Last news in Fakti

8 Юли, 2022 21:23 2 800 9

Той ли е наследникът на Борис Джонсън?

  • бен уолъс-
  • майкъл гоув-
  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • брекзит-
  • консервативна партия

Бен Уолъс е начело в надпреварата за лидерския пост на консерваторите във Великобритания

Той ли е наследникът на Борис Джонсън? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След като Борис Джонсън подава оставка като лидер на Консервативната партия и министър-председател на Обединеното кралство, министърът на отбраната на страната Бен Уолъс оглавява проучване на общественото мнение за това кой трябва да стане новият лидер на партията и страната.

Проучването на YouGov поставя с 13% Уолъс на първо място сред останалите фаворити

Уолъс се радва на нарастваща популярност с реакцията си на войната в Украйна, откакто тя започна преди почти 4 месеца, и отказа да напусне поста си, докато 59 депутати тори, включително министри, подаваха оставки преди оставката на Борис Джонсън вчера.

"Някои от нас са длъжни да пазят тази страна в безопасност, независимо кой е министър-председател", заяви Уолъс.

"Партията има механизъм за смяна на лидерите и съветвам колегите да го използват. Междувременно обществото няма да ни прости, ако оставим тези държавни служби празни".

След Уолъс се нареждат министърът на търговията Пени Мордаунт и бившият канцлер на хазната Риши Сунак, съответно, с 12% и 10%.

Министърът на външните работи Лиз Тръс, чието име фигурира в списъка на потенциалните наследници, е на 4-то място с 8%, според проучването.

Другите имена в проучването на YouGov са Майкъл Гоув, Доминик Рааб и Том Тугендат.

Рааб вече изключи възможността да се кандидатира в надпреварата за лидер на торите.

Тугендат стана първото име, което обяви кандидатурата си за висшата позиция в партията.

Междувременно продължават дискусиите дали Джонсън трябва да остане министър-председател до избирането на нов лидер. В речта си за оставката Джонсън заяви, че ще остане на поста до идването на следващия лидер на торите.


Бившият британски министър-председател Джон Мейджър заяви, че е "неразумно, а може да се окаже и неустойчиво" Джонсън да остане на власт още няколко месеца.

Говорител на Даунинг стрийт 10 обаче заяви, че Джонсън е решен да продължи да работи до назначаването на нов лидер.

Очаква се новият лидер да бъде назначен след поредица от гласувания между кандидатите през лятото, вероятно до началото на септември.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    3 8 Отговор
    алпачино лие тос

    Коментиран от #4

  • 2 дедо Герчо

    16 12 Отговор
    БЕН УОЛЪС?ДЕТО ОНИЯ ДВЕТЕ МОМЧЕТА ГО НАПРАВИХА ЗА РЕЗИЛ?А,СТИГА БЕ...ХЪХЪХЪ...

    Коментиран от #6

  • 3 реру

    20 9 Отговор
    Дали в Кремъл не се радват излишно и за демонстрация...

    – Бен Уолъс: „С нахлуването си в Украйна Путин, неговият вътрешен кръг и генералите сега копират фашизма и тиранията отпреди 70 години, повтаряйки грешките на тоталитарните режими от миналия век“. „Мисля, че гледната точка на Путин за себе си, за света около него може да се обясни със синдрома на дребен човек, който се изживява като мачо. Не чувате често фразата „синдром на малката жена“. Винаги чувате „синдром на малкия човек“ – и това е нещо, което Путин притежава в изобилие“.

    – Лиз Тръс: "Руската агресия не може да бъде успокоена. Трябва да се отговори със сила ... Сега вече не можем да свалим крака си от педала на газта". „Трябва да осигурим поражението на Русия в Украйна. Това е необходимо за европейската сигурност, свобода и демокрация“

    Коментиран от #5

  • 4 мечо

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    не алпачино дани давитов имах впредвид
  • 5 Ицето

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "реру":

    АНГЛИЧАНКА ГАДИТ....СМЯХ
  • 6 кнаус 485

    18 12 Отговор

    До коментар #2 от "дедо Герчо":

    И на тоя физиономията е много "ентелегентна" като на рошавия.....ЩЕ КАЖА ОЩЕ: СЛАВА НА РУСИЯ, ИМПЕРАТОРА, КАДИРОВ, РОГОЗИН И ЛАВРОВ......ДЖЕНДАРИТЕ ДА СИ БЪРШАТ СОПОЛИТЕ ..... НАТО ДА ХОДЯТ В НУЖНИКА.....КИРО,КОКОРЧО И ТИКВУН ДА ОТИЧАТ В КЕНЕФА.....СЛАВА НА РУСИЯ.....няма да пиша да живее България,щото за мен това ВЕЧЕ не е държава,обичам родината си,но мразя скапаната държава.....мисирките може да ме трият,но това е моето мнение на тоя етап и за сега нищо не може да го промени....

    Коментиран от #9

  • 7 Читател

    14 1 Отговор
    Само да вметна, че статията е дословен превод от руски от сайта им риа.ру. Може да проверите. От днес е на заглавната им страница.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Трътлю

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "кнаус 485":

    Бен Уолъс е бивш военен. Пени Мордант дъщеря на флотски офицер. За Руши ясно. Няма много професори по върховете на властта. Тук управляваше Еднокнижник с Жипка и Шкафче. Ако искат да останат Обединено Кралство трябва да си изберат шотландец. Неотдавна имаха шотландци премиер и финансов министър едновременно.
Новини по държави: