Last news in Fakti

19 Юли, 2022 14:06 2 433 15

Никога не е било толкова горещо! Във Франция и Великобритания очакват рекордни температури.

  • жега-
  • франция-
  • великобритания-
  • време-
  • горещо време-
  • рекорд-
  • температура-
  • пожари-
  • португалия

Днес в Германия очакват най-горещия ден за това лято

Никога не е било толкова горещо! Във Франция и Великобритания очакват рекордни температури. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Горещата вълна в южните и западни части на Европа не стихва. Хиляди трябваше да бъдат евакуирани във Франция, където на места термометрите отчетоха рекордни температури. Във Великобритания също се очакват особено горещи 48 часа.

Днес в Германия предстои най-топлият ден за годината, съобщават от Германската метеорологична служба - температурите ще бъдат между 34 и 38 градуса по Целзий. Най-горещият ден досега през тази година е бил 19 юни, когато е отчетена температура от 39,2 градуса. "Можем да предположим, че този рекорд ще бъде надминат във вторник", заяви говорителят на метеорологичната служба Андреас Фридрих.

Рекордни горещини във Великобритания

Метеоролозите във Великобритания очакват температури над 40 градуса. Това значително ще надвиши предишния рекорд от 38,7 градуса, който беше поставен през 2019 г. "Предстоят ни трудни 48 часа", заяви министърът на кабинета Кит Малтхаус пред Би Би Си.

Във връзка с горещините правителството в Лондон обяви извънредно положение в страната. Болниците във Великобритания се опасяват, че през следващите дни ще достигнат предела на възможностите си. Железопътните оператори призоваха да се пътува само при крайна необходимост. Движението по железопътния маршрут от Лондон до Йорк и Лийдс е преустановено за вторник между 11 и 19 ч. поради опасения от увреждане на трасето от горещините.

Хиляди са евакуирани във Франция заради пожарите

Във Франция на няколко места са регистрирани най-високите температури в историята. В Брест на атлантическото крайбрежие на Бретан температурата достигна до 39,3 градуса, надхвърляйки предишния топлинен рекорд с повече от четири градуса. 40,3 градуса са измерени в Нант, където предишният рекорд от 40,3 градуса е от 1949 г.

В някои региони на Франция, където продължават да бушуват горски пожари, бяха наложени ограничения за движението на автомобили заради замърсяването на въздуха. Мерките, които влизат в сила тази сутрин, включват намаляване на скоростта с 20 километра в час по магистралите и двулентовите пътища. Освен това ще се извършва засилен контрол на скоростта и замърсяването.

В същото време пожарите във Франция достигнаха до бреговете на Атлантическия океан. Заради пламъците, които бушуват в района от вторник насам, вече бяха евакуирани повече от 16 000 души, включително почиващи в къмпинги. Огромни кълба дим можеха да се видят южно от Дюната на Пилат, която е популярна туристическа дестинация. 1700 пожарникари се опитват да овладеят стихията в региона.

В Испания и Португалия очакват понижаване на температурите

Вече двама души загинаха при опустошителните горски пожари в Северозападна Испания. 69-годишен пастир е намерен мъртъв близо до град Ескобер де Табара в провинция Самора, съобщиха местните власти.

В съседната община Лосасио пожарникар е загинал при опит да потуши пламъците. През последните няколко дни пожарите са изравнили със земята десетки хиляди хектари, съобщи обществената телевизия на Испания RTVE. В Португалия пламъците вече са унищожили около 30 хиляди декара гора. Мъж и жена загинаха, докато се опитват да избягат от приближаващите пожари. На Пиренейски полуостров се надяват, че прогнозите ще се сбъднат и в идните дни температурите ще се понижат.

Главният метеоролог на Британската метеорологична служба Пол Гундерсен е категоричен, че рекордните горещини очевидно се дължат на изменението на климата. Той и колегите му са загрижени, че подобни "безпрецедентни" горещи дни могат да се превърнат в редовно явление до края на века.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    12 3 Отговор
    ХААРП

    Коментиран от #9

  • 2 Последния Софиянец

    4 9 Отговор
    Вчера настинах от климатика в заведението ми и сега кихам
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 2 Отговор
    А политиците ги убеждават :
    - Не включвайте климатиците! Пестете и викайте "Лош Путин!" ❗
  • 4 Адам Хилтън

    15 4 Отговор
    Оказа се че и това е лъжа - понеже вируса не бил достатъчно страшен, сега плашат хората с "Лятокалипсис." Прогнозите за времето на Запад тръгнали да използват термометри, разположени по пистите на летища, да може нарочно да показват температури с 5 градуса и повече нагоре. А обикновените хора с техни термометри измервали съвсем нормални за сезона температури.

    Коментиран от #8, #15

  • 5 Буко Баламата

    17 2 Отговор
    Да го слагат топлото в буркани,че зимата ще е студена.
  • 6 МирО

    14 2 Отговор
    Да се надяваме и зимата да е мека.
    Че си наложихме едни санкции!!!
  • 7 надарена кака

    3 2 Отговор
    Дреме ми на коприненитепрашки! Горещо е там.
  • 8 КОЙ ЗАМЪРСЯВА ОКЕЯНИТЕ???

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Адам Хилтън":

    ГЛЕДАХ ПРОГНОЗИТЕ, ДВА ДЕНА И ПОСЛЕ НОРМАЛНО. ТА ВИНАТА Е В ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ОКЕЯНИТЕ И ПРОМЯНА НА ТЕЧЕНИЯТА!!! А НЕ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ!!!

    Коментиран от #11

  • 9 Соваж бейби

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Не е ХААРП,положението е повече от сериозно планетата има нужда от МиР.Не може да се водят непрекъснато войни,ако богатите магнати вече си строят апартаменти на Луната и Марс ние нормалните какво правим ще горим ,атомно поколение?Не знам защо още се бавят протести на истински еко защитници не такива като Грета Тумберг.И ако има жадни за война да си водят биката със саби и буздогани там какво намерят хладно оръжие .
  • 10 долу ЕС

    4 0 Отговор
    те вече са редовни.....
  • 11 А50

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "КОЙ ЗАМЪРСЯВА ОКЕЯНИТЕ???":

    Така е, всичко започна с огромния разлив на нефт в Мексиканския залив. От там се получава изменение с темп. на подводните течения и изместването им с последваща промяна и във въздушните течения, а Европа е зависима от Гълфстрийма.

    Коментиран от #12

  • 12 Коктейл от много неща

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "А50":

    И това също,и боклука в морето сред природата и много други неща .Белият цвят на боичките вече не бял когато го смесиш с червено става розов .Вече е дошъл момента СТОП хората да се осъзнаем и да работим заедно за връщането на що годе нормален живот .Само да има кой да чуе учените и до каква степен можем да помогнем на нашата планета и дали не е късно
  • 13 ганю

    0 1 Отговор
    ами събирайте си хлад за лято
    кир михалаки
  • 14 чичо Кърле

    1 1 Отговор
    ДЖЕНДЪРИТЕ И ПРИРОДАТА ГИ МРАЗИ. ДАНО ДА ГИ СПЕЧЕ ПО ЯКО.
  • 15 Бай Ставри

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Адам Хилтън":

    Живея в Париж,днес беше 44 градуса,вчера 42.Не ми се прави на интересен,хич не си.
Новини по държави: