8 Юли, 2022 20:40 2 456 5

Засилен контрол! Нови изисквания към кандидатите за разрешително за оръжие

  • кати хоукъл-
  • сащ-
  • стрелба-
  • ню йорк-
  • оръжия-
  • шериф-
  • огнестрелно оръжие

Законът беше подписан от губернаторката демократ Кати Хоукъл, която каза, че стрелците понякога отбелязват в мрежите намерението си да наранят другите

Засилен контрол! Нови изисквания към кандидатите за разрешително за оръжие  - 1
Снимка: Shutterstock

Тъй като при разследванията на масови убийства в САЩ наяве излизат пропуснати предупредителни знаци, щатът Ню Йорк въвежда нова стратегия за проверка на кандидатите за разрешителни за оръжие, съобщи Асошиейтед прес. От хората, които искат да носят скрито оръжие, ще се изисква да предоставят профилите си в социалните мрежи, за да се направи преглед на техния "характер и поведение".

Някои от местните служители, които ще бъдат натоварени със задачата да преглеждат съдържанието на социалните мрежи, се питат дали ще разполагат с необходимите ресурси, а в някои случаи - дали разпоредбата е в съответствие с конституцията.

Шерифите не са получили допълнителни средства или персонал, за да се справят с новия процес на кандидатстване, казва Питър Кейоу, изпълнителен директор на Асоциацията на шерифите в Ню Йорк. Според него законът нарушава правата, произтичащи от Втората поправка, и въпреки че кандидатите трябва да посочат профилите си в социалните медии, той не смята, че местните служители непременно ще ги прегледат.

Законът беше подписан от губернаторката демократ Кати Хоукъл, която каза, че стрелците понякога отбелязват в мрежите намерението си да наранят другите.

Все по-често млади мъже влизат в интернет, за да направят намеци за това, което предстои, преди да извършат масово убийство, както направи и стрелецът, който уби 19 деца и двама учители в начално училище в Ювалди, Тексас.

Съгласно закона кандидатите трябва да предоставят на местните власти списък на настоящите и бившите си акаунти в социалните мрежи от предходните три години. Служителите на местните шерифства, съдиите или местни чиновници в провинцията ще трябва да преглеждат тези профили, за да проверят дали кандидатите са правили изявления, предполагащи опасно поведение.

Хоукъл, която също така е възложила на щатската полиция да издирва екстремизма онлайн, не отговори веднага на списък с въпроси относно изискването за социалните медии, включително как щатът ще се справи с изискването за свободата на словото и опасенията за неприкосновеността на личния живот.

Говорителите на социални медийни платформи като Фейсбук и Туитър не отговориха веднага на исканията за коментар, посочва АП.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    11 0 Отговор
    ХИЧ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА...ХЪХЪХЪ...
  • 2 Смях

    12 4 Отговор
    Смешна, жалко-непохватна работа. Щом все още се продават оръжия и можеш да си купиш, нищо няма да се промени............. Роби на оръжейния бизнес
  • 3 да де

    17 1 Отговор
    Тия кравари са побъркани, ако си написал нещо си опасен, а разни борсуци които са готови да те гръмнат и не комуникират с никой не само в нета, но и в живота на тях какво картечницили ще им разрешават.
  • 4 Мммм така де!!

    14 1 Отговор
    За САЩ ясно!! Ама не разбрах, трябва ли да имам гадже в полицията гук да ме пази!?? ДЕдо ми трЕбе ли до е партизан, и активен борец против фашистко!! ТрЕбе ли да си татуирам лицето , и дали мога да дам допинг -тест 48 чяса, слад инцидента!!Нещо не ми е ясно, ама да питам,,,не ссъм Семерджиев,ре съм и Джаамбаски!!!Колко туй удовопствие ще ми струва!!!В копейки моля,га изчизславайте...;;!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.