Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Юли, 2022 13:11 7 200 45

В Украйна: България дава шанс на "приятелите на Путин"

  • възраждане-
  • костадин костадинов-
  • българия-
  • украйна-
  • русия-
  • приятели-
  • владимир путин-
  • война-
  • русофили-
  • стефан янев-
  • румен радев-
  • герб-
  • пп

Част от политическата върхушка е заинтересована от запазването на настоящия парламент

В Украйна: България дава шанс на "приятелите на Путин" - 1
Снимка: БГНЕС

България върви уверено към дълбока политическа криза и евентуално към предсрочни парламентарни избори и това е от полза преди всичко на проруските сили, пише украинското издание "Европейская правда" в материал, представен без редакторска намеса, пише News.bg.

На 22 юни по инициатива на опозиционната партия на бившия премиер Бойко Борисов ГЕРБ и с подкрепата на доскорошния коалиционен партньор "Има такъв народ" (ИТН) на популиста и бивш комик Слави Трифонов , правителството на Кирил Петков бе свалено с вот на недоверие в парламента.

Имаше шанс Кирил Петков да се задържи на власт или най-малкото неговата партия "Продължаваме промяната" (ПП), която получи мандат за нова коалиция от българския президент Румен Радев. Миналата седмица обаче стана ясно, че въпреки готовността на три от четирите представени в коалицията политически сили (ПП, БСП и Демократична България) да подновят коалиционните преговори и дори, че отделни представители на партия "Има такъв народ" бяха готови да влязат в коалицията, не бяха събрани необходимите гласове за съставяне на ново правителство.

Сто и седемнадесет депутати се съгласиха да подкрепят новото правителство при необходимите сто двадесет и един гласа.

Напред към предсрочни избори?

В края на живота на правителството ключовите играчи си размениха гръмки шамари. Слави Трифонов каза, че политическата му сила напуска правителството и коалицията поради факта, че правителството прави неприемливи отстъпки на Северна Македония, имайки предвид деблокирането на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС и търсенето на компромиси между София и Скопие чрез посредничеството на Франция, а също и защото правителството не отпуска исканите от ИТН пари.

И двете твърдения резонират сред българския избирател, тъй като се целят в емоциите - националистически чувства, които са лесни за манипулиране, и икономическо разочарование, което някои отдават на липсата на подкрепа от ЕС, а други на прекъсване на връзките с "Газпром" и влошаване на отношенията с Русия.

На свой ред Кирил Петков обяви, че свалянето на неговото правителство е дело на проруските сили и мафията.

Изглежда също така, не без участието на екипа на Петков, в медиите плъзнаха слухове, че истинската причина за излизането на Трифонов от коалицията е, че правителството не е отпуснало средства за развитие на инфраструктурата на корумпирани фирми, свързани с лидера на ИTH.

Може да се предположи, че по този начин и Петков, и Трифонов са очертали предизборните си програми с мисъл за предсрочни избори.

ИТН, чийто основен електорат е донякъде дезориентиран от хаотичното поведение на Слави Трифонов, оттук нататък ще се опита да привлече националистически настроен и икономически уязвим гласоподавател и по този начин да се опита да отхапе парче от "електоралния пай" от националистите и социалдемократите, докато ПП ще продължи да популяризира антикорупционния дневен ред и да се надява вълната на еврооптимизъм в България да не стихне.

Шанс за "приятелите на Путин"

Кирил Петков се надява тенденцията към укрепване на политическата му власт да продължи. И това е вярно, след известен спад, позициите на партията мунаистина се подобряват.

Сценарият с предсрочни избори обаче крие рискове както за самия Петков, така и за демократичното развитие на България. Освен това тези рискове могат да повлияят както регионално ниво, така и нивото на ЕС като цяло.

Първо, социологията показва, че по инерция ГЕРБ на Бойко Борисов отново има шансове да спечели изборите и да получи първи мандат за съставяне на правителство.

И ако в сегашния парламент ГЕРБ нямаха шанс да си намерят партньори - тя бяха твърде токсични на фона на корупционни скандали, то кой знае как ще се развие ситуацията в следващия парламент.

Второ, съставът на бъдещия парламент може да претърпи радикални промени.

Съдейки по текущите тенденции, ИTH може или изобщо да не влезе в новия парламент, или може значително да отслаби позициите си. В същото време, особено след последните скандали, е невъзможно да си представим обединение на ИТН с ПП в новия парламент. Но освен традиционните ГЕРБ, ПП, БСП и "Демократична България" (ДБ), в новия парламент най-вероятно ще влязат (и дори може да подобрят представянето си) представители на проруската партия "Възраждане" на Костадин Костадинов.

С големи шансове да преодолее изборната бариера е и новата политическа сила "Български възход" на бившия министър на отбраната в правителството на Кирил Петков и бивш служебен премиер Стефан Янев, който беше освободен от поста, след като нарече действията на Русия в Украйна "спецоперация". В крайна сметка в парламента ще влезе и "Движение за права и свободи" - етническа партия, която клони към сътрудничество с ГЕРБ. При такива условия формирането на демократична и проевропейска коалиция ще зависи силно от броя на мандатите, които всяка от тези политически сили ще получи.

Затова елементът на несигурност и "политическа лотария" превръща сценария с предсрочни избори в игра с високи залози.

Избирателната активност също играе роля за увеличаване на нивото на несигурност. На последните избори тя беше четиридесет процента и не е ясно коя от политическите сили ще успее по-добре да мобилизира и мотивира своите избиратели на следващите избори. Освен това предсрочните избори и формирането на нова коалиция ще поставят на пауза преговорите със Северна Македония (с негативни последици, включително за ЕС и дори за Украйна), а при негативен сценарий като цяло ще доведат до ново "вето" от страна на българския парламент.

В крайна сметка неизбежното забавяне на реформите и приемането на съответното законодателство в краткосрочен план ще постави под съмнение достъпа на България до европейските фондове за възстановяване (за отключването на еврофондовете е необходимо приемането на поне двадесет и две реформи и тяхното законодателно оформяне) , а в средносрочен план може да подкопае шансовете на българските правителства да извоюват присъединяването на България към Шенгенското пространство и Еврозоната.

Шанс да се избегне най-лошото

При толкова много несигурност и непредсказуемост в прогнозите и при почти 60 процента от българските избиратели, които казват, че са уморени от избори, част от политическата върхушка е заинтересована от запазването на настоящия парламент и има начин да се постигне това.

След като оттегли своето доверие от правителството, президентът даде шанс на партията на Петков да преформатира коалицията, която се провали.

Бойко Борисов е следващият, който ще получи такъв шанс - като лидер на втората политическа сила в парламента. Вярно той обяви, че веднага ще върне мандата, без да започва преговори з акоалиция.

Има и трети шанс. И тук президентът може по свое усмотрение да избере партия, на която да даде третия и последен опит да състави нова коалиция и правителство.

В България казват, че ако мандатът бъде даден на ДБ, шансовете за съставяне на нова коалиция от настоящия парламент ще се увеличат.

Разбира се, Петков ще трябва да се откаже от премиерските си амбиции - при това положение вероятният кандидат за премиер е бившият председател на парламента Никола Минчев. Този вариант обаче ще позволи на България да се предпази от значителни политически сътресения.

От друга страна, ако президентът даде трети шанс за коалиция на ИТН или БСП, тогава предсрочни избори явно няма как да бъдат избегнати. Затова сега от решението на Румен Радев и благоразумието на бившите партньори в коалицията зависи по какъв път ще тръгне България.

Тук или здравият разум ще надделее и парламентът ще състави ново ефективно правителство, способно да осъществи реформи, да получи еврофондовете, да напредне към Шенген и Еврозоната, или на преден план ще излязат политическите амбиции, вълнение и екзалтация.

Тогава България ще отиде на предсрочни избори през есента, а след тях ще се сдобие с още по-пъстър политически и ограничен откъм възможности парламент, който ще бъде още по-малко защитен от политически кризи, а съответно и от нови кризи, разпускане и предсрочни избори.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами другите

    104 13 Отговор
    А за приятелите на Байдън - нищо?
  • 2 Пич

    127 17 Отговор
    Потресаващо неприятни украинци !!! Дай да търпим Кирчовците да ни унищожат държавата , та да е добре на фашистите !!! Абе..... .. ......
  • 3 Гост

    124 12 Отговор
    Дадохме шанс на приятелите на Байдън - ос раха се. И защо нашата политика трябва да се съобразява със Зеленски?
  • 4 Еми

    67 9 Отговор
    Ако искате прибирайте се от България
  • 5 Миролюбив Иван

    108 11 Отговор
    Украйна да си гледат политиката, която я докара до война с Русия, аз не искам война, искам мир и ниски цени на бензина и газта
  • 6 Сандо

    101 8 Отговор
    Украинците да си гледат кочината,в която сами се набутаха от глупост,простотия и с чужда помощ.С такива приятели като тях и западните им господари врагове не са ни нужни,благодарение на тях сме на тоя хал.
  • 7 Адам Хилтън

    90 10 Отговор
    А в България: "Украйна е държава само от 29 години, на никой няма да липсва."
  • 8 българин

    15 63 Отговор
    ПО ГОРЕ ПЛАЧАТ КОПЕЙКИ.
  • 9 лека полека

    81 14 Отговор
    Украйна почва да определя вътрешната и външна политика на България....скоро и на цяла Европа
  • 10 Гочо

    30 13 Отговор
    ...Костадинов Ви дойде на крака,ама го изпуснахте.....
  • 11 Тези защо

    64 8 Отговор
    Не гледат в собствената си паничка а надничат в чуждата
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 73 Отговор
    Когато България се отърве от руско влияние Ще постигне европейски стандарт на живот.

    Коментиран от #20, #33

  • 13 Хибридна война

    61 7 Отговор
    Интернет изявите на комика зеленски не са ли смешни вече, че са започнали да се подиграват на тиквата.
  • 14 Знам че

    69 11 Отговор
    За съжаление няма да стане но истинска промяна у нас ще настане ако Възраждане спечели изборите и състави самостоятелно правителство
  • 15 АУУУУУ

    68 13 Отговор
    ОБИЧАМ РУСИЯ БЕЗПЛАТНО! А с тъпата пропаганда срещу Русия, я обичам още повече и искрено се кефя на безсилието и злобата на краварофилите.

    Коментиран от #21

  • 16 Ха ха

    46 4 Отговор
    Името на укро вестника направо уби коча с мистрията европейская правда
  • 17 БПФ

    53 9 Отговор
    И откъде-накъде мрсните укpoпитеци ще ни определят политиката? Слави Трифонов бил "популист и бивш комик", а техният пaляк с непраната от 4 месеца тениска какъв е?
  • 18 Коментар

    52 13 Отговор
    Пише украинското издание на руски език от държавата, която първоначално се е казвала Киевская Русь???!!!
    Досущ като р. Измислена Македония, която твърди, че езикът й е автентичен, нищо че нямат нужда от преводач, когато дойдат в България?!

    САМО ВЪЗРАЖДАНЕ!!!!
    С ДВЕ РЪЦЕ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!!!
  • 19 Фффффф

    27 12 Отговор
    Украинците ни мразят, македонците ни мразят, европейците ни мразят,за Путин сме вражеска държава,и накрая ние самите се мразим,защо изобщо съществуваме като държава
  • 20 Гост

    45 11 Отговор

    До коментар #12 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Германия и САЩ са постигнали европейски стандарт на живот, имено защото имат руско влияние - руска газ, руски въглища, руски петрол, руско жито, руски слънчоглед, руски руди и ценни метали. Купуват руски стоки западняците и градят икономики с тях.

    Коментиран от #27, #29

  • 21 Коментар

    44 8 Отговор

    До коментар #15 от "АУУУУУ":

    И при мен е така!
    Обаче да видите платените краварофили какви звуци издават, особено в дира, направо са като на заколение?!
    Още не си изпратил коментар и вече имаш няколко минуса?!
    Хахах, наистина платената гняс на краварите е активирана до последния амгъл!
  • 22 Къде ми е нощното шкафче?

    56 9 Отговор
    С цялото семейство и цялата рода ще гласуваме за партията,която игнорира Украйна и я е грижа единствено и само за българските интереси!До гуша ни дойде тая Украйна и зеления клоун!Да живее България и българският народ!
  • 23 Бай Манчо

    33 10 Отговор
    ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 24 Българка

    15 14 Отговор
    Каскетурата иска да реабилитира пред ЕС мутрата Борисов. Преди близо 2 година бяха правени независими експертизи на снимките с пачки и кюлчета, които се произнесоха, че снимките са автентични и са правени в различни дни в продължение на 1 и половина години. Борисов публично каза, че знае коя е Мата Хари, снимала покоите му. В същото време прокуратурата гръмко мълчеше. И сега когато мафиятя с помощта на Кремъл свалиха проевропейското правителство, което макар и бавно реши да прави съдебна реформа, бори корупцията, българската каскетура с поредните измами и престъпни схеми докладва на ЕП, че има петорна експертиза, която твърди, че снимките са манипулирани. Явно каскетите искат да преперат грабителя и национален предател и да му помогнат да се върне във властта
    Народе?.........

    Коментиран от #31

  • 25 Пъци

    12 6 Отговор
    България е давала и дава шанс не на един и двама родинопродавци:и на "приятелите" на Путин,и на Ердоган,и на РСМ,в миналото и на който друг се е сетил че има какво да спечели от кожата и на чужд пазар.
    Затова и сега всички в у "село" я имат за ....Много продавачи е имала и още има.
  • 26 Бля бля..

    7 11 Отговор
    Русофил съм по генетика,но откакто засамотях почнах да си мисля за "незалежна дивчина".Ако ми е писано някоя бандеровка да ми влезе в животеца,ще влезе! И точка по Въпроса..
  • 27 Пъци

    9 8 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Достатъчно умни са били да купуват без да се нагъзват от "благодарност"
  • 28 Мдааа

    28 10 Отговор
    ПП, ДБ, Герб, БСП на бунището. Ще разберете по трудния начин, че на българите фашисти и грабители не им трябват.
  • 29 Д§Д

    18 4 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Германия ще спре изцяло закупуването на руски въглища на 1 август, а на руски петрол - на 31 декември тази година, заяви на пресконференция в Сидни германският зам.-министър на финансите Йорг Кукис, цитиран от Ройтерс.

    Ключовото предизвикателство ще бъде покриването на разликата, който ще остане, когато ЕС се откаже от 158-те милиарда кубични метра газ, които Русия доставя всяка година, подчерта Кукис пред енергийния форум в Сидни, организиран съвместно от австралийското правителство и Международната агенция по енергетика.
  • 30 АПРИЛ 1876 И ТРЕТИ ЮЛИ 2022☝

    4 11 Отговор
    ДВЕ ВЕЛИКИ ДАТИ В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ👍
  • 31 Верно ли

    32 6 Отговор

    До коментар #24 от "Българка":

    Хайде, моля ти се... С помощта на Кремъл???? Ама хайде стига глупости! Това, че някой е некадърен и не изпълни обещанията си към народа, а започна да води чиста антинационална политика няма нищо общо с Кремъл! Ако бяха се справили с Бойко и каскета, сега нямаше да има възможност същия да се завърне на бял кон! А те само го белнаха още повече! Всеки си носи последствията!
  • 32 Бакалина

    23 2 Отговор
    Избори до дупка,все ще се намери един нормален БЪЛГАРИН!
  • 33 Сандо

    29 6 Отговор

    До коментар #12 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Както е тръгнало,скоро европата ще стигне българския стандарт на живот.
  • 34 Българин

    14 1 Отговор
    ИЗБОРИ ДО ДУПКА.........
  • 35 Българин

    12 23 Отговор
    Истинския български патриот никога няма да гласува за "ВъZраждане " ! Партия на руски подлоги, спонсорирани от Масква, поставящи интересите на чужда държава, посочила България като враг!!!

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гост

    16 4 Отговор
    А бе украинци..Вие защо не си гледате вашата каша. Оставете на нас да се оправим с нашите си проблеми
  • 38 Възраждане

    5 15 Отговор
    Слава Украйна
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 БСП

    7 13 Отговор
    Трябваше копейкин когато беше в Украйна да го задържите като руски шпионин.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Изключено

    2 0 Отговор
    Петков да се откажел от премиерските си амбиции? Този ппбоклук трябва да бъде съден, а не да се включва в каквито и да е сметки.
  • 44 Митака

    3 0 Отговор
    Да ние българите сме си патили много и няма на къде ловече да се лишаваме. Ще сме с тези които предлагат по достоен и добър живот . Вие какво ни предлагате освен бежанци и сериозни социални лишения.!!! Изпокарахме се с Русия и сега живееме много зле. Обедняваме със всеки изминал ден. Инфлация и скъпи енергоресурси ! Заплатите ниски .! И ни очаква глад и студ през следващата зима . Не ме интересува Украйна , тъпата Европа или чичо САМ !!! Просто искам да живея добре заедно със семейството ми и всички мои сънародници .
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: