Last news in Fakti

13 Юли, 2022 11:25 4 999 16

Нещо невиждано досега: непознати детайли от Вселената

  • наса-
  • вселена-
  • космос-
  • сащ-
  • галактика-
  • звезда-
  • телескоп-
  • джеймс уеб-
  • снимки

НАСА разкри още снимки, направени от космическия телескоп "Джеймс Уеб"

Нещо невиждано досега: непознати детайли от Вселената - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Във вторник, 12 юли, НАСА разкри още четири снимки, направени от космическия телескоп "Джеймс Уеб", ден след представянето на първото най-далечното изображение, което човечеството някога е виждало. Те изобразяват мъглявините Карина и Южен пръстен, илюстриращи жизнения цикъл на звездите, екзопланетата WASP-96b, която е с размерите на Сатурн и е на разстояние от над 1100 светлинни години, и пет близко разположени галактики, известни като Квинтетът на Стефан. Изобразените обекти не са непознати на астрономите.

Първото цветно изображение, направено от "Джеймс Уеб" и разкрито в понеделник, показва съвсем младата Вселена преди около 13,8 милиарда години. Тази първа цветна снимка на телескопа бележи "исторически" ден за човечеството, каза американският президент Джо Байдън при представянето, което се състоя в Белия дом.

Снимките, очаквани от астрономите по света от години, поставят началото на научната работа на най-мощния телескоп, създаван някога. "Всяко изображение е ново откритие", заяви ръководителят на НАСА Бил Нелсън. Те "ще дадат на човечеството изглед към Вселената, каквато никога не сме я виждали преди".

С огромното си основно огледало и чувствителността към инфрачервеното "Джеймс Уеб" има възможност да съзре обекти, които са твърде бледи, за да се видят от съществуващите досега телескопи. Той може да вижда през космическия прах. "Наистина променяме разбирането за нашата Вселена", заяви и генералният директор на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер.

Проектът за телескопа "Джеймс Уеб" се реализира съвместно от НАСА, Европейската и Канадска космически агенции. Стойността на свръхтехнологичния апарат е около 10 милиарда щатски долара.

Телескопът "Джеймс Уеб" беше изстрелян през декември миналата година. Той е най-голямата и най-мощната астрономическа обсерватория, изпращана в космоса. Учените планират да го използват за изучаване на най-старите звезди и галактики във Вселената, образувани след Големия взрив, както и за търсене на потенциално обитаеми планети.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 5 Отговор
    в КОСМОСЪТ не сме САМИ аимаи други СВЕТОВЕ и ЖВ РАЗУМ

    Коментиран от #3

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 10 Отговор
    Що не го обърнат и да покажат снимка
    НА ГОРДО ВЕЕЩИЯ СЕ ФЛАГ НА САЩ НА ЛУНАТА ‼️

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Жокера

    10 7 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ми трябва само да го обърнат към Аризона и ще го видят...
  • 5 руски трол

    6 16 Отговор
    Не искаме космически телескопи! Искаме САРМАТ!

    Коментиран от #16

  • 6 Чичо Тони

    7 8 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Разрешаващата способност не е достатъчна. Хъбъла има разрешаваща способност от 1/20 от секундата. Можеш лесно да сметнеш (ако си учил математика), че насочен към Луната той не би могъл да забележ нищо по-малко от футболно игрище (размери по-малки от 140х140м).

    Коментиран от #7

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 7 Отговор

    До коментар #6 от "Чичо Тони":

    Много буквално подходи !
    Всъщност да ни показват какво има на Светлинни години , а да не знаят какво има на километър под водната и земна повърхност е отклонение на средства и внимание .

    Коментиран от #9, #13

  • 8 За размисъл

    14 1 Отговор
    Някой осъзва ли, че в действителност учените не знаят каква в Вселената точно в ТОЗИ момент. Тези снимки разчитат на излъчвания и на светлината, която пътува с години за да достигне до Земята. Ние де факто гледаме в миналото и някой звезди и процеси вече ги няма, а други - нововъзникващи не ги познаваме.

    Коментиран от #10

  • 9 Чичо Тони

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не виждам какво общо има едното с другото. Или да се откажем от всички други науки освен тази, която търси какво има на 1км под земята и водата.

    Коментиран от #12

  • 10 Чичо Тони

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "За размисъл":

    Ами някои осъзнават, други не.
  • 11 Мъглявина на 3 ракии

    2 1 Отговор
    Виждам фотошоп на разни фантасмагории и картинки съм текста. А сега обърнете се наляво и ще видите някаква мъглявина на 30млрд. светлинни години, която е там от 10млрд години ама може вече и да я няма. И всички си казват, брей, каква техника!
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Чичо Тони":

    Ами общото е , че ти пробутват за ОТКРИТИЯ неща които може да се създадат във всяко провинциално фотостудио ‼️ При това неща без никаква стойност ❗Какво става с Теслата изпратена в Космоса ❓ Получиха ли я извънземните ❗
    Или ти още вярваш в Лунните разходки , в самолета разрушил кулите-близнаци до основите‼️ Защо никой не ОТКРИВА колко енергия изпраща Слънцето към Земята и какво става с нея ! Наистина ли , ако аз отворя прозореца и пусна климатика ще спра глобалното затопляне 😉🤔😉🤔
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "де факто":

    Този извод може да направи само наистина ФУНКЦИОНАЛНО НЕГРАМОТЕН ОСМО НИВО‼️ Как ги свърза
    "изследваме космоса,ама не и океаните
    и затова всичко е фалшиво" 🤔🤔🤔
    Ти явно е вярваш в истинския Торбалан и Дядо Коледа ❗
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "де факто":

    А може би си не просто фанатик, а П.Р.О.С.Т фанатик и обиждаш без значение за какво става дума в коментара ❗ Всъщност за теб наистина няма значение , защото не можеш да разбереш значението ❗
  • 16 Аладин

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "руски трол":

    Сармат не е сърма за ядене, а балистична ракета. Ако знаеш къде точно искаш да я поемеш?