Last news in Fakti

13 Юли, 2022 20:50 1 544 5

"Черни точки" за Полша и Унгария в годишния доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в ЕС

  • матеуш моравецки-
  • виктор орбан-
  • полша-
  • унгария-
  • европейска комисия

Варшава и Будапеща от години имат спорове с ЕК заради нарушения на демократичните стандарти и своята практика да не се съобразяват с решения на Съда на ЕС

"Черни точки" за Полша и Унгария в годишния доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полша и Унгария получиха "черни точки" в публикувания днес трети годишен доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в ЕС, предаде ДПА.

Двете централноевропейски държави, които отдавна са в конфликт с Брюксел, бяха разкритикувани за проблеми, свързани с независимостта на съдебната власт и медиите, демократичните стандарти и борбата с корупцията.

Полша и Унгария от години имат спорове с Европейската комисия заради нарушения на демократичните стандарти и своята практика да не се съобразяват с решения на Съда на ЕС. Срещу двете страни може да бъдат заведени дисциплинарни процедури по Член 7 от Договора за Европейски съюз във връзка с безпокойства за върховенството на закона. В крайна сметка е възможно те да бъдат лишени от право на глас в Съвета на ЕС. За Полша и Унгария има и риск да загубят средства от европейския бюджет заради други дисциплинарни процедури, отбелязва ДПА.

Правителството във Варшава все пак успя до известна степен да подобри отношенията си с Брюксел. Полша е страната от ЕС, приела най-много бежанци от Украйна. Тя освен това уреди редица дела, заведени срещу нея от Съда на ЕС.

Миналия месец, въпреки критиките, Европейската комисия одобри плана на Полша за възстановяване след пандемията от КОВИД-19, след като страната обеща да предприеме мерки за гарантиране на независимостта на своята съдебна система.

В доклада си за върховенството на закона ЕК подчертава ангажимента на Полша да извърши съдебни реформи и да "осигури функционалната независимост на прокуратурата от изпълнителната власт".

За сметка на това Европейската комисия е безпощадна в критиките си към Унгария, като отбелязва, че журналисти са следени и няма достатъчно ефективни механизми за борба с корупцията. Тя освен това обвинява правителството на премиера Виктор Орбан, че използва своите "извънредни правомощия обширно" по въпроси, които "не са свързани с пандемията от КОВИД-19", заради която те са били въведени.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЛУПАК,

    5 1 Отговор
    Разплетоха си чорапите.
  • 2 Нормално

    13 2 Отговор
    За извергите от висшата раса в ЕС източтоевропейските държави стават само за пушечно месо. Май само Орбан го осъзнава.
  • 3 роко

    10 1 Отговор
    За нас не правят доклади,ние сме татуирани,и с червени точки на челото.....чаешукариа.
  • 4 дедо Герчо

    12 0 Отговор
    ОРБАН ШЪ ГО ПРЕМЕСТИ...ХЪХЪХЪ...2 ЕВРО ЗА 1 ДОРАР...ЕС...ГЛУПОСТИ...ТОТАЛ ЩЕТА...
  • 5 Помак

    11 0 Отговор
    ...разпада на тас организациа Ес,няма как да се размине...Ес подтиква към живот тип джунгла...мраза ги !
Новини по държави: