28 Ноември, 2022 15:36 2 736 19

Американски генерал каза какво застрашава господството на САЩ в Космоса

  • наса-
  • генерал-
  • сащ-
  • китай-
  • русия-
  • космос-
  • вселена-
  • нина армано-
  • ракети

Китай, наред с Русия, извършва "безразсъдни" ракетни опити

Американски генерал каза какво застрашава господството на САЩ в Космоса - 1
Снимка: Shutterstock

Бързият напредък на Китай във военно отношение все повече заплашва превъзходството на САЩ в Космоса, каза Нина Армано, която командва космическото подразделение на американската армия, предаде Ройтерс.

Генерал Армано заяви, че Китай е постигнал значителен напредък в космическите технологии, включително в сфери като сателитните комуникации и космическите кораби за многократна употреба, което позволява на страните бързо да повишават нивото на космическите си програми.

"Мисля, че е напълно възможно те да ни настигнат и задминат, разбира се", каза тя на събитие в Сидни, ръководено от Австралийския институт за стратегическа политика, отчасти финансиран от правителствата на САЩ и Австралия. Според нея "постигнатият от тях напредък е изумителен, изумително бърз". В исторически план Китай изостава в космическата надпревара, в която водеща роля имат САЩ и Русия. През последните години обаче Пекин постигна значителен напредък, който тревожи Вашингтон и други западни правителства, предаде БТА.

Ръководителят на китайската програма за изследване на Луната Е Пейцзян сравни Луната и Марс с оспорваните острови в Южнокитайско море, към които Пекин има претенции. Китай също така разработва експериментални технологии, насочени към проучване на астероиди и малки планети, богати на природни ресурси. "Китай е единствената страна, която възнамерява да промени международния ред и същевременно във все по-голяма степен разполага с икономическата, дипломатическата, военната и технологичната сила за постигането на тази цел", заяви Армано.

По думите ѝ Китай, наред с Русия, извършва "безразсъдни" ракетни опити, създаващи опасно количество космически отломки през последните години. "Тези пространства с отломки заплашиха всичките ни системи в Космоса, а тези системи са жизненоважни за сигурността, икономическите и научните интереси на всички държави", каза тя. Космическото подразделение на американската армия беше създадено през 2019 г., отчасти като опит за противодействие на нарастващите възможности на Китай. Утре се предвижда космическите сили на САЩ да изпратят трима астронавти в своя нова космическа станция.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Че кога

    67 8 Отговор
    па краварите са имали превъзходство в космоса,май требва да намалят кино продукциите с научна фантастика

    Коментиран от #9

  • 2 Коментар

    50 8 Отговор
    Каквото и на земята - алчност, фашизъм и анти човешки политики!!!
  • 3 БАЙДЪН

    43 8 Отговор
    ПАРАНОЯТА-кратко И ясно
  • 4 хаха

    32 8 Отговор
    Какво господство имат тия кравари бе , че те сега не могат да излетят без руски двигатели. Спирайте наркотиците от вести ,че много започнахте да фантазирате.

    Коментиран от #13

  • 5 РФ се разпада!

    10 29 Отговор
    За руZия вече се говори в минало свършено време ...
  • 6 извънземен бизнесмен

    19 6 Отговор
    и на края македонците ще превземат космоса
  • 7 ценов

    22 7 Отговор
    Те отдавна ви задминаха мадам!
  • 8 доколкото

    24 6 Отговор
    разбрах от статията, никой няма право да разработва собствени космически технологии, камо ло да си позволява да изстрелва ракети, за да не наруши господството на САЩ. Моля, автора на статията, да укаже, къде това господство е официално прието като международно изискване, споразумение или закон или норма някаква, благодаря предварително
  • 9 да си знаеш

    7 16 Отговор

    До коментар #1 от "Че кога":

    Прекалено неук си на тази тема,за да се опитваш да коментираш.САЩ не само имат превъзходство в космоса,ами са и единствената държава от която зависи цялата наука свързана с космоса.След тях се нарежда Китай.Това да не ти е русия,че да не е космическа държава,а само да гледа с телескопи от Земята ?

    Коментиран от #11, #15

  • 10 Котка ученият

    9 6 Отговор
    Американското господство в космоса е невъзможно. Това е в разрез с интересите на Русия и Китай. В такива случаи възникват хиляди непреодолими препятствия.
  • 11 това ли ти

    14 8 Отговор

    До коментар #9 от "да си знаеш":

    набиха в главата, че Русия не е космическа държава. И ти кво, май си им повярвал като те гледам. Ей на такива гладкомозъчни като тебе разчитат соросите, колкото по полиран, толкова по добре. Жокер, специално за тебе - другия път ей така, между другото ги питай, кой първи е изпратил човек в космоса и на чия космическа станция работят великите американци последните 30 години
  • 12 незнайко

    10 6 Отговор
    А защо смята този генерал, че те са ГОСПОДАРИ на Космоса ?
  • 13 Златна рибка

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "хаха":

    Прочети малко за на Илон Мъск ракетите .
  • 14 тая

    9 7 Отговор
    господството на САЩ в Космоса хахахахахахахахаххахахахахах.Филмовата индустрия трябва да спре комедиите,достатъчно е да четем заглавията на статиите
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 нннн

    2 0 Отговор
    Думата ,,господство" много зле звучи и не ми харесва. Било за Земята, било за небето. Не бива една държава да се смята за господар на останалите.
  • 17 Гост

    1 3 Отговор
    Хахахаха ти къде се обаждаш с това невежо мозъче бе дечко ? Първото,което е Русия е гост на международната космическа станция.Тази станция въпреки,че се води международна,тя е 90% американска и създадена от САЩ.Другото,което е като говорим за космос,говорим наистина за изследване и изучаване на космоса с всякакви апарати,спектърни телескопи,мисии до далечни тела,и всякакви други модерни технологии,като подобни възможности има САМО и ЕДИНСТВЕНО САЩ и никоя друга държава.За Русия дори не говорим тук,защото Русия не е космическа държава от вече 30 години насам или накратко от както се разпадна сесесерето.Ако не си съгласен искам да ми дадеш една руска космическа мисия за последните 30 години насам,ако не замълчи и не се обаждай повече.А тази измислица,че някой си Гагарин летял в космоса можеш да си я въртиш другаде.

    Коментиран от #19

  • 18 Иван

    1 1 Отговор
    Най-"разсъдното" нещо в Космоса беше кацането на Луната и славната разходка (с малко вятър, влага в почвата и три слънца).
  • 19 До гост

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Ти голям разбирач се извъди бе к.а.п.у.т колко взимаш за тези статии уреди и нас