Last news in Fakti

20 Юли, 2022 12:27 1 528 5

Горещините отнеха живота на над 1000 души в Португалия

  • жега-
  • време-
  • горещо време-
  • жертви-
  • горещини-
  • португалия-
  • великобритания-
  • топло

Великобритания пък отбеляза абсолютен рекорд

Горещините отнеха живота на над 1000 души в Португалия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Само до 18 юли 1063 души в Португалия са починали заради екстремните температури. Това съобщи ръководителката на здравната служба в страната Граса Фрейтас.

В последната седмица термометрите в Португалия отчетоха над 40 градуса и подобно на други държави в Южна и Западна Европа страната се бори с унищожителни горски пожари.

В съседна Испания горските пожари вече са унищожили около 60 хиляди хектара гори. "От гледна точка на огъня това е най-тежката криза, откакто се води статистика", обявиха от испанската гражданска защита.

Великобритания отчете най-високите температури в историята си

В Обединеното кралство за първи път на места бяха отчетени температури от над 40 градуса. Около обяд температурата в Лондон Хийтроу беше 40,2 градуса, а в Конингсби, Източна Англия - 40,3 градуса. Британската метеорологична служба съобщи, че сутринта в Чарлууд край Лондон вече са били достигнати 39,1 градуса. Преди това рекордът там от 38,7 градуса беше достигнат през 2019 г.

Жегата предизвика и пожари. Няколко къщи на изток от Лондон бяха изпепелени. Стигна се и до транспортни проблеми, включително на летище Лутън в Лондон. От летището съобщиха, че високите температури са повредили повърхността на асфалта. Няколко полета е трябвало да бъдат отменени или пренасочени.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бог се събуди!

    3 2 Отговор
    Крайно време беше, природата или Бог всеки го тълкува различно ,ами сега ?Байдън може ли да санкционира планета Земя и природните бедствия?Кога виновните ще си поемат вината ,до кога ще спим ?

    Коментиран от #4

  • 2 Исторически парк

    5 2 Отговор
    В Библията е казано, че Бог ще изгори Содом и Гомор с огън и жупел, защото са паднали в разврат! Сега го прави отново!
  • 3 Соросоид

    10 1 Отговор
    Путин е виновен!
  • 4 Да да

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бог се събуди!":

    Пожарите не са природни бедствия.90 % от тях са предизвикани умишлено,дори цигарата да си изхвърлш в сухата трева пак е умишлено .Трактора като оре и даде искра в камък пак няма нищо общо с природата или бог а си е чисто човешка дейност.

    Коментиран от #5

  • 5 Това вече не случайност на хазарт

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Да да":

    Прав си !!!Случаите са в Европа ,хората знаят има и глоба за хвърлена цигара,барбекю на открито с въглища ,дори и боклука в двора като паднали листа ,клони или буркани с компот или лютеница е ЗАБРАНЕНО да вариш на печката в къщи,нямаш право да палиш огън ,в горещини и барбекю е забранено само на ток !Дори и Септември месец и в личния си двор нямаш право да вариш буркани ,градинския боклук на сметището.Е не можа да ме убедиш че всичко идва от цигара или комбайна !
Новини по държави: