Last news in Fakti

8 Юли, 2022 16:19 717 1

Германският Бундестаг ще продължи мандата на 400 свои войници в мисията КейФОР в Косово

  • германия-
  • бундестаг-
  • косово-
  • войници-
  • кейфор

Ситуацията със сигурността продължава да е предимно мирна и стабилна, но продължава да съществува потенциал за конфликти и ескалация, особено на север

Германският Бундестаг ще продължи мандата на 400 свои войници в мисията КейФОР в Косово - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският Бундестаг ще вземе днес решение за продължаване на мандата на своите войници в мисията КейФОР в Косово, съобщи Танюг.

Решението на германското правителство предвижда непроменено участие на Бундесвера в мисията КейФОР с до 400 войника. Ситуацията със сигурността продължава да е предимно мирна и стабилна, но продължава да съществува потенциал за конфликти и ескалация, особено на север.

Също така съществува напрегната ситуация в отношенията между Косово и Сърбия, а вътрешнополитическата ситуация в Косово с фокус върху севера, продължава да бъде крехка, се казва в обяснение на правителството в Берлин.

В него се добавя, че заради руската агресия в Украйна расте загрижеността от руски опити за дестабилизация.

Посочва се, че правна основа на мандата на мисията е резолюция 1244 на Съвета за сигурност и решението за създаването на мисията на НАТО от 1999г.

Заедно с това властите в Прищина са изразили желание КейФОР да продължи своето присъствие, заяви правителството в Берлин.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошо

    7 0 Отговор
    НАВРЕМЕТО ПУТИН ПРЕДУПРЕДИ САЩ ЗА ОСНОВАВАНЕТО НА КОСОВО,ЧЕ АКО СЕ СЛУЧИ ТОЙ СИ ВЗИМА КРИМ.ТАКА И СТАНА.
Новини по държави: