Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Юли, 2022 14:48 8 278 31

Рускиня в първия ден на войната: Мислех да продам цялото си имущество

  • военни престъпления-
  • украйна-
  • русия-
  • рускиня-
  • война-
  • протест-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • путин

Някои руснаци няма да спрат да протестират срещу войната въпреки страха от арест

Рускиня в първия ден на войната: Мислех да продам цялото си имущество - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Анализ на AP, превод: БТА

Откакто Русия нахлу в Украйна, Анастасия започва деня си с писането на антивоенно послание и поставянето му на стената на жилищния си блок в Перм, индустриален град в планината Урал, където живее.

Още новини от Украйна

"Не вярвайте на пропагандата, която гледате по телевизията, четете независими медии!", гласи едно от тях. "От три месеца насилието и смъртта са неизменна част от живота ни - погрижете се за себе си", пише на друго.

Трийсет и една годишната учителка, която поиска да бъде цитирана само с малкото си име поради опасения за сигурността си, каза, че е искала да намери "безопасен и прост начин да отправя посланията си".

"Не можех да направя нещо голямо и публично", разказа тя пред Асошиейтед прес в телефонно интервю. "Искам да накарам хората да мислят. И смятам, че трябва да влияем по всякакъв начин, както можем."

Въпреки масираните държавни репресии срещу подобни протестни акции някои руснаци продължават открито да се изказват против инвазията - дори и по най-елементарния възможен начин.

Някои са платили висока цена. В първите дни на инвазията, още през зимата, през февруари, властите бързо потушиха демонстрациите, арестувайки хора, които излизаха на шествия, и дори такива, които носеха бели листове или други завоалирани послания против конфликта. Критични медии бяха закрити, защото държавата се опита да установи контрол върху формирането на общественото мнение за войната. Политически опоненти бяха обвинявани от Владимир Путин и коментаторите по държавната телевизия.

Парламентът одобри мерки, криминализиращи разпространението на "фалшива информация" за "специалната военна операция" на Кремъл и очернянето на армията, които се използват срещу всеки, който се обяви открито против нападението срещу Украйна, или говори за зверствата, които се твърди, че са извършвали руските войски.

Сега, когато проточвайки се, войната навлезе в летаргичните дни на руското лято, някои като Анастасия чувстват вина, че не могат да направят повече, за да се противопоставят на инвазията, макар и дори в рамките на позволеното от новите закони.

По думите ѝ, когато на 24 февруари руските войски навлезли в Украйна, първата ѝ мисъл била да продаде цялото си имущество и да замине за чужбина, но бързо размислила.

"Това е моята страна, защо да я напускам?", попита тя риторично пред Асошиейтед прес. "Осъзнах, че имам нужда да остана и да направя нещо, за да помагам оттук."

Сергей Бесов, печатар и художник, живеещ в Москва, също сметнал, че не може да мълчи. Още преди инвазията 45-годишният мъж правел плакати с политически послания и ги лепял из столицата.

Когато преди две години руснаците одобриха на референдум конституционни промени, позволяващи на Путин да се кандидатира още два пъти след 2024 г., Бесов използвал старата си печатарска машина, която работи с масивни дървени кирилски букви, и първокласно червено мастило, за да отпечата плакати, на които пишело просто: "Против".

По време на политическите вълнения в Беларус през 2020 г. заради спорните президентски избори и последвалите репресии срещу протестиращите той направил плакати с надписи "Свобода" на беларуски.

След нахлуването в Украйна проектът му, озаглавен "Партизанска печатница", започнал да произвежда плакати с надпис "Не на войната" - основния антивоенен лозунг в Русия. Видеата с отпечатването на плаката станаха популярни в Инстаграм, а търсенето на копия от него станало толкова голямо, че те започнали да се раздават безплатно.

След като някои от плакатите му били използвани на демонстрация на Червения площад и някои от хората, които ги държали, били арестувани, станало ясно, че "полицията неминуемо ще дойде и в печатницата", каза Бесов.

Полицаите дошли, когато него го нямало. Двама от служителите му били обвинени в участие в неразрешен митинг чрез използването на плакат, отпечатан от тях.

Делото се проточило повече три месеца, каза той, и им причинило голям стрес, защото не знаели дали ще бъдат наказани и ако да, колко сурово.

Бесов спрял да печата плакатите с лозунга "Не на войната" и минал на по-завоалирани послания като "Страхът не е извинение да не се прави нищо".

Той смята, че е важно човек да продължи да изразява открито позицията си.

"Проблемът е, че не знаем къде е границата", каза Бесов. "Ясно е, че могат да те съдят за определени неща, но някои успяват да останат извън полезрението на властите. Но къде е тази граница? Положението е наистина много тежко."


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последниа Софианец

    36 16 Отговор
    Ела при мен да ми работиш в мойта кръчма и да правиш кибапчета
  • 2 тикви американски

    51 27 Отговор
    Украйна я няма, всичко е руско!
  • 3 Селския

    31 8 Отговор
    Как тъй не е на зелките тая измишльотина.........
  • 4 A бе къде е Дедо Герчо

    17 1 Отговор
    A бе къде е Дедо Герчо, хъ-хъ-хъ?
    Да не е умрял?
    Хъ-хъ-хъ!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ха-ха-хааааа

    44 8 Отговор
    "...която поиска да бъде цитирана само с малкото си име поради опасения за сигурността си,..."Ха-ха-хааа..Много се е скрила като сте и цитирали малкото име. Написали сте кой е града, какво е написала на блока си и това, че е учителка. Въпрос на минути е по тия данни да бъде открита. Друг е въпроса дали изобщо съществува или е плод на соросоидната фантазия на автора.
  • 7 Шляхтиц

    23 1 Отговор
    А какво имущество имаш ТИ и кжлко пари в банката ?????
  • 8 Софиянец

    31 9 Отговор
    А бе, ФАКТИ! Що не си направите един раздел и не засилите всички подобни "жърналисически бози" в нея?!

    Коментиран от #24

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Софиянец

    20 7 Отговор
    А бе, ФАКТИ! Що не си направите един раздел Пропаганда и не засилите всички подобни "жърналисически бози" в нея?!
  • 11 Колците с доматите

    33 5 Отговор
    Елементарно-много ниско ниво на пропаганда...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 България

    33 8 Отговор
    Не е в състояние да защити българите в Македония. А Русия брани рускоговорящите в Украйна. Това вбесява нашенските натороби.

    Коментиран от #15

  • 14 Фейкове от Украйна!! На Промоция

    26 7 Отговор
    Сега, една Рускиня...... БЛА, Бла!!! Едно и също!!
  • 15 Аха

    17 27 Отговор

    До коментар #13 от "България":

    И как ги брани бе момко? Като им разби жилищата и ги изпрати за Европа нали? Иди питай, руско говорящите украинци в България защо не заминаха в Русия? Защото Путин уж за тях влезе да освобождава! Никой не иска да е руска губерния!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хихи

    15 14 Отговор

    До коментар #17 от "А бе":

    А ми винаги можеш да заминеш за страна извън тези два съюза, какво те спира? Много българи заминаха за там където искаха, вие като искате Русия защо не заминавате?
  • 19 Холмс

    16 7 Отговор
    Няма Безплатен обяд!

    Бесов е печатал плакати защото са му плащали от НПО-тата. Намерил е стара машина за 5 рубли и с нея прави успешен бизнес. Понеже го спряха да си прави пари от печатане за чужда пропаганда, сега не е доволен.

    Анастасия без второ име. За нея не мога да кажа нищо понеже е измислен персонаж.

    Коментиран от #20

  • 20 Шматка

    20 6 Отговор

    До коментар #19 от "Холмс":

    Анастасия може и да не е измислена. В Лента РУ е описана същата история, но каката се казва Анастасия Миколаевна Гурченко - т.е. чиста хохлушка, а не рускиня.

    Коментиран от #26

  • 21 айде , верваме ви

    14 5 Отговор
    Манипулираните медии които ни сготвят манджата са у нас . Как е писала посланията си и ги е слагала на блока в който живее , а не иска да си каже името защото я е страх . То за три месеца никой няма да разбере ...
    А интервюто по телефона ?
    Как Асошиейтед прес я откри за това интервю ?
    То и много западни политици отговориха на "интервюто" на двама руски блогъри .
  • 22 а бе истина ви казвам

    13 5 Отговор
    И ние така . Пишем лозунги в подкрепа на македонците и ги качим по комините на село . Даже козата съм боядисам като македонското знаме .
  • 23 Украинка

    4 4 Отговор
    Пак глупости,не няма да четем вече Факти
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Аха

    5 7 Отговор
    Само от 3 месеца смърта била с тях??? Явно тая не знае колко хиляди избиха украинците в Донецк и Луганск през последните 8 години!!(( Нагла пропаганда
  • 26 Холмс

    8 8 Отговор

    До коментар #20 от "Шматка":

    Благодаря, за инфото. Сега ми е ясно защо крият нейните имена. Наистина е хохлушка, която живее в Русия. Да продава всичко и да се маха за Украина. Ще я изнасилят там нейните братя Украинци и повече няма да дава интервюта!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Умница

    4 5 Отговор
    Това че осем години убиват руснаци в Украйна май не те интересува даскалице!
    Малка мишчица в хралупката си.
  • 29 нотариус

    0 3 Отговор
    Каката искала да продаде имотите си и да си купи апартаментче на Слънчака,ама сме я спрели с тези санкции.Язък,още един инвеститор загубихме.
  • 30 Тъпан

    0 0 Отговор
    Рускиня в първия ден на войната: Мислех да продам цялото си имущество

    И аз си мислех да продам всичко и инвестирам в рубли но Кирчо и Кокорчо наложиха вето.Надявам се да ги натирят у да падне ветото
  • 31 Да дааа

    0 0 Отговор
    БТА копира ДойчеЗеле.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания