Last news in Fakti

20 Юли, 2022 20:23 6 840 8

Премиерът към парламента: Или ме подкрепете, или напускам!

  • италия-
  • серджо матарела-
  • марио драги-
  • силвио берлускони

Вотът в Сената би трябвало да се състои тази вечер и утре цялата процедура да се повтори в долната камара на парламента в Рим

Премиерът към парламента: Или ме подкрепете, или напускам! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Италия Марио Драги призова членовете на горната камара на италианския парламент - Сената, да проведат днес гласуване, с което да потвърдят доверието си в него или да приемат офертата му да подаде оставка. Миналата седмица Драги обяви, че подава оставка, но тя бе отхвърлена тогава от италианския премиер Серджо Матарела, предадоха световните агенции.

Съгласно процедурата при подобна ситуация първо Драги говори сутринта в Сената и изтъкна какви аргументи са го подтикнали да подаде оставка миналата седмица. В речта си той заяви, че е готов да остане все пак на поста си, при условие че партиите в неговата коалиция препотвърдят пакта на доверие в правителството.

След като произнесе речта си, Драги бе аплодиран от част от сенаторите, но тези от антисистемното движение "Движение 5 звезди" и крайнодясната партия "Лига" не се присъединиха към аплодисментите. Последваха дебати и консултации и тази вечер Драги се яви втори път пред сенаторите и отправи призив да проведат гласуване.

Според източник от десноцентристката партия "Форца Италия" тя няма да участва в гласуването. Ако се съди по реакциите на речта на Драги и "Движение 5 звезди" и "Лига" може би ще действат така. Вотът би трябвало да се състои тази вечер и утре цялата процедура да се повтори в долната камара на парламента.

"Форца Италия" и "Лига" искат Драги да състави ново правителство, в което да не участват повече антисистемните от "Движение 5 звезди", скъсали пакта на доверие между партиите в досегашната управляваща коалиция. Искането на "Форца Италия" и "Лига" обаче влиза в противоречие с призива на Драги от тази сутрин да се възстанови пактът на доверие между партиите в досегашната му управляваща коалиция. Според Драги без "Движение 5 звезди" неговото широко коалиционно правителство няма да има легитимност.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 соросоид

    11 1 Отговор
    Звучи като изнудване...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Емил

    14 0 Отговор
    Ей, не се отказахте от тези номера.! Защо не написахте в заглавието Премиерът на Италия. Много сте с- мотани.
Новини по държави: