Last news in Fakti

12 Август, 2022 20:29 1 725 6

Салман Рушди бе нападнат от мъж, докато се готвел да изнесе лекция в щата Ню Йорк

  • салман рушди-
  • сатанински строфи-
  • ню йорк

Книгата на родения в Индия писател "Сатанински строфи" е забранена от 1988 г. в Иран, тъй като е смятана за богохулна, припомня АП

Салман Рушди бе нападнат от мъж, докато се готвел да изнесе лекция в щата Ню Йорк - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Салман Рушди бе атакуван днес от мъж, докато се готвел да изнесе лекция, в американския град Шътокуа, в западната част на щата Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес.

Нападателят нахлул на сцената в института "Шътокуа" и започнал да удря с юмруци или да мушка с нож Рушди, докато писателят бил представян на аудиторията, разказа репортер на агенцията, присъствал на място.

Рушди паднал на пода. За момента не е ясно в какво състояние е той.

Нападателят е обуздан.

Книгата на родения в Индия писател "Сатанински строфи" е забранена от 1988 г. в Иран, тъй като е смятана за богохулна, припомня АП. Година по-късно основателят на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни издаде фетва, осъждаща Салман Рушди на смърт. Иран освен това предложи награда от над 3 милиона долара за онзи, който убие писателя.

Ислямската република отдавна се дистанцира от фетвата на Хомейни, вече покойник, но настроенията против Рушди се запазват, отбелязва АП. През 2012 г. иранска полуофициална религиозна фондация повиши наградата за главата на Рушди от 2,8 милиона долара на 3,3 милиона долара.

По повод нападението агенция Франс прес припомня, че Рушди е с британско гражданство. Агенцията се е свързала с полицията на Шътокуа, която е потвърдила пред нея, че един човек е бил намушкан с нож, но не е уточнила на този етап самоличността на жертвата.

Мястото, на което писателят, е трябвало да произнесе лекция, е известно с летните си литературни семинари и в миналото Рушди е чел лекции на няколко пъти там, допълва АП.

Салман Рушди е носител на наградата "Букър" през 1981 г. за книгата си "Среднощни деца". Той е известен и с творбите си "Срам“, „Последният дъх на Мавъра“, „Земята под нейните нозе“, „Ярост“, „Шалимар клоунът“, „Чародейката от Флоренция“. Стилът му съчетава митология и фантазия с реалистични случки и често пъти е дефиниран като магически реализъм, примесен с исторически измислици. В творбите му се откроява и темата за срещите на Изтока и на Запада.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Овчар

    5 17 Отговор
    Тоя е от контингента на Израждане копейкин му е играл кючек на масата
  • 2 Адам Хилтън

    12 4 Отговор
    Ако я беше писал преди 1979-та година, САЩ щяха да го убият и да вземат наградата, защото тогава Иран им беше съюзник.
  • 3 123

    10 3 Отговор
    Краварска работа! Все гледат да убият някого! А Путин не си ли е оставил визитката там :)
  • 4 Кака Гинка

    13 1 Отговор
    Последно: с юмруци ли е нападнат Рушди или е намушкан? Всички присъстващи ли са били слепи и глухи, та никой не знае какво се е случило? Статията е от типа "чух на пазара една жена да казва на друга, че нейна приятелкаа чула от съседка.че..." Жалко, ако е пострадал, но това не е новина а клюка!

    Коментиран от #5

  • 5 Рошко

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Кака Гинка":

    Някой ходил на изпит по свободно съчинение при анатоли, и после що имало мисирки и мисероци дето ги признаване по заглавията
  • 6 Не се правете на умрели лисици

    0 0 Отговор
    Ми като бърка на мечката у п.....та,така се получава! Да си верват и да се кланят на който си искат,стига да не вредът на другите около тех! Може и да грешъ но поне аз не знам некой мюсюлманин да е написал че библията е от сатанински строфи! Може и да има,просто ми е любопитно,ама ако нема от кой ли е провокирано това писание на Рушди? Дали некой ше познае от първия път???!!!🙄😉