Last news in Fakti

20 Юли, 2022 07:53 9 048 35

Македонският влак тръгна към Брюксел - с прекачване в София

  • северна македония-
  • ес-
  • българия-
  • албания-
  • европа-
  • членство в ес-
  • балкани

Ще стигне ли влакът до крайната дестинация?

Македонският влак тръгна към Брюксел - с прекачване в София - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Половината македонско правителство и група от над 50 журналисти отлетяха за Брюксел. Тази сутрин излях една кофа вода, за да им върви леко работата.

Днес се провежда първата междуправителствена конференция с ЕС, която в Северна Македония чакаме от 17 години и която трябва да постави началото на преговорите за присъединяване към ЕС. Казват, че ако нещо не започне, то не може да приключи.

Ще стигне ли влакът до крайната дестинация?

Представителите ни пътуваха два часа до столицата на Европа. Ние, останалите, по-малко от два милиона, ще пътуваме през София. За оптимистите пътуването ще продължи десетина години, а според песимистите ще останем заклещени на първата гара, докато не бъде построена железницата до България.

Във всеки случай това ще бъде най-дългият път на Северна Македония - към бъдещето. Дали ще стигнем до Диарбекир, осъдени на 101 години, или до Брюксел, зависи от стрелочниците в Скопие и София и от маневрите на локомотивите.

Ще гледаме римейк на филма на Бранко Гапо или пък на Агата Кристи за инспектора Еркюл Поаро, който винаги открива престъпника и разрешава заплетения мистериозен случай. Как ще се разкрие престъплението срещу Северна Македония ще зависи от много предвидени и още повече непредвидени спънки и обстоятелства.

Северна Македония рано или късно ще осъществи мечтата си

Засега можем да кажем само: добре, че влакът все пак тръгна. Във всички повратни исторически моменти Северна Македония закъснява или ѝ се пречи да осъществи стремежите си, но винаги стига до целта, дори да е сред последните.

Историческите примери сочат, че и този път ще бъде така. С голямо закъснение, онеправдана и възпрепятствана, Северна Македония ще осъществи мечтата си, защото е от стратегически интерес за нея да стане член на европейското семейство и да прилага западноевропейските ценности.

Пътуването може да отнеме десет и повече години, а европеизацията да трае дори по-дълго, защото това са два различни процеса.

Важна стъпка за отношенията между София и Скопие

Това е не само началото на преговорите в Брюксел, но и на още една важна промяна, пожелана и от София, и от Скопие, и от Брюксел, и от Вашингтон - добросъседските отношения трябва да преминат в съвсем друг формат и тон, за да се постигне взаимно разбирателство и уважение без унижение и сеене на омраза. Започвайки от собствения двор. Това е единственият начин да се установи доверие между двата народа. Както пише професор Ивайло Дичев: "Време е да започнат проявите на уважение."

Когато двустранният протокол стана достъпен за цялата македонска и българска общественост, се видя колко сложна и сериозна работа е свършена, ако вземем предвид многобройните ангажименти, поети от двете страни във всички области.

Става въпрос за стотина договора и проекта с изключително икономическо, образователно и културно значение. Ако всички тези задължения бъдат изпълнени навреме с подкрепата на ЕС, тогава установяването на взаимно доверие е неизбежно, което ще доведе до по-лесно решаване на спорните исторически въпроси с компромиси, които няма да засегнат особеностите на македонската идентичност.

Разбира се, политиката и нейната нужда от битки за власт и в двете страни могат да предизвикат нови блокади и да доведат до поредни задънени улици във взаимоотношенията. Последствията от дългогодишната политика, оставила опустошение в съзнанието на много хора през цялата история на взаимоотношенията между българи и македонци, са все още тежки. Много хора и от двете страни работят усилено, за да попречат на добрите отношения между двете съседки.

България трябва да направи първата стъпка

И в Северна Македония, и в България, за съжаление, се превърна в проява на смелост и мярка за патриотизъм да не се допускат добри отношения и взаимно уважение. България, като член на ЕС и наш съюзник в НАТО, но и според задълженията си по Договора за добросъседство многократно повтаря, че Северна Македония трябва да стане член на ЕС. Тя трябва да направи първата стъпка, която ще обезкуражи противниците на добросъседството. Достатъчно е да се започне от двете научно доказани безспорни истини - за македонския език и за окупацията на територията на днешна Северна Македония по време на Втората световна война.

На македонската политическа сцена пък ВМРО-ДПМНЕ ще трябва най-после да осъзнаят на кого помагат вътрешните им блокади. Те пропуснаха шанса да дадат своя принос към Преспанското споразумение и членството в НАТО. Ще се повтори ли същото със започването на преговорите за членство в ЕС? Отговорът на този въпрос не е в кабинета на нотариус.

Автор: Ерол Ризаов


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Влака от Шкупи дерайлира

    68 3 Отговор
    До някоя година шиптърите ще ги оправят кандидат юропците от бивша югозападна България.
  • 2 Крадците на историята

    68 4 Отговор
    Най вероятно ще подкарат здраво влака, понеже закъсняват, и ще дерайлират! Тези не спазват нито Преспанскоя договор нито нищо! Усетили са че Европа има нужда от тях, и се правят на ощипани моми!
  • 3 Псевдоним

    64 2 Отговор
    Всъщност ЕС кандидатства за членство в Северна Македония от името на Франция и България.
  • 4 Браво

    36 2 Отговор
    на влака, ама мисля, че стрелочника трябва да го прати в глух коловоз! Много са му се разбили колелетата и нещо скърца, трака и се бунтува. Да почака, почака и може сам да се поправи!
  • 5 Историк

    69 2 Отговор
    Дойчетата вместо да пишат "врели-некипели", защо не се разровят в историята и да видят, че Берелинският Конгрес на Бисмарк първи раздели българите в географската област Севермна Македония от майка България
  • 6 Перо

    64 4 Отговор
    Не разбрах,защо БГ трябва да прави “компромиси,които няма да засегнат особеностите на “македонската” идентичност”! За каква “идентичност” и език може да става дума,както и каква окупация,в окупирана от Сърбия,тогава българска територия. Самият факт,че се споменава Ивайло Дичев говори,че статията е съчинена в цитаделата на джендъризма и соросизма СУ, а Дойче зеле е доказан техен проводник!

    Коментиран от #29

  • 7 Чоко

    57 2 Отговор
    Първа трябва да започне Македония като признае, че тяхната идентичност се формира след 1944 година. Тази идентичност никой не я оспорва. Второ да признае, че езикът им също е създаден след 1944 година, за което има и документи. А че България е гледала на Македония като изконно българска територия, да така е, но трябва да осъзнаем, че това не може да се осъществи в близко бъдеще, защото там са израснали поколения отровени с фалшива история, с основна антибългарска реторика именно с цел да се прекъсне естествената връзка между двата народа.

    Коментиран от #18

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Филип Ейджи

    29 0 Отговор
    На американски език ще подписват главите по преговорите, може и н австрийски или швейцарски!
  • 12 НиКо

    27 8 Отговор
    Само едно не разбирам, какво ни грее нас дали македонците ще вляза в ЕС или не?
  • 13 свидетел

    29 1 Отговор
    машинистът се е нашмъркал с македонизъм. трудно ще стигне влакът.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кремъл са татари

    22 2 Отговор
    Борете се македонци и българи за общо благо и ежедневие на балканите, отново в едни граници. Да бутнем българо-македонската граница, така както германците успяха да израстнат и да бутнат берлинската стена. Нека не оставяме никога повече империите да ни разделят!
  • 16 Егати смешното четиво

    26 0 Отговор
    Единственият влак в титовия Дрисниленд е влакчето на ужасите, задвижвано от енергията на бесния македонизъм
  • 17 Смотан старец (циганин)

    4 15 Отговор
    МНОООООГО ЕВРОПЕЙСКИ МИСЛЯТ БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ А КАКВО ХУБАВО ВИДЯХТЕ ОТ ЕВРОПА безработица скъпотия и мизерия само СИГАНЕТЕ ЗАБОГАТЯХМЕ ЯКО ОТ ТАЯ РАБОТА БЛАГОДАРЯ НА ЕВРОПА ЗА ПОМОЩИТЕ И ВСИЧКО ОСТАНАЛО ЗА БЕДНИТЕ БГ РОМИ ПОКЛОН ПРЕД МЕРКЕЛЬ ЕЛИЗАБЕТ И ВСИЧКИ КОИТО МИСЛЯТ И ПОМАГАТ НА БЕДНИТЕ БГ РОМИ БЛАГОДАРЯ
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Уважаеми Г-не Ерол Ризаов

    17 1 Отговор
    "Македонският локомотив" досега само пускаше кълба от обиди,унижения и омраза към държавата България и към Българите като народ!В Европа този трик на тупане на топката и нищо-правене наследен от бивша Югославия няма да проработи.Там искат факти.Нещо черно на бяло.Като например строеж на железопътна линия от "Северна Македония към България,което е залегнало в Европейските директиви за развитие като КОРИДОР N8.Без тази железница "Македонскиот локомотив" ще пуща само пара...и дотам!
  • 20 Георги Илиев Митев

    1 2 Отговор
    Висшист започнал да говори, за да уговори някаква игра значи е в беда . Учен да те защити от " селските черти " и " градските мечти " значи , че греши... Защото най-голямата беда е планетната мечта ! Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. София (2014).
  • 21 Свети Марко Тотев

    10 3 Отговор
    Дайте на македонците каквото искат,дайте им и 3-4 броя царе от нашите та да спрат да крадат,един от двамата братя Свети,Свети Кирил и Методи,може и Мая Манолова за премиер/тя няма да ми липсва/ и ги пускайте в ЕС да им гледам сеира.
  • 22 Чоко

    18 1 Отговор

    До коментар #18 от "Перо":

    Толкова е различен езикът на македонците от българския, че го разбирам без превод. Интересна работа. Жал ми е за заблудените хора, които си мислят, че има древна македонска цивилизация. Ние българите сме наясно, че Северна Македония като държава никога повече няма да е българска, а и вече не я искаме, защото насложените проблеми от всякакво естество са много и сложни. Но македонците трябва да са сигурни, че никой в България няма да отстъпи от Българската история. И това, че се предлага празнуването на общи празници само доказва корените на македонската нация. Колкото и да се напомпва национализъм нищо не може да докаже, че македонци е имало преди 1944г. И добре е да спрете до тук, за да приключи веднъж завинаги омразията, защото ние българите не ви мразим, но вие нас безпричинно ни мразите.

    Коментиран от #31

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ШЕФ

    5 4 Отговор
    Издухахме им супата, те ще си я хапнат!
    И каква я свършихме?!
    Излезе точно това от което се опасявахме!
    Киро го пратиха заради РСМ, а ние, най наивните балканци, за кой ли път се оставихме друг да ни върши работата! И те я свършиха! Постигнаха своето, не нашето! РСМ почва преговори, движи се безвъзвратно, а по пътя, ако шавнем ще ни го наместят и точка.
    Народее????
    към

    Коментиран от #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Какво ще правим с дядовите имоти?

    12 1 Отговор
    Ееее, те тоя Ерол Ризаов пак изкара българите виновни: езикот, окупацията през ВСВ, а не се сети за избитите невинни македонски българи, за грабежите, за УДБА, за българските гробища, за сегашния тормоз, за преправените и фалшифицирани исторически факти! Още малко и ще иска да се извиним! Мен, ако питат, бих направил първата стъпка, но тя ще бъде маршова, на Първа българска армия!
  • 29 Не бих се учудил!

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "Перо":

    Не бих се учудил, ако Ивайло Дичев се окаже пе.ал и то не какъв да е, а соросоиден!
  • 30 Чоко

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "ШЕФ":

    Ти изобщо прочел ли си споразумението и протокола? Ей разбирачите, ЧЕТЕТЕ БЕ ХОРА, ЗА БОГА ЧЕТЕТЕ! Ама какво да четеш, ти ди най-вероятно някакъв трляк.
  • 31 Борислав Йорданов

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Чоко":

    Браво
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ТНТ

    2 0 Отговор
    Германия и Австрия, Франция и Белгия😁
  • 34 24601

    9 1 Отговор
    Дойче веле винаги дават интересна гледна точка, а понякога толкова алтернативна, че започваш да се чудиш как въобще работи човешкият ум 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    България трябвало да направи първата крачка 🤔🤔🤔
    Готово - първи ги признахме за държава, податихме им танкове, пуснахме ги в НАТО. И то само на база на празни обещания. Пуснахме ги в НАТО съзнавайки, че хората там ни мразят повече и от Русия. И че за нас те са по-голяма заплаха и от Северна Корея и Китай взети заедно. И това е лесно проверими - Вземете българското знаме и се разходете в тези три държави и да видим къде ще имате проблеми. Само в Северна македония😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫
    Сега автора от ДВ казва да признаем фашизма през ВСВ и македонския есик. Аз казвам - готово. Признавам, че през ВСВ ние сме окупирали Югославия и сме изпратили еврейското население в ГЕРМАНИЯ, където НЕМЦИТЕ са ги избили. Аз се извинявам за екскурзията, а дали немските политици ще се извинят за убийствата🤔🤔🤔🤔 Признавам, че северномакедонският език е различен от българския книжовен език и македонския диалек, защото има добавени сръбски думи и букви. Но е факт, че е кодифициран върху българския през 1945.🙄🙄🙄🙄
    Сега, след тези признания, могат ли северните македонци да признаят, че населението на държавата им до ПСВ е предимно българско, че езикът им е произлязъл от българския, че немците са избили югославските евреи, че до началото на 20 век в територията им има БЪЛГАРСКА история, а обща история имаме след 1945, защото тогава са измислени
  • 35 Родолюбец

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Перо":

    Четете от историческите извори и документи, не от създадените от Титовска Сърбия фалшиви документи. Четете гръцките и турските архиви и тогава ще осъзнаете всъщност какви сте по род и език. Корена и езикът ви са БЪЛГАРСКИ. Нищо срамно няма в това! Да бутнем БЪЛГАРО-МАКЕДОНСКАТА ГРАНИЦА и тогава, дръж се ЕВРОПО!
Новини по държави: