10 Юли, 2022 10:15 1 324 4

САЩ налагат нови ограничения на кубински служители преди годишнината от протестите на острова

  • куба-
  • сащ-
  • санкции

Вчера Държавният департамент каза, че кубинското правителство е прибегнало и до ограничаване на интернет връзките, за да не позволи на хората в Куба да общуват помежду си и да блокира комуникациите с външния свят

САЩ налагат нови ограничения на кубински служители преди годишнината от протестите на острова - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавният департамент на САЩ обяви вчера нови визови ограничения срещу 28 кубински висши служители, които според ведомството са замесени в потушаването на преобладаващо мирните протести в Куба преди близо година, предаде Ройтерс.

В изявление американското външно ведомство посочва, че ограниченията се отнасят до висши членове на кубинската комунистическа партия и служители, които работят в комуникационния и медийния сектор в страната.

Кубинският външен министър Бруно Родригес осъди остро в социалните медии американските мерки и политика спрямо Куба малко след оповестяването им и каза, че те нарушават международното право. Предвид неуспешния опит да предизвикат народно въстание в Куба през 2021 г., американското правителство и неговият държавен секретар се опитват да дискредитират народната победа над империалистическата агресия, каза Родригес.

Хавана твърди, че американското икономическо ембарго от времето на Студената война, заедно с предполагаемите опити за подклаждане на протестите на острова целят сваляне на комунистическото правителство.

След началото на протестите на 11 юли 2021 г., които бяха най-мащабните от десетилетия, властите на карибския остров осъдиха стотици кубинци ефективно по обвинения, вариращи от нарушаване на обществения ред до организиране на размирици. Други дисиденти избягаха от острова и живеят в изгнание.

Държавният департамент на САЩ обвини кубинските власти, които са обект на нови визови санкции, че прокарват политика, довела до свързани с насилие несправедливи задържания на хора, симулация на съдебни процеси и присъди от десетки години след масовите демонстрации.

Тази седмица НПО „Хюман райтс уоч“ каза, че правителството в Хавана „систематично“ е нарушавало правата на протестиращите, за да попречи на по-нататъшни демонстрации.

Няколко правозащитни групи призоваха правителствата на други латиноамерикански и европейски държави да се вгледат по-задълбочено в последиците от миналогодишните протести.

Вчера Държавният департамент каза, че кубинското правителство е прибегнало и до ограничаване на интернет връзките, за да не позволи на хората в Куба да общуват помежду си и да блокира комуникациите с външния свят.

Служители в държавните медии продължават да участват в кампания срещу хвърлените в затвора протестиращи и техните семейства, които говорят публично за съдебните дела срещу близките си, посочва американското дипломатическо ведомство.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дън

    28 4 Отговор
    Американците да си припомнят историята за Залива на прасетата! И да не се опитват повече да правят Цветни революции в независими държави, които не искат да им играят по свирката!
    Най-агресивната и недемократична държава в света се изявява като световен полицай!
  • 2 Мефистофел

    14 2 Отговор
    " ... преобладаващо мирните протести ... "

    Нали всички сме наясно, че този израз в нашите медии означава 80 процента вандалщини и 20 процента зяпачи. Пак добре, че пряко сили са се осмелили да не пропуснат "преобладаващо".
  • 3 Препоръка

    1 10 Отговор
    Сащ са световен лидер и хегемон в последните години, спрете да супувате руски нефт! Стига се гъбаркахте за личен екстаз на пробитата ви администрация с безпочвени санкзииики
  • 4 Хубава страна

    3 10 Отговор
    но бастион на сесесере.