Last news in Fakti

22 Юли, 2022 08:57 2 148 19

Хемингуей - пречупеният

  • хемингуей-
  • ърнест хемингуей-
  • пречупеният-
  • сащ-
  • писател-
  • алкохол-
  • за кого бие камбаната-
  • фидел кастро-
  • куба

Секс, алкохол и депресии

Хемингуей - пречупеният - 1
Снимка: Shutterstock

Хемингуей слага сам край на живота си - както баща му и няколко от най-близките му роднини. Така със смъртта си той разкрива онова, което през целия му живот остава скрито за всички останали - лесно ранимата му душа.

Хемингуей има имидж на мъжкар - той е ловец и ветеран от войната, самоуверен репортер, рекордьор по погълнато количество алкохол и свалени жени. В действителност обаче той страда от депресии и непрекъснати съмнения по отношение на собствената си особа. Световно известният писател, един от титаните на литературата на 20 век, е бил типичен случай на пациент от учебник по психология и психотерапия.

Секс, алкохол и депресии

Детството на родения през 1899 година Ърнест Хемингуей минава безметежно в семейството на лекар в едно от предградията на Чикаго. Той обаче разочарова родителите си. Вместо да се захване с нещо сериозно, става репортер и дори отива на фронта по време на Първата световна война. Тежко ранен в Италия и дълбоко разочарован от несполучливата си първа любов, Хемингуей се връща обратно в САЩ и продължава да пише репортажи, разкази, а по-късно и романи.

Книгата "Фиеста" е големият му пробив на литературната сцена. В нея той описва живота на репортер, който бива тежко ранен в Италия и става импотентен. Паралелите с живота на писателя са очебийни, само че никой не може да си представи едно: че Хемингуей е импотентен.

"Със сигурност не е бил, поне не продължително време", казват биографите му и припомнят за двата му първи брака, от които писателят има пет деца. И все пак най-близките му приятели са знаели, че въпреки мъжкарския си имидж Хемингуей носи доста ранима душа. Битките на фронта, тежките последици от Първата световна война и Гражданската война в Испания, бягството в алкохола и секса, бикоборството, ловът, риболовът - това са темите, които изобилстват в световно известните му книги като "И изгрява слънце", "Сбогом на оръжията", "Смърт следобед", "Зелените хълмове на Африка", "За кого бие камбаната".

Алкохолът е измамният спасителен пояс, към който Хемингуей посяга все по-често. 40-те години на миналия век са най-тежките в живота му. Писателят започва да чува гласове, високото кръвно налягане и чернодробната цироза влошават още повече състоянието му. Депресиите зачестяват, а по онова време те биват "лекувани" по най-жестокия начин - с електрошокове.

Светът пречупва всеки...

След цяло десетилетие на творческо безсилие Хемингуей се връща още веднъж към славата с романа си "Старецът и морето", излязъл през 1952 година. "Ню Йорк таймс" го нарича "най-значимият писател след Шекспир". През 1954 година Хемингуей получава Нобеловата награда: твърде късно, както твърдят приятелите му, а и той самият.

Голямата любов на Хемингуей е Куба, където прекарва голяма част от времето си преди революцията от 1959 година. Писателят остава и след нея в Куба, поддържайки Фидел Кастро и оставайки сляп за жестокостите му. През последните години от живота си Хемингуей страда и от параноя: заради приятелството си с Кастро той се чувства непрекъснато преследван от ФБР.

Хемингуей е на 61 години, когато слага край на живота си с любимата си ловна пушка. Един от литературните му герои казва: "Светът пречупва всеки... и убива онези, които не искат да бъдат пречупени".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Човек

    13 4 Отговор
    Много любим мой писател!
  • 2 Велик

    14 3 Отговор
    Изключителен писател и мъжкар! И именно мъжеството се крие в чуствителността.
  • 3 Напреднал

    12 0 Отговор
    "Секс, алкохол и депресии."..."се чувства непрекъснато преследван от ФБР". Факт, чев е би преследван. Творчеството му днес на Запад е скрито в забрава. Въпреки това, безсилни остават опитите на западните лицемери да омърсят личността на Великият Хемингуей. Само, който не е чел "За кого бие камбаната" не би аплодирал таланта му
  • 4 ТаУмВзе

    8 2 Отговор
    Овче зле, пак очерня ей! Тоя път Велик писател. Светци няма, няма и да има. Съществуват Хора и техните Избори. /без политика да разбира, че Зле/
  • 5 Да кажа

    8 0 Отговор
    В статията са пропуснали да споменат, че е бил и боксьор. Изобщо ... пич отвсякъде!
  • 6 Ксаниба

    10 2 Отговор
    да, заради антикапиаталистическите си и хуманни възгледи бил е преследван от цру и др. спецслужби. И най вероятно убит пак от тях!! Защото в щатите е бил икона при живе!!
  • 7 !!!?

    4 7 Отговор
    Хемингуей - Велик !!!?
  • 8 Мухльото

    2 7 Отговор
    Тя,и Елена Йончева беше военен репортер.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 DW-прпаганден машинен

    6 5 Отговор
    Изводът, който се опитват да ви Внушат Дойче Зелките е:
    Не бъдете мъже, не бъдете войници, не бъдете ловци, не бъдете риболовци, не бъдете хетеросексуални и т.н и т.н., а бъдете Меки за да не ви пречупят!?
    Дойче Зелки не сте достойни да коментирате големият журналист и писател вие сте точно антипода на това!
    И да ФБР не само са го следели, ами са се опитали да го "сготвят" по най-долен начин, но са де провалили!
  • 12 дддд

    7 0 Отговор
    Старецът и морето роман ли е или разказ. Има голяма разлика джурналя.л
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ляв плюс

    4 3 Отговор
    Ще се самоубие, разбира се. Няма да се остави като Асандж да го мъкнат по съдилища и затвори, само защото е написал наи-добрата си книга за Испанската Революция и е аплодирал Кубинската такава, оставайки приятел и почитател на Големия Фидел Кастро
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Чичо Тони

    0 0 Отговор
    Хемингуей се самоубива защото е болен от рак. Мачо от какъвто и ъгъл да го погледнеш. На моменти избухлив, на моменти изключително състрадателен. С Кастро не е бил приятел, бил е неутрален по отношение на кубинската революция. Имал е много приятели обикновени хора. Когато започват снимките на "Стареца и морето", поставя условие в снимките да участват негови приятели рибари. На брега на залива, от където е тръгвал на риболов, има негов малък бюст от бронз от претопени витла на рибарски лодки дарени от неговите приятели рибари.

    Коментиран от #17

  • 17 Зависи

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Чичо Тони":

    Може и да е бил неутрален, въпреки че демонстративно остава и живее в след-революционна Куба, за което после е преследван от ФБР в САЩ. Такава демонстрация при свежите спомени от Макартизма изискава определена смелост. Приказките за рак никъде не са документирани. Депресия - да. И теб да те следи ФБР и ти ще потънеш в депресия
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 4719

    1 0 Отговор
    Добре,тогава ВРИ рогата на дявола в ушите.