Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Юли, 2022 14:24 10 813 49

Кисинджър: Възможни са три изхода от войната в Украйна

  • хенри кисинджър-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • сащ-
  • нато

Ролята на НАТО няма да е толкова решаваща, колкото се смяташе по-рано

Кисинджър: Възможни са три изхода от войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Интервю на Андрю Уилсън, „The Spectator”/ превод: агенция БГНЕС

На последната среща в Давос казах, че разделителната линия между Русия и Украйна трябва да се върне към предишното статукво, защото продължаването на войната отвъд тази точка може да я превърне във война не за свободата на Украйна, а във война срещу Русия. За това бях подложен на доста критики, не на последно място от г-н Зеленски. Целта на изявлението в Давос беше да се посочи, че въпросът за целите на войната трябва да бъде разгледан, преди инерцията на войната да го направи политически неуправляем.

Още новини от Украйна

Когато Зеленски направи коментара си, той не беше прочел това, което бях казал. В последните си изявления той по същество прие това, което изложих в Давос. Той даде интервю за "Файненшъл таймс" [на 7 юни], в което по същество прие основната рамка на хипотезата ми. Основната рамка е следната: има три възможни изхода от тази война - и трите са все още до известна степен отворени.

Ако Русия остане там, където е сега, тя ще е завладяла 20% от Украйна и по-голямата част от Донбас, основната промишлена и селскостопанска зона, както и ивица земя покрай Черно море. Ако остане там, това ще бъде победа, въпреки всички неуспехи, които претърпяха в началото. А ролята на НАТО няма да е била толкова решаваща, колкото се смяташе по-рано.

Другият изход е да бъде направен опит за изтласкване на Русия от териториите, които е придобила още преди тази война, включително от Крим, и тогава ще възникне въпросът за война със самата Русия, ако войната продължи.

Третият изход, който скицирах в Давос и който, по мое впечатление, Зеленски вече е приел, е, че ако Свободният свят успее да попречи на Русия да постигне каквито и да било военни завоевания и ако бойната линия се върне в положението, в което започна войната, тогава настоящата агресия ще бъде видимо победена. Украйна ще бъде възстановена във вида, в който беше в началото на войната: бойната линия след 2014 г. Тя ще бъде превъоръжена и тясно свързана с НАТО, ако не и част от него. Останалите въпроси ще могат да бъдат въпрос на преговори. Това ще бъде ситуация, която ще бъде замразена за известно време. Но както видяхме при обединението на Европа, за определен период от време те могат да бъдат постигнати.

При положение, че става дума само за окупиране от страна на Русия на 2, 5 процента от страната и Крим, който е още 4, 5 процента, чието отношение към региона е различно от това на чистия украинец, защото той е руски от стотици години. Няма да давам оценки за това какъв трябва да бъде резултатът от преговорите. Но ако съюзниците успеят да помогнат на украинците да прогонят руснаците от територията, която са завладели в тази война след 24 февруари, те ще трябва да решат колко дълго трябва да продължи войната.

Ако войната завърши така, както я скицирах в Давос, мисля, че това ще бъде значително постижение за съюзниците. НАТО ще се укрепи с присъединяването на Финландия и Швеция, което ще създаде възможност за защита на балтийските страни. Украйна ще разполага с най-големите конвенционални сухопътни сили в Европа, свързани с НАТО или с негов член. На Русия ще бъде показано, че страхът, който е надвиснал над Европа от края на Втората световна война - от навлизането на руска армия, конвенционална армия, която навлиза в Европа през установените граници - може да бъде предотвратен чрез конвенционални действия на НАТО. За пръв път в най-новата си история Русия ще трябва да се изправи пред необходимостта да приеме съвместно съществуване с Европа като цяло, а не Америка да бъде главният елемент в защитата на Европа със своите ядрени сили.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен _Язовец

    113 19 Отговор
    Натовски мушици с примтрели от страх душици
  • 2 хахаха

    103 10 Отговор
    Всички знаем какъв ще е изхода....
  • 3 Мечката

    87 13 Отговор
    Където има руско знаме ядрената Сармат пази!
  • 4 До Последният Украинец

    37 11 Отговор
    Според Байдън на Украйна ще бъдат разпределени: около 140 хиляди противотанкови системи, повече от 600 танка, почти 500 различни артилерийски системи, нови MLRS, противокорабни системи, системи за противовъздушна отбрана, повече от 600 хиляди снаряда. Това ще бъде предавано от повече от 50 страни.

    Коментиран от #7, #16

  • 5 Бесен _Язовец

    88 15 Отговор
    Как ще изтласкана руската армия бе зеленчуци?
  • 6 АРИС

    94 10 Отговор
    КАКВО ОЧАКВАТЕ ДА КАЖЕ КИСИНДЖЪР НО ТОЗИ ПЪТ НЕ ПОЗНА ВОИНА ДО ПЪЛНОТО ИЗБИВАНЕ НА АЗОВЦИ И БАНДЕРИ
  • 7 Хахахаха

    13 66 Отговор

    До коментар #4 от "До Последният Украинец":

    Путин ще стопи руснаците! Рускините какво ще правят, незнам.

    Коментиран от #10

  • 8 Професора

    68 7 Отговор
    Още някой изкук. уригал дъртофел от Кравария ще се изкаже ли по темата Окрайна ?

    Коментиран от #45

  • 9 ТаУмВзе

    98 9 Отговор
    Освен Капитулация на злеленски, друго Не може да съществува. И няма да съществува! Въпрос на време е.
  • 10 Ще ходят

    11 30 Отговор

    До коментар #7 от "Хахахаха":

    при арабите. Там всеки иска по 4 жени, местните не стигат, а и не са бели и руси.

    Коментиран от #26

  • 11 Урюрвкос

    27 4 Отговор
    четвърти вариант: Зеленски иска помощ от Полша и тя въвежда "хуманитарен" контингент в западните области. Преди това забраняват православието там, както направиха вчера.
    пети вариант: Зеленски закопава някъде в Донбас малък чернобил и при определени условия го гръмва и Русия в близките 50г решава съвсем други проблеми.
    шести вариант: Зеленски казва стоп и почват преговори на условията на Русия.
    седми вариант:

    Коментиран от #30

  • 12 Запознат

    64 8 Отговор
    Кирчо предателя днес официално направи държава ни мишена в бъдещ конфлик НАТО - Русия!

    Коментиран от #20

  • 13 Не ми е ясно това

    55 9 Отговор
    "На Русия ще бъде показано, че страхът, който е надвиснал над Европа от края на Втората световна война - от навлизането на руска армия, конвенционална армия, която навлиза в Европа през установените граници - може да бъде предотвратен чрез конвенционални действия на НАТО.".
    Те са влезнали в Европа,за да ни освободят от фашизма.Чували сте за трудовите лагери нали?За газовите камери,в които са убивали хора?Ако не бяха щеше да има още лагери нали знаете?

    Коментиран от #14, #27

  • 14 А ти

    6 36 Отговор

    До коментар #13 от "Не ми е ясно това":

    За Гулаците чувал ли си ,там са избивали своите
  • 15 ДаДа_АмаНЕ

    55 5 Отговор
    Аз да ти кажа 3-та сценария:
    1. СащиЕс и артистчето Зеленски се примиряват с положението - изпълняват исканията на Русия и всичко с войната приключва сега! ( Да , но това няма да стане щото всичките ейтия се мислят за велики! )
    2. Всичките се опъват, ама Русия "разчиства" Украйна - и нещата пак приключват в границите между Русия и атлантическия пакт. Само че ейтия "великите" щото са ненаситни ще започнат да "ръчкат " Русия по-силно и ако прекалят - ако лая премине в хапане- следва сценарий 3
    3. Накрая Русия "изсипва" яростта си по ейтия великите до каквито реши граници - и тогава или всичко изведнъж притихва щото се усещат или човечеството се изтрива от земята в рамките на десетина години!

    И тъй като войната пълни гушите (ама яко) на сащ-ниците - те няма да спрат докато не се стигне до сценарий 3. И тогава - молете се ейтия великите да се усетят навреме или пък руснаците да знаят как,колко и какво правят!

    Коментиран от #22, #47

  • 16 Проруският идиотизъм

    7 43 Отговор

    До коментар #4 от "До Последният Украинец":

    не подлежи на лечение !

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 го шо

    28 2 Отговор

    До коментар #16 от "Проруският идиотизъм":

    е, антируският подлежи. сам ли ще се явиш на правилното място, знаеш пътя? или да ти пратим санитарите.
  • 20 Селския

    21 0 Отговор

    До коментар #12 от "Запознат":

    Канадски кадър, какво друго да свърши........
  • 21 Да,бе

    27 1 Отговор
    И какъвто да е варианта Украйна е в небитието.
  • 22 Селския

    25 1 Отговор

    До коментар #15 от "ДаДа_АмаНЕ":

    Сценарий 3 не е добре, защото сащ са алчни, бездушни, лицемерни и..ти, а руснака не обича да се.....с него и няма да помисли как, кога и колко, а мачка наред...........
  • 23 и аз да се изкажа

    26 1 Отговор

    До коментар #18 от "пьешу":

    сорос-кисинджърите много ги е страх от "Ръката на мъртвеца", изчезне ли Русия, изчезва и планетата!!!!!!!!!!
  • 24 Стефан Петров

    35 1 Отговор
    Идеите на Кисинджър са неработещи, защото той разглежда само териториалния проблем, но за вайната има и доста други причини. Нищо не казва за фашизирането а Украйна, за избиването на хора в ДНР и ЛНР, за масовото погазване на всичко руски и т.н. В американската преса политици открито заявиха,че от 2014г. подготвят Украйна за война с Русия, но е за това не казва нищо. Кисинджър говори като земемер.
  • 25 Майора

    31 3 Отговор
    Момента за Война с Украйна, сиреч с НАТО и САЩ е избран много точно!!!
    Военните аргументи на Русия превъзхождат нези на техните опоненти.
    В крайна сметка победата ще бъде за Русия!

    Коментиран от #29

  • 26 Ежко Бежко

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ще ходят":

    Вашите проблеми до рускините ли опряха? Гушкайте възглавницата и не се изказвайте по теми, които не познавате и нямат нищо общо с Кисинджър.
  • 27 Ало, ало...

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Не ми е ясно това":

    Те от къде да знаят. Не са от тук и са за малко.
  • 28 стоян георгиев

    4 25 Отговор
    тва което казва кисинджър е реалното желание и на украинците.руснаците си получават териториите които така или иначе владеят от 2014 за което си плащат цената с изолация от европа ,а украина се въстановява мощно и бързо с помоща на запада .приема се в евросъюза и нато и се оборудва добре в наи-новите оръжеини западни системи.тва мисля че би дало компромисен вариант за всички страни без руския диктатор ,които ще трябва да обяснява във фалиралата си и обезкървена страна що е станало така!

    Коментиран от #35, #36

  • 29 любчо шкумбаров

    8 3 Отговор

    До коментар #25 от "Майора":

    смени медикаментите
  • 30 Вариант

    18 5 Отговор

    До коментар #11 от "Урюрвкос":

    Има само ЕДИН
    Пълна капитулация на Украйна и Зеленски, друг вариант няма, всички останали варианти са губене на време, жертви, оръжия и пари,, точка
  • 31 Иван

    13 3 Отговор
    Много ти станаха вариантите, дядка. Оня гениален математик, който предвиди падането на Съветския съюз и на Берлинската стена, казва, че Украйна ще бъде поделена между Полша, Унгария, Русия и Румъния. Малка част от нея, предимно около Киев, ще продължи да се нарича Украйна. Защо пак да не познае човечецът, все пак е гений?

    Коментиран от #33

  • 32 Иван

    9 2 Отговор
    Какво изчислява гнусния сатанински евреин-колко Джавелина, танкове, гаубици, дронове и хеликоптери трябва да се изпратят на палестинците, за да воюват срещу хазарския нацизъм???
  • 33 стоян георгиев

    7 10 Отговор

    До коментар #31 от "Иван":

    дядото е поне милион пъти по-умен от теб.както се казва ни си му на акъла ни на парите ни на жените...чeти го и пробваи нещо да научиш от него,а кво казала баба ванга или някои подобен на нея се ползва само в махлянските пияндурски моабети и е доказателство за тотална липса на акъл!

    Коментиран от #34

  • 34 Иван

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от "стоян георгиев":

    Ще видим, кой от двамата ще познае. Не бързай да коментираш.
  • 35 Иван

    15 3 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    Чалго, пропусна да споменеш и разполагането на американско ядрено оръжие в Украйна......и биолаборатории.
  • 36 ахъ

    10 3 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    По правило бат Стоян винаги прави бодряшки соросляшки изказвания, а смятам, че е редно след като сме в НАТО и ЕС да сме солидарни с наложената ни "правилна линия"!Но реалностите са такива, че скоро (например няколко месеца), реално атакуващите около 100 000 солдата (писа се за 75 БГ - вероятно 75000 атакуват, а останалите тиловаци и охрана)ще стигнат до делтата на р. Дунав смилайки и Молдова.Ние ще "ривем", но какво от това?След демонократите (всички войни възникват по тяхно време-Югославия, Ирак, Авганистан, Сирия, Либия)идват републиканците!Ще има договаряне и нов световен ред-"Америка над всичко",спасявайте се и какво по-хубаво от това да няма територия дразнеща хиената Полша и мечката Русия, да няма атакуващи ракетни установки край Букурещ, да няма войници(недосегаеми) на САЩ край Пловдив...
  • 37 Факти, защо триете нормални коментари??

    8 1 Отговор
    Че Модераторите ви са боклуци, се доказва нонстоп, защо не закриете пикания си форум, като не ви изнася мнението на пишещите тук, вместо да триете, мръсни долни тъпанари? 🤮💩
  • 38 НАТО

    19 4 Отговор
    Губи тази война. Украйна е практически окупирана и без съмнение ще изгуби държавността си в близко бъдеще. Най вероятно ще бъде реинтегрирана в състава на Руската федерация, под формата на няколко републики. Това е реалността. Всичко друго е лунатизъм и фантасмагории...
  • 39 Рушляк

    3 12 Отговор
    Рушляците пак се надъхват , варианти марианти .
    Ама минаха 4 месеца и още тъпчат орките из Донбас и Луганск,които така или иначе уж бяха техни .
  • 40 Ки синджира

    12 3 Отговор
    ТРЕтия изход е невъзможен. Защото Руснаците ще пуснат ракетите на разходка по света и у нас.
  • 41 Анонимен

    10 3 Отговор
    Четвърти вариант: руско ядрено оръжие удря Британия и останалите страни притихват.
    И най-сетне настава мир!

    Коментиран от #42, #46

  • 42 А парадът

    0 4 Отговор

    До коментар #41 от "Анонимен":

    на победата на Червения площад ще се състои когато настилката се втвърди и изстине достатъчно.
  • 43 кочо

    2 1 Отговор
    СТАРИ ХОРА ТРЯБВА ДА СЕ УВАЖАВАТ .НО СТАРИ МИСЛИ И МЕРАЦИ НИКОГА.ИЗМАМНИК ОТ ДРУГИ ВРЕМЕНА.
  • 44 ЦАРЯТ В РУСИЯ-ГОЛ ЛИ Е?

    4 1 Отговор
    МИХАИЛ ШИШКИН, НАЙ- ГОЛЕМИЯ СЪВРЕМЕНЕН РУСКИ ПИСАТЕЛ И ПУБЛИЦИСТ: "Въпросът дали царят е истински В РУСИЯ, може да бъде решен само чрез победи. Сталин, победителят във „Великата отечествена война", е истински; той е почитан и до днес. Горбачов губи както войната в Афганистан, така и Студената война срещу Запада, така че несъмнено е „фалшив цар" и в Русия го мразят и ненавиждат.
    С анексирането на Крим Путин се легитимира като истински цар в очите на населението. Но докато не постигне победа в украинската кампания, това драстично подкопава легитимността му. Когато режимът на Путин се разпадне, ще настъпи депутинизация, но тя ще бъде извършена от нов Путин с друго име".
  • 45 котисс

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Професора":

    Ама сериозно ли "професоре" Кисинджър е изкукуригал дъртак ?
    Ясно колко си в час .
  • 46 сноу

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Анонимен":

    А-а...не съм съгласен така грубо...Първо лично отивам да изведа чавучката и камилата на тамбукту, че там най обича да тропа индиански танци, а и никой не смее да му разрежда уискито ...
  • 47 М3 голд

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "ДаДа_АмаНЕ":

    Добър анализ. Вярно е, че Западът върви към Ваш сценарии 3. Добре ще е да не се стига до там. Но, необявената все още война трябва да свърши до пълно изпълнение на задачите в Малорусия и Новорусия. Северозападните части ще имат сериозни проблеми, създавани от Полша и НАТО.
  • 48 БАЧО ИВАН

    1 1 Отговор
    Най важното е накрая.За пръв път в най-новата си история Русия ще трябва да се изправи пред необходимостта да приеме съвместно съществуване с Европа като цяло, а не Америка да бъде главният елемент в защитата на Европа със своите ядрени сили. Това говори много.
  • 49 Бай-бай-байдън

    1 0 Отговор
    Тоя дядка Кисиндж и неговите анализи са направо смешни...какво историческо има в поведението на тоя смешен имитатор Зеленски. Същия набута народа си в мизерията като се опитва да играе по US свирка, но вече се вижда, че земното кълбо е малко и големите са се разбрали предварително.
    Да видим кога РУС ще си поиска обратно Аляска ???
    А по важното е кога ТУРЦ ще поиска да се настани на балканите...