18 Юли, 2022 21:31 2 156 11

Белград: Изграждането на интерконектора с България е един от най-важните проекти в Сърбия в момента

  • сърбия-
  • газ-
  • газпром-
  • интерконектор-
  • зорана михайлович

Руската агресия срещу Украйна създаде нови енергийни предизвикателства и показа, че Русия не е надежден доставчик на енергия

Белград: Изграждането на интерконектора с България е един от най-важните проекти в Сърбия в момента  - 1
Снимка: БГНЕС

Сръбският министър на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович заяви днес, че изграждането на междусистемната газова връзка Сърбия-България е стратегически важен проект за енергийната сигурност и един от най-важните проекти в Сърбия в момента, предаде агенция Бета.

"Ние сме малка страна, която е геостратегически добре позиционирана. Това ни е струвало скъпо в някои моменти от историята, но тази позиция може да ни донесе и определени предимства. Едно от тях е да бъде транзитен маршрут в енергетиката и транспорта. Неслучайно завършихме източния и южния клон на Коридор 10, искаме и в енергетиката да бъдем транзитен път и да имаме достатъчно енергия, а не да сме в положение да зависим от една посока на газовия поток или от едни доставчици", каза Михайлович по време на посещението си на строителната площадка на газопровода Ниш-Димитровград, където днес започна работа по измервателно-регулаторната станция.

Тя припомни, че Сърбия е построила газопровода "Балкански поток" и е получила още една връзка за доставка на газ, но все още има само един доставчик, съобщиха от министерството на минното дело и енергетиката.

"Един доставчик, независимо кой е той, не е достатъчен, за да сме сигурни по отношение на цената и енергията и затова тази взаимосвързаност е важна. Преговаряме с Азербайджан за доставка на газ от тях през следващата година и очаквам да имаме допълнителна сигурност, когато този газопровод бъде завършен през есента на следващата година", каза Зорана Михайлович.

Тя допълни, че някои проблеми, възникнали в резултат на войната в Украйна, са преодолени със съвместната работа на всички участници в проекта и необходимото оборудване ще пристигне навреме.

Строителството на газопровода Ниш-Димитровград започна на 1 февруари 2022 г., а дължината на междусистемната връзка на територията на Сърбия е 109 километра.

Ръководителят на делегацията на ЕС в Сърбия Еманюел Жофре каза, че новият газов интерконектор ще диверсифицира доставките на газ и ще увеличи значително количеството газ за промишлеността и домакинствата и ще осигури по-чиста околна среда.

Той оцени, че благодарение на този проект Сърбия ще бъде по-малко зависима, а икономиката ѝ ще бъде по-устойчива, с допълнителен източник на енергия.

„ЕС предоставя почти 50 милиона евро дарения и 25 милиона заеми от Европейската инвестиционна банка за този проект, потвърждавайки нашия ангажимент да подкрепим енергийната сигурност на Сърбия и прехода от въглища към по-малко замърсяващи енергийни източници", каза той.

Руската агресия срещу Украйна създаде нови енергийни предизвикателства и показа, че Русия не е надежден доставчик на енергия. ЕС ще продължи да подкрепя Западните Балкани, включително Сърбия, в тези трудни времена чрез по-нататъшно подобряване на енергийната инфраструктура, а също и като част от механизма EU Repower, допълни той.

Управителката на Пиротския окръг Драгана Тончич изрази увереност, че газопроводът ще бъде завършен в срок, като подчерта, че той е важен за сигурността на доставките, както и за намаляване на емисиите на вредни газове.

Кметът на Пирот Владан Васич каза, че допреди няколко години Пирот дори не е имал завършен транспортен коридор, който сега е в експлоатация, и че сега ще получи нов газопровод, който е много важен за развитието на града, особено за индустрията.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха сега де!?

    10 6 Отговор
    На тези Бойку нал им построи с наши пари турския поток,за кво им е интерконектор???Раша нал е "техен чоек"?

    Коментиран от #4

  • 2 урко

    10 7 Отговор
    Тези и табаните на Путин лижат,но пак плащат високи цени на газа и петрола

    Коментиран от #3

  • 3 Аааааа

    16 7 Отговор

    До коментар #2 от "урко":

    Не е вярно, Путин на нашите русофили ще им даде специален маркуч, кожен,от там ще лочат
  • 4 Изглежда

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ха сега де!?":

    Не е с наши, а къде са тогава парите? Питай бойки!
  • 5 злобар

    10 6 Отговор
    Вижте разликата между сръбската и българската логика!...Взимайте пример без да злобеете !

    Коментиран от #8

  • 6 На нас обаче

    6 1 Отговор
    Не ние никакъв приоритет. Само ли пък да подкрепяме сръбската икономика. Аре у лево
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 лудо куче

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "злобар":

    натиснаха ни Американците да не построим Южен поток. след това ни Натиснаха Руснаците да изградим Балкански поток. и в двата случая загубихме. нямаме приятели. Нита едните нито другите не ги интересува за нас. Идват избори, направете правилния избор и дано се гордеем после
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Селския

    1 0 Отговор
    То е важно за сърбите, ама като е врътнато кранчето в махалата и комшията няма вода............
  • 11 Хохо секса

    5 0 Отговор
    "междусистемната газова връзка Сърбия-България е стратегически важен проект за енергийната сигурност"

    Така е, може би. Но за чия енергийната сигурност е важна?
    И защо Тиквата похарчи нашите пари за Вашата енергийната сигурност?
    А?
    Боко, ти си за затвора, както и да те погледна...
    Гешеф няма да те вкара, но за Кьовеши
    - БЪДИ СИГУРЕН!
Новини по държави: