3 5 Отговор

    До коментар #118 от "ПОРЕДНИЯ ЗАБЛУДЕН СИ":

    ЧОВЕК. АМЕРИКА СЪЩО НЕ СМЕЕ ДА ГО НАПРАВИ СРЕЩУ РУСИЯ НО ТЯ ГО НАПРАВИ ЧРЕЗ УКРАЙНА. СПОРЕД МЕЖДУНАРОДНИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ УКРАЙНА НЯМА ПРАВО НА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ А ТЕ БЯХА НА ПРАГА И ВСЧКИ МАРИОНЕТКИ НА САЩ МЪЛЧАХА КАКТО И ЗА ХИМИЧИСКИТЕ ЛАБОРАТОРИИ. ХАРЕСВА ЛИ ТИ ИЛИ НЕ ПУТИН ГИ ИЗПРЕВАРИ. НЯМА ПЕЧЕЛИВШИ В ЯДРЕНА ВОЙНА. ПУТИН ГО ОСЪЗНАВА НО ЗЕЛЕНСКИ......НЕ МИСЛЯ! ТОЙ ТАКА И НЕ ПОЖЕЛА ДА ПРЕГОВАРЯ.

    Коментиран от #121, #122, #123

  • 120 Стоо

    2 2 Отговор
    Трябва да се измисли, как да се неутрализират ядрените ракети ма Мордор! Има технология, не е невъзможно
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 ТИ НАИСТИНА СИ ЗАБЛУДЕН

    3 2 Отговор

    До коментар #119 от "ПУТИН Е УМЕН":

    УКРАЙНА ДОБРОВОЛНО СЕ ОТКАЗА ОТ ЯДРЕНОТО СИ ОРЪЖИЕ НИКАКВИ МЕЖДУНИ НЯМА КЪДЕ СА ХИМИЧНИТЕ ОРЪЖИЯ? ДАЖЕ ПУТИН НЕ КАЗВА НИЩО ЧИСТА ПРОПАГАНДА. И ЧЕТИ САМО С ПИСАНЕ НЕ СТАВА ОСОБЕНО С ГЛАВНИ БУКВИ, ПИША ЗАРАДИ ТЕБ С ГЛАВНИ.
  • 123 Неграмотен носещ путлера в себеси,

    3 3 Отговор

    До коментар #119 от "ПУТИН Е УМЕН":

    Защо си дезертирал ? Ба, защо та питам, то ви е национална черта.
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Теодор Рузвелт

    2 0 Отговор
    Всеки ден с безсилието Путин сънува че НАТО вече е пуснал ядрените ракети и унищожава новия СССР и Китай и Индия а всеки път СССР се разпада от самосебеси
  • 126 Русия ако почне ядрена война

    2 0 Отговор
    На нейна територия ще паднат малко повече бомби от колкото ще изтрелят. Значи руската нация ще се самоубие, няма да има руснак и тогава ще започне прогреса, предсказан от Ностродамос.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания