Last news in Fakti

13 Юли, 2022 20:30 2 314 29

Естония има най-високата инфлация в Еврозоната. Цената плащат бедните

  • естония-
  • инфлация-
  • храна-
  • бедност-
  • пенсионери

Повишените правителствени разходи, по-голямото потребителско търсене, растящите цени на енергията и войната в Украйна водят до стремглав ръст на инфлацията

Естония има най-високата инфлация в Еврозоната. Цената плащат бедните - 1
Снимка: Shutterstock

"Не мога да си купувам скъпа храна. Трябва да следя цените", казва 78-годишната естонка Ане, която дори е започнала да работи. Естония е най-богата от балтийските страни, но се бори с най-високата инфлация в еврозоната.

Естония е смятана за най-богатата от трите балтийски държави. Същевременно тя е и страната с най-високата инфлация в еврозоната. От края на 2021 г. заплатите на работещите са скочили средно с 10 процента. Повишените правителствени разходи, по-голямото потребителско търсене, растящите цени на енергията и войната в Украйна обаче водят до стремглав ръст на инфлацията. През май тази година тя достигна повече от 20 процента.

Пенсионерите са тежко засегнати

Това оказва особено силно влияние върху живота на най-бедната част от населението в Естония - пенсионерите. 78-годишната Ане Линде работи в музей. Тя говори четирите езика и се интересува от история - на пръв поглед изглежда, че това е добро място за нея. Но Ане тук не по собствено желание - нарастващите разноски и поскъпналият живот са я принудили да си намери работа за през лятото. "Опитах се да живея като спестявам, за да не си причинявам още по-големи страхове от тези, които скокът на цените създаде. Тази работа ми е много необходима", разказва тя.

Строителният бранш в страната е особено тежко засегнат от растящите цени. Заради войната цената на материалите е нараснала значително.

"Ако строиш апартаменти, това означава, че всеки един от тях ще струва около 20% повече", казва финансовият директор на строителната компания AS Merko Ehitus Урмас Сомелар.

Естонската централна банка очаква инфлацията да се забави през 2023 г., но предупреждава, че потребителските цени ще останат високи и през идните години.

Инфлацията увеличава бедността

Проблемите на Ане Линде са много по-елементарни. "Не мога да си купувам скъпа храна. Трябва да следя цените. Особено на маслото. Разликите в цените могат да бъдат доста големи", разказва тя.

Тя получава държавна пенсия и няма как да спечели от растящите заплати. През по-голямата част от годината нейният разполагаем доход ще остане непроменен, докато цената на живота се покачва. Единственото, което ѝ остава, е да се приспособи към ситуацията.

Ане казва, че се опитва да яде по-малко и да употребява ток възможно най-пестеливо. Надява се, все пак някой ден цените ще паднат. Това, което в момента ѝ остава, е да затегне колана.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 yaйтнойз

    48 5 Отговор
    проебалтите лаят хубаяо.. ма явно безплатно. свърши се с "витрината" от ссср и ссср2
    та па една земя.. блато
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кирил

    12 54 Отговор
    Къде е минал руски ботуш, всичко се прецаква!

    Коментиран от #16

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БОГАТИ СМЕ

    50 4 Отговор
    И киро ни натресе 30% увеличение на газта!
  • 6 дедо Герчо

    33 2 Отговор
    АСЕН НАЛИ КАЗА,КВО ПРААТ БЕДНИТЕ...ХЪХЪХЪ...ТАКА ЧЕ СТЕГАЙТЕ СЕ....
  • 7 Гост

    3 27 Отговор
    Пенсионерка. А тука аз, дето взимам 4 пъти средната заплата за държавицата, започнах да бачкам по 40-50 часа на месец извънредно, за да си докарам още една и нещо и заедно с жената с общо 5-6 средни заплати да не бедстваме. Малка разлика между балтийската пенсионерка и "средната класа" в територията с най-верните роби на сесесерето и до ден днешен...
  • 8 Гост

    2 21 Отговор
    А тука аз, дето взимам 4 пъти средната заплата за държавицата, започнах да бачкам по 40-50 часа на месец извънредно, за да си докарам още една и нещо и заедно с жената с общо 5-6 средни заплати да не бедстваме. Малка разлика между балтийската пенсионерка и "средната класа" в територията с най-верните роби на сесесерето и до ден днешен...
  • 9 Гост

    1 21 Отговор
    А тука аз, дето взимам 4 пъти средната заплата за държавицата, започнах да бачкам по 40-50 часа на месец извънредно, за да си докарам още една и нещо и заедно с жената с общо 5-6 средни заплати да не бедстваме. Малка разлика между балтийската пенсионерка и "средната класа" в територията с най-верните роби на ссср и до ден днешен...

    Коментиран от #17, #29

  • 10 БАЙ КУРТИ

    38 3 Отговор
    И Сега пак ще обвинят ПУТИН за всички беди. То дано не съм порок но като гледам на къде вървят нещата , се моля да не ги надминем / при тази инфлация даже ще ги надминем зимата.
  • 11 Гост

    1 19 Отговор
    А тука аз, дето взимам 4 пъти средната заплата за държавицата, започнах да бачкам по 40-50 часа на месец извънредно, за да си докарам още една и нещо и заедно с жената с общо 5-6 средни заплати да не бедстваме. Малка разлика между балтийската пенсионерка и "средната класа" в територията с най-верните роби на ссср и до ден днешен...
  • 12 Механик

    34 4 Отговор
    Еее така е ! Всяко удоволствие се заплаща. Нали са признали третополовите бракове и са евро-солидарни- какво им пука, че има инфлация?! Супер са си!
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й

    3 20 Отговор
    Русия и в сърцето и в дупето и ф.устата, ф.устата‼️‼️‼️
  • 14 бл.134 в Zап. парк

    9 0 Отговор
    ОВО Е СТАНДАРТ!
  • 15 Ицо

    28 4 Отговор
    Санкции ли е ви санкции прости слуги на краварите
  • 16 1957

    23 1 Отговор

    До коментар #3 от "Кирил":

    Естония тъпче европейски ботуш.
  • 17 Хм, хм

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Е, кво беше това? А, сетих се. Нещо от рода на: Мамо, мамо, дават ме по телевизията.
  • 18 гостчо

    16 1 Отговор
    човека каза, сега ще ми ядете санкциите!
  • 19 Много ама много

    16 2 Отговор
    ми пука за неква естонска пенсионерка.
    Има ли някаква банкова сметка да пратя пари?
  • 20 До ре ми фа

    20 3 Отговор
    Да последваме примера на тази държава.Тя заедно с Литва, Латвия и Полша са най-върлите противници на Русия. В това няма какво да я обвиняваме, може би има причини.По-интересно е, че е първата държава ,която след валутен борд, влиза в еврозоната и приема еврото. Прочетете какво казва Проф.Ханке / недолюбван от бълг.олигарси/ за същите опасности грозящи България след евентуалното й влизане в еврозоната. Призивите да се подготвим за това са безумни. Как бедният може да се подготви за настъпваща още по- голяма бедност?
  • 21 андрешко

    20 0 Отговор
    инфлацията увеличава бедността ,боже каква умна мисъл като се сетя за у нас се разплаках.......
  • 22 Бай Петко

    12 0 Отговор
    Яжте санкции.
  • 23 В.В.П.

    19 1 Отговор
    Най нещастни в света са естонците ,литовците ,поляците ,и скандинавците ..Естония първа получи от западните цивилизации,,благата и добротата + красотата .Там е пълна кочина.Всички работят по Скандинавието ,за да живеят в Естония .
  • 24 кал и пясък

    7 0 Отговор
    Това си има и добрата страна. А тя е че колкото потреблението е по-ниско толкова по-малко ресурси се ползват за производството на дадена стока тоест населението трябва да е бедно за да се научи да потребява възможно най-малко и така се опазва и природата.Тенденцията ще трябва да продължи с десетилетия за да може да се спре бързото размножаване на популацията и така да се регулира в някакви нормални граници за да може планетата да ги изхрани, а не да се пускат вируси за целта както е в момента.

    Коментиран от #26

  • 25 Ай сега

    4 1 Отговор
    Вървете в Африка. Там е топло.
  • 26 В.В.П.

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "кал и пясък":

    На прав път си ..ще ходим с бутилка стъкло за олио до бараката на края на улицата..ОЛИО,,пише.. Един чифт обувки за зимата едни еспадрили лятото .Тенджерата се сменя на 35 год..и много други....Иначе се черпи ресурса на планетата ,свирепо и яростно..
  • 27 Важното е

    8 0 Отговор
    да сте против Русия.
    Ама че ще гладувате не е важно.
  • 28 чичо Кърле

    3 0 Отговор
    АААА НЕ Е ТАКА. ПОД НОЖА НА ЕС И НАТО ВСИЧКИ СА РАВНИ.
  • 29 чичо Кърле

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    АМИ БАЧКАЙ БЕ. ЛУДИТЕ УМОРА НЯМАТ.
Новини по държави: