20 Юли, 2022 22:09 1 222 1

Победа за Марио Драги! Италианският Сенат потвърди доверието си в правителството

  • италия-
  • марио драги-
  • серджо матарела-
  • пет звезди

Трите най-големи партии в управляващата му коалиция обаче не участваха във вота, което де факто бележи нейното разпадане

Победа за Марио Драги! Италианският Сенат потвърди доверието си в правителството  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Италианският Сенат потвърди доверието си в правителството на Марио Драги, като одобри резолюция в тази насока с 95 гласа "за" и 38 гласа "против". Резолюцията, която призоваваше за безусловна подкрепа на Драги, бе внесена за дебатиране и гласуване от влиятелния сенатор Пиер Фердинадо Казини, предаде АНСА.

Процедурата по потвърждаване на доверието в Драги изискваше по принцип предложение на резолюция в тази насока. Десните партии "Форца Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони и "Лига" на бившия вътрешен министър Матео Салвини обявиха по-рано днес, че предлагат резолюция, в която обявяват готовност да подкрепят оставането на Драги на власт, но при условие, че антисистемното "Движение 5 звезди" на бившия премиер Джузепе Конте не е част от управляващата коалиция и в правителството бъдат направени промени. В крайна сметка този текст така и не бе предложен от десноцентристите за гласуване, а те казаха, че не могат да приемат резолюцията, предложена от Казини в този ѝ вид. "Форца Италия" и "Лига" обявиха, че няма да участват в гласуването на подобен текст, който ще остави в управлението "Движение 5 звезди", причинило настоящата политическа криза. "Движение 5 звезди" също обяви, че няма да участва във вота на този текст. Но за да има кворум в пленарната зала и вотът да бъде признат за състоял се, сенаторите на Движението останаха вътре.

По-рано днес Марио Драги призова сенаторите да потвърдят доверието в неговото правителство. Но той поиска подновяване на доверието в досегашния управленчески пакт. А това означава, че той смята за нелегитимно едно правителство, изключващо "Движение 5 звезди", отбелязва Франс прес.

Сега де факто той получи доверие в Сената, но трите най-големи партии в управляващата му коалиция не участваха във вота, което де факто бележи нейното разпадане.

Драги бе подкрепен в Сената от левоцентристите от Демократическата партия и "Италия Вива" на бившите премиери Енрико Лета и Матео Ренци. Подобно нещо направи и "Заедно за бъдещето", парламентарната група на министъра на външните работи Луиджи Ди Майо, който заедно с около 50 парламентаристи напусна "Движение 5 звезди" през юни заради разногласия с неговия лидер Джузепе Конте.

По повод всичко случило се днес в Сената еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони, който е италианец, обвини в безотговорност трите партии, предпочели да бойкотират резолюцията за препотвърждаване на доверието в Драги. Той заяви, че тези три партии са изоставили Драги с риск да предизвикат буря.

Утре цялата процедура се повтаря в долната парламентарна камара - Камарата на депутатите. Очаква се там да се повтори и същата ситуация, като тази в Сената.

Тъй като Драги не получава широката подкрепа, която би искал, той най-вероятно пак ще връчи оставката си на президента Серджо Матарела, коментират италиански медии.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: