Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Юли, 2022 23:30 8 797 58

"Не съм предател" - как мъже напускат Украйна въпреки забраната

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • инвазия-
  • предател-
  • володимир зеленски-
  • военна служба-
  • войници

„За" и „против" забраната за заминаване

"Не съм предател" - как мъже напускат Украйна въпреки забраната - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Антон (името е променено от редакцията) е бил бизнесмен в Украйна. На 24-и февруари потеглил със съпругата си и с двете си деца към границата, за да избяга от войната. Пътували цял ден и именно в този момент президентът Зеленски наложил забраната за напускане на страната от мъже на възраст от 18 до 60 години. Затова и само съпругата и децата на Антон успели да минат границата.

След това той започнал да търси начини да се присъедини към семейството си защото за него „ангажиментите към семейството са приоритет". Първо опитал да стигне до Румъния през едно гранично село. „Бяхме много мъже. Но местните хора ни издадоха и бяхме заловени", разказва Антон. След това чул, че трафиканти искали по 5000 долара за откарване до границата. Междувременно бил мобилизиран, но в армията така и не му намерили подходяща задача. Затова се прибрал у дома и продължил да крои планове за бягство.

Идеи от социалните мрежи

Забраната за напускане на страната не се отнася за самотните бащи, за бащите с три и повече деца, както и за хората с увреждания. Изключени са и студентите в чуждестранни висши учебни заведения, шофьорите, превозващи хуманитарни помощи, както и хората с постоянно местожителство в чужбина.

Мъжете, които не попадат в тези категории, но въпреки това искат да напуснат Украйна, правят това например през Крим. Някои се записват в чуждестранни университети, други си търсят работа като шофьори доброволциили се опитват да напуснат Украйна пеша през границата.

В социалните мрежи не липсват съвети, предназначени за тези хора. В групови чатове се разпространява информация как може да се получи справка за започнато следване в полски или друг европейски университет още преди началото на войната, и то в рамките на десет дни – срещу 980 евро.

Антон успява да напусне страната - чрез фондация на приятели. „Фондацията поиска разрешение за напускане на страната. Всички заминахме, като колите с хуманитарните помощи се върнаха в Украйна, а аз останах в ЕС. Хората като мен биват наричани предатели", казва той. „Не се страхувам от фронта и ако нямах деца, отдавна щях да съм там. Но не сме ги родили, за да се грижи жена ми за тях сама."

Интересът към възможното заминаване е висок. От канали, наречени „Легално преместване в чужбина" или „Помощ на границата", става ясно, че срещу 1500 долара може да се получи удостоверение за непригодност за военна служба по здравословни причини. А за маскировката „шофьор" на хуманитарен транспорт се плащат по 2000 долара. Предполага се, че по около десетина мъже напускат ежедневно страната по този начин.

В социалните мрежи има и отзиви на хора, използвали съветите: „Заминах като помагач, всичко стана много по-бързо и по-лесно, отколкото мислех"; „Благодаря ви, че помогнахте на сина ми - той сега е в Италия"; „Стигнах до България, много съм благодарен". ДВ се опита да се свърже с много от тези потребители, но получи отговор само от един. Той написа, че „не иска да рискува нищо и не иска да разказва".

„За" и „против" забраната за заминаване

Одеският адвокат Александър Гумиров стартира през май петиция за отмяна на забраната мъжете да напускат Украйна. Само за няколко дни се събраха 25 000 подписа и петицията трябваше да бъде разгледана от президента Зеленски. Той реагира остро и заяви, че петицията трябва да бъде отправена към родителите на войниците, дали живота си за защитата на Украйна.

Според Гумиров забраната е безсмислена: „Ако някой иска да защитава своята любима родина, своя дом и семейството си, той няма нужда от забрана да напуска страната. Но и ако някой не иска да защитава родината си, тази забрана пак е ненужна".

Гумиров казва, че в момента много мъже в Украйна не могат да си намерят работа, респективно нито могат да изхранват семействата си, нито да плащат данъци. Освен това забраната води до корупция. В рамките на адвокатската си практика той ежедневно получава запитвания какви „пролуки" могат да се намерят, за да се заобиколи забраната. Но всички те са свързани с подкупи, посочва Гумиров.

Автор: Ирина Чевтаева


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    99 8 Отговор
    Чекай, че Гюбелс яде пасти пред тая Пропанда!

    Коментиран от #21

  • 2 д-р Косев

    100 10 Отговор
    Разумен човек. И без това има достатъчни маргинали, за които войната е най-забавното и смислено нещо, случило се в мизерния им животец, що да гинат и нормалните хора.
  • 3 Адам Хилтън

    143 11 Отговор
    Странна заповед за държава която 7 години се хвалеше че "била готова за война с Русия!"

    Коментиран от #51

  • 4 Факт

    63 4 Отговор
    Ми то ако баба беше мъжка и моите приоритети щяха да са други
  • 5 Хохо секса

    82 9 Отговор
    Това грозна дефиниция:
    "Ако някой иска да защитава своята ЛЮБИМА РОДИНА..."

    РОДИНАТА Е ЕДНА - няма любима родина и нелюбима родина
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гюро Михайлов

    51 49 Отговор
    Откъдето и да го погледнеш,истината е една,че си просто един страхливец.

    Коментиран от #28, #35

  • 8 Уса

    134 13 Отговор
    7000 евро.Моя позната украинка в сащ даде,за да откупи брат си от фашистите(тя така ги нарича).Лично и помогнах с трансфера на парите,за да избегне високата такса по банков път.Сега брат и е в Молдова и не искал да чуе дума повече за сащ и нато.Който гледа само националните медии не е наясно с проблема
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бат Пешо

    111 11 Отговор
    "как мъже напускат Украйна въпреки забраната" - зелето се опитва да извърти всяка дума. Не е "забрана", а е мобилизация. И не "напускат", а дезертират. И щом даже гнусното зеле пише за това, макар и много завъртяно, представете си това "напускане" с какъв мащаб се вихри

    Коментиран от #42

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Дъ-Ге

    59 45 Отговор
    Значи човеката иска да се грижи за семейството си извън Украйна, когато тя е във война. Първото предателство е, че лишава държавата си от работна ръка в името на жената, която може да работи всичко в тила. Второто предателство е на самия мъж, защото не желае да защити държавата си както тя повелява. И да доведа до знанието на този така наречен мъж, само защото носи първичните белези е, че 99% от воюващите имат семейства. Някои имат жени, други жени и деца но останалите имат родители за които имат задължения да се тревожат и да се грижат когато се наложи. Така че тоя е двоен предател.

    Коментиран от #55

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 84 Отговор
    тоя изменик е дребна риба
    тук имаме путлерасти и мързеливи комуняги изменници от висш сой.
  • 15 Дезертьори, сър!

    94 3 Отговор
    Гръцките курорти преливат от украинси "патриоти". Добре, че ги "нападнаха", че да имат извинението да видят свят.
  • 16 Факт

    22 33 Отговор
    Интересно,защо си мислите че Украйна е населена с ангели и богатири,всъщност същото се отнася и за Русия -нета е пълен с реклами за латвийски,финландски и други паспорти за руснаци подлежащи на мобилизация.
  • 17 Теодор

    72 8 Отговор
    Бандеровците винаги са били страхливци
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ццц

    68 5 Отговор
    Ние като послушни и добри приятели на Украйна да вземем да съберем тези мъже и да ги върнем. Така Зеленски ще се сдобие с нова 100 - хилядна армия само от България, а черноморието ще бъде освободено от нагли и просещи "туристи". Ако ги върнем със самолет без колите им, ще избием 1 милиард, който ЕС ни резна от плана за възстановяване. Така или иначе сега помагаме на бежанци от войната, чиито коли са недостъпни като цена за по-голямата част от помагачите.

    Коментиран от #30

  • 20 Де-е Бъ

    6 3 Отговор
    Ако се наложи аз няма да правя така. Не съм толкова тъп. Първо вече и трите Д са на запад. И само да подухне ветреца се изнасям през Козяк. Нали съм отговорен патриот а и трите Д без мен не могат.
  • 21 Седалгин Нео

    28 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    "Чекай, че Гюбелс яде пасти пред тая Пропанда!"

    Нали са си все немци, последователи са му. А и както знаеш, добрият ученик надминават учителите си.
  • 22 Аз знам

    17 6 Отговор
    Където и да си,все ще си предател и то не какъв-предател егоист.

    Коментиран от #29, #56

  • 23 обектив широкоъгълен

    44 1 Отговор
    Точно такъв е : предател дезертьор според обичайните представи за човек ,който бяга от родината си след като е нападната От друга страна като знае каква е родината много не му се защитават някой хора в нея От цялата работа в момента губи ЕС заради ембаргото най много самата Украйна още повече защото я ползват като маша в огъня.А печелят всички отвъд океана видно от курса долар евро.Сега ще има едно голямо обединение на източните държави имащи ресурсите за петрол и газ А ние сме някъде по пътя за никъде
  • 24 Най чисто е

    33 1 Отговор
    Да се евакуираш временно към Сибир ... или както някои азовци да де дегизираш кат дама!!!
  • 25 Абе изнизват се...

    50 0 Отговор
    Кат гледах по гръцките плажове е бъкано с млади яки юнаци само за казармата си припичат задницити, а будалите се бият на фронта!!!
  • 26 мдааа

    35 1 Отговор
    Ами бягат патриотите... едни на запад, други се евакуират към Сибир... а западната демокрация пък нон стоп бълва наемници и джепанета... уж да спира войната... ама на УЖ!!!
  • 27 Българин

    41 2 Отговор
    Това, ако стане тук за 24 часа ще избягат 3 милиона мъже.. :D
  • 28 Юрист

    31 5 Отговор

    До коментар #7 от "Гюро Михайлов":

    Ако турция ни нападне ще заминеш ли за фронта бе смелия
  • 29 Ивелин Михайлов

    23 0 Отговор

    До коментар #22 от "Аз знам":

    То и ти ще избягаш, ако нас ни нападнат..
  • 30 Учител

    16 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ццц":

    Ми айде заминавай да ги събираш от хотелите
  • 31 Механик

    46 1 Отговор
    „Стигнах до България, много съм благодарен"
    Как няма да си благодарен? Тука храним, поим на корем, хотелче на моренцето още от март.... Какво повече да искаш?
    Докато сиромасите ги трепят заради зеления палячо, разни тамошни "бизнесмени" тука се разхождат с джипове и ходят да правят демонстрации за "солидарност с украйна".
    Не били предатели?! Ми какви сте бе? Нали се биехте в гърдите, че ще се къпете в руска кръв, бе? Или като сме на маса е лесно да сме герои, ама като зафучат куршумите е друга работа?
  • 32 ДВ се излъга да публикува истината

    36 4 Отговор
    Хората НЕ ЖЕЛАЯТ да си дават живота за Зеленски и САЩ, които никога не са защитавали интересите на Украйна.
  • 33 ежко

    40 4 Отговор
    Никой не иска да умира заради простотията на Зеленски и компания, а също така и за интересите на САЩ!Майдани, пари, въртяха, сукаха,лъгаха и накрая вкараха Украйна във война!Защо бе чоджум?Нали ако толкова ви подкрепяха /както уж при майдана/сами щяха да се записват доброволци?
  • 34 Защо

    8 4 Отговор
    Сидеров не е ходил в казармата???
  • 35 някой

    17 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гюро Михайлов":

    Да,така е. Ти какво си избираш? Жив страхливец или мъртъв смелчата?Обзалагам се че ще избереш първото.½
  • 36 DW, граждани на, Украйна бягат от

    21 1 Отговор
    Мобилизация, кой както и където може!! Включително и в Русия!! Не желаят да, умират за Зеленски и Хунтата!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 📌🇧🇬

    24 0 Отговор
    :) Ами бягат, Призовките за Военната Комисия ги раздават директно на плажа в Одеса!
    И вие да сте и вие ще избягате.
    Украинската Армия е с предназначението на пушено месо спрямо въоръжение и възможности но жертви се дават и от двете страни, (advantage) е на страната на защитниците.
    Колко ще разберем по късно?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Антон

    26 0 Отговор
    Всички богати украински мъже отдавна са избягали от войната,сега чакат да се нормализират нещата и да се завърнат в политиката...да продължат лапачката
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 📌🇧🇬

    18 1 Отговор
    Realpolitik и прагматичните политически действия и мислене отстъпиха в Украйна, благодарение на (wishful political thinking).
    В. Орбан казва: “Европа се простреля в Белите Дробове със Санкциите срещу Руската Федерация”!
    Всичко което Европейците направиха от началото на Войната в Украйна е погрешни решения и тактика:
    “Disengagement” от Руската Икономика развърза ръцете на Путлер, Циментира Путинският Режим и даде Гласност Путиновата Мас Медия че виж има Обединен Фронт срещу Русия и Войната в Украйна няма алтернатива?
    Със изтеглянето на Западните Бизнес и Финанси ЕС и Колективният Запад загубиха “лостове за влияние” и присъствие в Руската Федерация едновременно “развързвайки ръцете” на про Путинивият Режим!
    Икономически ЕС буквално се застреля в Белите Дробове, това са Икономиките на Германия, Австрия, Италия и др.,
    В крайна сметка Русия получава същото заплащане за за по малко изнесени Суровини и Енергоносители!
    Това което Русия няма да продаде на Европейците ще продаде в Азия, като Европа остава без абсолютно необходими суровини, енергоносители и губи огромен пазар за износ на стоки в 140 милионната Руска Федерация.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 📌🇧🇬

    13 1 Отговор
    Тук съм медерирал коментарът който е изтрит, давидим дали пак ще бъде изтрит?
    Войната в Украйна е без изгледи за успех от украинска страна.
    Още войната е братоубийствена и безмислена но благодарение на Десен Сектор в Украйна и Крайни Националисти възможна!
    Украйна би загубила ноо по малко с признаването на Минските Споразумения и Федерализирането Югоизточните украински територии Луганск и Донбас.
    Всяка една война по своята същност е несправедлива, в това число и тази на Путлер!
    Единствената Справедлива Война е Войната на Спартак, (Spartacus) срещу древният Рим.
    Както съм казвал в предишни коментари, още четири месеца макс (активни) военни действия, след това Затишие и уреждане на войната в дипломатически план.
    ЕС няма икономическите възможности да подържа Войната в Украйна и да има просперища икономика!

    Коментиран от #46

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 От кога

    15 1 Отговор
    Да се биеш за интересите на Америка е защита на Родината???
  • 48 Българин

    3 7 Отговор
    Не само сте предатели,вие сте страхливци и предатели.Не заслужавате нищо освен презрение.

    Коментиран от #50

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Нормално е

    7 1 Отговор

    До коментар #48 от "Българин":

    Ако се зъбиш на комшията да изядеш някой шамар но ако се опитваш да го прецакаш влизайки в съглашение с друг може и къщата си да загубиш .колко процента от украинците искаха да подлагат руснаците на тормоз или да ги убиват в Донецк??
  • 51 Ксаниба

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Адам Хилтън":

    Не само твърдеше. 7 години "побеждаваше" Русия!!!

    Коментиран от #58

  • 52 Реалист

    9 0 Отговор
    У китен се шлаят сумати украинци:) вместо на фронта цоцат биричка;)

    Коментиран от #57

  • 53 Стефан Петров

    5 1 Отговор
    5000 долара е неофициалната такса на украинските граничари за пропускане на такива лица. Каза ми я украинец, в България заплатил тази сума.
  • 54 От страни

    4 4 Отговор
    Абе ясное че е страхливец. Децата му били приоритет...Ми тия орица дето са вече на фронта деца нямат ли?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 1957

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Реалист":

    Не глупави хора)
  • 58 Стига ограничава информацията

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Ксаниба":

    ...те и сега я побеждават...всеки ден по нЕколко пъти. Пред Москва са ...на всеки 3 часа и я превземат...после се събуждат...и поркат Харилка.
Новини по държави: