Last news in Fakti

5 Юли, 2022 19:07 1 865 26

ВМРО-ДПМНЕ: Преговорната рамка е ултиматум, който съдържа всички български искания, протестът продължава

  • северна македония-
  • вмро-дпмне-
  • христиан мицкоски-
  • европейски съюз-
  • димитър ковачевски

Опозицията настоява премиерът Ковачевски да приеме исканите промени в предложението и да организира широк дебат в работни групи, в който да бъдат изслушани всички мнения, за да бъде изградена обща национална позиция

ВМРО-ДПМНЕ: Преговорната рамка е ултиматум, който съдържа всички български искания, протестът продължава - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

„Предложението на ЕС за преговорна рамка е ултиматум, който съдържа всички български искания. Това, което правителството се опитва да представи като голям успех, всъщност е голяма дипломатическа катастрофа. Самата рамка съдържа протоколи или годишни доклади, чрез които България ще има пряко влияние и участие в промяната на учебници, паметници, ще влияе за промяна на исторически факти за събития и герои, които пряко засягат не само македонската история, но и македонската идентичност“, заяви Драган Ковачки - депутат и член на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ, призовавайки отново за протести днес.

Той категоризира като „унизителни и недостойни позиции за страната това друг да диктува уроците в учебниците, друг да диктува промените в конституцията, трети да диктува дали всяка критика е език на омразата или не“. Ковачки призова правителството да се вразуми и „да се вслушва в гласа на народа и да не върви срещу волята му“.

От ВМРО-ДПМНЕ настояват премиерът Ковачевски да приеме исканите от опозиционната партия промени в предложението и да организира „широк дебат в работни групи, в който да бъдат изслушани всички мнения“, за да бъде изградена „обща национална позиция“.

От опозиционната партия призоваха гражданите „мирно, достойно и масово да изразят своя вот срещу ултиматума“, като протестът е свикан пред сградата на правителството тази вечер, но се предвижда шествието да мине през парламента и министерството на външните работи, което от ВМРО-ДПМНЕ определят като „институцията, отговорна за това дипломатическо поражение“.

В Република Северна Македония днес на еднодневно посещение е председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който има за цел да окаже подкрепа на приемане на предложената от ЕС преговорна рамка за страната.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    20 7 Отговор
    интересно , че тия шемети са може би на-истинските българи на полуострова-хан Кубер е е заселил там ...ние все пак сме се размили малко докато те са били някаква изолация....колко е смешно и тъжно да забравиш историята си или да не се интересуваш

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Дипломат Чукча

    26 1 Отговор
    От 1990г. търсят причина да не влезнат в ЕС!
  • 3 ПазарЖик

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Да те посъветвам за история да не говориш,че излагацията е страшна.

    Коментиран от #4

  • 4 КОТарАК

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "ПазарЖик":

    и кво написа сега-като малките деца...обори ме с факти
  • 5 Йеронимус БОШ

    20 1 Отговор
    Какво става , когато един МАКЕДОНЕЦ излезе от баняга ? Отговор - ЧИСТ БЪЛГАРИН !

    Коментиран от #6

  • 6 Хан Тунгус Кривокраки

    4 7 Отговор

    До коментар #5 от "Йеронимус БОШ":

    Ние сме истинското "бугар" чоджук,анадънму?

    Коментиран от #22

  • 7 Име

    2 23 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Кубер и Аспарух са били тюрки , ай да не кажа турци и так казват Българските исторически и археологически данни, а ти кай вкарваш македонците със тях?

    Коментиран от #9, #23, #26

  • 8 ТаУмВзе

    5 1 Отговор
    Къде се юрна, бе маке гламаво? Бухахах
  • 9 КОТарАК

    13 2 Отговор

    До коментар #7 от "Име":

    аз още не знам кво е ,,турчин исторически погледнато като племе-Турция е сбирщина

    Коментиран от #13

  • 10 бреее

    5 0 Отговор
    Тези телета не се усетиха,как ги хариза колегата на копейкин.
  • 11 Жоро

    12 1 Отговор
    Питайте Трифонов за Македония ще ви каже че Петков е предател и заслужава да му разтури кабинета щото предава нациналния интерес пък то какво стана... макисите реват че са в неизгодна позиция. Ми стойте си извън ЕС. Албания ще се разцепи и самостоятелно ще кандидатства.
  • 12 Софиянец

    10 2 Отговор
    Шапки долу за магьосника от Харвард!
  • 13 Лесно е

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    Турчин е създаден от майка туркиня и баща балкански еничар! Неслучайно идват черни като катран, а сега имат европейски вид!
  • 14 .......

    4 5 Отговор
    Нито за тях е изгодно,нито за нас.Ако македонците не протестираха щяхме да сме ние.Те го вършат вместо нас.По някое време може да дойдат на помощ и за цените и против Кирчо да протестират.
    Едно време танкове им подарихме,признахме ги като държава и какво обърка Кирчо не знам.Видяха в него фашист.Може и да е.
  • 15 .......

    4 7 Отговор
    Извинявам се,че ще правя вид спам,но ако може да добавя към поста си номер 14,че винаги съм смятал македонците за братски народи,а не че са българи.Нали затова са им дали танковете?Като подарък на братята.В училище аме учили,че в Солун двамата братя създават азбуката(глаголицата),но заради това,че българите приемат с почести техните ученици през 886 г.и те всъщност създават кирилицата.Т.е. македонците са създали глаголицата,а ние я доразвиваме в кирилица и я популяризираме.
    Защо е нужно да се караме с братя като имаме споделена история и общо бъдеще?
    Също така и ние мразим фашистите особено хитлеристите.Едно време хитлеристите са затваряли в лагери хора и след като им е паднал режима са били и в България,и в Македония наказани за жестокостите си.
  • 16 Алооо, путлерастите!

    7 1 Отговор
    Чувам, че всички наши искания били вписани в документа за С.Македония. Не ми стана ясно, за какво национално предателство квичахте тука?
  • 17 Мандалото, ще хлопне

    4 3 Отговор
    За да има мир на балканите, трябва да бъдат свалени всички политически и икономически мутризирани групировки създадени от тайните служби на Кремъл, Белград и София и резидентите в Македония и България изхвърлени от ежедневието на обществото ни! Само тогава, ще има обединение за народа ни.
  • 18 Направо е невероятно

    5 1 Отговор
    как едновременно и нашите и северномакедонските "националисти подскачат " 🤣🤣🤣🤣
    Значи Киро е национален предател, ама северните измисленяци ще подпалят парламента там 🤔🤔🤔🤔
    Не твърдя, че руско-сръбските агенти на Балканите действат в тандем, за да съботират отново усилията на България за затваряне на северномакедонския въпрос, но нека всеки сам да се замисли за случващото се 🤣🤣🤣🤣
    Нека гражданите тук се замислят какво наистина искаме ние в северна македония и дали не напредваме с вдигането на ветото, а Ковачев да се оправя с македонизма и сръбската агентура 💪💪💪💪💪
  • 19 Галина Колева,

    10 1 Отговор
    За какво ни са тези само измислили се хора? Едни нещастници. Крадци на история! Ами да се поровят във Ватикан ските архиви. Ще се намерят ли документи, гербове и т. н. от Средновековието... Ами Османските архиви. Истината е на наша страна.Притчата за будния син...
  • 20 Перо

    7 0 Отговор
    Тая титовистка,македонистка,шовинистично- сръбска комунистическа сган да се откаже от ЕС като не ги устройва! Скоро албанците няма да ги питат за нищо! П…у ти матер Мицкоски!
  • 21 Перо

    10 0 Отговор
    НС на РСМ да отхвърли френското предложение и да се приключи сагата с измислената държава и неетническа нация!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Тот

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Име":

    Това Сърбина Мицковски ли ти го каза.
  • 24 Козел-надуй

    3 1 Отговор
    Драган Ковачки - депутат и член на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ да покаже на прадядо си тескерето да видим пише ли македонец?!
    А ако не ме лъже паметта това беше Южна Бановина и той е бановец...
  • 25 Китовв

    2 0 Отговор
    "Македонци те", да покажат
    един исторически факт от
    който да се разбере къде и
    кога е имало по тези места
    подобна държава, народ или
    събитие!! В сегашният им език не съм чул и една думичка на гръцки език. Ня
    ма никакъв артефакт, дори
    камъче показващо нещо.
    Там са живяли всякакви, но
    не и македонци.Тяхният про
    изход е български, а сега се
    наричат македонци. Никой
    не е против създаването на
    нова "нация", но да не крадът чужда история!! Оста
    ват като дърво без корен!
  • 26 За име

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Име":

    Тюрки са били, колкото аз
    съм марсиянец. Не пишете глупости.
Новини по държави: