Last news in Fakti

20 Юли, 2022 15:01 46 881 51

Кисинджър предупреди Байдън

  • хенри кисинджър-
  • джо байдън-
  • сащ-
  • китай-
  • война-
  • пекин

Продължаващата конфронтация няма да помогне за предотвратяване на "хегемонията" на Китай

Кисинджър предупреди Байдън - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бившият държавен секретар Хенри Кисинджър заяви, че продължаващата конфронтация на Вашингтон с Пекин няма да помогне за предотвратяване на "хегемонията" на Китай и за нормализиране на отношенията, съобщи Bloomberg, предаде БГНЕС.

Според Кисинджър президентът на САЩ Джо Байдън трябва да гарантира, че вътрешната политика няма да попречи на "важността на разбирането на устойчивостта на Китай". "Байдън и предишните администрации са били прекалено повлияни от вътрешнополитическите аспекти на възгледите за Китай... Разбира се, важно е да се предотврати хегемонията на Китай или на която и да е друга държава... Това не може да бъде постигнато чрез безкрайни конфронтации", каза Кисинджър в интервю.

Преди това политикът заяви, че все по-враждебните отношения между САЩ и Китай рискуват да предизвикат глобална "катастрофа, сравнима с Първата световна война". Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в речта си от 26 май относно курса на Вашингтон към КНР, че Съединените щати разглеждат Китай като "най-сериозното дългосрочно предизвикателство" за международния ред. Той обяви и създаването на нова структура в Държавния департамент, която да координира и прилага политиките, свързани с Китай, наречена China House. Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин отговори на изявлението на Блинкен, като призова САЩ да не преувеличават "китайската заплаха".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 188 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиква американска

    71 63 Отговор
    Нали е на хранилка в Китай!

    Коментиран от #21, #32

  • 2 ТаУмВзе

    134 17 Отговор
    Нека ги нагласи Деменцията бре! Чудесно е даже.
  • 3 Олег

    155 34 Отговор
    Един памперс дава съвети на друг. :)
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иван

    52 61 Отговор
    Слушал съм го много пъти този евреин, и каквото и да е казал, нищо не се е случило. Бжежински и Джорж Фридман са анализатори от друга класа.
  • 6 човешко падение

    187 10 Отговор
    само дърти уроди ръководят все по-пропадналия свят
  • 7 Бай Колю

    164 8 Отговор
    Този е умен, господ здраве да му дава ама наближава стотака. Жалко, че глупаците са навсякъде (у нас, в укр, в рус и най много у уса-то и еурото) и не слушат.

    Коментиран от #46

  • 8 Вълчан

    189 7 Отговор
    Двама старчоци - скални орли! Избиха толкова млади хора и за какво? Заради тяхната идеология! И двамата са за Ада! Каквото и да направят, Китай ще е следващата велика сила...

    Коментиран от #39

  • 9 хъхъ

    126 5 Отговор
    Както казва Валентин Вацев - "Старата костенурка Кисинджър пак изненада всички"
  • 10 Тези

    170 12 Отговор
    Всички са за психиатрията. Все опасности и заплахи им се привиждат и все врагове търсят. И един ден ще си намерят майстора. Защото никой няма да търпи нахалството на САЩ и ЕС и болния им стремеж към тотална доминация.
  • 11 Павел пенев

    189 9 Отговор
    Не е ли по важно да се прекрати хегемонията на САЩ с нищо не струващия долар?
  • 12 Светът

    183 12 Отговор
    Отдавна разглежда САЩ като основна заплаха за световния мир. Трябва да се наложат глобални санкции върху империалистите от САЩ.

    Коментиран от #48

  • 13 Няма как

    170 5 Отговор
    Светът да принадлежи на САЩ. Колкото и да им се иска ще трябва да се примирят, че не винаги и не във всичко ще бъдат " намбър уан". Да искат и да вярват в обратното е проява на тежка инфантилност. Сблъсъкът с реалността рано или късно ще ги разтърси и отрезви. Ще разберат че няма как всеки път да става по тяхното
  • 14 ТакаНеСтава

    103 5 Отговор
    С Китай не става, евреите да заграбят, като в Русия всички печеливши индустрии. Трудно се краде от жълтъците, защото няма как да се маскират крадците, но Кисинджер не го казва в прав текст. Учете китайски и с търсете китайки за жени, няма много избор.
  • 15 Механик

    132 8 Отговор
    Не е нужно да си Кисинджър, за да проумееш,, че хегемонията на САЩ свърши и сега на дневен ред са други хегемони.
    Всички империи приключват някога. Справка : Историята. Вавилонци, Персийци, Римляни, Райхове, че дори и Китай са приключвали някога. Но повечето от тях повече не се и появяват. Така ще е с англосаксонската. Виж Китай е друга бира. Дракона за хилядолетие заспива, но вече е буден. Много е силен и е много гладен. Стойте по-далеко от дракона и може да ви се размине. (визирам САЩ)

    Коментиран от #18, #40

  • 16 Лос т

    89 3 Отговор
    Блинкен ,не мирясва.Не
    може да се докаже и това
    го изкарва от нерви.Във
    войната,няма никаква
    адекватност.Ако успее да
    ни прикотка,за още
    книжни самолетчета.
    Трудно е да си еднокнижник
    ,а и тези около теб.Този
    мач е вече свирен в
    татковината.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Баща ти

    17 67 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    Кое визираш бе лольо?Драконът се тресе яко,танковете пазят банките от народа!Разбира се,това няма да го чуеш по мисирските телевизийки!
  • 19 Иии ко толко има в китай?😂😂😂

    10 95 Отговор
    2 милиарда роба готови да мрът за диктатора нещо за което жужето диктатор в мацква много завижда все пак китаиските робове са 15 пъти от неговите 😂😂😂😂за мен сита индия са държави пални с хлебарки и мизерници😂😂😂

    Коментиран от #25

  • 20 МирО

    68 15 Отговор
    Хенри Кисинджър е един от малкото мъдри американци.
    “Врял и кипял“ както се казва, с много опит,
    но няма кой да се вслуша в думите му.
    ЖАЛКО.
  • 21 Така ли

    61 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тиква американска":

    Байдън и кликата псевдодемократи заедно с Британския либертарянстващ интернационал са предизвикали всички войни в новата човешка история .Вие какво искат е- намаляне на консумацията сред населението ,което се случва под предлози .Колко ти е бензина , колко ти е водата ,месото , колко стррува един Фолксваген към момент и стоманата за него . Благодарение на изнасянето на производствата в Китай и евтините енергийни ресурси от РФ ни есеи живуркахме тука и имаше голям толеранс ,тоеест ниша за крадене и претакане на средства в България. Това приключи и чорбаджията търгаш - "бизнесмен тука няма да си свали стандарта-затова имаш инфлация . Тоест смилаш насление и оставаш само угодна плъхова администраци която евентуално ще богатее за сметка на населението .Н атов аму казват чист фащизъм пич. Тоест супрериорен нагъл тъп човек .Ще имаш класово разделение и много бедни и много богати . Това е пагъбно за страната ,тъъй като не ожеш да си го позволиш с население 5 , 6 млн .Оказа се че в екстремна ситуация всичкит ти япсевдодемократи са некомпетентни и нашата страна засмукана от външните процеси . При положение че много лесно би могла да маневрира в ситуацията. всичкият този лумпен пролетариат ,който е по вреден и от партийнит есекретари ни вреди .Понеже все много занят. Влязъл той от улицат някой си ,протестирал ,пък другия икономист бил и без всякаква представа за процесите ни смляха страната. Монополите им пречели- дай да ги дадем,пълни негодяи .То затова се уч

    Коментиран от #41

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Някой да обясни

    57 4 Отговор
    Какво точно представлява международния ред? Китай ли е най-сериозното дългосрочно предизвикателство за световния ред или е заплахата САЩ да не управлява света? И защо воюваща Русия не е определена като най-голямата заплаха за световния ред при положение, че се харчат милиарди долари тя да бъде срината икономически и да бъде изцяло изолирана? Какво точно правят САЩ, за да спрат най голямата заплаха освен да отварят нови отдели? Възможно ли е САЩ утре да о явят която страна поискат за враг на международния ред, защото разгъва икономическия и военния си потенциал по американски модел на подражание без обаче да се съобразяват със САЩ?

    Коментиран от #26, #31

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Комунист русофил

    5 59 Отговор

    До коментар #23 от "Някой да обясни":

    Защото са комунисти и желаят всичко да е тяхно,видяхме какво върши Русия, да завзема и налага своята доктрина, а тя е Европа да е Руска провинция, черно море вътрешно море на Русия следва средиземно

    Коментиран от #27

  • 27 Създърма

    55 2 Отговор

    До коментар #26 от "Комунист русофил":

    Вярваш ли на всичко което си написал? Да, защото го казаха по талавизора? Може да пробваш и други канали за комуникация.
    Мислиш ли (ама сериозно), че Русия може да завземе и управлява (дългосрочно) територии ненаселени с руснаци? Целта й е много проста - обединение на руско-езичното население. Включая Николаевска област (Одеса) и приднестровието. Бонус - неразполагане на ракетни системи на остатъка от Украйна. Която може да се влее в Полша.
    Не знам кой може да вярва на тия приказки от 1001 нощ, че щяла да напада цяла Европа. Или да използвала ядрени оръжия. Макар, че ако Хамериканската болонка (Полша) продължавс да се напиня, ще стане доста интересно...

    Коментиран от #42

  • 28 Да бе да

    35 3 Отговор
    😇

    Хенри е всъщност Хайнрх ( еврейн от Ваймарската република 😁)
    Хенри също не пътува извън Америка , защото е международен престъпник !

    Първото посещение на Хайнрих в Китай е 1971 , което спира войната във Виетнам1975г и наема китайците като работници ( та и досега ) !

    Това е най голямото постижение на Никсънската администрация и е нормално последния жив член от нея да защитава отрочето си !

    Но е крайно време , човек на 99 г да дава съвети на който и да било , освен какъв модел дайпърс да си изберем😁🤥✌ I am not a crook 😘
  • 29 Пешо

    60 3 Отговор
    САЩ са загубили почва под краката си и панически се опитват да нареждат на другите страни какво да правят.Те наистина отказват да повярват ,че се заражда многополюсен модел в който те ще са участник ,а не хегемон.Всяка една империя е свършвала така ,нищо ново под слънцето .Все едно аз да се притеснявам ,че един ден ще остарея и никой няма да ме бръсне за нищо.

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ники

    14 29 Отговор

    До коментар #23 от "Някой да обясни":

    РФ от много време не е фактор. Тя освен ядрени оръжия друго няма.Китай обаче имат 2 милиарда народ и масово изщупуват света, много по голяма заплаха са за американците, последните загубиха войната във Виетнам заради Китай и подкрепата му за Виетконг. Същия сега пази и С.Корея
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Да бе да

    9 40 Отговор

    До коментар #29 от "Пешо":

    "САЩ са загубили почва под краката си и панически се опитват да нареждат на другите страни какво да правят.Те наистина отказват да повярват ,че се заражда многополюсен модел в който те ще са участник ,а не хегемон.Всяка една империя е свършвала така ,нищо ново под слънцето"
    😁

    Явно си дълбок мислител! Какво ти е мнението за рузката империя и тя ли е свършила😁?

    Странно е как русоробите предричат края на всеки друг но не и на росссиа? Те никога няма да ви кажат например че ссср беше 320 милиона който държеше на каишка още 120 милиона източно европейци ! росссиа днес 145 милиона с демографска ктиза😂

    Коментиран от #50

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ДР ИЧКОВА

    13 2 Отговор
    КОВИД ИСТЕРИЯТ УДАРИ ВСИЧКИ ОНИЯ , КОИТО ИСКАТ ДА ДЪРЖАТ НАРОДИТЕ В ПОДЧИНЕНИЕ !
  • 39 Ха така

    3 14 Отговор

    До коментар #8 от "Вълчан":

    За каква хегемония на китай говори кисинджър след като около 60% китайската икономика се формира от продукти и инвестиции на чужди фирми.Нали те изкараха китай от мизерията която руснаците разпространиха чрез комунизма

    Коментиран от #45

  • 40 Ха така

    2 6 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    Не знам механик ли си или почистващ пернсонал.Нали за да имат хегемония китай и русия трябва света да възприеме културата им и езика и то доброволно.Ти даже не знаеш кой формира основно икономиката на така наречения тигър.Само американските фирми в момента в Китай са 6000,другите няма да ги броим.Когато се изтеглят ,а,а това сигурно ще стане тогава ще видим силата на този дракон.А абсолютния хегемон на 100% за производство машини за чипове централата се намира в холандския град мисловен, а дъщерната му фирма която произвежда там само чиповете е в тайван.Нали знаеш какво се случи на уж най технологичната китайска фирма ХУАУЕЙ след като я отрязаха от основни компоненти.То ако беше лесно да правиш високотехнологични продукти всеки щеше да ги прави.Ограмоти се малко кой какво произвежда бе професоре.
  • 41 Ха така

    3 11 Отговор

    До коментар #21 от "Така ли":

    И какво предлагаш.Да минем към рф където другите републики се чудят как да се измъкнат от руската прегръдка.Или към Китай където тайван и не искат да чуят за братята си.Запада измъкна китай от мизерията и точно те ще го върнат обратно от където изпълзяха да правят чайници

    Коментиран от #43

  • 42 Ха така

    4 6 Отговор

    До коментар #27 от "Създърма":

    Ти забрави ли когато попитаха пресков и лавров ще нападате ли и какъв беше отговорът абсурд.И да попитам силния или слабия плаши със атомно оръжие щото другите нямат нищо

    Коментиран от #44

  • 43 Няма такава порода като Запад

    7 1 Отговор

    До коментар #41 от "Ха така":

    Има различни структури които формират световния ред . Кликата която е на власт в момента в САЩ и слабата отрицателно селектирана и подставена в Европа по скоро папагалстваща с какриеристки издънки няма намерение да запазва правата и отношението на гражданите на труд спрямо управляващия елемент .Тоест отнемане на правото на собствени жилища , свиване на потреблението ,консумацията ,съкращаване на населние, заличаване на националните държави ,премахването на средната класа в Европа.Увеличаване възраста за пенсиониране. Увреждане на генетиката сред населнието с използването на биологични оръжия и средства за масов контрол .Оттука ми прилича на коцентрационен лагер . При Кисинджър в САЩ Европа и СИВ се достигна връх в човешката цивилизаци и развитие .Щом Русия поне се опитва да се противопостави на това горното аз подкрепям Тази вредна клика се подърж от лумпен пролетариат в САЩ , Европа и тук. Иначе е слаба независимо от финансовия ресурс , Британски банкери и спекула.
  • 44 Това не исках да го казвам Няма такава п

    8 1 Отговор

    До коментар #42 от "Ха така":

    Не разбирае ли че един от вариантите включа предизвикването на война -пълномащабна с Русия. По този начин се съкращава насление .Тоест притискането на Русия и заплахат за нейната сигурност ще предизвика конфликт с нанасянето на локални и по късно ширикомащабни удари по цели в САЩ ЕВропа, Австралия, Британия и т.н . Русия няма да позволи локализирането на какъвто и да тип хиперзвукови реактивни сиетеми в близост до границата си .
  • 45 Ехо

    6 2 Отговор

    До коментар #39 от "Ха така":

    Ама много си умен. Да се махнат чуждите фирми и Китай няма да е заплаха, да не купуват нищо от Русия и тя ще фалира. Колко е лесно. Но защо не го правят? Просто света, не само е Запада. Седем милиярда срещу един, икономика срещу услуги и финансии.
  • 46 Едуард Петров-Едо

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Колю":

    За всички други си прав, само за Русия не си прав! ЗАЩОТО В МОМЕНТА СЕ ИЗВЪРШВА РАДИКАЛНА ПРОМЯНА НА СВЕТОВНИЯ РЕД ОТ ХЕГЕМОНИЗМЪТ НА САЩ, КОЙТО ПРОДЪЛЖИ 30 на години, КЪМ МНОГОПОЛЯРЕН СВЯТ С НЯКОЛКО ЦЕНТЪРА- ДЪРЖАВИТЕ НА БРИКС- Бразилия, Русия, Индия, Китай и Сюд Африка; ПЛЮС Аржентина, Чили, Мексико, Англия, Франция, Япония и някои други!
  • 47 Тремор

    1 3 Отговор
    Какво разбира този сенилен папарак?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 некой си

    6 1 Отговор

    До коментар #33 от "Да бе да":

    Па ние сме цъфнали та вързали ама сигурно ще подхвърлиш ,че е заради рушолята. Я сега да се сетим за покойния Тошко старши ,цитат : "И да знаете,че това което бе построено живота ви няма да стигне да го боядисате". Сега да си спомним всеки имаше препитание,всеки имаше работа,всеки имаше жилище,всеки имаше нова кола па макар и с чакане ,всеки имаше сигурност,всеки имаше подкрепа от държавата. Разбира се че имаше и тъмна страна на монетата,но тя беше поносим дан. Какво ни донесе 33г . пригласяне на западната цивилизация освен национална катастрофа и шайка крадци лакеи на запада които само менят абревиатурата на партията и са пак същите маскари. И моля без копейник,ватник ,центаджия че мисленето ни вече не стига и до носа ни а и фразите станаха толкова банални и изтъркани,че вече чак са и безинтересни.
  • 51 Виждащ

    4 1 Отговор
    Ахаааа, значи номера е никой да не е по-силен от САЩ! За това всеки, който дръпне икономически по-напред ще му спретнете някой катаклизъм, войничка или Бог знае какво. Докарахте света до просешка тояга заради лакомията си. Кризата 2005 ния направихте, защото прехвърлихте неграмотното си управление и фалити ви върху Европа. Сега сринахте ЕС и докарахте до глад света за да не се разбере че сте фалирали. Писна ни. Свободата не значи да си роб на лакоми и егоистични хора. Искаме си демокрацията. Искаме си правото да решаваме сами за своите държави. Искаме си свободата.