Last news in Fakti

5 Юли, 2022 22:34 1 933 14

Удар по Борис Джонсън! Двама ключови министри от кабинета подадоха оставки

  • борис джонсън-
  • великобритания-
  • консервативна партия-
  • лиз тръс-
  • саджид джавид-
  • риши сунак

Министърът на финансите Риши Сунак и министърът на здравеопазването Саджид Джавид подадоха оставки вероятно с координирано изпращане на писма, в които двамата атакуват способностите на Джонсън да ръководи администрация, която спазва стандартите

Удар по Борис Джонсън! Двама ключови министри от кабинета подадоха оставки  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британските министри на финансите и здравеопазването днес подадоха оставки, което изглежда е финалният удар по премиера Борис Джонсън, след като той се опита да се извини за последния скандал, който се стовари върху него, съобщи Ройтерс.

Министърът на финансите Риши Сунак и министърът на здравеопазването Саджид Джавид подадоха оставка, вероятно с координирано изпращане на писма до премиера, в които двамата атакуват способностите му да ръководи администрация, която спазва стандартите.

Оставките бяха подадени в момент, когато Джонсън се извиняваше, че е допуснал грешка, защото не е разбрал, че бивш министър, отговарящ за партийната дисциплина на консерваторите в парламента, е неподходящ за работа в правителството, след като срещу него бяха подадени жалби за сексуално насилие.

И Сунак, и Джавид преди това публично подкрепяха Джонсън по време на вихрещия се от месеци скандал за поведението на неговата администрация и информацията за нарушаващи правилата партита в офиса и резиденцията му на „Даунинг стрийт“, когато страната беше в локдаун заради КОВИД-19.

Сунак, за когото се съобщава, че е влязъл в конфликт с премиера за разходите, заяви: "Не взех лесно решението да се оттегля като министър, когато светът страда от икономическите последици на пандемията, войната в Украйна и други сериозни предизвикателства". "Обществото обаче с право очаква правителството да бъде управлявано правилно, компетентно и сериозно. Аз осъзнавам, че това може би е последната ми министерска работа, но вярвам, че си струва да се борим за тези стандарти и затова подавам оставка." "При подготовката на предложената ни съвместна реч за икономиката следващата седмица ми стана ясно, че нашите подходи коренно се различават", написа Сунак в Туитър.

Джавид от своя страна заяви, че много законодатели и обществеността са загубили доверие в способността на Джонсън да управлява страната в името на националните интереси. „Със съжаление обаче трябва да кажа, че за мен е ясно, че ситуацията няма да се промени под Вашето ръководство - и следователно Вие изгубихте и моето доверие", заяви Джавид в писмото си до Джонсън.

На фона на тези оставки британската външна министърка Лиз Тръс каза, че е "100% зад премиера", съобщи Би Би Си.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Великобритания

    37 4 Отговор
    Се управлява от една почти сто годишна бабичка и един неуравновесен рошльо

    Коментиран от #8

  • 2 На изпроводяк

    11 18 Отговор
    изгони 120 руски шпиони да те запомнят с добро.
  • 3 борката е бетон uдuoт

    34 0 Отговор
    Тоя Айфеловата кула да го бухне по главата , нищо му нема , се си е на това дередже.
  • 4 Много

    21 0 Отговор
    Атгличан, много нещо !
  • 5 Нико

    17 3 Отговор
    В английските новини друго разправят, не е както го пишете. Бившият министър си е подал оставката миналата седмица след като е започнало разследване срещу него защото в пияно състояние е опипвал двама мъже. Преди 3 години е имало подобно разследване срещу него. Факти, новината е от преди 12 часа и не е както я представяте!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Великобритания":

    ННЕЕЕЕЕ!!!ВЕЛИКО БРИТАНИЯ Е ОБРАЗЕЦ КАК ТРЯБВА ДА ЗАЩИТАВАШ ИМПЕРИЯТА/по скромно държавата!!!!Само проучете какви ШАХМАТНИ ХОДОВЕ се играят В ПАРЛАМЕНТА И КАК ДЕПУТАТЪТ!!!!!!!!!ЗАЩИТАВА ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ!!!!!!!!!!!!!!!НИЩО ОБЩО С просто киро!!!!!!!!!...ЕТО ВИЦ....ама не съвсем,, америте били възхитени от англииската ливада!!!!!!и поискали съвет КАК ДА Я НАПРАВЯТ!!!!!Англичаните КАЗВАТ....,,,ми ОРЕТЕ,САДИТЕ,ПОЛИВАТЕ ,КОСИТЕ И ..Пак косите/поливате , и пак, и пак,,!!!!!!!!След 10 години америте казват...,,БЕ ПРАВИМЕ ВСИЧКО!!!!!!...АМА НЕ СТАВА ,като вашето!!!!!!!!!!,, Е КОЛКО ВРЕМЕ ГО ПРАВИ ТЕ???????....,,МИ 10 Г/отговарят америте!!!!!!.....ООООО,ТРЯБВА !!!!!!400 ГОДИНИ ДА ГО ПРАВИТЕ!!!!!!!!!!!ЗА ДА СТАНЕ КАТО НАШАТА ЛИВАДА!!!!!!!!!
  • 9 007

    9 2 Отговор
    Изключително негативна световна кадрова ситуация след силни и успешни личности и светът е изправен пред непредсказуема ситуация. Путин, Байдън, Джонсън, ЕС ръководен елит, нищо добро не може да се очаква. Този гамен британски сътвори толкова негативи, включитено и като част от брексит творците, та е чудно как още е МП. Много вероятно, както някога, след един тъп държавник във Великобретания се появява силна личност, като М Тачер, например.
  • 10 Всъщност аз не знам, защо

    11 0 Отговор
    се правят на ударени, Рошко лъже и му е практика. Първо излъга за Брекзита, че ще е хубаво. Ами не, не е.
  • 11 Англия ке падне

    10 1 Отговор
    Министрите на англичаните - индийци и пакистанци.Скоро ще им го върнат за мизерията
  • 12 ПОДЛА ГАД

    5 0 Отговор
    НЯМА ПО-ЗЛОРАДИ И КОВАРНИ ОТ АНГЛОСАКСОНИТЕ....ПОДКЛАЖДАТ,ПОДЛО ПОДСТРЕКАВАТ И НЕ ГИ Е ЕНЯНЯ НИТО ЗА ЕДНИТЕ ,НИТО ЗА ДРУГИТЕ ..ЦЕЛТА Е ТЕ ДА СТАНАТ ПО-СИЛНИ ЗА ДА ВЛАСТВАТ В СВЕТА...ХЕГЕМОНИЯ ИМ ТРЯБВА ..ТЕ ТРЯБВА ДА СА НАЙ И ДА ИМАТ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ПОСЛУШКОВЦИ, ЕЙ ТАКИВА КАТО УКРАЙНА..,ЕС Е ТОЧНО ТАКОВА ИЗЧАДИЕ СЪЗДАДЕНО С ТАКАВА ЦЕЛ,С МНОГО НАПЕЧАТАНИ ХАРТИИ КУПИХА ПОСЛУШКОВЦИ,ВЕЧЕ 27 НА БРОЙ...А ТЕЗИ КОИТО НЕ ИМ СЕ ВЪРЗВАТ ,ООООО ТЕ СА ВРАГОВЕ ,ТЕ СА ТОТАЛИТАРНИ РЕЖИМИ ,ТЕ НЕ СА ДЕМОКРАТИЧНИ СТРАНИ...САМАТА СХЕМА НА СЪТВОРЯВАНЕ НА ТАЗИ ПОКУПНА ИГРА Е ПОДЛА, ПОГУБВАЩА СУВЕРИНИТЕТА НА СТРАНИТЕ ,СРИВ НА МОРАЛ И ДОСТОЙНСТВО С/У МНОГО ,МНОГО НАПЕЧАТАНИ ХАРТИИКИ /ЕВРО И ДОЛАРИ / С КОИТО С КОИТО СИ ОСИГОРЯВАТ ВЛАСТВАНЕ ЧРЕЗ ПОСУШКОВЦИТЕ..
  • 13 yaйтнойз

    3 0 Отговор
    Риши Сунак, Саджид Джавид.... кореняци сър
  • 14 мммда

    1 0 Отговор
    То всички западни демокрации едвам удържат постовете. Всички са копие на нащо правителство в момента.
Новини по държави: