Last news in Fakti

21 Ноември, 2013 14:17 2 570 3

Юлия Тимошенко остава в затвора. Киев загърбва ЕС

  • юлия тимошенко-
  • тимошенко-
  • украйна

Украйна предлага да бъде създадена тристранна търговска комисия между Украйна, ЕС и Русия

Юлия Тимошенко остава в затвора. Киев загърбва ЕС - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Украйна отклони всичките шест законопроекта, които предвиждаха изпращането на лечение в чужбина на излежаващата в затвора присъда Юлия Тимошенко, съобщава РИА Новости.

Гласуването беше посрещнато с викове „Позор“ от опозицията. Нито един от предложените за гласуване текстове не успя да събере повече 195 гласа при необходими 226.

Депутатът от Партията на регионите Владимир Олейник не изключи, че парламентът може да се събере на извънредна сесия. Депутатът не изключва възможността законопроектът да бъде доработен и приет, предава ИТАР-ТАСС.

Бъдещето на отношенията на ЕС с Украйна остават „много неясни“, заяви Ханес Свобода, лидер на фракцията на социалистите в Европейския парламент. Партията на европейските социалисти притежава втората по големина парламентарна група.

Еврокомисарят по въпросите на разширяването и европейската политика на съседство Стефан Фюле спешно заминава за Киев, за да обсъди изпълнението на условия за подписване на споразумение за асоциация.

Гласуването беше предопределено след като управляващата Партия на регионите заяви, че няма да подкрепи нито един от шестте предложени текста, а само този, които е разработен от работната група, която все още не може да излезе с единно решение.

Кабинетът в Киев е решил да спре подготовката на споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз на ключова среща на високо равнище по-късно този месец във Вилнюс. Текстът на документа е публикуван на правителствения уебсайт.
Същевременно правителството предлага да бъде създадена тристранна търговска комисия между Украйна, ЕС и Русия. Освен това то се обявява за възобновяване на активния диалог с Русия и останалите членове на Митническия съюз начело с Москва, който от няколко месеца предлага на Киев да се присъедини към него.

Освобождаването на бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко, осъдена на седем години затвор за сключените от нея газови договори с Русия, беше най-важното условие за подписването на Споразумението за асоцииране с ЕС. Това трябваше да стане на насрочената за края на ноември във Вилнюс Среща на върха на „Източното партньорство“.

Анализатори очакваха, че приемането на закон, който да позволи на Тимошенко да замине за лечение в чужбина ще бъде вариант за решение на проблема.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nakata88bg .

    1 0 Отговор
    европейска икономика е в рецесия, стоките стават повече от потребители, затова ЕС се нуждае от нови пазари - Армения, Грузия, Молдова и Украина. Първа в списъка за разграбване е Украина - да подпишат съглашение, което да отваря границите между ЕС и Украина, само че..... украинските товари "не отговарят" не европейски изисквания! Реално - украина ще отвори пазара си за европейски стоки и ще получи в замяна..... НИЩО! Едно голяма НИЩО! В Москва знаят това, затова предупреждават, че ще се наложи да направят мита за украински стоки същите както за европейски
  • 2 nakata88bg .

    1 0 Отговор
    това, което направиха навремето с България, сега се опитват да пробутат и на украинци. Тъпото е, че украинци не се учат от чужди грешки.....
  • 3 Dian Gospodinov

    0 0 Отговор
    pravilno nakata,ne e dobre v evreiskia sojuz
Новини по държави: