Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Юли, 2022 22:40 4 229 46

За първи път от 133 дни Русия е без военни успехи, Москва готви икономиката си за продължителна война

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • икономика-
  • кремъл-
  • елвира набиулина

Кремъл вероятно ще продължи да предприема мерки за икономическата мобилизация, за да компенсира или смекчи ефектите от санкциите и войната върху основната местна индустрия

За първи път от 133 дни Русия е без военни успехи, Москва готви икономиката си за продължителна война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

За първи път от 133 дни война Русия не се е похвалила на 6 юли с военни успехи, напредък на фронта или нови териториални завоевания в Украйна, анализира базираният във Вашингтон Институт за изучаване на войната (ISW). Според екипа на института руснаците в момента правят оперативна пауза, преди да започнат по големи настъпателни операции.

От 24 февруари насам руското Министерство на отбраната заявяваше всекидневно успехи, като дори преувеличаваше размера им, но от 3 юли насам, след приключване на обкръжението на Лисичанск, подобни изявления липсват. Въпреки това руските сили все още провеждаха ограничени и неуспешни наземни атаки по всички направления на 6 юли. Подобни опити са в съответствие с руската оперативна пауза, която не предполага и не изисква пълно прекратяване на активните бойни действия. В този случай това означава, че руските сили вероятно ще се ограничат до сравнително малки нападателни действия, докато се опитват да създадат условия за по-значими настъпателни операции и да възстановят бойната мощ, необходима за тези по-амбициозни начинания, смята ISW.

Още новини от Украйна

Русия е започнала да струпва военна техника на полигона на 1-ва гвардейска танкова армия в Мулино, Нижно-Новгородска област, вероятно за подпомагане на сформирането на нова военна част. Украинският екип за разузнаване на конфликти (CIT) наблюдава руски военни превозни средства (вероятно извадени от склада) да се насочват към Мулино през последните няколко седмици. CIT се позовава на неназован руски военен източник, който твърди, че руските военни командири формират 3-ти армейски корпус в Мулино, но не е ясно дали руснаците създават 3-ти корпус в рамките на същинските руски сухопътни сили или интегрират новата единица със съществуващите в ЛНР и ДНР 1-ви и 2-ри армейски корпус или като изцяло нова формация.

Според анализите на вашингтонския институт руските сили са продължили на 6 юли настъпателните операции югоизточно от Изюм и западно от Лиман към Славянск. Украинският генерален щаб съобщава за неуспешен опит на руснаците да напреднат в посока Довхенка и Мазановка, на около 20 км северозападно от Славянск по протежение на границата между Харковска и Донецка области. Министерството на отбраната на Обединеното кралство отбелязва, че руската армия вероятно се е придвижила с 5 километра напред към Славянск по магистрала E40 и сега са на 16 км северно от самия Славянск. Данните на НАСА от системата за пожарна информация (FIRMS) също показват група от пожари около Райгородок, което означава, че руските сили вероятно продължават да нанасят удари източно от Славянск, за да създадат условия за настъпление на запад от района на Лиман.

Руските сили продължиха настъпателните операции към Сиверск от запад от Лисичанск и границата с Луганска област на 6 юли. Ръководителят на администрацията на Луганска област Сергей Хайдай заяви, че руските и украинските войски продължават да се бият близо до Лисичанск по границата на Луганска област. Украинският генерален щаб също така заяви, че руските сили са водили неуспешни битки около Спирне (15 км югоизточно от Сиверск), Верхнокамянске (5 км източно от Сиверск), Григорвика (10 км североизточно от Сиверск) и Билохоривка (15 км североизточно от Сиверск). Съобщава се, че руските сили са извършили артилерийски и въздушни удари южно от Сиверск около Званивка, Веселе и Виимка. Данните на NASA FIRMS потвърждават тези доклади и показват пожари близо до границата на Луганск-Донецка област на юг и изток от Сиверск на 6 юли.

В икономически план ISW отбелязва, че Кремъл продължава да подготвя икономиката си за продължителна операциа в Украйна. Руската държавна дума прие на трето и последно четене закона, внесен от правителството на 30 юни, който ще позволи на кабинета да наблюдава и регулира трудовите отношения в руски предприятия (както държавни, така и частни). Този закон, както ISW съобщи по-рано, ще позволи на държавните институции да прекратяват предсрочно отпуските на служителите си, да пренасрочват отпуск без съгласието на служителите и да изискват служителите да работят през уикендите, празнични дни и през нощта. Тези мерки позволяват на Кремъл да поеме много по-директен контрол върху повечето аспекти на руската икономика, включително спиране на правата и защитата работниците и служителите.

Междувременно най-големият завод за производство на олово в Русия е спрял производството си на 6 юли поради почти пълното спиране на руския металургичен износ и Кремъл вероятно ще продължи да предприема мерки за икономическата мобилизация, за да компенсира или смекчи ефектите от санкциите и войната върху основната индустрия.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия

    18 55 Отговор
    Ке мрЪ !
  • 2 РУСИЯ Е ВЕЛИКА !

    85 41 Отговор
    ВСИЧКИ ЩЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С НЕЯ !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Атлантик

    20 69 Отговор
    Русия не дава признаци на живот.

    Запада победи!
  • 6 Z Русия Z

    72 31 Отговор
    Намерихте какво да кажете.Русия е велика.Слава на нашите братя.

    Коментиран от #30

  • 7 Майна

    68 30 Отговор
    Едгар Кейси , Ванга са кзали- Русия ще спаси човечеството, Русия ще бъде ВЕЛИКАТА СИЛА
  • 8 Дрън-дрън

    48 17 Отговор
    та пляс по дупето на НАТО.
  • 9 Путин каза!

    51 27 Отговор
    Ние още , не сме започнали! Война срещу най голямата ядренна държава в света каквато е а Русия не може да водите и ги предупреди !
    Внимавайте много , колкото повече ни ядосвате , толкова после и да искате , ние няма да преговаряме !!!
    Внимавайте!!!

    Коментиран от #15

  • 10 (ISW) няма основание да се притеснява !

    27 8 Отговор
    Тогава КОЙ ги БУТА , че тъй прижълтяли , треперят и се клатят ?
  • 11 Маки

    36 9 Отговор
    Жалко Миме че и ти се продаде,не ти бяха лоши статиите.
  • 12 Някой

    45 8 Отговор
    Защо ми се струва, че тази "статия" я чета за втори път в този сайт. И преди да я публикувате беше добре авторът да прочете, че това е временно затишие, официално обявено след превземането на Луганск и Донецк и освобождавнето н а ЛНР.
  • 13 Лада Нива

    25 41 Отговор
    Каква е вероятността НАТО да направят една бърза депутинизация, демедведизация, делавровизация, дефашизация, деидиотизация, десъветизация...
    Ей така, за по-чиста Азия и бързи стъпки към нормАзияция.
    А да, копейките са ви за лнр/днр - марш да лаете там на референдума...

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Рико

    20 51 Отговор

    До коментар #9 от "Путин каза!":

    Ако беше малко по-ученолюбив, щеше да знаеш, че още със -Звездни войни- отпреди 40 години(!), САЩ прихващат и унищожават ВСИЧКИ балистични ракети отправени към тях. Ако стане нещо, Москва е изтрита от политиката, географията и живота. Не Вашингтон.

    Коментиран от #19

  • 16 ДИД

    12 13 Отговор

    До коментар #13 от "Лада Нива":

    Нулева

    Коментиран от #18

  • 17 Явно не сте в час

    44 13 Отговор
    Луганск беше напълно освободен вчера от укро-нацистите и всеки ден завземат нови територии.Спрете лъжите !
  • 18 Чудно!

    15 4 Отговор

    До коментар #16 от "ДИД":

    Е, не го разочаровай де, така се беше надъхал, таман е включил плейстейшъна.
  • 19 приятел виж сега....

    35 17 Отговор

    До коментар #15 от "Рико":

    Няколко ракети сармат и с твоите междузвездни войни отпреди 40 години ще е свърши много бързо.. а такива като теб и има много такива , които и са на власт, могат да провокират Путин да го направи.....не си играйте с огъня и не се хвалете с приказките от междузвездни войни - жалки сте....

    Коментиран от #21, #25, #37

  • 20 3.14К

    24 6 Отговор
    Толкова много институти и разузнавания, за един безспорно тъп материал!
  • 21 Рико

    15 25 Отговор

    До коментар #19 от "приятел виж сега....":

    Първо се научи да произвеждаш пирони, после ми говори какви ракети си имал.

    Коментиран от #26, #42, #46

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Разумен

    28 12 Отговор
    Просто Путин обяви кратка пауза за отмора на войските и поради постигане на една от зададените цели, а именно превземане на цялата Луганска област в пълните й административни граници! И руснаците като са спрял настъплението, защо украинската армия не контраатакува - отговорът е защото не е в състояние, защото е парализирана и в състояние единствено неуспешно да се отбранява! Освен това, трябва да се има предвид, че успехите на руската армия са впечатляващи, при положение, че 150 000 - на групировка воюва срещу 500 000 украинска армия, а по законите на войната, атакуващата сила трябва да има числено превъзходство поне 3:1. Да настъпва срещу укрепени позиции е много по-трудно, отколкото да ги защитаваш, още повече, че укрите се подготвяха и фортифицираха в Донбас повече от 8 години! До месец-два украинската армия ще капитулира. Това е така, защото след превземане на Донбас следват поля и обширни райони без големи градове чак до река Днепър, а това е средата на Украйна...
  • 24 Колко

    21 8 Отговор
    да е продължителна,колкото да прегази отново немция и да забие сърп и чук върху белия дом,където и в момента идва вълната на рецесията и разкола
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Фронт

    15 8 Отговор
    Западните соросоиди са на колене
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гост

    11 13 Отговор

    До коментар #6 от "Z Русия Z":

    И какво и е великото на Русия като вземат по ниски заплати и от нашите
  • 31 О, Боже!

    13 17 Отговор
    На Г-20, светът изглеждаше толкова ???? Ограбен и Дребен, незаслужено по покана на Индонезия присъстваше димломат Номер Едно в Света -Лавров.. Подобно незачитане на индентичност и нации, не може да трае дълго България и Балканите, включително и Турция, и Кинай, Индонезия, ИНДИЯ, Бразилия, не могат, и никога нямат да бъдат ЗаПадни. Красотата на бита ни, е че сме Изток и ЮГ Л. Америка. Не се срамувайте, Гордейте се с това, което сме! А Ние СМе, дали сме държави и език, пълководци,духовни учения-първи Апостоли, Богомили. А историята ни е ЕДНА, идваме от Изток, и затова сме ВЕЛИКИ, създаваме цивилизации и култури. Докато Западът е общувал с конете си на Латински. И Запомнете от Изток изгрява слънцето. На юг Реколтата-плодовети, в целия си блясък.Изтокът е Животът. Изтокът е Надеждата. Западът е обречен в Генезиса си, там залязва Слънцето, там е тъмнина,безнадежност, мрак, където ако не бъдат посети семената на Изтока, следва сМърт.

    Коментиран от #32, #43

  • 32 пети километър

    9 10 Отговор

    До коментар #31 от "О, Боже!":

    Препоръчваме ти да изчакаш спокойно идването на линейката.......и да не буйстваш докато ти обличат ризата с дългите ръкави
  • 33 Тактиката на украинците е

    5 13 Отговор
    Перфектна! Подлъгват матрьошките
    към НАТО! Все по близо и близо!
  • 34 костя копейкин

    6 7 Отговор
    тези на снимката са мои хора от тях си взимам рублите!
  • 35 ВАДЯТ ГОЛЯМАТА БЕРТА

    2 4 Отговор
    И КАРАТ ГЮЛЕТАТА МАЛЕЙ ТАЗИ БЕРТА СТИГА ДО ЛУНАТА И КАТО ГРЪМНЕ АМЕРИКА ЩЕ СЕ МРЪДНЕ
  • 36 Рускиня

    10 12 Отговор
    Мощната високотехнологична индустрия усвои ли производството на вибратори, защото с тези санкции няма внос, а мъжете са на фронта, как ще се справим?

    Коментиран от #41

  • 37 Д Петров

    2 9 Отговор

    До коментар #19 от "приятел виж сега....":

    А чакай, първо да ги произвеждат тези сърми!
  • 38 Пълна Лъжа

    15 1 Отговор
    Защо пишете неверни неща ? в нета може да се намери цялата истина
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Матей

    18 5 Отговор
    Ами запада е бавно мислещ,та Русия по най-деликатен начин им оставя малко време да включат и да помислят как да се измъкнат с достойнство . Няма да им е лесно,ще се наложи да изгорят няколко бушона, Джонсън замина,Урсула е наред и след нея чакат доста на опашката
  • 41 Рико

    4 4 Отговор

    До коментар #36 от "Рускиня":

    През ВСВ верните германски съпруги са ползвали свещи.
  • 42 хахаха

    10 2 Отговор

    До коментар #21 от "Рико":

    Вчера Русия пусна на вода 3 траулера. Ти колко пирона направи?
  • 43 Роко

    3 12 Отговор

    До коментар #31 от "О, Боже!":

    Да ние прекрасно виждаме че от изток изгрява слънцето на войната и диктатурата
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ха Ха

    3 0 Отговор
    напушена преписвачка !
  • 46 1957

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Рико":

    Не е имало нужда да произвеждат пирони,това прааили роби от запад. Сега ще правят сами руснаци,а роби няма да имат работа.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания