19 Юни, 2013 13:57 2 023 0

Тимошенко може да бъде освободена за лечение в чужбина

  • юлия тимошенко-
  • лечение-
  • осъдена-
  • германия-
  • чужбина
Тимошенко може да бъде освободена за лечение в чужбина - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият министър-председател на Украйна Юлия Тимошенко, която е осъдена на 7 години лишаване от свобода, може да бъде освободена тази есен, за да замине на лечение в Германия, съобщи „Гардиън“.

Пръв за тази възможност е разказал бившият депутат Юрий Гримчак в интервю за украинско издание. По неговите думи, неотдавна първият заместник-главен прокурор на страната – Ренат Кузмин, е заявил, че съгласно законодателството на Украйна екс-премиерът може да бъде изпратен на лечение зад граница, но не уточнява условията, при които Тимошенко би могла да пребивава в Германия по този повод. „Това само по себе си все пак дава надежда, че такова решение ще бъде прието в най-скоро време“, твърди Гримчак.

Юлия Тимошенко, която е осъдена за превишаване на пълномощията си при сключването на договори с Русия за доставка на газ, от май 2012 г. се намира в болница в украинския град Харков заради силни болки, причинени от дискова херния. В лечението й участват и специалисти от берлинската клиника Charite.

Миналата седмица украински медии съобщиха, че германските медици не са констатирали подобрение в състоянието на Тимошенко за последните три месеца и препоръчват пациентката да поднови инвазивната терапия, като не изключват да й бъде направена операция.

От обкръжението на бившата министър-председателка обясняват, че тя засега не е планирала  да напуска Украйна, за да не загуби връзка със своите поддръжници, но е възможно да преразгледа намеренията си.

Евгения – дъщерята на Юлия Тимошенко, е заявила пред журналисти, че одобрява идеята майка й да се лекува в чужбина, макар двете да не са обсъждали подобна възможност. „Това решение зависи не от нас, а от един-единствен човек – президента Виктор Янукович“, коментира тя.

Ако й бъде разрешено да замине, Тимошенко не би трябвало да се отказва от подобна възможност, тъй като се нуждае от сериозно лечение, смята дъщеря й.

На срещата в Братислава беше даден ясен сигнал на Виктор Янукович, че подписването на споразумението за асоцииране е свързано опира до ситуацията около Юлия Тимошенко и по-нататъшната й съдба, коментират аналкизатори.

Литовският президент Даля Грибаускайте ясно формулира исканията на европейците. Украйна трябва да докаже, че тя е правова държава, а за това трябва да извърши кардинални реформи в правоохранителната система, в съдопроизводството.

Виктор Янукович уверяваше, че непременно през ноември, тоест за срещата на най-високо равнище „Източно партньорство” във Вилнюс, когато се и планира да се подпише споразумението с ЕС, това ще бъде направено.

Тимошенко е изправена пред нови съдебни процеси за измама и избягване за плащане на данъци.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: