Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Юли, 2022 12:41 2 234 36

ОССЕ: 1,3 милиона украинци са били депортирани в Русия против волята им

  • военни престъпления-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • депортация-
  • украинци-
  • оссе

Има данни за изтезания, изнасилвания, убийства

ОССЕ: 1,3 милиона украинци са били депортирани в Русия против волята им - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Има "достоверни доказателства" за "методични актове на насилие", сред които "убийства, изнасилвания, отвличания и масово депортиране на цивилни, които се считат за систематични нападения срещу цивилното население", извършвани от руските военни в Украйна. Изводите са от доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), публикуван в четвъртък.

Над 300 украински граждани са били използвани като жив щит и държани в плен 25 дни в мазето на училище в Буча, пишат още авторите на доклада. Украинци са били принуждавани да се бият срещу собствената си страна. Открити са и доказателства за камери за изтезания в предградието на Киев.

Документът, публикуван от ОССЕ, обхваща периода между 1 април и 25 юни. Експерти от международната институция са посетили Киев, Буча и Ирпен, където са проучили случаи на предполагаемо насилие. В Буча бяха открити над 400 мъртви тела, загинали след предполагаеми руски военни престъпления, припомня Тагесшпигел.

Има данни за изтезания, изнасилвания, убийства

Съществуват доказателства и за "няколко камери за изтезания, разделени с бетонни стени", пишат в доклада си експертите на международната организация. Дупките от куршуми в стената на една от камерите са индикация, че това са били места за извършване на екзекуции. В друга стая са били открити телата на петима мъже. "Бяха покрити с изгаряния, синини и рани", посочва документът. В друга част на Буча в мазе са били открити телата на 18 мъже, жени и деца. "На някои от тях са били отрязани ушите, на други са били избити зъбите", описват наблюдатели от организацията.

Твърденията за изнасилвания и сексуално насилие над жени и момичета от руските сили "са станали многобройни", посочва ОССЕ. Цитиран е и друг доклад на Съвета на Европа, според който 25 момичета на възраст между 14 и 24 години, които са били държани в мазе в Буча, са били групово изнасилвани. В документа, цитиран от Си Ен Ен, се казва, че девет от тях са забременели.

Насилствени депортации на над милион украинци

Докладът заключва, че 1,3 милиона украинци са били депортирани против волята им в Русия. Съществуват и доказателства, че десетки хиляди цивилни са били задържани в т.нар. филтриращи центрове, преди да бъдат преместени в контролираните от Русия райони в Източна Украйна.

"Приблизително 2000 деца от различни сиропиталища и детски институции" са били "транспортирани в Русия, въпреки че имат живи роднини и са били в институциите само за медицински грижи", пише още ОССЕ. Принудителната военна служба, "е наложена на всички местни мъже на възраст между 18 и 65 години в районите под руски контрол в Донбас, както и в областите Харков, Херсон и Суми", се казва в доклада.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пьешу

    50 7 Отговор
    "има "достоверни доказателства" за "методични актове на насилие"
    хайли лайкли и олмост съртънли. смех!

    Коментиран от #32

  • 2 Адам Хилтън

    47 7 Отговор
    Ааа, така ли? Пък в Германистан отиват "доброволно" ще лъскат тоалетни и ще гледат чужди деца и пенсионери. Айде сега! Тия които са избягали в Русия, вероятно са тези мъже между 18-60 години на които им е забранено от хер Зеленски да напускат през другите граници където гланичарите ги връщат (освен ако не карат луксозна кола и не дадат честитка).

    Коментиран от #7

  • 3 Пич

    40 5 Отговор
    Да бе.....и строят Великата Украинска Стена !!! Козяците ги виждат , от секретната си , и тайна база на Луната !!! Аха.....
  • 4 Пак фейк

    40 6 Отговор
    На тъпото Дойче веле
  • 5 Да живее РУСИЯ

    32 7 Отговор
    Путин е велик
  • 6 Урюрвкос

    29 2 Отговор
    ОССЕ е получила 1,3млн жалби за депортация или са ги изсмукали от пръстите. Все още са сериозна организация и е редно да си пазят репутацията.

    Коментиран от #19

  • 7 Бау

    5 36 Отговор

    До коментар #2 от "Адам Хилтън":

    Я сравни стандарта на живот на един чистач в Германия и средностатистическия руснак във Водколандия и ми кажи кой живее по-добре.

    Коментиран от #14, #33

  • 8 Теодоро

    22 2 Отговор
    ПОРЕДНАТА ОПАШАТА ЛЪЖА..
  • 9 Дългият

    30 4 Отговор
    Със задължителната военна служба за амъже над 16г. под заплаха 0т затвор, забраната на руският език, невъзможността за самоопределяне и налагане на военно управление, украинското правителство прогони много рускиговорящи украинци които са си чисти руснаци. Никой не им е виновен.
  • 10 Нещо Друго

    17 1 Отговор
    „Високоточни ракети с въздушно изстрелване в село Константиновка на Донецката народна република са поразили пункт за временно разполагане на наемници от така наречения украински „чуждестранен легион“, казаха от министерството.

    Според министерството са унищожени до 250 чуждестранни бойци, седем бронирани машини и 12 специални машини.
  • 11 ДжафДжаф

    25 2 Отговор
    Май руснацита изкараха доказателства, че сътрудници на ОССЕ-поляци и литовци, са осъществявали целеуказване на обекти на територията на ДНР и ЛНР. Дронове на организацията също са съдействали украинските обстрели. Така или иначе работата е дебела, а въпросната организация абсолютно безсмислена без участието на Русия. За какъв чемер плащаме вноски да се чуди и да се мае човек. Така или иначе си сътрудничим по линия на НАТО и ЕС. Общо взето хранилка за европейски калинки.
  • 12 Всички

    4 19 Отговор
    За всички русофили путинофили И.Т.Н. насилствено записване във ВАГНЕР и изпращането им на фронта да се бият за матушка.
    Само така хем русия ще спечели хем България ще просперира.

    Коментиран от #26

  • 13 Мда

    7 19 Отговор
    Доскоро някои все още се заблуждаваха, че Русия е цивилизована държава !

    Коментиран от #28

  • 14 Баф Баф

    19 7 Отговор

    До коментар #7 от "Бау":

    Защо не направиш сравнение с живота в България, която отдавна е прегърнала евроатлантическите ценности и демокрацията. Кажи като ние сме толкова добре в ЕС, защо от девет милиона се стопихме на шест милиона население, а хората не могат да си платят сметките за ток и парно, пенсионерите карат на хляб и кисело мляко? Руснаците са по-добре от нас, макар че западните лешояди постоянно се мъчат да "възпират" Русия и Китай. Гледай зимата, какво ще стане.

    Коментиран от #15, #16, #17

  • 15 Това е

    6 10 Отговор

    До коментар #14 от "Баф Баф":

    Наследството от братския СССР.
    Общество в което доминира комунистическо мислене няма как да не се стопи,. Няма как и да не е бедно.

    Хубавото е че взе да се поизчиства от самосебе си
    Има надежда.

    Коментиран от #18

  • 16 Зззз

    8 4 Отговор

    До коментар #14 от "Баф Баф":

    Зимата Глад ,студ и безработица. Всъщност няма газ за топлофикация София и има предложение топлата вода да бъде спряна .

    Коментиран от #20

  • 17 Бау

    4 8 Отговор

    До коментар #14 от "Баф Баф":

    ЕС ти дава възможност да направиш държавата си нормална. Това че онези така известни 80% дебли не желаят да мръднат от Байганьовското си ниво не е вина на ЕС. Както сам можеш да видиш има достатъчно много източноевропейски държави които дръпнаха много напред от както са в ЕС. Защо оставям на теб да се сетиш защо.

    Коментиран от #21, #23

  • 18 Зззз

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Това е":

    Абе все комунистическото мислене ви е проблема ,ама при немците фашисткото преобладава. И сега канцлер им е внук на фашага. Аре ходи се надбегвай.
  • 19 ДАААААА

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Урюрвкос":

    Мира Добрева , ако не се лъжа за името, проучване с анкета пуснала . Но това е междинния резултат. Отклонение има с няколко %. Окончателен резултат след военната операция. Няма лъжа, няма измама. Урните и протоколите за заключени в щаба на 3 натовска бригада. Щабен генерал......не се чете. Рапорт даден.
  • 20 Смешко

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Зззз":

    Сега ли получи новите инструкции какво да драскаш.

    Тази пропаганда е стара пробвай с нещо ново.

    Коментиран от #22

  • 21 Зззз

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "Бау":

    С изключение на Унгария, която случи на Орбан, гледам другите източни все са просперирали. Къде ви ги дават тези фалшиви данни ,ааа козяк ги разпространява .

    Коментиран от #29

  • 22 Зззз

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Смешко":

    А ти на спявка в кое НПО ходиш за промивка на сивото вещество?
  • 23 Мимито

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бау":

    Ама много се краде в тази малка държава. Те и другите и те крадат, ама по- умно и по неусетно. Тука куче влачи, диря няма. И един осъден няма
  • 24 Деций

    3 0 Отговор
    Вчера бяха 2.5 милиона,сега друга цифра?
  • 25 Деций

    4 2 Отговор
    А" доказателствата" са толкова верни ,колкото биологичното оръжие на Садам.Те тези "доказателства" идват от едно и също място!
  • 26 БАБА ВУНА

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Всички":

    Аз не така момче. Не разрешавайте, да се делите .Ще се избиете брат с брата. Те така надстроиха индианските племена да се изтрепат и им взеха земята.Сега тези млади деца с една кръв насъскват пак за ресурси. Те са майстори в това. Разделяй и владей. Недеи синко не си го помисляй , той да иде там , пък ти тук. Тръгне ли бента, няма спиране. Двама се карат, а от страни подстрекателя печели. Дори не го мисли, не го пожелавай, не го пиши. Грешно е. Казвам ти го от сърце. Не се обиждай. Със здраве
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 1957

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мда":

    Някой и сега се заблуждава,че българия е цивилизована держава. А когато видят мърсни пияни сигани,разбират истината.
  • 29 Бау

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Зззз":

    Баш Орбан с нищо не може да се похвали. Ето ти сравнение на средните брутни работни заплати. На бедните източноевропейци.

    Естония - 1610.555 USD
    Литва - 1749.065 USD
    Латвия - 1022.141 USD
    Полша - 1325.411 USD
    Чехия - 1566.072 USD
    Словакия - 1457.891 USD
    Унгария - 1239.091 USD
    България - 865.352 USD

    Коментиран от #31

  • 30 Сократ

    2 0 Отговор
    Щом инфото е от DW, значи тябва да "вярваме". Що не се за стр еляте бе?
  • 31 Зззз

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Бау":

    Абе да споменеш за цените ,че така пуснати цифри за заплати нищо не е . Или ще убеждаваш, че цените са наполовина от при нас ,ама номерът не минава ,аа и особено за комунални сметки. ?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Американецът

    0 1 Отговор
    Много ватенки тук из коментарите еййй.
    Що не бегате към могучая россия, ами седите и събирате копейки за инфантилни публикации.
    Кой ли ви вярва на вас, продажни тролове такива...
  • 35 българия по европейски директиви трябва

    0 0 Отговор
    ДА СТАНЕ ДЪРЖАВА НА ВЕЛОСИПЕДИ И ТРОТИНЕТКИ НО , ПОСЛЕДНИТЕ СЕ ОКАЗАХА ДОСТА СКЪПИ И ПРОГРАМАТА ЗАЦИКЛЯ ................ ДОРИ БОЙКО ТИКВАТА НЯМА ТРОТОНЕТКА .............
  • 36 DW и Буча!! Този театър го гледаха,

    1 0 Отговор
    Милиони по света, аз също!!? Вярвам на, очитеси не на, вас, нито на клоуна Зеленски!! "" Живите мъртви"слаби Статисти, изпотиха Постановката!!
Новини по държави: