20 Юли, 2022 21:00 12 207 57

Предизвестеният провал на третия мандат и вината на Радев

  • румен радев-
  • бсп-
  • герб-
  • пп-
  • демократична българия-
  • предсрочни избори-
  • мандат-
  • вина

Търси се кой да свърши черната работа

Предизвестеният провал на третия мандат и вината на Радев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Единственият по-сигурен начин президентът да провали третия мандат беше измежду кандидатствалите за него от досегашната управляваща коалиция да го даде на „Има такъв народ“ (ИТН). Давайки го на Българската социалистическа партия (БСП), Румен Радев хем привидно е за съставяне на управление, хем директно ни праща на избори. И въпросът сега е у кого ще остане горещият картоф на провала.

Един предизвестен провал

Проблемът е, че дори и да успее да се създаде, този кабинет постоянно ще живее в риск от преждевременна смърт. А който прекъсне живота му, може да се окаже виновен и да понесе щети на изборите. Но не и Корнелия Нинова, за която тази заплаха дори е печалба – и както не позволи износ на оръжие за Украйна, така с радост би наложила връщането на изгонените 70 руски дипломати и на газовите доставки от „Газпром“, ако ще и да падне от власт. И ще отиде на предсрочни избори с едни гърди пред „Възраждане“.

Разбира се, кабинетът може и да не предприема в идните 6 месеца много остър обрат към Русия, а да се занимава главно с инфлацията. Но ако и това мнозинство не направи по-големи крачки към съдебната реформа, както досегашното, тогава съвсем оголен ще е въпросът какво изобщо правят „Продължаваме промяната“(ПП) и „Демократична България“ (ДБ) в него. Единствено ИТН няма какво да губи – и без това изглежда няма да попадне в следващия парламент, затова може поне да остане още малко в този, да вземе пак някое ресурсно министерство и даже да получи удоволствието още веднъж да дръпне шалтера на правителството.

Търси се кой да свърши черната работа

ПП едва сдържа ентусиазма си за избори, за да гони по-голям резултат през октомври, без той изобщо да ѝ е в кърпа вързан, а и без да знае ще има ли изобщо по-добри опции за коалиция в следващия парламент. Единственият проблем е как ПП да изиграе играта си така, че не тя, а друг да провали мандата на БСП. Защото иначе част от избирателите ѝ ще се върнат в ДБ, уплашени, че стабилността на страната може хазартно да бъде проиграна.

Още повече, че ПП първа преговаря с БСП и не може да ѝ откаже веднага – трябва да прехвърли горещия картоф нататък. ИТН може да свърши черната работа, ако БСП изпълни желанието на ПП Асен Василев да е премиер, а ИТН наложи вето. Въпросът е какво Слави Трифонов и Тошко Йорданов ще получат в замяна, за да влязат в историята като провалили два свои мандата миналата година и два чужди тази година.

За ДБ ще е най-трудно да удържи диалектиката, хем да откаже на социалистите, хем да не прати страната на избори, срещу които най-убедително е говорила досега. Отделно, че трудно може да обясни на най-големите антикомунисти сред избирателите си, защо досега имаше червена линия за мандат на БСП, а сега не само няма такава, но и няма как да бъде заобиколена пряката коалиция със Столетницата, както беше при кабинета „Петков" - чрез двустранни споразумения на всяка формация с мандатоносителя, защото мандатоносител сега е самата БСП.

Егоистичният ход на Радев

Сякаш все пак има просто решение – ПП и ДБ да откажат заедно на БСП и да стоварят вината за изборите на президента. Хем това ще е напълно заслужено. Румен Радев съвсем егоистично направи третия мандат нефелен, давайки го на БСП, за да може да няма редовно правителство и да управлява пак със свое служебно (неясно докога, ако и в следващия парламент създаването на редовно се проточи или окаже невъзможно). И за да си върне окончателно електората на БСП. С прокремълските си позиции той вече е загубил избирателите на ДБ и на ПП, но пък в следващия парламент русофилите ще са повече, така че ще се радва на по-близки партньори.

Излизането на ПП и ДБ в опозиция на Радев така или иначе ще се случи по-късно, ако негов служебен кабинет вземе рязко проруски завой. Затова е по-добре отсега двете заедно да заявят опозиционност, още повече, че така или иначе делят общ електорат.

Благодарим и довиждане!

Откритото обвиняване на президента за провала на третия мандат отваря врати за предизборна коалиция между ПП и ДБ, без тя изобщо да е задължителна, и загърбва въпроса за вината на БСП, с която може да се наложи коалиция в следващия парламент. А как сега Кирил Петков и Христо Иванов да откажат на Корнелия Нинова? Като ѝ поставят конкретни условия в управленската програма, под които тя да се подпише публично. Например, срокове с много ясно формулирани стъпки за съдебна реформа, отказ от връщане на руските дипломати, отказ от плащане на руски газ в рубли… И понеже тя едва ли ще се ангажира с нещо толкова категорично, могат след едноседмични опити за разбирателство да ѝ кажат вежливо и твърдо: благодарим за поканата и довиждане.

Автор: Веселин Стойнев


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сатана Z

    38 51 Отговор
    Червената чума се завръща вече прегърнала неофашистите от ДБ и червените цървули от Борисовия зайчарник ГЕРБ.
    Но пасаран!

    Коментиран от #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Милен

    84 11 Отговор
    Поредната безмислена статия, на практика този парламент няма как да продължи съществуването си, така че на който и да беше връчен този мандат той щеше да е неуспешен.
  • 6 Някой

    71 23 Отговор
    Щом зелето плюе по Радев, значи е взел правилното решение.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Tутанкамон

    41 44 Отговор
    Всички си играят игрички,а България кучета я яли,мутренска държава с президент слуга на Източен диктатор и сатрап
  • 9 Стефан Петров

    65 9 Отговор
    Поредната глупост от ДВ. Нима Радев е виновен за глупостите на ИТН, за това,че партиите в събранието мислят само за себе си и никак за народа, за това че не могат за никакъв въпрос да се обединят. Значи- ако връчи мандата е зле, но ако не го връчи е още по-зле за него. Т.н. "политическа класа" не вижда в себе си никаква вина.
  • 10 нннн

    72 6 Отговор
    Сърцето му се къса на автора за ПП и ДБ. Спокойно,бе! Какво по- демократично от нови избори? Твоите любимци може и да успеят да влязат в парламента. Не вярваш ли? Е, и аз не вярвам...
  • 11 Запознат

    20 22 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Неофашистите са в израждане.
  • 12 Иде страшна и гладна Радева зима

    32 45 Отговор
    За всичко е виновен фатмака. Две години ще стане управлява, забатачи всичко. Ще станем по-жалки и бедни и от руския народ. Време е да се събудим, ще ни обере парите от банките и ще станем република на Русия.

    Коментиран от #51

  • 13 иис

    30 57 Отговор
    Радев е един провал. Всички знаехме, но сега вече и ЕК потвърди че "шкафчетата с пачките" са фалшиви. А той даже ги беше публикувал във фейсбука си. А охраната на министър председателя е на негово подчинение. Вместо да се потегне и да се запита кой прави снимки и клипове в спалнята на министър председателя в негово отсъствие, той стана говорител на измамата. Предвид огромните финансови загуби за държавата и българския народ, той трябва да отговаря пред прокуратурата за своите действия и бездействия.

    Коментиран от #16

  • 14 Костадин К.

    8 43 Отговор
    Приятели,
    След като спечелим изборите и сформираме правителство, с дарения от целия български народ ще купим злато за позлатяването на Паметника на Съветската армия.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Справка

    36 12 Отговор

    До коментар #13 от "иис":

    Първо ЕК не е потвърдила нищо,а един чешки депутат прочете написаното от българската прокуратура, която пък прокуратура е назначена от Пеевски и Боко тиквата, за да не ги разследва за корупция. Параграф 22 е мнението ти.

    Коментиран от #30

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Аристотел Български

    16 41 Отговор
    Президента масковски резидент е най слабияти и опасен български президент за всичики времена, дори невзрачниятт Плевнелиев е на светлинни години от този и зависим от сибирският феодал парашутист. Имаше сериозни нагласи за компромиси от почти всичик политически сили при връчен проучвателен мнвдат на ДБ с евентуален пример умереният Минчев и съставяне на правителство. Но нали изпълнава поръчки трябва той да ги изпълни ,черз подчиненото му ново служебно правителство. Явно никой не мисли за България, май наесен ще се преселвам и аз на Запад.

    Коментиран от #21, #23

  • 19 Радко Пиратко

    11 18 Отговор
    Изложи се сладко !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ежко

    13 5 Отговор

    До коментар #18 от "Аристотел Български":

    Няма да се преселиш на запад.Там нямаш връзки,а и никой не те иска.Впрочем може да опиташ, ще ти подейства отрезвяващо:)

    Коментиран от #54

  • 24 Еееех веско

    6 0 Отговор
    А ако баба ти беше мъжка....
  • 25 Анонимен

    10 21 Отговор
    РАДЕВ-БЪЛГАРСКИ ПРЕДАТЕЛ!
    РАДЕВ--НАШИЯТ ПРОВАЛ!!!
    ТОЙ НА КУЧЕТА Е ПРИЯТЕЛ!!
    И НА ВСИЧКИЯ НАРОД УМРЯЛ!!!
  • 26 Професионалист

    15 12 Отговор
    Единствената вина в целия този политически хаос имат ИТН.Те предадоха каузата на народа.Затова закономерно няма са ги има в следващия Парламент.
  • 27 Тити

    11 13 Отговор
    Цялата винар наРадев това е истината
  • 28 Смех

    11 18 Отговор
    Радев се издъни здраво видя се че не е президент на всички българи, а му бях фен
  • 29 123

    19 5 Отговор
    С една дума, изчетох гневни мисли на един ПП, вероятно и учредител на ДБ. Разбираме, че сте бесни на Раза за това, че не даде мандата на ПП номер 2, които са с най-малко %ти от всички в тая коалиция, но Радев избра народа. Това прави чест на президента, защото той избра да се съобрази с желанията на народа, а не с мечтите на една шепа от него. Народа иска мир, народа иска неутралитет в безумната война в Украйна, народа иска да има газ и бензин на нормални цени и това да гарантира работеща икономика. На народа не му пука кой от кое посолство мрънка. Народа иска да има работещи посолства с приятелски настроени страни. А не посолства господари. Радев беше обвиняван, че е президента на стачниците и че изостави останалите 2/3 от народа. За това Радев беше между това да се окаже президент на 6% или на 94% от хората. И като мъдър държавник Радев избра да бъде президентът на 94% от хората. Останалите 6% им беше даден избор - да са с народа или да са против него! Все още този избор не е направен. Искрено се надяваме тези 6% да осъзнаят, че са част от народа български. За тях винаги е имало и винаги ще има място до нас. Но изборът дали ще са част от българският народ остава само и единствено техен.
  • 30 Хи хи

    6 5 Отговор

    До коментар #16 от "Справка":

    Големи глупости си написал , как ти ги ражда главата ?Щом Боко и Шиши са назначили Гешев, защо Кирчо Лъжеца и Надка Патка да не могат да го махнат, закони не са променяни.
  • 31 Дойче веле

    10 0 Отговор
    И вашия край е предизвестен както и сораската ви пропаганда
  • 32 Анна

    18 5 Отговор
    Нека си го кажем честно, ПП и приятели на косъм едва не ни хвърлиха във войната напред с главата. България не е била толкова близо до обявяване на война от повече от 80 години. Логично е, че ако имаш властта на президента и че ако ти пука за тоя народ, няма да дадеш власт на някой който ей така от спортна злоба ще обяви война на Русия. Ако на някой му се воюва, моля. Знае къде е пътя за Украйна. Мъжете ни си имат народ който да защитават и семейства за които да се грижат, няма нужда да се правят на комиксови герои. Правилно постъпи Радев. И като майка и жена му благодаря.

    Коментиран от #35, #38

  • 33 Детска градина Слънчо

    15 2 Отговор
    Еха, някой е тичкал да се оплаква на господарите на Дойче Веле? Леле майко мила, мила моя майнольо! Сериозно ли бе хора?! Кире вика тати да му помага, тия викат мама, на колко години сте бе хора? В България дори и 12 годишните вдигат скандал на родителите си и искат самостоятелност, а тия са мъже на по 45 год и повече и тичат при тати и мама. И с това поведение искате да управлявате държавата? Сериозно ли? И при проблем какво става? Крием се зад тати или се пъхаме под полата на мама? Айде нема нужда. Първо пораснете. А до тогава кака, бате, чичо, те ще поемат нещата в свои ръце.
  • 34 незнайко

    7 0 Отговор
    Децата по лесно се оправят в споровете, сбият се решават проблема и продължават игрите !!! Защо не се сбият истински веднъж за винаги и да се оправят кой кого ??? Пак ние ще сме виновни, че не можем да си изберем УПРАВНИЦИ и хайде на избори !!! Срамота, повтарям КАТО МАЛКИ ДЕЦА СА да действат като такива !!!
  • 35 До 29 , 32 ..и още много

    9 8 Отговор

    До коментар #32 от "Анна":

    Ето , това е разумът. Благодаря и аз на Президента Радев за проявената мъдрост и отговорност . И в двата случая - правителство с мандат на БСП или служебно , ще имаме гарант за мир в изострената международна конфронтация , ще разчитаме на позитивно отношение към обикновените хора в България, на социална политика и отказ от чуждополклоничество. . Досега с поведението си Нинова отстоява позиции, които са в интерес на народа, държавнически, уравновесени. Чест й прави и само черногледият не го признава. Мнението на драскача Стойнев не е актуално, подвеждащо е , поръчково и много елементарно.
  • 36 Толерантен

    12 0 Отговор
    Съдия пита убиеца на бившия египетски президент Ануар Садат:
    - ”Защо убихте Садат?”
    Убиецът:
    -”Защото беше светски”
    Съдията: - ”Какво означава светски?”
    Убиецът: - ”Не знам”
    По случая на покойния египетски писател Нагиб Махфуз съдията пита мъжа, който го е намушкал:
    - ”Защо го намушкахте ?”
    Престъпникът: - ”Заради романа - Децата на нашата алея”
    Съдията: - ”Чете ли този роман?”
    Престъпникът: - ”Не”
    Друг съдия пита терориста, който уби египетския писател Фарадж Фуда:
    - ”Защо го убихте?”
    Терористът: - ”Защото е неверник”
    Съдията: - ”Как разбра че е неверник?”
    Терористът: - ”Според книгите които е написал”
    Съдията: - ”Коя от книгите му ви накара да повярвате че той е неверник?”
    Терористът: - ”Не съм чел книгите му !”
    Съдията: - ”Как ?”
    Терористът: - ”Нито мога да чета, нито да пиша !”
    Омразата никога не се разпространява чрез знание !
    Разпространява се от невежество.
    Знанието те прави толерантен !
    Разчитам толерантност в поведението и на Радев , и на Нинова. Останалото е сметки, хитруване и омраза ...най - вече към обикновените хора от народа !
  • 37 Този тъп фатмак

    3 7 Отговор
    трябва да бъде съден !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Айсиктирбре

    3 8 Отговор
    руски мунчовци.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Добро утро

    6 1 Отговор
    Вън американската чума от моята Родина България

    Коментиран от #53

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Матей преображенски

    0 1 Отговор
    Не може да бъде!БСП и лично комерсиалната лелка и майсторка на политическия и всякакъв алъш-вериш да се е усетила и в последния момент да из-клин.чи от съставяне на ска-па-но по начало правителство?И отиват на избори,толкова ли са уверени в своите шме-кер-ски умения и че пак ще премет-нат избирателя,за да върнат боко на бял осел?Току преди ПРОКОБЕНАТА зловеща зима и изкуствена ковид-вълна,икономически колапс,енергиен и ценови шок.Е,ми,в такъв случай трябва да въвеждат военно положение,патрули на всякак крачка и комендантски час.
  • 51 селянин

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Иде страшна и гладна Радева зима":

    Идва неистов герберски вой от СЦЗ!
  • 52 ИСТИНАТА

    2 1 Отговор
    ВЪПРОСЪТ е:ИСКАТ ли партиите и президента ИСТИНАТА за:КТБ, ПЪТНАТА КАРТА, НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, Барселона,..........................., за МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ОПГ "герб" и ЯТАЦИ!!! КОЙ ИСКА и КОЙ НЕ??????????????????
  • 53 неееееееее

    1 3 Отговор

    До коментар #48 от "Добро утро":

    Вън копейкиновщината от България! Лека нощ.
  • 54 Аристотел Български

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "ежко":

    Напротив през 2-3 години ни викат във Виена и реставрираме каменната орнаментика на двореца галерия и музей Белведере, робатитил съм и скулптура в Мюнхен и Париж с невероятни доходи, сестра ми е преподавател в уневерситетта в Брюж дълги години и тн. и тн, където и да ида на запад от Будапеща ще съм добре платен, ама ми се иска и тука да е така.
  • 55 Българите

    2 1 Отговор
    Настояване Герб да вземе властта и да оправи държавата. Така вече не се живее.
  • 56 резервист

    2 0 Отговор
    На някой хора им доставя садистично удоволствие да критикуват. Без значение какво и кого. Чак се захласват в звука на гласа си. И очакват да сме благодарни, че са ни отворили очите. Разбрах че знаеш кой е правилния ход. Остана да разбера защо не си ти Президент? Джафкай, джафкай!
  • 57 ТРЯБВАШЕ ДА ГО ДАДЕ НА БОЙКО ТИКВАТА

    1 0 Отговор
    И КАТО НЯМА ПАК ПРАВИТЕЛСТВО ДА МУ ГО ДАДЕ ПОВТОРНО , ДА МУ СЪСТАВИ СЪЩОТО ПРАВИТЕЛСТВО И ДА МУ КУПИ 121 ГЛАСА ЗА КОЕТО БОЙКО ДА СИ ПЛАТИ .................. А НИЕ ДА СВАЛИМЕ !